Egy kis Tunézia 6. nap 2. rész

Tunézia Sfax

Ott-tartózkodás ideje: 2007. okt. 04.  - 2007. okt. 17. (13 nap)

0 hozzászólás I 2 705 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. máj. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar nami Beszámolója

Cimkék: nami  Sfax 

Utam 6. napja
Sfax
2007. 10. 09.
Többszörös folytatás folytatása

Itt vagyok a Régészeti múzeumban, ahol nagyon kedves idegenvezetésben részesülök egy fiatal Hölgy személyében. Lehet, nekem, az idegennek szól, lehet, hogy csak unaloműzésként vezet végig a termeken, de egy biztos, jól esik! Végigcsacsogja franciás angolságával a tárlatot, nem is tudom, mi hat meg jobban, a leletek gazdagsága, vagy a kislány kellemes hangja! A Musée Archelogique-ban végül negyed órát töltök, de az töményen, csak nekem szólóan történik!
Zavarban is vagyok, hogyan távozzam, udvarolni nem illenék, baksissal nem szeretném megbántani! Hirtelen órámra nézve igyekszem elkésettnek beállítani magam, ami igaz is, van még dolgom, nem kevés, hamarost el kell hagynom ezen kellemes nagyvárost!
Mivel nincs elég helyi pénzem kifizetni a szobát, így a téren pénzváltót keresek, van több is belőle! A második bankban sikerül is a szokásos árfolyamon (1. 743 EUR/TND), az elsőben tízpercnyi várakozás után sem foglalkoznak velem, így azt faképnél hagyom!
Tudja valaki egyébként, mit jelent ezen szófordulat?
Irány a Medina, a Dar Djellouli, természetesen a Sidi Amar Kammún érintésével.
Nyitásra ott is vagyok. A belépés ugyan ingyenes, de fotójegyet váltatnak velem! Ennyit azért megér, bár kicsit zavar, hogy felírják az adataim is a diákigazolványomról! Még a végén lebukom valahol!:-) A múzeum csodálatos, érdemes volt várni rá, hogy láthassam! Képek készülnek, lehet, meg is mutatom majd valahol, valakiknek!
Negyedórát töltök itt és kilépés után megtalálom végre a Sultan Hammamot is, de természetesen zárva, így a vágyam, hogy eljussak végre egy igazi fürdőbe, most sem sikerül! Igaz, tegnap este jöttem volna ide, most nem lenne rá időm, de a Ramadan hónap keresztülhúzta számításaimat, nem kissé! Lehet, hogy nem is szeretem ezen ünnepet?
Korlátoz, sok mindenben!
A hammam ötven méterre található a múzeumtól és igazán könnyen felismerhető zöld kupolájáról, így utólag!
Tíz óra, a szúkon át a szállásomra megyek –majdnem azt írtam, hajtatok-, negyedóra pakolás után lerendezem a tartozásom és távozom. Idefele még gazdagabb leszek egy fehér sapkával és egy kellemes beszélgetéssel az eladóval.
Hiába, ha pénzem van, akkor mindjárt kerekebb a világ, el is verem egy részét hirtelen felindulásból!
Ez már régi szokásom, nem is változtatok rajt, míg tehetem!
10:50- kor hagyom el a Medinát, a vásárcsarnokon keresztülmenve, észak felé.
Taxit fogok, milyen rutinosan teszem már! Négy perc alatt, 1 dínárért az állomáson vagyok!
11:05, Stirlicz kiszáll a taxiból, körülnéz a környéken, talán utoljára életében! Sfax a szívem csücske lett, mint látható is!
A vonat 11:30-kor fog indulni elvileg, így félrehúzódva rágyújtok, iszom és nézem a vonatra várakozókat. Erre van is időm, mivel kissé késik a szerelvény, cirka fél órát. Érdekes, tetszik, hogy láthatom a helyiek megnyilvánulásait! A férfiak hasonlóak, mint máshol, de a lányok valahogy szabadabbnak tűnnek! Később bebizonyosodik, hogy ez így is van! De ez egy másik mese lesz, talán egy hét múlva…
A vonaton elszundítok, arra ébredek, hogy megállunk. El-Jemben vagyunk és itt is maradunk vagy fél órát valamiért! Sousse-ba kettő után érek, kis utcákon át megyek a Magazin General-hoz, hogy vizet, üdítőt vegyek, majd átsétálok a Boujafaar sétányra, ahol taxit fogok.
Fiatal srác, órát nem kapcsol, két-három dínár lesz, közli végül! Én csak ingatom a fejem és cicegek egy kicsit, majd kiszálláskor adok neki egy dinárt a kb. két kilométeres útért. Vigyorog és elhajt.
Hazaértem, három óra. Lemegyek a partra…

Folyt. köv.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina