Fez medinája-óvárosa Világörökség

Marokkó Fez

Ott-tartózkodás ideje: 2005. márc. 15.  - 2005. márc. 17. (2 nap)

0 hozzászólás I 5 821 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. máj. 03. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar iadanyne Beszámolója

Cimkék: egyetem  fez  mecset  medina  rabat 

Fezi szállodánkból korán útra keltünk, s először az erődhöz vittek fel. Innen jó rálátás nyílt az alattunk elterülő hatalmas medinára. Itt mesélte el idegenvezetőnk a medina történetét. Most Rabat Marokkó fővárosa, sokáig Fes volt, s itt tartják a mai napig a jelentős iszlám-arab konferenciákat. Viszonylag kis területen él itt majd 800 ezer ember. Láthattuk a rengeteg kis utcácskát, fehér házakkal, zöld tetejével a Karaouine egyetem épületét, a 320 mecset tornyát. 9441 utca van itt, nem lehet jó postásnak lenni! Aztán közelebbről is megnéztük ezt a különleges világot. 2 kísérőt is kapott csoportunk, akik segítettek nekünk az eligazodásban. Bementünk szűk sikátorba, onnan egy gyönyörű szőnyegüzletbe értünk. Rengeteg csodaszép szőnyeget mutattak meg nekünk, nehezen lehetett volna kiválasztani a legjobban tetszőt. Egy mentateát elfogyasztása után folytattuk utunkat a girbegurba utcákon. Felmentünk kis csigalépcsőn, s egy gyönyörű bőrüzletbe jutottunk. Innen kikukucskálva láttuk az udvaron dolgozó bőrcserzőket. Térdig álltak a különböző színű festékes kádakban, s rakták a bőrdarabokat ki-be. Megtudtuk, hogy bizony ritkán érik meg a 40 éves kort ezek az emberek. Rengeteg áru van mindenfele itt a medinában, hisz 30 ezer kézműves él itt, készítik a szebbnél szebb portékáikat. Jártunk olyan kelmeszövő műhelyben, ahol még az ősi gépeken az ősi technikával készítik a fejrevaló és ruhának való keleti mintájú anyagokat. Elsétáltunk gyönyörű, festett-faragott kapuk előtt, színes mozaikkal díszített ivókutak mellett, s közben állandó csacsi veszélynek voltunk kitéve. A göndör hajú kisfiú kísérőnk kiabálta magyarul: VIGAZZZ!!! Mi azonnal húzódtunk a falhoz, jöttek a jól felmálházott kis csacsik, vitték az árut. Némelyik jól be volt fogva, sebes volt az oldala a sok munkától.
Megtudtuk azt is, hogy sok gazdag embernek van itt üzlete, ide járatja a gyerekeit a korán medreszekbe /kollégiumokba/ és az egyetemre. Gyönyörű háza, palotája van kint az új városrészben. Az itt élő emberek ragaszkodnak ehhez az élethez, nem akarnak elköltözni innen, jól érzik így és itt magukat. Pedig az UNESCO mikor felvette a listájára a medinát, adott pénzt az embereknek egy új élet kezdéséhez, az elköltözéshez. Fel akarták újítani egy kicsit a házakat, rendbe tenni az utcákat, s végül a pénz elfogyott, s az emberek maradtak. Pedig lenne mit javítani a higiéniás állapotokon is. Mi márciusban voltunk itt, még elviselhető volt a hőség és a szag, de gondoljunk bele ha 40 fok van nyáron!. Inkább nem részletezem.
Bepillantottunk az ingatlanközvetítő irodájába is, a falon lógtak a kiadó szobák kulcsai. Bementünk a most is működő Karavánszerájba is. A fáradt vándor megpihenhet itt akár 1-2 órára, vagy napra is. Van olyan szoba, amit műhelynek bérelnek, Kovács műhelyben megnéztük a szép lámpák készítését, amit bizony sokszor ügyes kezű 10-12 éves fiúcskák készítenek. A réztányérok készítését is láthattuk, azt, hogy hogyan kerül ki a mester keze alól a finom mintákal, estleg kövekkel díszített emléktárgy.
A sok látnivalótól egyészen elkábulva értünk a medinai sétánk végére, s örültünk annak, hogy egy ilyen különleges világba csöppentünk bele, s azóta is gyakran emlegetjük Marokkót, s Fez medináját.
Feltöltve: 2008. ápr. 28.
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina