Egy kis Tunézia 3. nap 1. rész

Tunézia Monastir

Ott-tartózkodás ideje: 2007. okt. 04.  - 2007. okt. 17. (13 nap)

0 hozzászólás I 3 051 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. máj. 09. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar nami Beszámolója

Cimkék: Monastir  nami 

Utam 3. napja
Sousse- Monastir-Mahdia-El Jem-Sousse
2007. 10. 06.

Ébredés 6-kor, kissé(?)álmosan. Reggeli fél héttől, így összepakolás, ami kicsit sok ruha berakásával végződött. Az ébresztő kávéval viszont az időt húztam el. Reggeli tojás nélkül (korán volt még a szakácsoknak), croissant, sült paradicsom, ivólé.
Lajos megjelenik egyszer csak, nála nyolc óra van, nálam hét. Nem szólt neki senki, hogy nem állítunk órát?
Indulás 7: 15-kor, taxi a Casino-tól a kisvasút (metro) állomásig 2 TND. Korrekt.
A vonat éppen elmegy, mikor megveszem a jegyem. 960 millim, másodosztályon, a kb. húsz kilométeres útra. Az megközelítőleg 140 Ft. Miről beszélünk itthon?
A peronon telik el húsz perc, kicsit gondban vagyok, rágyújtanék, de nem illik!
Elsétálok kicsit arrébb, hogy ne bántsam meg a helyiek érzékenységét pöfékelésemmel.
Végre jön a HÉV(szerűség), és harminc perc alatt Monastirban van. Sok a fiatal.
A reptérnél is van megálló, ezt azért jó tudni!
Monastir, fél kilenc. Kihalt a város, még csak ébredeznek.
Kb. 200 méter a Bab el-Gharbi, itt lépek be a belvárosba. A rue de l’Indepence-en eljutok a Bourghiba (mi más) mecsetig, mellette a ruhamúzeum –mely végül kimaradt-, 9-től nyit, de még nincs annyi. Útközben veszek egy doboz cigit 1 TND-ért. De nem merek rágyújtani az utcán, félek, megszólnak. Kellett nekem ilyenkor jönni arab országba, ahol máskor még a vécén is füstölnek!
A ribát bejárata a szárazföld felől, a mauzóleumhoz vezető sétány mellett. Belépő 3+1 TND (a +1 mindenhol a fotójegyet jelzi, amit én meg szoktam venni). Igaz, Tunéziában itt és most vettem jegyet utoljára, hiszen Korben Dallas világjegyként működött a diákigazolványom. Még jó, hogy nem titkosrendőrnek véltek! Igaz, az nem lehettem volna, inkább FBI.style-t vettem fel. De erről későbben!
A ribát tényleg hatásos, nemhiába forgattak itt jópár filmet, köztük örök kedvencemet, a „Blájen élte” című eposzt! Egy órát töltök a ribatban, fényképezek, sétálgatok, eszem-iszom, dínom-d , dohányzom feszt. A nador fenséges, 88 lépcsőn jutok fel a tetejére! Megszámoltam!
A múzeumból viszont kimenekülök, mert a helyi idegenvezető rám akaszkodik, magyaráz. Ez nem is lenne baj, de nem értem igazán az angolját! A gyomrom is rendetlenkedik (végre, hiszen már második napja vagyok itt), így felkeresem a mellékest. Imádom az arab toiletteket, csak a teljes vetkezés riaszt néha, de erre nincs hüves, így ez sem okoz problémát túlzottan.
Ugyanis –tudd meg, Kedves Olvasó, ha eddig nem-, errefelé papír helyett slagot használnak az Urak-hölgyek, valamint a bal kezüket! Nekem tetszik, alkalmazom is gyakran. Mondjuk erre gyengécske bélberendezésem kényszerít gyakran!
De lássuk a hírös mauzóleumot végre! Tíz perc, és ott vagyok, útközben lődözök. Turista nem sok, éppen annyi, hogy várni kell kicsit a fényképezéssel. Bejárat a főkapun ,de az épületbe oldalt kell bemenni, szemben a díszruhás őrök strázsálnak. Nem vagyok bent sokat, öt perc és még öt az emeleten, fotózási céllal! Valahogy nem az én világom ez a modern csicsa-micsa és különben is, itt már jártam. A ribat sokkal inkább az én világom!
Visszafelé magyar lányokat fényképezek, mert ott szerencsétlenkednek egymás fotózásával a sétányon. Van időm még 11-ig, így elmegyek a Nagymecsethez, ami láthatólag zárva.
Kb. negyed óra vissza az állomásra, útközben kirakodóvárost építettek a jöttömkor kihalt utcákon! Jegyet veszek, iszom, elbújva dohányzom, W.C.-zek. Indulás 11:05kor Mahdiába, a vonat kopottas, sok a fiatal, de nekem van ülőhelyem egy jóképű arab manussal szemben. Nem mintha… Ja, és két lány mellett!:-. Jegyár: 1,8 TND.

Mahdia a következő lapon…
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo