Tunézia - ami egy hétbe belefér, 1. nap, Sousse

Tunézia Sousse

Ott-tartózkodás ideje: 2008. márc. 28.  - 2008. ápr. 04. (7 nap)

7 hozzászólás I 11 984 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. ápr. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar zebrina Beszámolója

Cimkék: Karawan  medina  Sousse  Tunézia  világörökség 

Hirtelen határoztuk el egy téli hétvégén az utazást. Minél hamarabb szerettünk volna indulni, télből a nyárba, gondoltuk mi. Ez azért nem így van, mondták az ismerősök, Tunéziába télen ne menjünk, mert hideg van ott is. De hiszen Afrika! Jó-jó, az azért nem úgy van, mediterránium, menjünk tavasszal, amikor már szép az idő és nyílnak a virágok. Hallgatva a jótanácsokra végül egy március végi utat választottunk. A helyfoglalás és minden a neten keresztül történt (www.hurra-nyaralunk.hu), pénzek átutalással, kapcsolat emailben. Hiába, ez már a XXI. század! Nem mondom, kicsit azért izgultam, annyi rosszat hall az ember, de szerencsére itt nem volt semmi ilyesmiről szó.
Megkezdődött hát a készülődés. A személyes és netes jóbarátok rengeteg tanáccsal láttak el, arab és francia szavakat tanultunk (mint kiderült, angolul is remekül lehet boldogulni), az alkudozás szükségességét és művészetét, mire vigyázzunk, merre menjünk. Belevetettük magunkat a netes útleírásokba, egy idő után már az első mondatokból ki tudtam szűrni, ebben a leírásban hasznos információkhoz jutok-e, vagy az egész törölközőkről, szobaasszonyokról és a szállodai szolgáltatások fikázásáról szól-e. N-től kölcsönkaptam egy remek útikönyvet (Lonely Planet - Tunézia, röviden LP), ajánlom mindenki figyelmébe, aki látni is akar valamit Tunéziából. Nagyon hasznos, térképekkel, tippekkel, jó stílusban.

1. nap
Ferihegy 2. Minden flottul megy, időben érkezünk, lejelentkezünk a Kartago-s idegenvezetőnél, megkapjuk a repjegyeket, vouchert, lemérjük a csomagjainkat, ennek következtében egy üveg ásványvizet M-ék magukra vállalnak a készletemből, mert azzal már túlléptem volna a 20 kilót. Becsekkolunk, aztán irány a duty free shop. Ehhez egy kis magyarázat is szükségeltetik.

Dezinficiálós rész
Afrikai országokban európai ember vigyázzon, mert könnyen rájöhet a hasmars könnyebb, de esetleg súlyosabb formában is, lázzal. Nem kell szörnyülködni, ez vice versa is így működik, az arabok meg nálunk vigyáznak állítólag. Ennek legfőbb oka az eltérő baktériumflóra, amibe a külföldi belekerül és nincs hozzászokva. Kiküszöbölésére nem árt ellenintézkedéseket tenni.
Mivel mi először voltunk Tunéziában és csak egy hétre mentünk, ezért úgy gondoltuk, nem kockáztatunk, inkább túlzásba visszük az elővigyázatosságot, nehogy fél héten keresztül a szobában kelljen kuksolni. Szóval mi tömény szesszel készültünk fel, minden étkezés előtt meghúztuk az üveget, bár a végén kiderült, hogy nem voltunk valami torkosak, mert egy csomó megmaradt. Gyerekek esetében ez persze nem járható út. Ezen felül nem fogyasztottunk olyan nyers zöldséget, amit valószínűleg előtte folyóvízzel tisztítottak. (Néha majdnem megszakadt a szívem egy kis remek káposztasalátáért az étteremben.) Vittünk magunkkal nedves tisztítókendőket kéztörlésre, ha útközben ettünk vagy WC-n voltunk és kézfertőtlenítő zselét. Ivásra és fogmosásra is palackozott vizet használtunk. Ezeken felül volt nálunk mindenféle gyógyszer (széntabletta, Lopedium, Smecta, Reasec), de egyikre sem volt szükség. Illetve én vagy kétszer bedobtam néhány széntablettát, amikor pizzáztunk, meg halas sütit vettem, vagy egyéb kajákat, nem is volt semmi bajom, de a többieknek sem, pedig ők nem dobáltak be semmit.

Viszont a csomagban rizikós italt elhelyezni, mert nem tudhatod, mikor durran szét a cuccaid között a reptéri dobálások következtében, a gépre meg folyadékot kintről nem vihetsz fel a kézipoggyászban. Ezért érdemes a duty free shopban bevásárolni, azt felengedik és nem is drága. Hát így kerültünk mi be a duty free shopba már rögtön induláskor.

Tunézia esővel várt minket, amikor leszálltunk Monastirban a Habib Bourguiba reptéren. Még a tranzitban pénzt váltottunk, hogy legyen helyi pénzünk, főleg aprónk, majd bejelentkeztünk a telepített idegenvezetőnél, aki kipipált minket is és megmondta, merre keressük a buszt, ami betranszferál majd a szállodába, Sousse-ba. Néztük a pálmákat, melyeket a szél tekergetett és az eső mosott és csak reménykedtünk, hogy lesz itt még azért szebb idő is.
Aztán a szállodai (Karawan) szobák elfoglalása után egyszercsak azt vettük észre, hogy még délután 3 óra sincs és mi már itt állunk tettre készen Tunéziában és még a nap is kezd kikandikálni a felhők mögül. Gyomrunk pedig jelezte, hogy habár ízletes volt a repülőn kapott tízórai, adagilag igen kicsinyre sikeredett, ezért utánpótlásra áhítozik. Előzetes olvasmányainkból tudtuk, hogy a szálloda aljában van egy remek pizzázó hely, keressük fel hát élőben. Már az erkélyről látszott egy vendéglátóipari egység, ablakán a PIZZA felirattal, aha, akkor ez lesz az. Hát nem az volt az, mert a hölgy közölte, amikor letelepedtünk, hogy pizza bizony nincs egy darab sem. Na jó, úgysem volt túl bizalomgerjesztő a hely, továbbálltunk. Kicsit mászkáltunk a tengerparton, immár napsütésben, de a szél annyira fújta a homokot, hogy visszamentünk a sétány túloldalára és milyen szerencse, mert a mellékutcában, még mindig a szálló épülettömbje mellett újabb kajáldára figyeltünk fel. Ezt emlegethették többen a netes útleírásaikban, mert igen ízletes pizzájuk volt, meg saslikjuk, meg olyan bolognai spagettijük, hogy a Marcello éttermivel is simán felveheti a versenyt Budapesten. Ami hab volt a tortán, hogy előételt is hoztak, igen finomat, kis kenyérszeletek valamilyen kenceficével, csípős harisszával, nyami. Később rájöttünk, hogy ez általános szokás, humorkodtunk is rajta, hogy nem lehet, hogy mi csak azt kérjünk?
Éhségünk csillapodtán elhatároztuk, hogy ha már ilyen fiatal az idő, mi bizony azonnal körülnézünk a medinában. A Karawan szállótól a medina kb. 20 percnyire van gyalog. Nekünk ez elsőre sokkal tovább tartott, hiszen annyi látnivaló volt. Rácsodálkoztunk a sétányon egymás mögött ácsorgó irtózatosan feldíszített konflisokra például, amiknek a látványa később is mindig Rejtőt (a Jenőt, nem a Tibort) juttatta eszembe, akárhányszor megláttam őket. Nem tudtunk betelni a pálmafák látványával, ahogy hajladoztak a szélben. Figyeltük az embereket, akik elég télies cuccokban jártak, a nőkön még kesztyű is volt, kendő és szőrmegallér, férfiakon kötött sapka, esetleg fez, vagy fez plusz kendő, hiába, ők nagy melegekhez vannak szokva. És ha már a viseletről beszélünk: én a magam részéről hagyományosabb öltözködésre számítottam a helyiek részéről. A férfiak legnagyobb része öltönyben, a fiatalabbak farmerben, dzsekiben-pólóban járnak, néhány idősebb emberen van fez, még ritkábban kendő, és elvétve láttunk olyan embereket, akiken titokzatos fekete malaclopó-szerűség volt kapucnival, de a fejükre magát a kabátot borították, a kapucni pedig hátul lifegett. Mintha azt hallottam volna valahol, hogy ezt a viseletet a berberek hordják, de a fejemet nem tenném rá, majd utánanézek. A nők inkább viselnek hagyományosan hosszú, bő ruhát kendővel, de a fiatalabbak a hagyományosból általában már csak a kendőre szorítkoznak, egyébként meg ugyanolyan modernül öltözködnek, mint a srácok. Sok fiatal lány még kendőt sem hord.
Mire a medinába értünk, már egészen jó idő lett, a tengerparti szél itt nem érvényesült, viszont a nap szépen sütött.
Az LP térképe alapján azonosítottuk a főbb nevezetességeket. Először a Soula Centert. Ez egy fix áras ajándék-áruház, amelynek választékát és árait nem árt tanulmányozni, mielőtt az ember bonyolult alkudozásokba kezd a szukban, vagyis a bazárban.
A Mártírok terénél (Place des Martyrs) lépünk be a több, mint ezer éves falakkal körülvett medinába. Rögtön jobbra van tehát a Soula, majd egy helyes kis tér, ahonnan mind a nagymecset, mind a ribat (erőd) azonnal beazonosítható.
Az érkezés délutánján csak kóstolgatni akartuk a medina hangulatát, nem mentünk hát sehova be, inkább sétálni indultunk a szűk utcácskákban. Első nap még nem mászkáltunk túl bátran, de amerre mentünk, a szűk utcán söprögető asszonyokba, lépcsőn üldögélő idős férfiakba, focizó gyerekekbe botlottunk. Inzultus sehol sem ért, az asszonyok ránk mosolyogtak, a gyerekek megvárták, hogy elmenjünk mellettük, a férfiak intettek vagy köszöntek.
A világörökség részeként nyilvántartott sousse-i medina alaposabb megismerését másnapra terveztük.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
honeybben - 2009.06.01. 09:44

Szia Zebrina! Nagyon jól éreztük magunkat,visszavágyakozunk! :-)Sok mindent nem láttunk,amit még meg kell néznünk legközelebb!

zebrina - 2009.05.31. 13:34

Szia honeybben! Nagyon örülök, hogy segíthettem. Remélem, ugyanolyan jól éreztétek magatokat, mint mi. :)

honeybben - 2009.05.31. 10:58

Most érkeztünk haza Sousse-ból,az élménybeszámolódat útikönyvként használtuk,elvittük magunkkal kinyomtatva,nagy hasznát vettük!!Még a kis kávézót is megtaláltuk a teknősökkel,megvannak! :-)

zebrina - 2008.04.23. 20:45

Így van. Te nem töltesz fel útibeszámolót vagy néhány képet?

steven - 2008.04.23. 18:45

Mi két hetet voltunk sousse-ban és fantasztikusan jól éerztük magunkat. Egyszer a bazárban ott felejtettük a fényképezőgépet tokostul és utánunk rohanva elhozta kereskedő.egy taxissal egész nap csvarogtunk és a végén fizettünk kb. 2300 Ft-ot.Olcsó és biztonságos Tunézia és tanulságos is, hogy otthonunkat becsüljük jobban.

zebrina - 2008.04.14. 22:07

Hát még milyen jó lesz, majd meglátod. :) Köszi.

daci - 2008.04.14. 21:30

Jó a hozzáállás:)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo