Egy kis Tunézia 5. nap 3. rész

Tunézia Sfax

Ott-tartózkodás ideje: 2007. okt. 04.  - 2007. okt. 17. (13 nap)

0 hozzászólás I 2 628 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. máj. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar nami Beszámolója

Cimkék: nami  Sfax 

Utam 5. napja
Sfax
2007. 10. 08.

Hol is tartok? Ja, a Medina! Kérem szépen! Ez már igen, ez tényleg az, amire vágytam. Tömeg, zajok, illatok, jók és rosszak, egyszóval: ÉLET!
Megboldogult szíriai kalandozásomra emlékeztet, ami nagyon jól sikerült, azt hiszem.
Zegzugos utcákon megyek, a Nagymecset tán 200 méter légvonalban, de azért eltart egy negyedórácskát, míg odaérek! Sajnos nem lehet bemenni, sőt, látni sem igazán, itt valóban a Medina közepére épült, a sikátor takarja. 16:30, elérem a Bab Diwan-t, nagy a tömeg.
Ejrópai nem látszik sehol és ez majdnem így is marad másnapig. A kivétel egy nagyon csinos –talán francia– nő, aki láthatóan egy arab úriemberrel van. De csak diszkréten, hiszen itt nem szokás nyíltan párnak látszani, ráadásul Ramadan van!
Megkeresném a Dar Djelloui múzeumot és a Sultan Hammamot, a fal mentén. Nagy nehezen sikerül. Tényleg van hangulata a Medinának!
Lurdi van, tehát zárva a múzeum, de legalább tudom, hol van!
Amúgy is fél négyig tart nyitva, így télen! A hammamot viszont nem találom meg! Útközben elmentem a Sidi Amor Kammún mauzóleum előtt, most újra arra vezet utam.
Kimegyek a Medinából a Bab Diwan-on, vár a Ville Nouvelle, a Monoprix és a Grande Gere! Meglepően könnyű tájékozódni, ötre a Monoprixben vagyok, negyed hatra a vasútállomáson. A Place de Republique szép, holnap, ha időm engedi, megnézem a Régészeti Múzeumot is!
A menetrend az állomáson csalódás. Öt járat van El-Jembe, de főleg reggel, és a 11:30-as nem áll meg Sousseban. El Jem valószínűleg kimarad így most!
Vissza a Medinába. Itt sülnek a grillcsirkék, de még nem veszek, inkább kávéznék!
A kapun befelé balra ott a Cafe Maure Diwan! Ahogy azt elgondolom! Ramadan van, rájöhettem volna már, hogy ilyenkor nincsenek nyitva nappal a szórakozóhelyek. Némelyik, mint ez, nemcsak nappal van zárva, hanem egész Ramadan hónapban!
Gyerünk „haza”. Naplementére a roof-on akarok lenni, fotózás megvalósítása céljából!
Hat óra van, varázsütésre bezárnak a boltok, eltűnnek az emberek az utcákról! Kísérteties csend lesz. Semmi mozgás, csak az enyhe szél viszi az utcán a szemetet, a nylonzacskókat görgetve. Szemét, hát, az van elég!
Hattól hétig a tetőn vagyok, nem tudok betelni a látvánnyal, percenként csattogtatok, olykor ugyanazt is fényképezem, hiszen a fények csodálatosak!
Lemerítem az akksit és telenyomom a kártyát! Este hétkor lefürdök, majd ezen beszámolót írom, mert tegnap nem írtam le, így be kell pótolnom a lemaradást, amíg frissek az élmények!
Nyolckor varázsütésre megelevenedik az utca, ebben a müezzinek is segítenek, akik lefújják a „riadót”, negyed kilenckor! Fél kilenc, éhen pusztulok, menjünk ellátmány vételezni! Hoppá! Ramadant tartottam egész nap, kivéve a dohányzást és az ivást - ez utóbbit is módjával-, nem káromkodtam, nem ettem, nem paráználkodtam! Fel, étekre!


Folyt. köv.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo