Szlovén terepgyakorlat

Szlovénia Piran

Ott-tartózkodás ideje: 2005. szept. 04.  - 2005. szept. 06. (2 nap)

2 hozzászólás I 4 954 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. jún. 17. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar daci Beszámolója

Cimkék: bled  piran  predjama  skocjan  szlovénia 

Negyedéves terepgyakorlatként 2005. szeptemberében Szlovéniában jártunk, ahol elsődlegesen a karsztosodással kapcsolatos jelenségeket figyeltük meg. A beszámoló a terepgyakorlati jegyzőkönyv alapján készült, lehet, hogy túlzottan szakbarbárra sikeredett.

Első megállónk az először Cholnoky Jenő által megkutatott, úgy nevezett Cerknic-i polje volt. Cholnoky kutatásait itt még a monarchiabeli időkben végezte, a területet ekkor még németesen, német helyesírással Zerknitz-nek nevezték. A polje a legnagyobb felszíni karsztos forma, hatalmas karsztos medence, jellemző forma a Dinári hegységben, illetve a Balkán-félsziget nagy részén is, ott, ahol karbonátos kőzetek találhatóak.

Ezen belül is klasszikus karsztvidéknek számít a Szlovén karszt, ami lényegében átmenetet képez a valódi mérsékelt övi és a mediterrán karszt között. A karszt szó eredete a szlovén kras, illetve még előbb az olasz crasso szóra eredeztethető vissza, s innen került át, mint kifejezés a nemzetközi terminológiába. A polje nagyméretű, zárt mélyedés, aljzata szűk, viszonylag éles peremekkel határolt. Gyakran több négyzetkilométer kiterjedésű, s nincsen felszíni lefolyása. A poljéban összegyűlő vizek a felszín alatt, barlangjáratokon keresztül jutnak el a karsztvidék peremére.

A kopár és száraz karsztfennsíkokon csak a poljékban van vízfolyás és a földműveléshez megfelelő talaj, ezért a falvak is a poljékba települtek. Időnként előfordul, hogy a hirtelen hóolvadás, zápor következtében összegyűlő nagy mennyiségű vizet a barlangjáratok nem győzik elvezetni, ezért a polje árvízveszélyes terület, ez a csatlakozó képen is jól látszik.

Ezt követően a Rakov Skocian rombarlangot néztük meg. A terület Rakek városból érhető el, s a rombarlang egy oldásos patakos barlang. Oldásos formák figyelhetők meg az oldalfalon, alján nincs kavics. A Rok patak alakította ki. Ovális keresztmetszetű barlang, korábban kerek volt, de az eredeti kör forma oválissá vált.

Lazább, kevésbé szakmai programként az innen nem messze található Predjama településre látogattunk el, ahol a középkori Erasmus várat tekintettük meg. A meredek hegyoldalba, barlang tetejére épült vár alá még egy patak is bezúdul. A vár folyosói a barlang járataiban folytatódva vezetnek a szabadba, ostrom idején, ezeken át élelmezte a vár lakóit a tizenötödik századi várúr és rablólovag, Erasmus Lueger, aki a mi Mátyás királyunkat támogatta a Habsburgokkal szemben. Korabeli beszámolók szerint egy alkalommal alázásként frissen szedett, a vár területén kívülről származó cseresznyével kínálták az ostromlókat.

Szlovénia az ország területéhez viszonyítva barlangos nagyhatalomnak számíthat, hiszen alig több mint 20 ezer km2-es területén nem kevesebb, mint 6000 barlang található, s ezek közül száznál is több áll a turisták rendelkezésére kiépített vagy a maga természetes mivoltában. A nagyközönség leginkább a Postojnai-barlangot, annak is a kisvasúttal látogatható szakaszát ismeri. Kevesen tudják, hogy innen mindössze félórányi autóútra, vagy az olaszországi Trieszttől 20 kilométerre kontinensünk egyik legszebb, legmonumentálisabb üregrendszere, az 1986 óta UNESCO Világörökségeként jegyzett, 5,8 km hosszúságban feltárt ©kocjani-barlang (©kocjanske jame) található. A Szlovénia délnyugati részén terpeszkedő 413 hektáros területű ©kocjani Nemzeti Park egyéb tekintetben is világkülönlegesség. Kis területen a karsztosodás szinte összes formakincse megtalálható, a felszíni formától a felszín alattiig. Magát a ©kocjani-barlangrendszert egyedi hidrológiai hálózata, gigantikus belső méretei és képződményei, na meg az idegenforgalmi kiépítéssel kapcsolatos technikai megoldások teszik oly különlegessé. Szlovénia egyik legnagyobb folyója az 1796 méteres Sneľnik hegy környékéről eredő Reka. A folyó, miután 47 kilométert tesz meg a felszínen, ©kocjan község alatt, a 60 emelet mélységű Velika-dolina aljában búcsúzik el a napvilágtól. A barlangba belépve azonban nevet változtat, innen ugyanis már Timavoként, mintegy 41 kilométeres távolságon keresztül halad rejtett utakon, a föld alatt, hogy azután a Trieszttől északnyugatra fekvő Stivannál, tenger alatti forrásokban jelenjen meg ismét. A Reka-Timavo és a Stivani-források összefüggésére egyébként olasz kutatók derítettek fényt, miután elvégezték nevezetes angolna kísérletüket. Néhány tucat angolnát jelöltek meg úgy, hogy a hátuszonyukból kicsíptek egy darabot, majd beengedték őket az „elvesző” folyóba. A jelzett halak első példányait ötvenöt nap múltán sikerült kifogni a forrásnál. A barlangban látható az 1965-ös árvíz szintjére emlékeztető tábla. Akkor ugyanis a barlang háromnegyed része került víz alá. Azóta nem volt ilyen nagy áradás, de a csapadékosabb őszi időszakban, illetve a tavaszi hóolvadáskor, a jelentős szintemelkedés miatt nem látogatható a barlang. Az út a folyó fölött 80 méterrel kialakított (sziklafalba robbantott) ösvényen vezet.

Innen sokkal kellemesebb klímájú vidékre, a szlovén tengerpartra indultunk. Az isztriai tengerpart Szlovéniához tatozó szakasza a Koperi- és a Pirani-öböl partjait foglalja el, Koper, Izola, Portoroľ és Piran a jelesebb tengerparti üdülőhelyei. A szárazföld felől várfalakkal védett domb tövében kerekedő kis öbölben terül el Piran városa. A település központja a barokk hangulatú Tartini tér, közepén Giuseppe Tartíni zeneszerző szobrával. Ezen a téren található a városháza és két zászlóoszlop is díszíti, melyek egykor a magisztrátus épülete előtt állnak. A domb tetején található az 1354-ben épült, tengerre néző Szt. György templom, melyet a város védőszentjéről neveztek el.

A következő napon az osztrák határtól nem messze fekvő híres szlovén üdülőváros, Bled volt első célpontunk. Bled és környéke Szlovénia legkedveltebb turistalátványossága. A Bled-i tó kis szigetén a Csodatevő Madonna (Mati bojana otoku) barokk kegytemplom található. Bled vára, amelyet a Windischgrätz hercegek emeltettek, egy csaknem 100 méteres függőleges sziklafal tetején található, csodálatosan szép környezetben.

A tó egy jégkorszaki gleccser maradéka, 475 méter magasan van, legnagyobb mélysége 31 m, hossza 2130m, a legnagyobb szélessége 1032 m. Egy kicsinyke sziget 18 méterre magasodik ki a vizéből. Erre épült a híres templom. Bledben írták alá a Kisantant szerződést, ami számunkra nem teszi kifejezetten emlékhellyé. Tito marsallnak is volt itt természetesen villája, ami ma szálloda.
Értékeld az élménybeszámolót!
9.7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
daci - 2008.06.19. 23:29

Hízik a májam barátom:)persze szerény típus vagyok a lelkem mélyén; nyilván nem ért mindenki egyet veled

Koga - 2008.06.19. 12:52

Már megint sikerült nagyot alkotnod daci. ^^ Gratula ;)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina