A szentjánoskenyérfa szigete, Vis

Horvátország Komiza (Vis-sziget)

Ott-tartózkodás ideje: 2004. aug. 26.  - 2004. szept. 14. (19 nap)

0 hozzászólás I 8 339 látogató olvasta. Rögzítve: 2010. jún. 19. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar somaeszter Beszámolója

Cimkék: adriaonline_játék  szentjánoskenyérfa  vis 

2004-ben töltöttünk a családommal egy hetet Vis szigetén. Utazásunk apropója, hogy párom valahol a net-en rátalált a szentjánoskenyérfára, és meg akarta kóstolni annak termését. A közelben pedig nagyobb mennyiségű szentjánoskenyérfa Vis-en található. Így hát elindultunk… Kocsival, önállóan, szállást lefoglalva.
Split-nél szálltunk kompra, kb. 3 órás hajóút után érkeztünk meg a szigetre (40 km-re van a szárazföldtől) Vis városánál tett le bennünket a hajó, innen átautóztunk Komizara. A szállásunk egy emeletes ház 2szobás, hall-os, konyhás, fürdőszobás apartmanja volt, teljes megelégedettségünkre.
Vis szigetéről – távirati stílusban - pár szót: 90 km2, kb. 3-4000-en lakják. Mivel kiesik a „közeli” nyaralóhelyek listájáról, még tiszta és gyönyörű a tengerpartja (legtöbb helyen kavicsos). A helyiek kedvesek, az árak közepesek. Vis az ókortól lakott, a középkorban 400 évig a velenceiek uralták, a napóleoni háborúk során meg az angolok… 1943-45 között itt bujkált Tito. 1976-tól 89-ig katonai bázisként működött, csak ezután nyitották meg a turistáknak.
A nyaralásunk alatt rengeteget napoztunk, fürödtünk, de ezenkívül jókat kirándulgattunk is. Valóban mindenütt van szentjánoskenyérfa (ceratonia siliqua –> innen, a cerat szóból, ered a ’karát’ kifejezés, mivel a fa magjai grammra egyforma súlyúak, ezért régen az ékszerészek mérésre használták.) Sok a füge, a kabóca – gyönyörű a környezet. A természeti szépségek közül még megemlíteném a közeli kis szigetnél (Bisevo) található kék barlangot. A barlangnak 2 bejárata van, egy kicsi a víz felett, egy másik pedig a víz alatt. Délelőtt a Nap az alsó nyíláson süt be a tengeren át, ezért a barlang fala szinte neon-kék. Lélegzetelállító látvány! Kishajóval lehet meglátogatni. Ha művelődni szeretnétek, Komisán a strand mellett álló „Gospa ad Gusarica” (kalózoktól védő Miasszonyunk) templomot és a bencés kolostort, ill. a kikötőnél lévő tengerészeti-hajózási múzeumot javaslom megtekintésre; míg Vis városában a Battery Museum-ot (helytörténeti kiállítás) és a Szent Jeromos templomot. Félúton a 2 település között található a Tito-barlang, ahol ugyan sok mindent nem láttunk, de kellemes kardio-edzés eljutni oda. Van még egy különleges hely Vis-en - bár valószínűleg már nem látogatható-: a katonai bázis. Komisa-n a szeméttelepet kell keresni, onnan még 1-2 km-t autózni, és ott bújik meg a bejárata. 2004-ben tárva-nyitva volt, mi is úgy hallottunk róla a többi turistától. El is mentünk, nagyon érdekes hely. Mindent felvert a gaz, de kivehető volt a rakéta-hangár, a központi épületek, a tengerparton pedig egy csomó szétrobbantott rakétalövő(? …nem értek hozzá) hevert. Nem sokkal utánunk holland kirándulók is jártak ott, egyik srácnak egy akna szétrobbantotta a lábát. Azóta bezárták a bázist- teljesen érthetően. Fogalmam sincs róla, most mi lehet ott…
Összefoglalva, Vis szigete szép és különleges hely. Kicsit nehéz eljutni oda, de mindenképp megéri. Mindenkinek ajánlom.
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina