Füst, buborék és egycsilliárd lángos (avagy bringával a Balaton

Magyarország Balaton

Ott-tartózkodás ideje: 2008. júl. 03.  - 2008. júl. 07. (4 nap)

1 hozzászólás I 7 162 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. júl. 10. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar babylon Beszámolója

Cimkék: balaton  bringa  körtúra  nyár 

Egyszer egy - régi filmeket vetítő - csatornán láttam a Szerelmes biciklisták (1965. Bacsó Péter) című filmet, amelyben pár fiatal 28-as bringákkal tekert a Balaton körül.Napjaikat fürdéssel, csajozással, "csövezéssel" és alkalmi munkákkal töltötték. Már akkor játszadoztam a gondolattal, hogy mekkora buli lenne most megcsinálni ezt a "classic" túrát, ha nem is pont ugyanúgy ahogy a filmben (sajnos már nem lehet olyan béna, csíkos, "fürdőtundrát" kapni).
A lényeg az volt, hogy minél többen legyünk, onnantól a hangulat adja magát (adta is).Az időpontot volt a legnehezebb leegyeztetni, no meg azt hogy mindenkinek legyen addigra bringája és kitartása.
Ami a túrához feltétlenül szükséges:
- 1db bicikli (rengeteg tartalék belsővel és szerszámokkal)
- 1 billencses IFA napolaj és szúnyogriasztó
- 1db hálózsák
- sok "zseton"
- 1db Csonyi (a zenés táncmulatságokhoz)
- biciklizár

Ami nem feltétlenül szükséges de jó ha van:

- szerintem a sátor ha nem esik az eső (de mindig esik)
- konzervek (nehéz)
- sör(-ök) (nem nehéz :)
- kemping gázfőző (közülünk a Marci hozott és életeket mentett vele)
- szivacskéz
- sombrero

A balatoni bringakörút kb. 200 km és egy útikönyv segítségével el lehet osztani négy napra ami szerintem nem durva (Edusnak egy hónapja van bringája és az első km-től az utolsóig tekert).Mi a következő képpen osztotuk fel:

1. nap B.akarattya - Tihany
2. nap Tihany - Szigliget
3. nap Szigliget - B.fenyves
4. nap B.fenyves - B.világos

Szóval csütörtök délután indultunk Bp. déliből hatan (Imi, Karesz, Csonyi, Bálint, Oli és perzse én) és ketten csatlakoztak Kelenföldön (Edus és Ádám).Már a vonaton sikerült az alaphangulatot összehozni különböző segédeszközökkel (sör, stb.).Akarattyán kisebb káosz közepette szálltunk le.Elmentünk boltba és beszereztünk mindent ami másnap reggelig szükséges.Legurultunk a nagylejtőn és irány a szabadstrand.(A szállásunkat mindenhol a helyi vadkempingben oldottuk meg, ami majdnem mindig bejött.Kár hogy elvileg tilos.)Az Imi és én voltunk olyan "kemények" hogy nem vittünk sátrat és az első este már meg is kaptuk a leckét egy kiadós zápor formájában (én egy öktözőkabinban aludtam)...
Másnap délelőtt szép napos időben indultunk neki az első etapnak.A különböző erőviszonyok miatt mindig megbeszéltünk egy találkozási pontot és mindenki ment a saját tempójában.A tekerésről nincs mit írnom az érzést viszont nem lehet.Az ember csak forgatja fejét és örül a szép tájnak és annak hogy kizökkent a hétköznapokból, nincs más tennivalója csak boldognak lenni.
Az éjszakai szálláshelyet Olinak és a szüleinek köszönhetjük, ugyanis Tihanyban egy yacht club területén (mindenhol vitorlások, csend, nyugalom és kilátás Kőröshegyi völgyhídra) verhettük fel a sátrakat.Itt már tizenegyen éjszakáztunk, hárman (Brigi, Ági és Marci) csak péntek este tudtak csatlakozni hozzánk.
A szombatot az apátságnál kezdtük kemény hegymenet után.A kötelező kör után egy veteránautó karavánjába is belebotlottunk.
A nap vesztese Ádám volt.Tönkrement a külsője így majdnem feladni kényszerült a túrát ha nincs Peti, Brigi szobatársának, Virágnak a barátja.Elvonatozott Szigliget közelébe és kapott egy DH külsőt amit a későbbiekben lüktető combokkal hajtott.
Szigligetnek jutott egy csücsök a szívemben.Nagyon idillikus (még akkor is ha helyi "tuningzsiguliskeménygyerekek" megpróbálták leköpni Olit az egyik kanyarban, mert volt rajta sapka...)
Egyébként az este mondhatni remekre sikeredett.A strandon (ahol a szállásunk is volt) diszkó készülődött.Ezzel párhuzamosan a badacsonyi (nagyon finom) borokat pusztítottuk, a hatása pedig a diszkóban csúcsosodott ki :).Ömlött a füst és a buborék, szólt a Dr. Alban és a La Bouche és fél négyig nyomtuk Csonyival,Brigivel,Ágival és Virággal (köszi mindent) a "nájt fívert", aztán jött a kóma.(egyébként utálok nyilvánosan táncolni a Csonyi meg hácés...).
Sajnos hatkor a szekuritinak volt szíve elzavarni minket strandról,így kötöttünk ki a focipálya mellet.
Még szédültem és rekedt voltam amikor nekikezdtünk a harmadik szakasznak B.ederics irányába, még mindig szép tájak felé.A bringaút egyébként végig egész jó és 90%-ban rendesen ki is van táblázva, egy-két helyen lehet csak véteni.
Keszthelyen sajnos egyel kevesebben lettünk mert
Briginek hétfőn már dolgoznia kellett, így onnan B.fenyvesig egyedül mentem.
A tábor itt is a szabadstrandon volt bár félő volt, hogy a rendőrök elzavarnak minket akik elég sűrűn járkálnak a vicces kis robogójukkal.
Hétfő reggel megint néggyel kevesebben lettünk (Karesz,Bálint,Oli és Ági).Mi úgy döntöttünk elindulunk és jutunk ameddig jutunk az utolsó 70 km-es szakaszon és majd felpattanunk valahol a vonatra.Végül nem teketóriáztunk, lenyomtuk a 70-est és Zamárdiban még csobbantunk is egyet.
A hazaút a szokásos volt... Tömeg, fülledt meleg, és otthon még szakadó eső is.
Azt hiszem nagyon megbántam volna ha nem veszek részt egy ilyen túrán.Mindenkit csak biztatni tudok ha tervez egy ilyet.A Balaton és környéke nem lett topis vagy csúnyább (sőt), újra és újra fel lehet fedezni, viszonylag kis befektetéssel.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
sansz - 2008.07.24. 14:43

Vadkempingre azért ne biztass senkit légyszíves. Pár sörröl kell lemondani és máris lehet kultúráltan balatont körbebiciklizni, rendes kempinggel.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
tokaj Bor-kő túrák Észak-Magyarországon
A hűvösebb idővel se maradjatok otthon, ilyenkor is sok lehetőség vár benneteket a szabadban....
hotel Új hotel nyílt Hollókőn
A régió turizmusa szempontjából mindig jó hír, ha minőségi hotel nyitja meg kapuit. Külön öröm,...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina