Cinque Terre

Olaszország

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jan. 01.  - 2007. dec. 31. (364 nap)

1 hozzászólás I 7 515 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. ápr. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Tami Beszámolója

Cimkék: bor  cinque  corniglia  falu  földközi  kajak  levanto  ligur  liguria  limoncino  manarola  mediterrán  monterosso  nemzeti  nyaralás  olaszország  olíva  ösvény  park  pesto  portovenere  riomaggiore  strand  szín  szőlő  tenger  tengerpart  teraszok  terre  túra  vernazza  világörökség 

A Cinque Terre Olaszország északi részén, a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a Ligur-tenger partvidékén található. A Cinque Terre elnevezés szó szerinti fordításban annyit jelent, "Öt föld", de valójában öt pici, autóforgalomtól mentes falu és egy gyönyörű nemzeti park rejtőzik a kissé talányos név mögött. Az apró települések megbújnak az élénkzöld, meredek domboldalak és a türkizkék Ligur-tenger között, és a sziklák tetejére épült pasztellszínű házaikkal a világon egyedülálló, mesebeli látványt nyújtanak.

A meredek, erdős sziklafalakat az itt élő emberek az elmúlt 1000 év alatt megművelt teraszokká alakították. Verejtékes munkával közel 7000 kilométernyi terméskő falat építettek, hátukon és fejükön több mint 8 millió köbméter követ és sok millió kosár termőföldet cipeltek hegynek fel és hegynek le, majd szőlőt, olajfát, citromot, narancsot, bazsalikomot ültettek. Ezt a különleges, ember alkotta környezetet a mai napig sikerült megőrizni, és az itt élők továbbra is a hagyományos módon művelik a földet. Bort, Limoncinot, olívaolajat, pestot készítenek, és tradicionális termékeiket a szűk utcák apró boltjaiban árulják.

A Cinque Terre területén számos izgalmas gyalogösvény várja azokat, akik szeretnek túrázni, a tengerben pedig tavasztól késő őszig fürödhetünk. Emellett lehet tengeri kajakozni, búvárkodni, kerékpározni, lovagolni, csónakot bérelni, fotózni, a falvak pici utcáiban elveszni, vásárolni…na és persze a gasztronómiai élvezetekről se feledkezzünk el!

Az öt falu délről északra (illetve keletről nyugatra) haladva: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso. Nehéz eldönteni, hogy melyik a kedvencem, hiszen mindegyik hasonló, de mégis különböző, és persze mindegyik meseszép!

A Cinque Terre nemzeti park az UNESCO Világörökség része.

Számomra a Cinque Terre szerelem volt első látásra. Amikor először megérkezett a vonatunk Riomaggioréba, és a hosszú alagútból kiérve hirtelen ott volt előttünk a tenger a sziklákkal, azt gondoltam, ez biztos, hogy a világ egyik legszebb vasútállomása. Aztán elég volt egyszer végigsétálni a pasztellszínű főutcán és lemenni a színes csónakokkal teli kikötőbe, tudtam, hogy ez a pici falu máris teljesen elvarázsolt.

Nagyon szerencsés vagyok, mert túravezetőként számtalanszor visszatérhettem a Cinque Terre falvaiba, szinte már otthon érzem magam. Nagyon sok gyalogösvényt bejártam, végigkóstoltam az itteni konyha specialitásait, megismerkedtem a helyiekkel. Élményeimből már egy könyv is összejönne, nehéz röviden írni. Így beszéljenek helyettem inkább a képek…
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
vamosy - 2012.04.12. 22:38

Cinque Terre....!! Egy szerelem, első látásra. sajnos túl későn tudtam meg, hogy van a világnak egy ilyen csodálatos gyöngyszeme. 4 napot voltunk ott, felejthetetlen. Megáll az idő, az emberek mintha nem is a 21.századból valók lennének. Kedvesek, udvariasak, vendégszeretők. A táj csodás, lenyűgöző. A vendéglátás "osztályon felüli". Csillag nincs a panziókon, de felérnek az 5 csillagnak. Mi egy privát háznál voltunk, Cornigliában. Amióta itt jártam, azóta "szerelmes" vagyok ebbe a kis falucskába, a szikla tetején. Nem részletezem: minden a legcsodálatosabb volt. És mindezért köszönet "Tami"-nak, aki oly sokat segített. Köszönjük neki és a jó Istennek, hogy eljutottunk a világ e csodájába.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina