Másfél óra Svájc

Svájc Basel

Ott-tartózkodás ideje: 2006. júl. 14.  - 2006. júl. 14. (1 nap)

0 hozzászólás I 6 461 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. ápr. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar daci Beszámolója

Cimkék: Basel  Rajna  Rheinfelden  Svájc 

Egy németországi munka kapcsán 2006 nyarán Baden-Württenberg tartomány egy déli, a svájci határ mentén fekvő településére, Rheinfeldenbe utaztunk, hogy egy, a lakóhelyemről 1946-ban kitelepített urat interjúvoljunk meg. És –bár így nem kezdünk mondatot- ha már ott vagyunk, kihagyhatatlan volt a svájci kitérő is. Rheinfelden néven a Rajna két partján, német és svájci oldalon is található egy település, a két rész között sok különbség nincsen, a nyelv egyezik, az épületek egyazon stílust és kort képviselnek, egyedül a rendszámtáblák mások. Az átjutás egy kis kőhídon zajlik, bár van határőrbódé, nem nagyon használják eredeti funkciójában. A város ipartörténeti érdekessége, hogy itt épült az első vízi erőmű a Rajnán.

Kellemes mellékszál, hogy, a felkeresett jóember szobrászként dolgozik, így egy kicsit galériájába és munkáiba is betekinthettünk. Forgatás után korrekt vendéglátás, ebéd, névre szóló, dedikált grafikák, szóval úri kiszolgálás. Rheinfeldenben sétálva Eber úr pedig büszkén mutogatta az általa készített köztéri szobrokat és a templom modern, alumínium oltárát.

Belépés itt, kilépés pedig alig 15km megtétele után Baselben, de onnan már a francia oldalra. Basel városa ugyanis a német-svájci-francia hármas határ csücskében fekszik, egybeforrva a határ túloldalán levő, papíron már más országhoz tartozó településekkel. A francia Saint-Louisba például teljesen véletlenül jutottunk át, egy aluljáróból kihajtva döbbentünk csak rá, hogy ez aznap már a harmadik ország másfél óra leforgása alatt.

Baselt kettészeli a Rajna, Kis-Basel-re és Nagy-Baselre osztva. 170.000 lakosával a harmadik legnagyobb város Svájcban, vasúti központ, hatalmas gyógyszergyárak székhelye, itt a legrégibb alapítású svájci egyetem, de, ami a leginkább szembetűnik a városban járva, az az amúgy is svájci „védjegyként” ismert bankszektor hatalmas méretű jelenléte. Az utcákat járva úgy tűnt, mintha itt tényleg nem lenne más, csak bankok, bankok, bankok. Rengeteg, több mint negyven templom található itt, képviselve a református és a katolikus felekezeteket egyaránt. Ami a sztenderd látnivalókon túlmutat, az a svájci rendezettség. A tisztaság, ápoltság, vagy az odafigyelés itt nem csak frázisként szerepel, hanem megvan a valóságban is. Basel egésze sűrűn szőtt kerékpárút hálózatokkal, külön sáv az utakon, külön jelzőlámpa, saját kis hálózat az úthálózaton belül. Rengeteg biciklis, még több tároló, ezt nagyon irigylem tőlük.

Az eredeti tervekben még az szerepelt, hogy a Rajna francia oldalán haladva beiktatjuk Strasbourg-ot is, ez sajnos idő hiányában elmaradt, úgyhogy Freiburgnál visszamentünk a német autópályára, s örömmel nyugtáztuk, hogy legalább ennyi mindent sikerült pluszba beletolni a napba, s hanem is sokat, de legalább egy kis szeletet sikerült Svájcból és a Rajna három partjából is harapni.
Értékeld az élménybeszámolót!
3 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina