Marrakesh medinája - óvárosa Világörökség

Marokkó Marrakesh

Ott-tartózkodás ideje: 2005. márc. 18.  - 2005. márc. 20. (2 nap)

0 hozzászólás I 5 000 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. ápr. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar iadanyne Beszámolója

Cimkék: jemaaelfna  marrakesh 

Marokkó Királyi városok körutazás alkalmával több napot tölthettünk ebben az igen érdekes "vörös" városban. Itt minden épület vörös színű, kivéve az Operaházat és a KOngresszusi Központot, ezek fehérek. Nagyon szép szállodában voltunk, a Hotel Atlas-ban, szép kert, több medence, szép, jó és változatos kaja,udvarias személyzet.
A "Dél gyöngyszeme" névre keresztelt várost is bejártuk, megismertük egy kicsit. Voltunk a Bahia Palotában, s a buja növényekkel tele kertjében, sorbaálltunk a Szadida dinasztia mauzóleumánál, végigsétáltunk a gyönyörűséges Majorelle kerten óriás kaktuszok között, s többször végigjártuk a medinát is. A kis utcák - tele portékával, mindenfele kínálgattak fügével, datolyával, próbáltunk keleti papucsokat, kendőket, vettünk igazi marokkói zenei CD-t. No, de a legérdekesebb a TÉR VOLT.
A Jemaa-El-Fna tér!
A medinából kiérve egy hatalmas térre jutottunk. Voltunk ott este, voltunk nappal, s mindig lenyügözött. Mikor olvastunk róla, nem tudtuk elképzelni ezt a valóságot.
Valóban megelevenedett az 1001 éjszaka világa. Délután a tér egy "normál" tér képét mutatja, emberek, vízárusok, konflisok közlekednek fel-alá, s aztán délután 4 körül elkezdődik az előadás. Az év 365 napján! minden áldott nap megelevenedik a tér, kipakolnak az árusok, sütnek-főznek, s egész éjszaka megállás nélkül folyik az előadás. Jönnek fekete fiúk, dobolnak - táncolnak egész éjjel, jönnek a kígyóbűvölők, akik a nyakadba dobják a nyálkás kígyójukat, s csak baksisért veszik le rólad. Elkezdi mondókáját az öreg mesemondó, egyre többen ülik körül, s hallagatják reggelig. A fogorvos büszkén rakja ki trófeáit egy koszos doboz tetejére, a többszáz kihúzott fogat. Lehet itt szépítkezni is, hennefestőktől a vastag katalógusukból kiválasztott mintát pingálnak a kedves megrendelő kezére-lábára. Közben mindenhonnan szól a zene, odajönnek hozzád aranyos kis majmok is, persze utána jön a gazda keze is a baksisért. Én egy árva kis csacsit is lefényképeztem,s a vaku villanására, mint egy jelszóra, előugrott a gazdája is. Voltak itt kirakva szárított állatok, koponyák, csontok, különböző gyógynövények kupacokban, még stucctojást is láttunk. Többször végigjártuk a teret, s idegenvezetőnk javaslatára felmentünk a Teaház teraszára a jobb rálátás reményében. Egy ital elfogyasztása mellett páholyból gyönyörködhettünk a tér mozgalmas életében, s fotózhattunk-filmezhettünk kedvünkre, míg teljesen be nem sötétedett.
Most mikor a videófelvételt visszanéztük, felelevenedtek ezek az emlékeink újra, egy varázslatos világban jártunk, s ha lehetne elmennénk újra.
Feltöltve: 2008. ápr. 29.
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina