Az elzárt királyság

Észak-Korea Phenjan

Ott-tartózkodás ideje: 2007. okt. 27.  - 2007. nov. 05. (9 nap)

163 hozzászólás I 63 269 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. jún. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar nexxed Beszámolója

Cimkék: dprk  észak-korea  il  il  ir  jong  kaesong  ki  kim  kim  korea  nampho  phenjan  pyongyang  sung  szen 

...
Értékeld az élménybeszámolót!
6.8 (13 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
MrPeetR - 2011.07.08. 12:07

Valószínűleg egy nagyon szép természeti adottságokkal megáldott ország, ahol jellegzetes és monumentális építészeti remekművek is találhatók. Jók a képeid! Viszont, a rendszer. Már a XX. században sem lett volna szabad barbár diktatórikus elnyomásnak kialakulnia. Az azonban, hogy a XXI. században ilyen még mindig van, ez úgy gondolom megengedhetetlen. Ez ellen tenni kell. Nem a vadkapitalizmus pártján állok, de a kommunizmust egyenesen elítélem. Ebben a formában mindenképp. Kína az élő példa rá, hogy a kettő közt is van egy út. A világ tehetős és vezető hatalmainak össze kellene fogniuk, hogy ezt az országot felszabadítsák.Érdekes lehetett. Én nem mennék, ha fizetnének sem. Még gyerekkoromból megvan a kádári korszak élménye... (nekem már az is sok volt..., vagy kevés?...)

nexxed - 2010.09.24. 12:41

1 éves csend:)

KarlDahm - 2009.06.09. 21:57

Nexxed! Köszönöm az élménybeszámolót!

KarlDahm - 2009.06.09. 21:54

Paskom! Az index fórumon kell okoskodni!

nexxed - 2009.06.07. 18:57

Kedves hozzászólók Mától kezdve 2 hétre elutazom, s így nem tudok a hozzászólásokhoz megnyilatkozni. Mindenkinek kellemes hetet, napot!

Darklom - 2009.06.05. 10:54

Rocky: te magad írtad, hogy nexxed annak ellenére lehetett volna empatikusabb is, hogy ő nem látott szenvedő embereket. ő egy beszámolót írt így csak arról írhat amit látott, tapasztalt. nem róható fel neki, hogy olyan dolgokról nem ír illetve olyan dolgokra nincs tekintettel amikkel nem találkozott.

nexxed - 2009.06.05. 10:49

@ Rocky az éles vitával szerintem nincs semmi baj. Az a baj, hogy két szót kiemelve te és paskom úr nem is tudom igazán melyik oldalra lettem elkönyvelve, volt itt Heil Nexxed, és voltam hitthű Sztálinista is. A kettő között ugyan csak annyi a különbség, hogy mindkettő a saját népét (is) írtotta, tehát semmi:-)

Erről Szathmári Sándor "Kazoninia" című könyve jut eszembe, kötelező olvasmány szerintem. Van az abszolút racionális lelketlen társadalom a HINek. Párhuzamosan létezik a BEHIN társadalom, akik lélekkel megáldott emberiséget jelképezik. A könyv végén a BEHINek, ahol két részre szakadt a társadalom, az egyik része a kör zászló vakon hívője, a másk a kocka zászló elkötelezett hithű katonája. A két fél között kibékíthetetlen ellentétek háborúba csapnak át. Egy HIN, azaz a racionális és tökéletes társadalom képviselője messziről nézi, hogy mi zajlik: öldöklés, egyik öli a másikat, s a másik az egyiket. Egyszer csak megkérdezi az egyik BEHINt: Mond, a kocka zászló hívei miért a kör zászló híveit öli, miért nem a hozzá közelálló kocka zászló híveit, hiszen fizikailag sokkal közelebb van hozzá, nem kellene rohanni hozzá 100 métert sem....

Nomármost ha én rólad azt állítom, hogy te a neved alapján Stallone film rajongó vagy, és bizonyára gyilkolod a Vietkongokat (esküszöm nem emlékszem kikkel hadakozott) de legyenek ők, akkor megmosolyogsz nem? Attól mert sokat leírom, még nem lesz úgy.

Rocky - 2009.06.05. 10:19

És többször visszatérő "vád", de senki nem mondta egy szóval sem, hogy hogyan lehettél ilyen "kőszívű", hogy ÉK-ba látogatsz, csak annyi kritika hangzott el (lehet kissé élesen) részünkről, hogy lehetett volna a beszámoló egy kicsit árnyaltabb és empatikusabb az ott szenvedő (őket nem láthattad) népek iránti tiszteletből!

nexxed - 2009.06.05. 10:17

2009.06.04. 17:35 -i írásom nem közelítés volt bárkinek a véleményéhez, az én véleményem, ami 2 éve is ez volt, és most is ez. Paskom rám próbálta húzni erőszakosan a primitív öltönyt, de nem sikerült neki, mert nem az én méretem. Így nem maradt neki más, mint az esztelen kötekedés, mert ugye nehéz belátni, NAGYON NEHÉZ beismerni ha az ember hibázott. Szerintem ettől nem kevesebb, hanem sokkalta több lesz az ember! Az én hibám abból ered, hogy viszonylag komolytalan, ámde valóságos beszámolót írtam, és azt gondoltam, hogy ÉRTELMES EMBER TUD OLVASNI A SOROK KÖZÖTT. Én úgy gondolom, hogy senki nem gondolhatja pláne azuk után hogy ott jártam, hogy nem látok, láttam a színfalak mögé, ez nekem annyira természetes, mármint hogy nem néznek hülyének, hogy erre nem tértem ki. Az végképp rövidlátásra vall, ha valaki azt képzeli, hogy elmentem jóllakni Észak-Koreába, és ezt nem a sarki HotDogosnál tettem meg. De igazán ezt sem hibának, sem hanyagságnak nem érzem, hiszen vannak nyilvánvaló dolgok, és nem az alsóban vagyunk, ahol minden el kell magyarázni töviről hegyire.

Rocky - 2009.06.05. 10:16

A (nexxed - 2009.06.04. 17:35) leírt történelmi kronológiával, a kialakult állapot előzményeivel nem szeretnék vitatkozni, habár ezek valóban sok dolgot megmagyaráz(hat)nak!DE:-gondolom ÉK-ban is vannak értelmes, okos emberek, akiknek azért van némi információjuk az őket körülvevő világról. És szerintem nem csak az általad leírt két véglet létezik (a pénz és egy vezető hatalma), hanem létezik egy harmadik, szerintem legfontosabb hatalom is: a SZABADSÁG hatalma. Ezek az emberek a szabadságuktól vannak megfosztva, és igen a (vad)kapitalista országokban is sok ember kénytelen lemondani (sokszor önként) a szabadságáért a pénz miatt! DE legalább megvan a lehetőségük arra, hogy szabadon éljenek, utazzanak, véleményt nyilváníthassanak, dolgozhassanak, boldoguljanak. Mindenkinek megvan a saját maga szabadsága, döntési joga, hogy akkor utazgatok a világban (mint te mondjuk) vagy beleszakadok a lakás-, autó-, plazmatéve törlesztőrészleteibe. Vagy esetleg mindkettő vagy egyik sem. Van döntési jogod, nekik nincs! Ez a különbség! És szerintem Magyarországon is ezt a dolgot nem fogta fel még sok ember és igazából nem is tud mit kezdeni a szabadságával, sőt sokan a mai napig igényelnének egy diktátort aki megmondja nekik a frankót. Ezért nem történt még a fejekben meg a rendszerváltás és ezért különbözünk mi még nagyon a nyugati társadalmaktól. És sajnos sokan ezzel nagyon csúnyán visszaélnek, pedig egy ország csak akkor lehet igazán jó, ha nagyjából mindenkinek jó ott élni...

Rocky - 2009.06.05. 09:35

Próbálom közelíteni az álláspontokat, mivel szerintem Nexxed is ezt tette (legalábbis a részemről valami hasonló bevezetőt vártam (volna) a beszámolójához, fényképeihez) (nexxed - 2009.06.04. 17:35)!

Darklom - 2009.06.05. 09:15

paskom mi lenne a ha átmennél mondjuk az USA élménybeszámolókhoz és egy kicsit őket boldogítanád helyettünk? az elmúlt években lerohantak 1-2 országot (csak irakban kb. 200.000-300.000 áldozatról beszélnek), kinyírtak/megerőszakoltak egy halom embert, legalizálták a kínzásokat, embereket zárnak gulágba (guantanamo), ahol áramot vezetnek beléjük. Szerintem rohadék mindenki aki az USA-ba utazik, sőt már az is aki sajtburgert vesz. Menj intézd már el őket.

nexxed - 2009.06.05. 08:22

Én nem vagyok rossz véleménnyel paskom úrról, mert ő csak idetévedt, és félreértelmezi, saját szájíze szerint magyarázza az utibeszámolót, azt látja benne, amit látni akar, és képtelen elvonatkoztatni, de mint kifejlett személyiség, nem is várhatom el tőle. Rossz helyet találtál a véleményed kinyílvánítására, az ONGO utibeszámolókra szakosodott közösségi oldal, a te mondanivalód nem ide való, ezt nem érted, az alpári stílusod még ennyire sem. A hurráturista titulust betudom a rosszindulatú alaptermészetednek, és visszautasítom a beskatulyázást, életedben nem láttál, honnan veszed a bátorságot ehhez? Én megmondom, az előítéleteidből, melyek behálózzák a mindennapjaid. Szomorú és küzdelmes életed lehet, ha ez itt A-Z ig problémát okoz neked. Legyen szép napod ettől függetlenül, szabaduj meg a prekoncepcióidtól, és ez tágabb látókörrel fog megajándékozni!

Paskom, nem én vagyok a gonosz, nem én vagyok Kim Il Sung, felesleges a felgyülemlett tehetetlen haragod rám ömleszteni, az első emberre, akit kiszemelsz magadnak régóta emésztő haragodnak. NEM én irányítom a politikát, nem engem kell sértegetni én elutaztam oda, és ennyi, itt megosztottam képeim, és beszámolóm. Érted?

paskom - 2009.06.05. 07:43

Forest, Köszönöm a meghívást, gondolom, nem tévedek, bizonyára rám is gondoltál. Az az igazság, hogy nem lehet a pld. egy szélsőjobboldali párt képviselőjét egy liberálissal baráti találkozóra hívni. Vannak emberi magatartásminták, világképek, melyeket nem lehet összebékíteni(esetleg nagyon-nagyon hosszú távon?). Azon kívül kellene hozzá egy minimális tisztelet egymás iránt, ami itt nincs. A visszavont beszámolója, -finoman- "szerkesztetlen" hozzászólásai, éretlensége és értetlensége okán nagyon rossz véleménnyel vagyok Nexxed úrról,utazásaim során sok hozzá hasonló hurrátúristával találkoztam. Pénz van,sör van, műveltség nincs.Zagyva mítoszaik vannak, amivel szembeszállni felesleges.Ezzel együtt szivesen barátkozom bárkivel, ha érzek egy pirinyó szálat, menynek felfejtése nyomán megközelíthető az adott felebarát. Itt ennek mlehetőségét nem igazán érzem.Bár tévednék. Talán javára válik az alábbi pengeváltás.A velem nem kis számban egyetértőkkel pedig csak hajtogathatnánk, amit Rocky frappánsan összefoglalt.Videoillusztrációval ráadásul.Amiért nem tudtam nem hozzászólni, az az, hogy megismerve az észak-koreai rendszert, a szégyen, hogy nem tudok tenni az ott szenvedőkért, a fájdalom kínjaik láttán mélyen lesulytott, amit nem tudok feledni.Az Ő sorsuk előttem szent.Ez az érzés tört fel belőlem, hajtott hozzászólásaimban.
Búcsúzom.
Az esetleges agresszívitásért, odamondogatásért elnézést kérek mindenkitől. Köszönöm a megszólalási lehetőséget.Végül idézném első hozzászólásom első sorát. 2008.07.25. 22:16"Köszönjétek meg a jó Istennek, vagy hivjátok sorsnak, akárminek, hogy nem Észak-Koreában születtetek."

nexxed - 2009.06.04. 22:47

Meg is fogja érdemelni, honnan veszi a bátorságot ahhoz, hogy az egykori Pol Pot ESZME uralta országba látogat? A gazember! :) Angkorban ebédelni mert és netán jól is lakott? Micsoda embertelen cselekedet. Hol itt az empátia?

Szívesen részt veszek Forest, bár most az elkövetkezendő 2 hetet Venezuelában töltöm. Jajj, előre látom a Chavez ESZME megpecsételt követője leszek egyesek szemében:) Node ez mellékes, remek ötletnek tartom, szívesen részt vennék benne.

forest - 2009.06.04. 22:44

egyébként a hozzászolásokból lassan összeáll egy beszámoló!

viszont szívesen megszerveznénk egy Ongo találkozót, első téma Korea lehetne. Azt is eltudom képzeni, hogy keresünk olyat aki többször járt már kint. Ha van rá érdeklődés akkor már kezdjük is szervezni.
Holnap meg elverem a kollégámat a kambodzsai útja miatt.

nexxed - 2009.06.04. 21:32

@paskomka - Kezded elveszíteni az önuralmad, már értelmetlen a szavak egyvelege, amiket egymás mellé teszel. Biztos minden rendben van veled? Van egy olyan érzésem, hogy bizonyítási vágy gyötör, azt nem tudom hogy kinek, de ilyen elkeseredetten masírozni egy ostoba teória mellett komoly lelki problémákat bizonyít. Nézd, én nem akarok a te pszichológusod lenni. Az azonban tény, hogy írtam egy úti beszámolót, megosztottam képeket, videót, és ez normális dolog. Az kevésbé, hogy te arctalanul és koncepció nélkül hadakozol itt a saját démonjaiddal (mert nem velem) mindenki előtt (talán te nem látod, de a rögeszméid ahogy előadod, nevetségesek). Sajnállak, mert szörnyű lehet ezekkel együtt élni, de ha szükséged van segítségre, én felajánlom a segítségem neked. Van kiút, nem vagy reménytelen, de ehhez a te akaratod is kell. Fogadd el a segítséget, ne makacskodj.

nexxed - 2009.06.04. 21:30

paskom, kivel beszélgetsz? Attól mert sokszor dünnyögsz az orrod alatt valamit, attól az még nem válik iagzsággá. Maximum csak a te elmédben.

paskom - 2009.06.04. 20:21

Ejnye Nexxed!Ne futamodj meg.El kezdted szégyelni a beszámolódat, még zagyvább és zavarodottabb vagy mint korábban...ha már melléálltál, tessék megvédeni az önkényuralmi ESZMÉT. Hol, ha nem itt, a saját oldaladon... Ráadásul ilyen sorvadt agyú 55-ös születésűvel szemben nem lehet nehéz...Istenem,jut eszembe, mi lesz Angliával, Gordon Brown 1951-es születésű!!!!

nexxed - 2009.06.04. 18:48

@kirinshiku - a kérdés jogos, de ez intelligencia kérdése.

A beszámolót kibővítem, hamarosan felteszem ide, nem a bohócok miatt töröltem. 2-3 nap és kész lesz.

kirinshiku - 2009.06.04. 18:46

Szia nexed!!Rakd vissza az élménybeszámolót légyszi,és told meg egy kis plusz élménnyel.2-3 ember miatt ne fossz meg ezektől másokat. Köszi Imi

kirinshiku - 2009.06.04. 18:42

Kik vagytok ti miért nem meritek vállalni legalább az utazásaitokat,hamár az arcotokat nem is láthatjuk,vagy volt egyáltalán ilyen?Ugye ez az oldal az élményekről szól nem a politikáról,de hát lehet is nektek beszélni.......(Azt gondolom mindenki tudja vagy sejti kikről próbálok beszélni)

nexxed - 2009.06.04. 18:24

Kellemes beszélgetést önmagaddal paskom :) Sajátos értékelésed meggyőzött arról, hogy tökéletesen hiábavaló veled kommunikálni, a csőlátásod elvakítja az elmédet, már ami maradt, és az évek során el nem sorvadt.

paskom - 2009.06.04. 18:19

A nép által hőn szeretett Lenin vezér is megmondta, tanulni, tanulni, tanulni. A lángossütés mellett próblj rá időt szakítani.Ha nem késő.

nexxed - 2009.06.04. 18:07

Jé, visszatért paskomroki, fröcsögős barátom, kezd szórakoztatni! Elképzelem hozzá a habzó száját és a vicsorgó tekintetét,:-) muahh, újra lecsapott a hozzászólni nem tudó, de kisebbségi komplexusától szenvedő emberszabású. Értékelem ahogy lejáratod magad, tetszik, bohóckodj még kicsit, lássuk halljuk:) Paskom ne értsd félre, az alábbi sorok nem neked szólnak, csak ezek. Az alábbi sorok a gondolkodó olvasó illetve hozzászólóknak készültek. Az hogy te paskom névvel itt szanaszét égeted magad, ehhez csak ennyit tennék hozzá: Ha egy vitába kevered magad, amit te robbantasz ki, mindig vedd fontolóra, hogy annak mi lesz a kimenetele, mik a lehetséges fordulatok, és ha azt látod, hogy kifogysz az érvekből és átcsapsz majommá, akkor visszavonulót kellene fújni, és nem ronggyá égetni magad, ez itt még mindig egy utibeszámoló oldal, az ostobák fúruma nem itt van, én a helyedben keresnék egy politikai okoskodó fórumot, hidd el akad ilyen is, és semmiképpen nem aláznám és csapnám be magam, mint te. Dehát nem vagyunk egyformák, hozzáteszem, hál istennek!

nexxed - 2009.06.04. 17:56

Pontsan. Erre értettem a tág látótért, amikor egy teljesen más kultúrában jár az ember, már csak a nemzet vagy nép tisztelet jegyében is próbáljon meg a helyiek fejével gondolkodni, és nem észosztó hittérítőként szörnyülködni azon, hogy te jó ég, ezek hogy tudnak így élni, azonnal fel kell őket szabadítani a rettenet alól. Bennük mást kelthet megrökönyödés a mi társadalmunkat elnézve. Nekik van egy istenük, nekünk is van, és ha általánosítok, akkor ez a pénz a nyugati társadalmakban. Észak Koreában Kim Ir Szen.

paskom - 2009.06.04. 17:55

Na végre! Csak sikerült a békés hízásra hajlamos utazót őszintén megszólaltatni. Van valaki, akinek ezek mután nem világos ki ez a teljesen művelt nem laikus ember? Kit és mit képvisel? Igy már érthető a gulag is, meg a koncentrációs táborok Németországban meg a Szovjetúnióban. Szükség volt rájuk. A nép ezt igényelte.
A vezérek is nagyon kellettek, akiket lehetett imádni. A hülyeség és a fasizmus örök! Heil Nexxed!

Darklom - 2009.06.04. 17:48

Azzal még kiegészíthetjük ezt, hogy Ázsiában a tekintélyelvűség sokkal mélyebb mint mondjuk Európában. Egy olyan társadalomban ahol az ember a munkahelyén meghajol a főnöke előtt és hűségesen szolgálja, ahol a fiú feltétlen engedelmességgel tartozik az apának stb. jobb táptalajt biztosít egy ilyen diktatúrának is. Érdekes, hogy sokan azt hiszik itt Európában, hogy Észak-Koreában azért istenítik a nagy vezért, hajolnak meg a képe előtt és mondanak köszönetet mindenért mert rettegnek. Tévedés. Ők valóban elhiszik, hogy szeretik a nagy vezért és valóban az istenüknek tekintik.

nexxed - 2009.06.04. 17:35

Alapvetően Észak-Korea egy halmozottan szerencsétlen ország. A szerencsétlenségek sorozata nem Kim Il Sunggal kezdődött, hiszen sok Kim Ir Szen volt akkoriban és most is a világban. Eleinte a koreai háború tűzszüneti megállapodása után köszönhetően a Szovjetúniónak és Kínának is, az északi országrész virágzott, és úgymond nagyobb volt a "jólét", mint a déli féltekén, akiket ha úgy vesszük, megszálltak vagy felszabadítottak az amerikai katonák. Nézőpont kérdése. Az északi klientúra azonban hibát hibára halmozott, és ezt érezvén nem látva más megoldást, elkezdte az amúgyis tökéletes alapokon nyugvó Sztálini rezsim abszolút hatalom központosítását, vagyis egyetlen egy ember kezébe került minden hatalom, és ezzel együtt a félelem is felütötte a fejét a hatalomban, egyik oldalról a rettegés attól, hogy puccsot készítenek a Nagy Vezér ellen, másrészről a hatalom hűséges kiszolgálóira is átterjedt olymódon, hogy nekik is lett félnivalójuk a megalománia esetleges következményeitől. Ezt a modellt sok más országban is láthattuk. A totális függőség a Szovjetektől és a Kínaiaktól, ásványkincsekben és olajban szegény ország lévén elkerülhetetlen volt. Miután összeomlott a kommunizmus, a "baráti" országok tökéletesen magára hagyták az koreai testvéreket. Ez arra késztette az addigra csontig hatalomba ágyazódott Kim dinasztiát, hogy nem társulva senkivel, saját, önellátó állammá szerveződjenek, a Juche eszme ezzel meg is született. Ezt követték a természeti katasztrófák, és a világ nagyhatalmainak támadásai, embargó vagy közöny. Itt tartunk most. A szabadság mást jelent ott, mint nekünk. A mi demokráciánk nem működne most Észak Koreában, hiszen annyira hisznek az egyetlenegy istenben, a Nagy Vezérben, másrészről a lakosság 99%-nak fogalma, elképzelése nincs arról, hogy máshogyan is létezhet egy társadalom, ők soha!!! nem láttak egy huncut fényképet sem mondjuk Párizsról, vagy New Yorkról. Nem tudják milyen a külvilág, csak egyet tudnak, mert erre lettek nevelve: A Nagy Vezért követni egész életükön át, és minden cselekedetüket ezen eszme alá kell rendelni napi szinten is. Ha erre a népre hirtelen részakadna a vadkapitalizmus, mert senki sem gondolhatja hogy valaha is emberséges kapitalizmus létezett, akkor 22 millió ember kerülne katasztrófális helyzetbe. Kb olyan lenne, mintha egyszerűen elrabolnának az ufók, és letennének egy teljesen idegen világban - boldogulj ahogy tudsz alapon. Észak Koreában az állam "gondoskodik" mindarról, amiről a kapitalizmus nem. Nincs választás, csak ez van, ezért elveszik az önnállóságod és a lelked - hihetnénk, azonban egy különlegesen szorgalmas és érintetlen népről van szó, ami bárhonnan is nézzük, különleges a mai viágban. Szerintem még fognak meglepetéseket okozni, remélve azt hogy nem atomvillanással.

Darklom - 2009.06.04. 15:24

Amúgy még bárki félreértene én is leszögezném én sem állítom, hogy Észak-Korea egy követendő alternatíva lenne. És azt sem vonom kétségbe, hogy szegények és éheznek. De nézzünk már mögé könyörgöm miért is van ez így? Biztos, hogy egyedül a rendszer tehet róla? Nekem erről Kuba példája jut eszembe. Kuba ugye államosította azokat a földeket amiket USA felvásárolt, de semmire se használt közben meg az átlag kubai szarul élt. Ezért USA berágott és embargót hirdetett kuba ellen. Majd miután ez nem volt elég, kijelentette, hogy minden olyan amerikai országgal szemben is bevezeti ezt a kereskedelmi embargót amelyik kubával kereskedik. Ugyebár még az európai gazdaság is USA-tól függ hát még akkor az amerikai... Így persze szépen beálltak a sorba és a kontinensen nincs ország aki kereskedne velük, kivéve az utóbbi időben Venezuellát. Kuba cukortermesztésből élt így kénytelen volt mindent a világ másik felére eladni (amit persze nem is vettek meg amiatt, hogy így sokkal többe került) és onnan beszerezni az árukat (sokkal többért szintén). Amíg a ruszik támogatták őket valamennyire működött is a dolog de most már nagyon elszegényedtek. USA meg aki nagy szerepet játszott az ország csődbejuttatásában patyolat tiszta és mutogathat a kubaiaknak Castróra, hogy látjátok miatta vagyok ilyen csórók. A TV-ben meg lehet szörnyülködve nézni milyen rohadt csórók ezek a kubai komcsik... De nem is baj hisz megérdemlik, maguknak csinálták! Hát a lóf*szt. Kérem szépen így kell nyomorba dönteni egy országot úgy, hogy mi magunk tiszták maradjunk mint a szűzhó. És Észak-Korea is ennek a folyamatnak a része. Szóval amikor koreában éhen hal egy ember, gondoljatok szépen a mi csodálatos szabad demokráciánkra és annak élharcosaira is. (Ja én se vagyok se komcsi, se fasiszta).

nexxed - 2009.06.04. 13:16

@Darklom - egy véleményen vagyunk. Mindig voltak, vannak és leszek ilyen emberek, akik nem képesek vagy hajlandóak azokat a képességeket használni, amivel megáldokkak minket. Itt gondolok az agyra, és azon neutronokra, melyek a gondolkodás segítik elő. Ezekből lesznek a jó és hű "katonák", akiknek ha nem is megmondják, de a kor sugallatára hallgatva és bízva abban hogy a jó oldalon állnak, elfogadják az irányt, és masíroznak büszkén az éppen uralkodó eszme,hatalom élén, ami számukra a biztonságot adja, ők az önjelölt igazságosztók. Merész lenne azt állítani, hogy Észak-Korea alternatíva, de mindenesetre egy olyan világ, amibe belecsöppenve még ha csak turistaként is, elgondolkodtató és érdekes. Ki ezt ki azt vonhatja le a látottakból. Az kétségtelen, hogy Észak-Koreának is, mint minden országnak megvannak az elszomorító oldala, és van egy másik oldala is, ami érdekes, és homlokegyenest más, mint amit itt Európában megszoktunk. Már érzem is hogy ez az utóbbi mondatom ízekre lesznek szedve tudjuk ki által. De nem akarom politikai síkra terelni a beszélgetést. Azonban ha valaki veszi a fáradtságot, hasonló videókat, mint rocky posztolt, akár lehet látni Egyiptomról, Nicaraguáról, Amerikáról, csak a szereplők mások. De nehéz egy fekete fehét TV-n elmagyarázni a szívárvány színeit.

Még mielőtt... Sem kommunista, sem fasiszta, sem semelyik izmus követője nem vagyok és nem leszek.

Darklom - 2009.06.04. 12:24

Rocky: Én is csak azt tudom mondani amit nexxed. Nem lefagyasztottad a mosolyt az arcomról hanem épp ellenkezőleg, mosolyt csaltál rá. Bírom, ahogy a hozzád hasonló csőlátásúak a világot nézik. Kéjes borzongással olvasgatod a neten, hogy kínoznak halálra embereket koreában és törsz pálcát azok felett akik oda utaznak. Tudod nem minden fekete és fehér, és a hozzánk eljutó információk hitelességéről fogalmunk se lehet. Mert Észak-Koreát kikiáltotta az USA által vezetett világ a sátán birodalmának így erős fenntartásaim vannak az ilyen horrorsztorikkal amikkel te itt bombázol minket. Annak idején a második világháború előtt/alatt mindenhol azt szajkózták, a hozzád hasonlóak, hogy a zsidók gyerekek vérét isszák, mert a világ akkori urának ez volt az érdeke. Most az észak-koreaiak a barbárok, mert aki most tartja a gyeplőt annak ez az érdeke. Ugyanaz a mese és ostobák mindig vannak akik nem képesek gondolkodni. Igen, rád gondoltam.

nexxed - 2009.06.04. 11:16

rocky - elnézem, bár nem fagyasztottad le a mosolyt, inkább jobban görbül felfelé rajtad, és a forradalmi hangulatú hozzászólásaidon. Ennek nem itt lenne a helye, ha ennyire elragad a hév az igazságtalanságok láttán, ne csak szavakban forrongj, hanem legyél tökös gyerek, és csinálj is valamit, ne csak a kezed járjon. Erre képes vagy, avagy marad nekünk a hisztid?paskom - lejárt a lemezed, és unalmas lesz az elejéről kezdeni.

nexxed - 2009.06.04. 10:56

@Forest - @Darkolom Így van, én a képeimet egy részét osztottam, meg, írtam hozzás egy kevés beszámoló szerűséget, de sajnos ez a két úr ugyanazt tudja szajkózni, ami egyébként nyílvánvaló, ezért nem is értem hogy mi készteti ezeket az "urakat" az értelmetlen kötekedésre. Ugyanaz a lemez, ugyanabban a gyermekded stílusban, ami egyébként szerintem nem az ONGO ra való, sokkal inkbb a chatponthu zártosztályára. Ott a 14 évesek élvezkednek rocky paskom módjára. Sajnálom hogy ilyen zaklatott életet élnek, és ilyen mély és áthidalhatatlan szociológiai problémát okoz nekik az ezek szerint "vörös posztó" egy Észak-Koreai utazás ezen "urak" szemében!Rocky - 2009.06.04. 10:39

ELNÉZÉST mindenkitől akinek lefagyasztottam a mosolyt arcáról! Elnézést! Valószínűleg ha lenne még egy náci állam, az ott tett látogatását is valaki örömmel és csupa jót mesélve ecsetelné... Gondolom mindenki meg lenne döbbenve. NEM? Mi a különbség? Ez egy sztálinista diktatúra, egy elnyomó, embertelen rendszer. Ez tény, ezen nincs mit vitatkozni! Mi a különbség e között és a között ha valaki az auschwitz-i látogatását mesélné el lelkendezve??? SEMMI. És ezt nem igaz, hogy csak én és Paskom látja... Emberek százait ölik meg, kínozzák halálra észak-koreában naponta!!! ÉBRESZTŐ!!!

forest - 2009.06.04. 09:13

Magánemberként és mint az Ongo egyik készítőjeként is, kénytelen vagyok megszólalni. Az Ongo egy olyan oldal, ahol az emberek elmesélik utazási élményeiket. Nexxed koreai beszámolója az egyik legérdekesebb írásnak számított, mert egy olyan országba sikerült eljutnia ahová kevesen jutnak el. Megosztotta élményeit, videóját és képeit. Rövid idő alatt a legtöbbet olvasott írás lett. Sajnálom, hogy néhány félreértelmező hozzászolónak köszönhetően nexxed az elmúlt napokban kitörölt az írását. Bízom benne, hogy nexxed a jővőben is megosztja velünk utazási élményeit.

Darklom - 2009.06.04. 09:12

nexxed: Van valami vicces abban, hogy egy propagandától elvakult csoport vádol téged azzal, hogy propagandát folytatsz. Próbáld meg innen nézni, máris mosolyra fog fakasztani... ;)

Darklom - 2009.06.04. 09:07

Rocky: Te minimum CIA vagy KGB ügynök vagy olyan információid vannak :) Vagy lehet, hogy maga az Úristen és a felhők közül sajád szemeddel látod ezeket a dolgokat:)

Darklom - 2009.06.04. 08:57

Elég nevetséges, hogy itt páran úgy osztják az észt, hogy megnéznek egy "dokumentumfilmet" a discoveryn meg elolvasnak pár cikket a neten. Aztán ennek tudatában mint Észak-Korea szakértők osztják az észt olyanoknak akik ott jártak, közben meg nem látnak a dolgok közé. Olyanok vagytok mint a ló aki csak azt látja amit a szemellenző mutat neki. Agymosottak. (Tisztelet a kivételnek).

paskom - 2009.06.04. 08:13

Rocky- hogy kivel van dolgod - itt egy fura bejegyzés. Dátuma 2008.07.28. 10:53 Javaslom olvasd el.Idézem egy részét."Azonban ajánlom figyelmedbe a "Crossing the line" http://www.crossingthelinefilm.com/ című filmet, mely egy amerikai katonáról szól, aki a koreai háború alatt átszükött 3 társával északra, és ott éli az életét azóta. A film producerével volt szerencsém találkozni. Koreai utazásunk végén Pekingben néztük meg a filmet együtt a csoportunkkal, és volt időnk erről elmélkedni. Hidd el, ő tudott nekem mesélni, nem úgy mint te, jobbára az ő véleménye sokkal nagyobb hatással van rám, mint a te balga kötöszködésed és félműveltséged a témával kapcsolatosan."

nexxed - 2009.06.03. 18:17

Ugyan rokcy, nem mondhatod felnőtt fejjel komolyan ezeket. Akkor elbeszélünk egymás mellett, te jöttél ide hozzám, te kommentelsz egy olyan posztban, amit én készítettem, pusztán képek megosztása végett. Ehelyett te idejössz mint egy agresszív kismalac, és az élő fába is belekötsz, de szíved joga. Azonban ez semmin nem változtat, azon pláne nem, hogy én voltam ott, te nem. Én se jót, se rosszat nem írok az útról, egyrészt semmi közöd hozzá, másrészt nem érdekel a véleményed, de ettől még írhatod, hiszen publikus. Szánalmas a hisztid ettől függetlenül, hiszen fiktív és kitalált alapokra épül, Macskajancsi vagy, és tájékozatlan, de leginkább tényeket nem figyelembe vevő. Szép estét!

Rocky - 2009.06.03. 17:04

nexxed: ne mosdasd itt a szerecsent ha kérhetem! A koncentrációs tábor akkor is az marad ha a "guide"-jaid csupa szépet és jót mutattak neked! A szűklátókörűségről meg annyit, hogy te vagy az aki nem hajlandó megérteni amit mondani akarunk... Egy pillanatig nem volt kétségem afelöl, hogy ott is vannak szép és érdekes dolgok. De vannak nagyon "csúnyák" is, csak te erről nem vagy hajlandó tudomást venni!

nexxed - 2009.06.03. 15:51

paskom és rocky, vagy egy és ugyanaz:Kevesebb Frei dosszié, több gondolkodás = látókör kibővül, és eltűnik a fekete fehér világszemlélet, és elkezdtek színesen látni. Igaz, ehhez ki kell mozdulni!

nexxed - 2009.06.03. 15:49

..

nexxed - 2009.06.03. 11:42

rocky, kellemes sajnálkozást, és amíg a napod azzal töltöd, hogy sajnálsz, én közben "erősítem a kimjongi propagandát az egoista világnézetemmel" és persze a képekkel - ez így korrekt nem? Én nem szánlak, csak mosolygok a hisztiden. A képek magukért beszélnek minden tekintetben, mindenki vonja le a saját következtetéseit belőlük, ha neked az jött le amit leírtál,az nem engem minősít!

Rocky - 2009.06.03. 11:37

Az egész vita abból indult ki, hogy többek szerint semmi empátia nincs benned, nem látsz a dolgok mögé, sőt elfogult, kicsinyes, egoista világnézeteddel még erősíted is a kimjong-i propagandát!!! Ez a baj! Érted? Nem az a baj hogy odamész, hanem hogy még csak egy icike-picike kritikát sem fogalmazol meg, sőt azon sajnálkozol, hogy ha majd egyszer felszabadul az ország a diktatúra alól, akkor majd olyan uncsi lesz, mint Kuba mostanság... Szánalmas vagy...én sajnállak!

nexxed - 2009.06.03. 11:36

rocky - tégy így ha utazol. Számomra nem ez a 2 általad kijelölt út létezik, hanem egy saját megközelítés. Győzd meg magad a 2 lehetőségedről, már lehet hogy sikerült is. Nem tartozom a te kis diktatúrádba.

Rocky - 2009.06.03. 11:31

2. Vagy leírod, hogy: "Magam is elgondolkodtam azon, hogy mivel lehetne überelni, lehet hogy a marsutazás kis hétvégi unalmas kiruccanás lenne Észak-Korea után. Persze csak amíg Kim dinasztia uralkodik, Kim Jong Il királysága után ugyanolyan unalmas lesz, mint mondjuk Kuba mostanában. Persze ez a bizarr élményekre vonatkozik, az ország szépsége, és az emberek kedvessége biztosan egy ideig megmarad."

Rocky - 2009.06.03. 11:29

1. Ellátogattam egy országba, ahol két lábbal tiporják az emberi jogokat. Nevetséges ahogy próbálnak egy látszat jólétet bemutatni a turistáknak, a megfélemlített idegenvezetők... stb-stb.(ott voltál, és megfogalmazol egy éles kritikát az országgal kapcsolatban)(mint Paskom)

nexxed - 2009.06.03. 11:09

Akik Kínába utaznak, mondjuk olimpiára, azok mind elvetemülten a kínai kommunista rezsimet támogatják? Vagy aki neadjisten Mexikóba utazik, az mind a helyi korrupt vezetés kábítószer kereskedelmének a fellendítéséhez asszisztál? Ne is menjünk ennyire messzire, aki Bethlehembe utazik, az a Hamaszt támogatja? Vagy fordítva, aki Jeruzsálembe utazik, az a cionizmusnak segít? Ugyan már uraim, elég ingatag és ostoba feltételezések ezek, egyszerű és beszűkült ember teóriája a világról.

paskom - 2009.06.03. 10:59

No comment.

nexxed - 2009.06.03. 10:34

paskom, végre sikerült megértened, a hsonlatod tökéletes. Ezért nem kapsz több "Ady verset", kaptál - de csak körbeszaglásztad, majd lehugyoztad kutyához illően!

paskom - 2009.06.03. 10:24

Rocky- egy kutyának ha megveszel se tudsz megtanítani egy Ady verset. De legalább összefoglaltad az elfogadhatatlant.Jó és fontos.

nexxed - 2009.06.03. 10:09

Rocky tévedsz és laikus vagy, de megértem azt hogy nem tudod feldolgozni azt hogy ott jártam, sajnos ezen nem tudok segíteni, annyit tehetsz a saját lelki békéd érdekében, hogy nem mész oda. No és persze még egy lehetőséged van, aki Észak-Koreában jár(t) kifejezed nemtetszésed arra hivatkozva, hogy a rezsimet támogatja. Ez a megközelítés bárhonnan is nézzük, eléggé gyermekded lelkületre vall, pont azz orrodig látsz, nem tovább. De ez érthető a te szemszögedből, én legalábbis megértem.

Rocky - 2009.06.03. 10:07

Az a fő gond veled kedves nexxed, hogy képeiddel, beszámolóddal pont a sztálinista kim jong propagandáját erősíted, miszerint nem is olyan rossz és gonosz ország ez... és aki nem nagyon ugrál, annak nem lehet baja...hát a tények viszont makacs dolgok!

Rocky - 2009.06.03. 10:04

Észak-Korea-i utazáshoz keresek társakat! Program: -politikai foglyok kivégzésének megtekintése-látogatás az atombomba gyárban-emberkísérletek megismerése-majd a 10 km-re található étteremben egy 5 fogásos vacsora elfogyasztása a helyi zenekar kíséretével (akiket holnap valószínűleg kivégeznek, úgyhogy szépen fognak játszani)-fakultatív program ( 20 dollár), mérgesgázok tesztjének megtekintése élő emberekenjelentkezni: nexxed@nexxed.nk

Rocky - 2009.06.03. 09:58

http://www.mno.hu/portal/253544 Két orvosi csoportot állítottak fel: az első csak állatokon ? főleg majmokon és kutyákon ? végez kísérleteket. A ?tudományos vizsgálatok? is két irányban folynak, olyan új anyagokat keresnek, ami nagy ember tömeg fölé juttatva gyorsan és hatásosan öl, a másik cél olyan gázok kifejlesztése, ami lassú, mérgezéses halált okoz és az orvostudomány mai állása mellett boncoláskor nehéz, vagy lehetetlen kimutatni az igazi halálokot.Ha az ?állatosok? találnak valami újat, akkor átadják a vizsgálati dokumentumokat a második csoportnak, akik azonnal ki is próbálják a foglyokon. Az érthető okokból nevét és arcát nem vállaló harmadik menekült, egy volt kémiaprofesszor, ebből a második csoportból szökött délre.A kísérleteket végző tudósok és kutatók a mindennapi munkájukhoz tartozónak érzik a szörnyűségeket. Az az általános és elfogadott vélemény az áldozatokról, hogy ők ?a rendszer ellenségei, akiknek nincs kegyelem? és ezért politikai foglyokat végeznek ki ilyen módon.Politikai fogolyból pedig van bőven, mert a kommunista országban gyakorlatilag minden elítéltet ?politikainak? neveznek. Óvatos becslések szerint is kb. 200-250 ezer embert tartanak szörnyű körülmények között fogva az északi-koreai Gulágokban.

Rocky - 2009.06.03. 09:56

http://www.hirszerzo.hu/cikk.hirszerzo.32160.html Csak a politikai elit élvezi az "ingyen" élelem, oktatás, orvosi ellátás, lakhatás lehetőségét, egyébként milliók éheznek, százezreket gulágokban (kényszermunka-táborokban) tartanak fogva. Az elmúlt években kiderült, hogy nemcsak a feltételezett politikai másképpgondolkodókat és vallási csoportok híveit, de fogyatékosokat és HIV-fertőzötteket is lágerekbe zárnak. Egy 2004-es BBC-dokumentumfilm fényt derített arra, hogy az észak-koreai lágerekben szabályos emberkísérleteket végeznek gázzal.

nexxed - 2009.06.03. 09:53

Így igaz.

Rocky - 2009.06.03. 09:50

http://hvg.hu/gocpontok.ekorea/20041126eszakkorea.aspx Az USA, Oroszország, Kína és Japán után Észak-Korea a világ ötödik legnagyobb - egy főre vetítve pedig a legnagyobb -, egymillió reguláris katonát és 7,4 millió, bármikor bevethető tartalékost számláló hadseregével rendelkezik. Különleges egysége 100 ezer fős, ehhez mérhető nagyságú nincs még egy a világon. Becslések szerint évi 5-6 milliárd dollárt - a GDP mintegy 30 százalékát - költ fegyverkezésre. Meglévő plutóniumkészlete feltételezések szerint kettő-öt atombomba elkészítéséhez elegendő. Övé a világ harmadik legnagyobb vegyifegyver-készlete, és hírszerzési információk szerint gazdag biológiaifegyver-arzenáljában megtalálható többek között az anthrax is.De nem csak fegyverkezésről szólnak az észak-koreai hírek, hanem az éhezésről is: az utóbbi évtizedben milliók pusztultak éhen a távol-keleti országban, amely élelmiszer-szükségletét kénytelen jelentős részben külföldi segélyekből fedezni.Az emberi jogi szervezetek szerint több mint 100 ezer embert tartanak fogva fegyenctelepeken Észak-Koreában a Kim Dzsong Il rezsimjével szembeni ellenérzésük miatt. Emigránsok beszámolói szerint a kínzások, kivégzések, kényszerabortuszok mindennaposak. Gyakran egész családokat visznek fegyenctelepekre, ha egyetlen családtagot bűnösnek találnak. Ugyancsak emberi jogi szervezetek azzal vádolták a nemzetközi közösséget, hogy szemet huny a 22 millió embert érő embertelen bánásmód felett, míg a kommunista rezsim nukleáris fegyverei után kutat.

nexxed - 2009.06.03. 09:30

paskom, megtisztelnél azzal, ha engem kihagynál, és egykét szót ejtenél Észak-Koreáról, mint ahogyan ennek a posztnak nem az a címe, hogy szerinted milyen vagyok én, hanem Észak-Korea. Tehát van használhtó beszámolód vag hozzászólásod? Nem a dühöngőben vagyunk, tessék a témához felnőtt módra viselkedni, és félretenni a káromkodásaid. Próbáld meg félretenni egy kicsit a mérged, hátha sikerül, pláne ha Putyinhoz és Merkelhez hasonlítod magad (korban stimmel)!

paskom - 2009.06.03. 08:34

Nexxed,rólad itt már régen nincs szó. Észak-Koreáról van szó, aminek témájába szerencsétlenül beletenyereltél. Pilátus és a credo esete.Melletted elmenni könnyű. Tucattermék.Érdektelen. De Észak -Korea az gulag,az holokauszt, mely real time folyik. Ez a kifelé és befelé életveszélyes ország érdekli azokat, akik erre az oldalra tévedtek, s szóltak erről egymásnak. Olvasd. Mellesleg szerintem nem vagy rosszindulatú, csak olyan amilyen, fiatal ember, aki félreérti önmagát is, s általános iskolai szinten vitatkozik. Remélhetőleg előtted a világ, idő dögivel, ne keseredj el.Minden jót.

nexxed - 2009.06.03. 08:09

Abszolút, a kor állapot, és nem érdem. Az érdem az lenne, ha a korral megfelelő és arányos intelligencia társulna, mond paskom, mi késztet arra, hogy az én élménybeszámolómmal kelsz, ebédelsz és búcsúzol a naptól?

paskom - 2009.06.03. 07:51

Nexxed: A koromról, amit egyetlen számodra bevett szarként próbálsz dobálni. 1955-ben születtem.Aktív, vagyok, munkám okán sokat utazom külföldön és belföldön.A példa kedvéért korosztályomhoz tartoznak olyan vének, mint pld. az agg Putyin (1952), a tehetetlen Sarkozy (1955), a trotli Angela Merkel(1954), de hogy szakmámhoz közeli magyar, nálam idősebb közszereplőt is említsek, a hamut is mamunak mondó Demján Sándor (most vezeti be a lottót Oroszországban, ami nem semmi)(1943)- aki életkorának tükrében nem érthető miért nem adja át a helyet egy sziporkázóan fiatal,kissé sörhasú, de nem félművelt, nem lúzer,nem szemüveges (tehát olvasással nem sokat bajlódó) világpolgár nexxednek.

paskom - 2009.06.03. 07:26

nexxed én szóltam, hogy szállj ki,ez a véleménycsere már túllépett rajtad. Minden hozzászólásoddal lejjebb lépsz egy szellemi lépcsőn, s kezded már magadat is alulmulni.Minden jót.

nexxed - 2009.06.03. 00:32

...

nexxed - 2009.06.03. 00:32

paskom, nem fagytam le, ne keressen a nyomorod társat bennem, nem tudom átérezni a korlátoltságod. Te bizonyára egy világot látott ember vagy, de elfelejtettél látni és nem csak nézni. Van egy nem annyira nehezen előcsalogatható tulajdonsága az emberfiának, és ez nem más, mint a gondolkodás, és az empátia. Ha ezen tulajdonságokkal nem áldottak meg a gyermekkorodban, nem úgy szocializálódtál, hogy ezeket elsajátítsd, akkor felesleges minden szó és betű neked. Érthetetlen keszekusza iromány számodra, éppen ezért nem kis feladat a korlátolt elmédnek megérteni azt, ami már valószínűleg elszállt feletted az idővel. De segítek neked, és felkarollak, körbevezetlek errefelé. Az idők változnak (az évszakok, tudod, dúdold csak), és változik a világ is. Én megértem, hogy a te rögeszmékkel teli nyomorult kádár korszak béli agyad leragadt valahol, és nem képes átvészelni a változásokat komolyabb lelki sérülés nélkül, de ez nem mentség az ostobaságodra és tájékozatlanságodra. Feltételezem hogy a hű inasod te magad vagy és ez szánalmasabb a szánalmas fogalomnál! De legyen szép napod, legalább egy, én őszintén kívánom neked, élj meg egy olyan napot, amikor nem késztet az igazságtalanságokat fel nem fogható elborult elméd az alábbi általad írt butaságokra! Ajánlom neked a tág látókört!

nexxed - 2009.06.02. 22:27

rocky, ne keseredj el, egyszer lehet hogy te is látsz majd más országot, és nem ebben a "tipikus magyar szemlélet" ben kell véleményt alkotnod arról, amiről tulajdonképpen fogalmad nincs, csak belekapaszkodsz egy szánalmas öregember igazságkereső végső rúgkapálásába:) Ám jó szórakozást a továbbiakhoz is, hamarosan újabb beszámoló következik...

Rocky - 2009.06.02. 20:17

Ruba: a te gondolatmenetedet követve: valószínűleg egy thai 12 éves lánnyal is jót tesz az, aki elviszi egy éjszakára 50 dollárért, hiszen abból egy fél évig eszik a családja a hegyekben... É-Korea: Nem az a gond, hogy odament és ott volt, hanem az, hogy leír egy köztudottan sztálinista országról olyanokat, hogy a jó érzésű embernek a bicska kinyílik a zsebében...(nem nyomasztó, furcsa hangulat, im Jong Il királysága után ugyanolyan unalmas lesz, mint mondjuk Kuba mostanában... stb.) Nem lehet már Kubában sem szappanért megdugni a szobalányt mi? Elősködő g.c.láda!

Rocky - 2009.06.02. 20:10

Ühümmm. Talán azt akartad mondani kedves nexxed, hogy boldogok a lelki szegények, ugye? Azon kívül, hogy Paskom nélkül is megvan a véleményem a katasztrófa turistákról, mivel ő ott dolgozott, nála HITELESEBB beszámoló nem kell. Én pl. a rendkívül izgalmas és szórakoztató krakkói utazásomba sem tudtam belevenni az auschwitz-i haláltábor meglátogatását, mert nem vette volna be a gyomrom és nem találtam volna helyénvalónak két bulizás között felkeresni... Majd egyszer, külön! Egyébként nem az a baj, hogy ellátogattál drága pénzen É-Koreába, hanem hogy annyi "tökösség" sincs benned, hogy észre vedd és leírd, az ott található köztudottan embertelen és népírtásba hajló állapotokat... Egyébként ez tipikus magyar szemlélet, mert ugyebár kádár alatt sem volt "olyan" rossz, sőt rosszabb is lehetett volna... Persze...

nexxed - 2009.06.02. 16:19

Örülök mindenkinek, azoknak is akik értették a beszámolót, és azoknak is, akik kevésbé, bár ez intelligencia és tájékozottság kérdése. Kockafejjel nem érdemes kerek e világban járni és látni, mert az kocka szemüvegen keresztül is kocka marad. Akárhogy is erőltetjük... S így maradnak a jók és a rossz gonoszok.

paskom - 2009.06.02. 13:40

Nexxeneked, részedre ez a vita már nyilván sok,a processzorod nem bírja.Lefagytál. Ne erőltesd.Jobban jársz.Egyébként minden jót.Ruba, ne feletsd el, hogy ez az ország egy életveszélyes szomszéd.Változott a helyzet. Körülötte mindenki nagyon ideges kezd lenni, s nem csak az éhezők miatt.Ezt az országot már nem kell felfedezni, benne van a napi hírekben.

nexxed - 2009.06.02. 07:52

De régen jártam saját posztom környékén, látom megint feléledt a téma, és visszatért az örök igazságosztó paskom személyében, üdv néked ismét, kellemes acsarkodást és kötekedést neked, szánalmas vagy, de ezt te is tudod, most nincs időm rád.

ruba - 2009.06.01. 23:33

Nem ránézni kell, hanem végigolvasni, de mindegy. Abban igazad van, hogy Észak-Korea azért maradhatott fenn ilyen sokáig, mert Kína nem akart egy erős országot magamellet, de nem csak ez kellett, szerintem Dél-Koreának is érdeke volt (az utóbbi egy-két évtizedben már biztos), hogy ne szakadjon hirtelen a nyakába 20millió éhező, olcsó munkaerő, hiszen még Németországban is komoly gondokat okozott az újraegyesítés, pedig ott a gazdagabb országrészben laktak többen, itt ez fordítva lenne, és mindemellett a Szovjetunió majd Oroszország érdeke is az, hogy az amerikai hadsereg ne legyen ott közvetlenül a határainál, jobb ha van egy ütközőország.

paskom - 2009.06.01. 09:52

A linket köszönöm, ránéztem. Nem pótolja az általam személyesen látottakat.Én ott dolgoztam, nem túrista voltam, ezért a színfalak mögé volt alkalmam pillantani.A többit már leirtam.Egyébként nem erről szól a vitánk.Ha érdekel az ország - mint ahogy bevallom, én nem tudok már tullépni a A TÖKÉLETESEN MEGVALÓSITOTT KOMMUNIZMUSban (Kambodzsa 2, csak senki sem vette a a fáradtságot, hogy lerohanja, mint azt Vietnam )látottakon, figyeld az ott történteket. Fennforgás van.A nagyhatalmaknál most telik be a pohár...
Gyanítom, azért tudott megmaradni ez a pokol ilyen sokáig, mert Kína nem akarta, hogy egy egy egyesült, erős Korea szülessen...

ruba - 2009.05.31. 19:04

Javaslom, olvasd el ezt:http://vienna-pyongyang.blogspot.com/

paskom - 2009.05.29. 22:11

No comment.

ruba - 2009.05.29. 19:28

Értem, szóval Észak-Koreában az ember ne egyen, és kötelező jelleggel legyen szomorú? Igyekszem észben tartani, nehogy elfelejtsem, ha egyszer véletlenül arra járok.

paskom - 2009.05.29. 18:43

Segélyosztók, kereskedők, műszakiak, tengerészek,diplomaták kis számú csapata tér vissza onnan fejét rázva szótlanul. NEM LEHET Auswitzban hahotázva kergetőzni...NEM LEHET egy temetésen kabarét hallgatni...NEM LEHET a bazilikában kocsmát berendezni...s.t.b. Na persze, ha felfogta, észrevette az ember, hogy hol van, mi történik körülötte, s szorult bele egy szemernyi empátia.

ruba - 2009.05.29. 17:51

Namármost. Nyilván mindenki tudja, hogy Észak-Korea egy elcseszett ország, és nem sok rosszabb dolog van a világon, mint oda születni, de ti komolyan azt gondoljátok, hogy bármit változtatna, az, ha az a néhány nyugati turista, akit beengednek nem lenne? Mitől lenne más, egy éhező vidékinek, ha nem lennének az országban egyáltalán turisták? Szerintetek a turistáknak félretett ételt szétosztanák a nép között? 20 ember adagját 20millió között??? És ha a kedves turista ír egy beszámolót az országról, ami esetleg pozitív hangvételű, akkor attól rosszabb lesz szegény Észak-koreai átlagembernek? Lecsökken a fejadagja vagy mi? Ha esetleg leírná, hogy elment, de milyen szarul érezte magát, és milyen szörnyű hely, attól jobb lenne? Szerintem igenis pozitív a turizmus az ilyen országokban is, hiszen gondoljatok bele, azért a szállodában dolgozóknak, a guideoknak, legalább rendes élelmezést biztosítanak, hiszen mégse mutogathatnak éhhalál szélén álló dolgozókat a külföldieknek. Ugyanez igaz a múzeumban a külföldieket körbevezető emberekre. Nyilván ezek "megbízható" emberek, de higgyétek el, ha nem lennének egyáltalán turisták, szívbaj nélkül bezárnák a szállodát, és az ott dolgozók mehetnének a földekre kapálni, napi 2 zsömlényi kajáért. Nyilván a 20millió ember nagy részén ez nem segít, de igazából az ő szempontjukból tök mindegy, hogy van e turista az országban, vagy nincs, ha meg úgyis mindegy, akkor az a néhány turista had érezze jól magát!

Rocky - 2009.05.29. 13:21

Különösen a gyerekekkel bánnak jól :(http://www.indavideo.hu/video/16Sokkolo16nexxed: az a lényeg, hogy TE jól érezted MAGAD!Valószínűleg ha egy megkövezést Iránban vagy egy kivégzést Kínában néztél volna meg, azt is hasonlóan tetszetősnek találtad volna és elméláztál volna az adott ország "értékein"...

Rocky - 2009.05.29. 13:15

http://www.indavideo.hu/video/16Sokkolo16_3Lehet csemegézni a koncentrációs táboros és a sima hétköznapi élet (halottak az úton) filmecskék között!Helyi rejtett kamerás felvételek!nexxed: szánalmas az emberi faj ilyen mértékű közömbössége, tudatlansága!De hát mindenki más...

paskom - 2009.05.29. 08:39

Az Index váratlanul, de nyilván nem véletlenül újra kezdőlapján megjelentettte ezt a naív beszámolót.Meglep,de jól is esik, hogy hosszú idő után ide kattintva azt tapasztalom, hogy a hozzászólások nem álltak le, tehát nem voltak hiábavalók a -többek közt- általam megjegyzettek.Javaslom mindenkinek, figyeljen oda erre a végjátékát kezdő, életveszélyes elvarázsolt kastélyra, főleg, aki az igazi véres horrort szereti. Amennyire ottjártamkor én láttam, a műszaki színvonaluk, a szerelések minősége minősíthetetlen.Atomtechnikájuk sem lehet a biztonság csúcsa, s két zsíros túristavacsora közt még rendszeresen robbantanak is, hogy az 1,2 milliós hadsereget etethessék,így zsarolva a világot(a nép dögöljön meg... teszi is rendesen).Beszámolókban sem lesz hiány.Hitelesekből. A borzalmakat túlélő szerencsétlen rezidensektől.Szóval, aki oda szeretne menni, siessen, nem sok idő maradt.

bundasian - 2009.05.28. 17:15

Elolvastam ezt a kis szócsatát...Nekem az jött le belőle, hogy nexxed egy elkényzetetett ficsúr, amit tapasztal, az ritkán lép túl az anyagi világgal és fogyasztással kapcsolatos dolgokon. Nagyon örülök, hogy 5kg-t hízott és ezt megosztotta velünk.Amit ebben a beszámolóban láttam és olvastam, leginkább az Észak-Koreáról szóló tucat művek sorába illik be. Ennyit meg tudhatttál volna a gépelőtt ülve is, az 1600 eurót pedig költhetted volna kajára, meg ruhákra és napszemcsire.Számomra a paskom által elejtett pár mondat többet ért mint tokkal vonóval az egész beszámoló.Egy szemorvos járt ÉK-ban és a következőt tapasztalta: ingyen meggyógyított pár északit, mivel ott annyira fasza az egészségügy, hogy egy egyszerű szürkehályog műtétet sem végeznek el, inkább vakuljon meg a szerencsétlen elvtárs. Mikor sikerrel járt és páciense visszanyerte látását, nem neki köszönte meg, hanem leborult Kim képe előtt és sírva fakadt az előtt az ember előtt, akitől akár egész életében vak maradhatott volna. A pozitívuzmusod jó dolog, de ez esetben az északiaknak csináltál egy kis ingyen propagandát.

neutrinoo - 2009.05.28. 15:34

info a világ legnagyobb stadionja a 250 ezres prágai strahov stadion.

neutrinoo - 2009.05.28. 15:25

Üdv! Érdekes érzés lehet ilyen isten háta mögötti helyen lenni. Végigolvastam a kommenteket,és megragadott a vita amit paskom vetett fel. Valahol olvastam neten egy másik hosszabb élménybeszámolót is erről az országról,és tényleg megdöbbentő dolgokat olvastam. A fővárosban csak politikailag abszolút megbizható emberek lakhatnak, meg a Kim Ir Szenes szobrot nem szabadott hátulról fotózni azon át,hogy a polgároknak meg volt tiltva a járműhasználat, vagy hasonló, legalábbis az országúton ahol mentek gyakorlatilag nulla volt a forgalom, és a sövényeket az út mentén kis ollóval vagdosták szerencsétlenek ,hogy tipp topp legyen a külföldiek szeme előtt stb stb. Én se hagynám ki :)Mindenesetre az indulatos birálók kicsit túllőttek a célon, mert nem lehet mindenkinek a gondját-baját a vállainkra venni. van itthon is elég belőle. De azzal sem értek egyet,hogy a turisták bármiféle segitséget jelentenének, legfeljebb bekassziroznak némi dollárt tőlük ,és páran akik elhiszik ezt a kirakatot elmesélik,h milyen kedves , tiszta ország, mert amit lát az ember az valószinűleg csak egy szinház. A valóságnak semmi köze ehhez, ahhoz a nyitott szem édeskevés. a mi kommunizmusunk egy üdülés lehetett hozzájuk képest, csak mi nem takargattuk annak idején (nem is tudtuk volna). Inkább legyen minden utcában MacDonalds, mint É Korea.-) Kellemes további utazást:)

ruba - 2009.05.28. 15:24

Nagyon jók a képek, egyszer én is el akarok majd menni, de én odafele(ha valahogy meg tudnám oldani) a Moszkva-Phenjan közvetlen vonatkocsival mennék, mely havonta kétszer indul Moszkvából, elvileg nyugatiaknak ezzel lehetetlen utazni, de egy osztrák ember valahogy megoldotta, itt a blogja az útról:http://vienna-pyongyang.blogspot.com/

Eppur - 2009.05.28. 12:36

Honnan van nektek pénzetek ilyen drága utakra, he?Cuslágolás?

bsipos - 2009.05.28. 10:44

Szia Nexxed, szívből gratulálok az úthoz és az élményhez, irigyellek érte a szó jó értelmében :)Nagyon foglalkoztat engem is egy DPRK utazás, igyekszem minél többet megtudni az országról. Szóbeli útibeszámolóra van lehetőség? Gondolok itt arra, hogy ha időd / energiád engedi nagyon szívesen hallgatnám / hallgatnánk az ottani élményeidről bővebben. Köszi, üdv, bsipos

Koga - 2009.05.27. 23:19

almakr1: De nagy "okosságot" írtál most! :S Csak gratulálni tudok.

Darklom - 2009.05.27. 17:42

de irigyellek.... én is szeretnék eljutni egyszer ide!

almakr1 - 2009.05.27. 13:50

Azt nem tudom mi a f***z visz rá hogy ide utazz?!?Ezzel is támogatod a """"kedves vezért"""" és az egész hóbelevancot...Tiltakozni meg lehet úgy is hogy nem mész oda.Tessék nyaralni itthon, meg Európában!

nexxed - 2009.04.22. 12:00

Hát úgy alakult hogy idén nem megyek sajnos:-( Pedig remek kis utak vannak azoknak is, akik másodjára utaznak É-Koreábe, ez egy teljesen más körút, ha megyek jövőre, ezt választom.

KarlDahm - 2009.02.06. 17:32

útazol az idén koreába?

kissevi81 - 2008.09.08. 19:55

Sziasztok! Tudom, hogy nem az ongo-hoz tartozik, de egy kis segítségre lenne szükségem. Szeretnék Koreáról olvasni (Észak és Dél). Átfogó könyv is jó (történelem, kultúra, népek és hagyományok stb.), de a tematikusak is érdekelnek. Tudnátok segíteni? Előre is köszi!

nexxed - 2008.08.21. 22:05

Nem Air Koryo zuhant le, hanem China Northern. Bár előbb szavaztam volna Air Koryora, lezuhanás kérdésben. A képlet egyszerű, van 1 azaz 1 db IL-62 es gép, vásároltak volna hitelbe orosz Tupoljeveket, csak nem adtak el É-Koreának, mert nem látták biztosítva a törlesztést. Így egykét Antonov csapatszállító gépen kívül (ami előszeretettel szállít utasokat Paekdusan hegységbe, nem sok utasszállítóval büszkélkedhet, mint az egyetlen IL-62-el. Amúgy élmény vele repülni!

Zinaida - 2008.08.21. 20:06

Azért vigyázzatok a Koryo Air légitársasággal ! A légitársaság rajta van a tilalom alá tartozó légitársaságok feketelistáján. http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_hu.htmTudom, hogy ez a legtöbb embert hidegen hagyja, de nem véletlenül van ez a lista ! Olvastam egy másik Észak-Korea útibeszámolot, ott is irta a srác, hogy pár nappal az utazása után lezuhant egy Koryo..

nexxed - 2008.08.16. 11:07

Nem értem, már miért hoznám bajba a szervezőirodát?

McSmith - 2008.08.16. 00:14

nem értem miért kell így p*csáskodni,h aláírtam kimnek a papírt. a fotókkal nagyobb bajba hozod a szervezőirodát, mint egy útleírásal. aki akar olvasgasson itt, jó hosszú, gondolom a kolléga is ugyanezt élte át.http://www.geocities.com/janos8/dprk/traveloguehun.htmlamúgy idei tarifa 1600 euró.

Flood - 2008.08.12. 20:24

Sok sikert nekünk.. Nálam még egy transszibériai vonatozás ami megszoríthatja a Korea-projektet.

nexxed - 2008.08.11. 22:40

@ Masszív és passzív:-) Nálam sem keltett örömmámort a hír bejelentése. Habár igencsak csábít a Türkmenisztáni kaland is, amit hírdetnek, de egyelőre É-Korea a befutó.

Flood - 2008.08.11. 20:12

Még semmi konkrét, de ha jövőre nem, akkor egy darabig nem.. Egyenlőre próbálok érdeklődést kelteni az ismerősök között, egyenlőre mérsékelt sikerrel. Ha átmegy a családon, akkor talán (le sem merem írni) jövő ilyenkor..., de eddig elég masszív az ellenállás..

nexxed - 2008.08.10. 18:57

@Flood, remélem azért a házasságod nem megy rá az útra:-) Mikor mész?

Flood - 2008.08.07. 18:47

Egyenlőre örömmel konstatáltam, hogy a koryo-n mennyi lehetőség van! Innen meg elhatározás kérdése.., na meg egy kis pénzmagé.., meg egy opcionális válóperé. ))

nexxed - 2008.08.01. 08:07

Azt meghiszem, nálam is nagy nagy örömkitöréssel fogadták:) Ezek szerint találtál szimpatikus utat?

Flood - 2008.07.31. 18:54

Huhh.., felcsillant a szemem a lehetséges jövő évi projekttel kapcsolatosan!!! Na lesz öröm itthon... : ))

nexxed - 2008.07.31. 16:47

@Flood - Nem, vannak más irodák is akik utaztatnak, minden utat a Ryohaengsa (a koreai állami utazási iroda) szervez le magában az országban. Azt hiszem a legtöbb túristát, a Koryo Tours viszi be, nekik van tapasztalatuk ebben. Bár elképzelhető, hogy amit találtam, holland (VNC.NL) utazási iroda is az ő útjukat árulja (árulta, ahogy nézem, már nem). A bono és a hvg tours úgyszintén. Csak annyit tudok, hogy van közvetlen járat Vlagyivisztokból is, de ha jól emlékszem heti 2 járat van összesen, kedden és csütörtökön Pekingbe oda és vissza. Nem túl nagy forgalmú a reptér, mint az maga sem az, egy kis épület az egész, éphogy egy gépnyi ember elfér benne.

A guideok egyike, aki jelen esetben angolul tudott (Kim), azon kb 80 szerencsés É-Koreai emberek közé tartozik, akik külföldiekkel érintkezhetnek, mint idegenvezetők. Van 1 magyarul is beszélő, M.O-on élt guide. Sajnos nem találkoztam vele, de hazafelé a Moszkvai járaton összefutottam egy Magyar párral, akik nem csoportos útra fizettek be, hanem egyedüli turistaként voltak ott, szintén Koryo Tours-al, ők meséltek róla.

Van még sok képem igen:-) Jövőre tervezem hogy visszamegyek, ha valakinek van kedve, ideje, tartson velem:-)

Flood - 2008.07.31. 16:18

Berepülni csak Kínából lehet? (Gondolok itt arra, hogy minden utazási iroda a koryo-n keresztül utaztat be?)Nexxed vannak még képeid?

nexxed - 2008.07.31. 14:07

@ bohamoha - Igen, én megpróbáltam velük felvenni a kapcsolatot, mondjuk csak emailben, de nem válaszoltak. Amikor hazajöttem, akkor is volt egy próbálkozásom kapcsolatfelvételre, egy konkrét ügyben (kaesong-i ginseng behozatal) de semmi választ nem kaptam, s így nem is erőltettem nagyon.Ha minden igaz, 3 árkategória van. A legolcsóbb a beutazás a kínaiaknak, ezt követik az európaiak (ez jó drága akárhonnan is nézzük), és a legtöbbet a Japán túristák fizetik. A Kínaiak gondolom "testvéri" vagy baráti áron mehetnek, a többiek pedíg az alapján, ahogy ők eldöntik, hogy szerintük mennyi pénzed van. Ezek szerint ha európai vagy, akkor gazdag vagy, ha Japán, akkor még gazdagabb. Ha jól tudom, legalábbis 2007 ben Dél-Koreai túristák nem mehettek, leszámítva a határhoz közeli hegyekben való trekkingelést (lásd agyonlőtt déli nő esetét), Amerikaiak sem, leszámítva a Mass Games megtekintését, és izraeliek sem. Lehet hogy azóta változott, nem tudom.

bohamoha - 2008.07.30. 20:14

flood, nexxed: Az országba úgy is el lehet jutni, hogy az ő utazási irodájukat keresed meg. Ezt lehet a követségeiken keresztül is, Bécsben van legközelebb ilyen. Nem garantált, hogy azonnal működik, de az út létszám-minimum nélkül, "nagyker" áron kapható, mert a Koryo Tours is annyit fizet mint a koreaiak "közvetlen" vendégei.Nem hiszem, hogy tolonganának a jelöltek amúgy. A deviza meg kell nekik.

nexxed - 2008.07.30. 10:45

@Flood Igen. Pekingben van egy meeting utazás előtt két nappal, az irodájukban. Én egyénileg mentem Pekingbe, Aeroflottal, Moszkván keresztül volt a legolcsóbb a jegy, azt hiszem oda vissza volt 145 e Ft. Szállás ügyben is találsz infót az oldalukon, és a City Hotelt javaslom, 5 perc onnan a koryotours iroda, a többi vagy nagyon drága, vagy lepukkant környéken van.

A vízum - Ezt intézik neked, csak az adataid, és az útlevélmásolatot kell elküldeni szkennelve, csoportos vízum van, sajnos az útlevélbe nem pecsételnek É-Koreai pecsétet, sem odafelé, sem vissza :C Egyéb engedély nem kell, azonban nem mindenki kap vízumot, az egyik francia hölgynek a csoportunkból ez volt a 3. próbálkozása, harmadszorra kapott, az előző kettő alkalommal éppen az aktuális Francia politika valamit beszólt É-Koreának, és visszautasították kérelmét. Amíg vártam a vízumra, imádkoztam hogy semmit ne kelljen kommentálni a külpolitikánknak É-Koreával kapcsolatosan.

Flood - 2008.07.30. 09:32

Kösz, épp azt nézegetem. Ezekszerint Kínába egyénileg, onnan Koryo Tours. A vízumot is intézik? Kell még egyéb engedély is a belépéshez?Tnx.

nexxed - 2008.07.30. 08:52

@Flood - :P Na igen, ezt nehezen dolgoztam fel:-)Persze, Először kerestem itthoni irodákban utakat É-Koreába, majd rájöttem hogy ez nem járható út, mert senki nem szervez, ugyan vannak fent utak (2 db azt hiszem) a bonoutazáson, de 12 fő kell az induláshoz. Így tovább keresgélve találtam egy holland, majd egy pekingi irodát, s ez utóbbit választottam, mivel 1992 óta szerveznek utakat oda. www.koryotours.com a cím. Felvettem velük a kapcsolatot, és szép lassan minden infót megkaptam tőlük. Érdemes a honlapjukat megnézni, nagyon sok infó van fent.

Flood - 2008.07.29. 19:30

Elképesztő ahogy burzsoá ámde kollaboráns európaiként fogyasztod azt a sört amit árva koreai gyerekek könnyéből főztek mikor a szemük előtt tépték le az utolsó árpakalászt, hogy az érte fizetett pénzzel a rendszer fennmaradását támogasd! : )) Megosztanál néhány dolgot az út szervezésével kapcsolatban?

nexxed - 2008.07.29. 11:50

@Flood - Én is sokat olvastam az utazás előtt Észak-Koreáról. Bár sok beszámoló, illetve képanyag nem állt rendelkezésemre, és sok híreket sem hallunk az országról azon kívül, hogy atomprogram, éhezés, árvíz, 6 oldalú tárgyalások. Ez az információhiány hozta meg kedvem az utazáshol. Azt például kevesen tudják, hogy Phenjanban van a világ legnagyobb stadionja a May Day Stadium (150e fős befogadó képességű), ahol régebben ha jól tudom 4 évente, mostmár évente rendezik meg a Mass Games-t, amire a résztvevők gyakorlatilag egész évben készülnek, s ez a Phenjani utcán is alaposan látható. Ez az az alkalom, aminek az idejére amerikaiak is bemehetnek az országba. Érdemes rákeresni a youtube-on, erről sajnos nincs képem, sem videóm, ugyanis pont a végére értem oda.

Megjegyzem, azon kommentelőknek, akik ismét propagandaszagot akarnak félreérezni, hogy sem a kommunista, sem egyéb ideológiánk nem vagyok követője, nem hódolok az izmusoknak, sem ennek sem annak, csupán érdekesség képpen írom le.

nexxed - 2008.07.29. 09:06

@ paskom, neked is hasonlókat, szép napot!

paskom - 2008.07.29. 09:01

Nexxed: mégegyszer, minden jót.

nexxed - 2008.07.29. 08:41

@ Daci, úgy látszik Te és a többiek egykét kivétellel megértették a beszámolóm. A rosszmájúság és a félműveltség vagy irigység? azonban sosem fogja lehetővé tenni egykét kedves olvasómnak azt, hogy megértsék úgy, ahogyan azt Te is tetted. Mindenesetre még kiegészítettem pár képpel a "beszámolót", azt hiszem azok beszédesebbek, és ki ki vonja le a megfelelő következtetést.


@ Paskom, örülök hogy minden reggel itt kezdesz, ezek szerint érdekel a téma, és kibontakozhatsz itt, örülök hogy van véleményed, ne tartsd vissza magad. Tegnap voltam a Paulaner sörözőben, és isteni szűretlen búza sört ittam, nagyon ízlett, és bajor vegyestálat ettem hozzá. De ennél sokkal jobb volt, amit Belgiumban ittam, markáns erős volt a Scaldis sör, a kedvencem lett.

S találtam még egy képet, feltettem, szerintem megtalálod köztük, Észak-Koreában ittam Taedonggang sört, és nagyon ízletes volt, hasonlított a jó öreg Kőbányi serre.

paskom - 2008.07.29. 07:38

daci: csak Koestlerről. A Sötétség délben kötelező olvasmány, ez a műve tette világhírűvé. Én azért javasoltam többrészes önéletrajzát (Nyilvessző a végtelenbe,stb.)mert abban többek közt elmondja, hogy még kommunistaként hogyan utazott keresztül-kasul a sztálini Szovjetúnióban, amiről beszámolót is irt (a Szovjetúnióra nézve nagyon hízelgő propagandamunkát), s később azt is leírja, hogyan fordult el korábbi nézeteitől, s szakított a kommunista mozgalommal annak népszerűsége csúcsán.Ha valaki szellemi felfedező útra vágyik, s még nem volt szerencséje találkozni ezzel a művel, annak nagyon tudom ajánlani.

daci - 2008.07.28. 22:28

bazz, nyavajgásokotok kb olyan, mintha, pl elmennétek mondjuk Tiszafüredre (bocs az ott élőktől) és az lenne a konklúzió, hogy szép és érdekes hely, de jajj, de rossz, mert 7% a munkananélküliség, nincs jövőkép, öregedik a lakosság, nincs kellő munkahely, silány az orvosi ellátás, nincs esélyegyenlőség az iskolában, rossz mindenkinek, nem is olyan jó ám ott élni, mint amit túristaként a sör, meg a melegszenyó mellől látsz. Senki sem mondta/hitte hogy Észak-Korea egy csudajó, gazdag, élhető hely, a cikk szerzője képeket, videót, és némi beszámolót tett fel élményeiről, s csak annyit ír, hogy érdekes, naradandó élményeket okozó útban volt része. A következő lépés az, hogy lekimdszongilistázzuk és követeljük a letiltását az oldalról. Gondolkodjatok már egy kicsit! Amúgy meg Koestlertől a Sötétségben délben a javallot, de ne vessük össze a kettőt, nexxed kelően átlát a szitán, nemkell ide példabeszéd.

paskom - 2008.07.28. 21:32

Flood: egy kis történet,ha lehet, Isten ments, hogy valaki magára vegye. Egy tengerész hazatért évekig tartó kalandos útjáról, s barátai kérdezik, hogy na, mit látott a nagyvilágban. Ő hosszas gondolkodás után azt válaszolta: " Bankokban váratlanul jó sört adtak. Amszterdam, de főleg Hamburg a sörmenyország. Péterváron nagyon rossz a sör. Kairóban pedig olyan pocsék, hogy oda sem érdemes tán' menni....és igy tovább, a világ sok távoli, érdekesebbnél érdekesebb városáról számolt be a világlátott obsitos matróz"

Flood - 2008.07.28. 20:33

Érdekesnek találtam ezt az adok-kapok-ot, csak nem értem.Hosszú évekig azon rimánkodtunk, hogy mindenki mehessen a világban amerre tud/akar/kedve tartja. Most meg ha valaki oda megy ahová akar, akkor jön mindenféle ideológiai baromság.Én sokat olvastam É.-Koreáról, de mindíg szívesen veszem az első kézből származó infókat. Úgyhogy részemről köszi nexxed!

chimie - 2008.07.28. 19:21

nexxed: valóban, zárjuk rövidre. ha másodjára sem érted, mit akarok mondani, akkor minek raboljuk egymás idejét.

nexxed - 2008.07.28. 15:47

@ bohamoha köszi, Bosbeijk könyve teljesen hiteles, nagyjából ugyanazt a "túrát" tette meg, mint én.

paskom - 2008.07.28. 14:54

bohamoha, köszönöm szépen.

bohamoha - 2008.07.28. 12:48

nexxed (és paskom is, ha még nézed ezt). Előszedtem a könyveket. Stefan Bosbeijk: Észak-Korea 2002 - Egy turistaút tükre, 92 oldalas könyv. A szöveg külső (nem jelölt) forrásokból tesz hozzá a leíráshoz, van vagy 40 fénykép az útról, 1-2 a kulisszák mögül is. Pár kép passzol nexxed képeihez. Tvrtko: 90 oldalas fejezet az Utolsó pokoli történetek című könyvben, 10 fénykép, főleg kórházból és árvaházból.

nexxed - 2008.07.28. 11:13

@ chimie - Ne csúsztass, ez nem vall rád szerintem, s te sem akarhatod, hogy a te mondataid félreérsem, és nem is teszem, én megtisztellek azzal, hogy értem miről beszélsz, és nem félreértem, s ha szólsz, ezt tőled is elvárom:-)De ha nem teszed, az nem engem minősít, hajrá, kellemes sárdobálást.

De ha esetleg elolvasod, s nem csak felületesen azt, amiről írok, akkor bizonyára feltűnt, hogy hogy amit te kommentesz, és a számba adsz, azt én nem mondtam. Sajnos nem tudok résztvenni abban az általad kezdett játékban, hogy ki mond nagyobb baromságot, ehhez jó időtöltést kívánok neked, nélkülem.

chimie - 2008.07.28. 11:08

chimie: köszönöm, de én nem ezt írtam - persze nyilván könnyebb úgy válaszolni, hogy nem veszed figyelembe a kérdést :-) . NEM az verte ki a biztosítékot nálam, hogy ODAUTAZTÁL, hanem hogy KESEREGSZ hogy bezzeg milyen UNALMAS lett KUBA, mióta NINCS egy tisztességes DIKTATÚRA. Pláne egy hasonló történelmű ország polgáraként. Inkább legyen egy ország unalmas, mint kuriózum pár ezer turista számára és pokol több milliónak.

paskom - 2008.07.28. 11:05

Nexxed, mégegyszer, minden jót.

nexxed - 2008.07.28. 10:53

@ paskom, mi benned az, ami ilyen indulatokat okoz? Mik a motivációid? Kicsit megtört, ámde önmaga igazát mindenáron bizonygató és hírdető indulatokkal, mindenkinél okosabb tévhitben élőnek tűnsz. Nem értenek meg az emberek téged? A meg nem értett koponya, az abszolút tudás:-) A meggyötört polihisztor, az észosztó mindenható. Van egy olyan érzésem, hogy te túlságosan belelovalod magad ebbe a beszámolóba, vagy esetleg azt gondolod, hogy te vagy maga Kim Ir Szen. Rajta, bizonygasd fantasztikus műveltséged, jártasságod, de értsd meg, hogy nem mindenki a te kopott szemüvegeden át látja a világot, vannak más nézetek is. De nem akarlak nagyon felzaklatni, s a szűk keresztmetszetű értelmezésed alapján inkább vagyok "jóindulatú balek"
mintsem rosszindulatú lúzer.
Azonban ajánlom figyelmedbe a "Crossing the line" http://www.crossingthelinefilm.com/ című filmet, mely egy amerikai katonáról szól, aki a koreai háború alatt átszükött 3 társával északra, és ott éli az életét azóta. A film producerével volt szerencsém találkozni. Koreai utazásunk végén Pekingben néztük meg a filmet együtt a csoportunkkal, és volt időnk erről elmélkedni. Hidd el, ő tudott nekem mesélni, nem úgy mint te, jobbára az ő véleménye sokkal nagyobb hatással van rám, mint a te balga kötöszködésed és félműveltséged a témával kapcsolatosan.

paskom - 2008.07.28. 10:40

Nexxed, a tisztánlátás képessége nem korfüggő.Chimie olyan internetes gyüjteményt ajánl - de önállóan sem kell sokáig keresni - ahol az általam leirhatóknál sokkal meggyőzőbben és dokumentáltan vannak leírva azok a szörnyűségek, amikről én is beszélek. Szegények Budapesten is vannak, sőt az USA-ban is, akik talán még éheznek is. Nem ez a gond a beszámolóddal. A gond az, hogy beszámolód az é-k-i propaganda valószínűleg egyik legjobb darabja - ha nem is tudatosan. Beszámolód azt sugallja, hogy nincs is ott olyan nagy baj, lehet ott jól élni, s amit mások írnak rosszat az országról, abban nem csak hogy tulzások vannak, hanem úgy, ahogy van, baromság (80%!). Beszámolód egy jóindulatú, lelkes baleké. Ne szabadkozz. Ez van. Húzz bele, olvass. Elsőként Artur Koestler önéletrajzát javaslom. Minden jót.

paskom - 2008.07.28. 09:53

Bohamoha, elolvasom a Tvrtko könyvét.Mellesleg ezen állam elődjéról, a sztálini Szovjetúnióról a nyugat nem hitte el a kiszivárgott rémségeket. Azt mondták, ilyen nincs, ez lehetetlen. Akkor kezdtek hinni bennük, amikor a Molotov-Ribbentrop paktum után a Szovjetúnió kiadta Hitlernek az odamenekült kommunistákat(!), akik elmesélték, mit éltek át, s milyen a helyzet.A sors fintora, hogy a kiadottak többsége túlélte a háborút, a ki nem adottak pedig nyomtalanul eltüntek emberi szemétként a lágerek mélyén.

nexxed - 2008.07.28. 09:48

@ paskom köszönöm, hát persze hogy nem volt hiábavaló a hozzászólások, leírtad (vagy inkább mégsem) a te élményeidet, amikre kíváncsi lennék, de nem teszed meg. Megtehetnéd, hiszen érdekel a téma, ország, ezt bizonyítja azt, hogy kommenteltél. Regisztrálva vagy, szívesen elolvasnám azt, hogy te hogy láttad az országot, és azon tűnődöm, hogy a te értékrended szerint komoly érzelmi hiányosság-e az részemről, ha merészeltem pár jó szót közzétenni ezen a fórumon.Nem gondolod, hogy úgy érkeztem az országba, mint néhány amerikai turista mondjuk Budapestre, aki azt sem tudja Bukarestben vagy hol a bánatban van. Sajnálom ha felzaklatott az, hogy igen, kíváncsi voltam, vagyok az ott élők életére, s azért külön elnézésed kérem, hogy nem zokogtam végig az utat. Igen, különleges kaland volt, de úgysem tudom megváltoztatni azt a véleményed, hogy én "katasztrófa" turista vagyok, de nem is akarom.Azt azért neked mint az országban járt "turista" elmondom, mint az országban járt mérnök-üzletkötő, hogy nekünk szervezett programunk volt, amitől nem igazán lehetett eltérni. Hiába akartam volna, nem járkálhattunk szabadon, csak a guideokkal. Azt láttuk, amit mutattak, és ezért mentünk. Nem tudatlanul érkeztünk, és nem tudatlanul jártunk-keltünk É-Koreában, mindenki pontosan tudta, hogy a szabályokat be kell tartani, és ha valaki a csoportból ezt nem teszi, másnap megyünk haza. Személyeskedéseden jót mosolyogtam, de nem vettem magamra:-)

nexxed - 2008.07.28. 09:20

@ bohamoha - Valóban, ezt olvasva kérdőjeleztem meg a Tvrtko könyv hitelességét, nem nagyon tudom elképzelni azt, hogy bárki is kiszökhetene a szállodából. Azt hiszem a másik könyv írója ××× Bosbeik, ez viszont korrekt.@chimie - Igen, egy aljas "westener" vagyok, és vagyok ilyan pofátlan, hogy arra vetemednek a gondolataim, hogy pl olyan országba utazzak, mint pl Egyiptom, és miközben a Vörös-tenger a lábaimat nyaldossa, és a nap kellemesen simogatja minden porcikám, nem gondolok arra, hogy micsoda nyomorban élnek pl Kairó külvárosában, és mondjuk hányan halnak meg Kambodzsában nap mint nap. De azért is szarul érzem magam, mert van internetem, van hol laknom, kapok pénzt a munkámért, s nem 1 dollárból tengetem a napjaim, mint mondjuk az Banguiban nagyon teszik. Tényleg, szégyenlem magam, amiért el mertem utazni, és mertem enni a kimchiből, amit valószínűleg nem sok É-Koreai tehet meg. Borzalmasan röstellem magam azért is, mert reggelire volt mit ennem, és nem ajánlottam fel a zsemlét afrikai éhezőknek. Ugye viccelsz? Vallom: Minél több turista keresi fel az országot, annál inkább segíthetünk annak elszigeteltségén. Mostmár amerikaiak is mehetnek, igaz csak a mass games ideje alatt, de ez is nagy szó!

bohamoha - 2008.07.28. 08:59

paskom, nexxed: Tvrtko É-K témájú írásában olyan részletek vannak, amelyek az országba eljutott látogatók számára nyilvánvaló valótlanságok (pl. éjjel kiszökött a szállodából az utcára és menetelő rabokat látott, meg egy kórházi folyosó szekrényében kutatva torzszülött sziámi ikerpárt talált....). A másik könyv valamennyire utal a kulisszák mögötti világra, ennek a szerzője szerintem nem szlovák, hanem holland. Egy ott járt ismerősöm szerint a mindent, a koreaiak egymás közti kapcsolatait áthatoló bizalmatlanság a legnyomorultabb érzés. Ha nem is a világ legszegényebb országa, de egészen biztosan a legboldogtalanabb.

chimie - 2008.07.27. 23:18

"Persze csak amíg Kim dinasztia uralkodik, Kim Jong Il királysága után ugyanolyan unalmas lesz, mint mondjuk Kuba mostanában. Persze ez a bizarr élményekre vonatkozik, az ország szépsége, és az emberek kedvessége biztosan egy ideig megmarad.""Nem mondanám nyomasztónak, bár kétségtelenül furcsa hangulat uralkodik az egész országban. Arra nagyon ügyeltek, hogy a lehető legjobb kiszolgálást kapjuk, én konkrétan 5 kilót híztam :-)"Nekem már az is nyomasztó, hogy valaki emegy egy ilyen országba és utána panaszkodik, hogy másutt milyen uncsi, lassan már alig van olyan izgi hely, ahol semmi joga nincs senkinek. A hangulat meg... köszi, pár százezren (millióan?) éheznek, de semmi gáz, a nyugati turistákl elkülönített éttermeiben nagyok az adagok. komolyan... biztos a gulágot is imádtad volna.már feltéve ha kényelmes a visitor center.http://en.wikipedia.org/wiki/North_Korean_famine

chimie - 2008.07.27. 23:06

Ha valaki szeretne megtudni valamit az országról, tudom ajánlani: http://www.amazon.com/Pyongyang-Journey-North-Guy-Delisle/dp/1897299214/ref=sr_1_1?ie=UTF8

paskom - 2008.07.27. 22:21

Kedves nexxed, rendben, értettél és láttál mindent, csak mivel igyekszel "mindenben a jót és a pozitívat látni, nézni" nem borzoltad az olvasók idegeit Észak-Korea igazi arcának leírásával. Tudod ez olyan, mint amikor valaki egy rákosztály meglátogatása után beszámolójában arról ír, hogy milyen csinosak az ápolónők és milyen finom az ebéd.Ez a Trvtko dolog - mint írod "amit Trvtko írt a könyvében az országról, 80%-a baromság"- fura nekem. Ez azt jelenti, hogy lényegében ez a riporter egy kretén, vagy arra szövetkezett, hogy a magyarul olvasókat következetesen megtévessze.Aki 80%-ban (mi az a maradék 20 % igazság?)baromsággal etet, az tudatosan becsap. Én nem vagyok ennek a fiatalembernek az olvasója, láttam TV-n és hallottam rádióban néhány riportját. Engem inkább az bosszantott ezekben a híradásokban, hogy annak kapcsán, hogy ő odautazik valahová, 167-edszer leírja azt, amit 166-szor már mások leírtak. Hazugságon azonban még nem fogtam (lásd riportjait Oroszországról, Türkmenisztánról, s.t.b.). Lehet, hogy olyan szörnyűségekről ír könyvében, amikkel Te nem találkoztál, s úgy döntöttél, hogy ergo azok nem is léteznek?Végűl a tőled kapott kitüntetésemről - ez egy kamaszos replika a "te nővéred meg egy k..va" logika mentén, vagyis - érveim elfogytak, nesze neked egy személyeskedés. Jó jel! Azt bizonyítja, hogy nem volt hiábavaló hozzászólnom. További jó utazásokat!

nexxed - 2008.07.27. 13:18

@paskomAnnyit fűzök a hozzászólásodhoz, melyet megöszönök, mint minden hozzászólást:Pontosan értettem mindent, és nagyon hosszas előkészítést igényelt az út, szinte szóról szóra tudtam mindent mikor miért és hol leszünk, nem gondolod hogy egy ország "kipipálása" miatt utaztam oda ennyi pénzért?Megnyugtatlak, más is érti azt, amit te is látni, érezni véltél, és engedd meg nekem, hogy a saját nevemben azt írjak, azt osszak meg az olvasókkal amit szeretnék. Kérlek ne gondold azt, hogy csak te rendelkezel azokkal az entellektuális képességekkel, amik megérthetővé tesznek egy igen különleges országot.Jómagam nyitott szemmel járok-kelek a világban, és igyekszem mindenben a jót és a pozitívat látni, nézni. Ez nem csak Észak-Koreára értendő. Nem véletlenül választottam uticélom Koreába, annak is az északi felére. Azonban a kis gonoszkodós megjegyzéseid kikérem magamnak, iszonyúan nagy mérnök-üzletkötő vagy, minden elismerésem. paskom - az egyedüli ember a földön, aki megértette Észak-Koreát címmel kitüntetlek!

paskom - 2008.07.27. 12:48

Kedves Forest,természetesen, ha van lehetőséged, menj oda, és nézd meg. Hál'Istennek, ez az egyik, ha nem az egyetlen igazi megmaradt, a szátlinistánál is sztálinistább állam, mely remélhetőleg utolsó éveit, évtizedeit éli, s ilyet - adja Isten - , soha semmikor sem lehet már majd látni.Azt javaslom azonban, hogy előtte olvass utána az ország történelmének, a jelenének, mivel a valósággal találkozni (akárcsak bemenni egy boltba, ahol a helyiek vásárolnak - nem sok dolgot tudnak venni, főleg elosztás van, a külföldiek számára külön boltok vannak)nem igen lesz alkalmad. Sokat irnak erről az országról (nem csak Tvrtko, meg egy szlovák "faszi")a világban, komoly elemzések olvashatók, élnek ott diplomaták, kereskedők, akik látják a valóságot, fejesek lépnek meg onnan (hermetikusan zárt ország), akik beszélnek. Nexxed beszámolója a maga szempontjából hiteles. Jót ettek (5 kilót hízott!)olyat láttak, amit sehol máshol. Ő jót kirándult .Nem érdekelte, hogy ki, milyen élelmiszer segélyeket juttat oda, hogy ne haljon éhen az ország (így is vidéken sokan elpusztulnak nyomorultul ). Értette, de nem értette meg, mit jelent az, hogy ISTENKÉNT kell egy embert IMÁDNI.Nem sajgott belé a mindent átható FÉLELEM. Ő megelégedett azzal, hogy jól érezte magát a számára teremtett művilágban. Érdekes volt. Élvezte. Ne haragudj, de hosszas beszámoló írására nem vállalkozom. Véresen komoly a téma, nehéz leírni például a magát elsíró családapa tolmácsunkat, mikor kapott egy konzervet tőlünk ajándékba a szálloda egy eldugott részében. Kapkodó, suttogó szavai a 10 napos munkahét rabszolgamunkájáról, stb., stb. Engem megrendítettek a látottak, mély fájdalmat és együttérzést váltottak ki bennem az ott élők iránt. Ez magyarázza ingerültségemet, melyért elnézést kérek. Menj el, nézd meg, s ha érdekel, a valóságot a kuliszák mögé pillantva ha van szemed, meglátod, van füled, meghallod s az rendkívül tanulságos lesz. De szórakozni, jól érezni magad akkor már nem biztos, hogy fogod. És ez annak a jele lesz, hogy van benned empátia, s valamit értesz a világból.

forest - 2008.07.27. 10:00

Paskom, szerintem mindannyian szívesen olvasnánk tőled egy élménybeszámolót!

Nexxed kösz ezt a beszámolót. Részemről kedvet kaptam egy észak-korai úthoz.

nexxed - 2008.07.27. 09:02

@paskom - nem segíthetek rajtad:-) De nem is akarok.

paskom - 2008.07.27. 00:20

Nexxed, Voltam ott, sőt dolgoztam ott mint mérnök-üzletkötő. De ha nem lettem volna ott soha, az sem segítene rajtad. Néztél, de nem láttál.

kirinshiku - 2008.07.26. 09:44

Irigyellek nexxed,nem nagyon jutna eszembe,hogy Észak-Koreába menjek de ha jönne az alkalom nem hagynám ki.A sok irigy emberrel meg ne foglalkozzzzz!!szia Imi.

nexxed - 2008.07.26. 07:06

@paskomElnézést hogy voltam! És te?

nexxed - 2008.07.26. 07:04

@radarado Összesen 335 képem van, s annak a töredékét tettem fel, ennél sokkal többet láttunk, a Koreai Háború Múzeumát is, de az nem volt számomra nagy élmény, mert egyrészt utálom a háborút, másrészt azt komolyan untam de nagyon.

ktgy - 2008.07.26. 00:28

Én 1984-ben jártam egy turístacsoporttal Észak-Koreában.Az útról vannak képek a honlapomon , itt:http://www.konkoly-thege.hu/hun/eszakkorea.htm

paskom - 2008.07.25. 22:16

Köszönjétek meg a jó Istennek, vagy hivjátok sorsnak, akárminek, hogy nem Észak-Koreában születtetek. Ha voltatok ott, nem azt láttátok, amit látnotok kellett volna, ez egy nagy láger. Gulag. Élmény...Hány ismert írót hívtak meg a sztálini Szovjetúnióba...Romen Rolan...Andre Jid, Artur Koestler.. Illyés Gyula...akik hazatérvén dicshimnuszokat zengtekaz új világról...Nagy élmény...a Patyomkin falak mögött a mérhetetlen szenvedés, éhezés,gyötrelem és bezártság.Menjetek... nézzétek és szórakozzatok!

radorado - 2008.07.25. 21:49

Sziasztok,én 1985-ben voltam 2 hetet IBUSZ csoporttal, felejthetetlen élmény volt. A képekből ítélve te jóval kevesebbet láttál, mint mi anno (Úttörőpalota, Koreai háború múzeuma, stb.).Ahogy látom, a mauzoleumon és pár újabb szobron, emlékművön kívül nem sok minden épült.Tvrtko élményeit - még ha levonjuk is belőle a bulvár %-ot - nem lehet az utaddal összehasonlítani, neked ugyanis azt mutatták meg, amit ők akartak, ő meg olyan részeken is járt, pl. az egykori magyar kórháznál, ahová te nem mehetnél. Mellékesen ezt mi is kértük és 2 nap volt, mire a vezetőnk el tudta intézni, hogy Kaesong felé elkanyarodjuk arrafelé. Mi anno szabadon járhattunk Pjongjang-on belül de akkor sem nagyon volt hová menni. És már akkor is nyomasztó volt a hangulat, de akkor is jól éreztem magam. Még megvannak a fotóim meg pár apróság, de pl. Kim Ir Szen jelvényt nem tudtunk venni, mert azt csak kiérdemelni lehetett...

nexxed - 2008.07.25. 13:55

@orgasmusforscherÚgy tudom Februártól November végéig lehet menni, télen nem engednek be turistákat, mert nem nagyon van fűtés. Az áramszolgáltatás nyáron is ki-kimarad, ez velünk is előfordul. Azt súgták, hogy ha nálunk elmegy az áram, az az utolsó hely az országban, ahol elmegy.A reptéren megérkezéskor a mobiltelefonokat és az útleveleket elvették, szépen lepecsételték, az út végén visszakaptuk. Gyönyörűen éreztem magam a mobilom nélkül, egyáltalán nem hiányzott, nem csörgött, egy nyomorult Meki, Burgerking nem volt, csak helyi kis boltok, ahova sajnos nem mehettünk be, merthogy helyi pénzt sem kaphattunk. Ugyan a turistáknak van olyan pénz, amit adnak, de az inkább gazdálkodj okosan féle papírpénz, gyakorlatilak csak a szállodában költhettünk, már amit lehetett kapni. Ember nagyságó pálinkásüveg, benne hatalmas kígyóval. Nomeg ginseng, Észak-Koreában terem a legerősebb.Délről nem utazhatsz Északra, mint pl Phenjanba mint turista, csak a határhoz közeli hegyekbe, ahol nem voltunk, de biztosan szép. A tisztaság: a világ legtisztább országa, sehol egy huncut papírfecnit nem láttunk az utcán, pedáns rend és fegyelem illetve tisztaság van mindenhol. Másfelől a világ legbiztosnágosabb városa, gyakorlatilag nincs bűnözés.

orgasmusforscher - 2008.07.25. 12:39

Záró-zárókérés: nem lehetne azért valami beszámolót felrakni a netre????????

orgasmusforscher - 2008.07.25. 12:39

Záró-zárókérés: nem lehetne azért valami beszámolót felrakni a netre????????

orgasmusforscher - 2008.07.25. 12:37

Nagyon jók a képek!!! Köszi, hogy felraktad őket a hivatalos dokumentum aláírása ellenére. Nagyon rendezettnek tűnik minden.... ott is tisztaság volt, ahol nem fotóztál?Szerintem É-K nem lehet annyira rossz ország, igaz, hogy sok Kim Ir Szen kép/szobor stb. van benne, de nálunk, ill. az úgynevezett szabad világban meg rengeteg McDonald's-os reklám van, meg nagy sárga M betű, azok is csak azt jelképezik, hogy ki az úr a háznál...Amúgy a "brit" szót magyarul csak 1 db "t"-vel írják...DMZ: az egy 2 km széles "demilitarizált zóna", azaz kérdés: pontosan hová vittek?Zárókérdés: lehet menni nyáron is? és mennyibe került az út?Ha jól tudom, lehet menni Dél-Koreából is Északra, napi egy busznyi turistát engednek be a déliek által létrehozott ipari parkokat, gyárakat magában foglaló övezetbe.Szöulból 50-80 euróba kerül egy fél ill. egésznapos túra, van vagy 10 utazási iroda a piacon, minden nap lehet menni.... néha lehet fotózni, néha nem, de hatalmas a nyugi mindenütt.

nexxed - 2008.07.25. 10:42

@ayman Azt sajnos nem, de varrókészletet igen:-)

ayman - 2008.07.25. 10:38

Remélem azért csórtál egy törülközőt...

nexxed - 2008.07.25. 00:27

Nem, egyedül nem mehettünk sehova

bagolya - 2008.07.24. 22:28

Jók a képek. 1981-ben voltam én is 2 hetes IBUSZ úttal egy nagyon hasonló körúton. Kormánydelegáció szinten fogadtak bennünket és olyan élmény volt, hogy max. egy Marsutazás überelhetné.

bohamoha - 2008.07.24. 21:43

Úti beszámoló: volt pár éve egy magyar nyelvű könyv Észak-Koreáról, Egy turistaút tükre címmel, egy holland (?) szerzőtől, utána meg egy CD-ROM is képekkel meg zenével. Szerintem interneten itt-ott még kaphatóak.Nexxed: phenjanban elengedtek titeket sétálni? Úgy tudom, azt sem szabad egyedül.

Persepolis - 2008.07.24. 15:38

Én nem bírnám megállni, hogy ne meséljek... és gondolom danielfromhungary sem (neki vannak még durva kalandjai :)), de más nevében inkább nem nyilatkozom, mert nem vagyok rá feljogosítva...:))további szép napot!!!

nexxed - 2008.07.24. 15:10

Daniel-igazad van:-)Itthon néha a hvg travel hírdet É-Koreai utakat, vagy hírdetett, még láttam máshol is, de ugyanaz a csapat viszi őket, akikkel én is voltam (koryotours). Végülis beszámolót nem írtam szerintem (ez az?) :-) Ha beszámolnék, az egy 1000 oldalas könyv lehetne:-)

danielfromhungary - 2008.07.24. 14:46

Trvtko ebből él, vagyis abból, hogy itthon minden újdonság, ami a határainkon túl történik. Vakok közt a félszemű a király...Itthonról is hirdetnek egyébként utat É-Koreába, de gondolom végül ugyanabba a csapatba tesznek bele Pekingben.Jó sztori, hogy ígérhetted meg, hogy nem írsz róla? :-)Jó neked, üdv

nexxed - 2008.07.24. 12:14

Nem mondanám nyomasztónak, bár kétségtelenül furcsa hangulat uralkodik az egész országban. Arra nagyon ügyeltek, hogy a lehető legjobb kiszolgálást kapjuk. "Játékszabályok" vannak, és nyomatékosan felhívták a figyelmünket még Pekingben, hogy ha ezeket nem tudjuk, vagy nem akarjuk betartani, akkor semmiképen ne utazzunk Észak-Koreába. Ha ezeket betartod, neked is és a guidejaidnak is kellemesebb minden, és kialakul a bizalom feléd, ami nagyobb mozgásteret eredményez:-)

Persepolis - 2008.07.24. 11:02

Nagyon durvák a képeid. :-))Nem volt nagyon nyomasztó a hangulat?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina