Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

Magyarország Visegrád

Ott-tartózkodás ideje: 2008. júl. 12.  - 2008. júl. 12. (1 nap)

1 hozzászólás I 6 605 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. júl. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar dzsenifer Beszámolója

Cimkék: károly  kassai  király  lajos  lovag  lovagi  palotajátékok  róbert  torna  történelem  vásár  visegrád 

"Az Úr 2008. esztendejében, július havának második hetében 11-12-13. napján fényes ünnepség veszi kezdetét a visegrádi királyi palotában. Úgy mint 1335-ben, a magyarok királya Károly vendégül látja a csehek királyát és ennek fiát, a morva őrgrófot, a lengyelek királyát, bajvívó vitézeiket és díszes kíséretüket. Érkezik még számtalan nemes Magyarországból és más országokból, hogy tanúi lehessenek a királyok találkozójának és a lovagi tornának. Mint azt a heroldok már jó előre kihirdették, a tornán a legnemesebb, legvitézebb bajvívók vesznek részt, melyre a magyarok vitéz és bölcs királya, Károly és gyönyörű városa, Visegrád szeretettel vár minden érdeklődőt."

15 évvel ezelőtt, alig 11 évesen teljesen elvarázsolva, tátott szájjal és csillogó szemmel csodáltam a gyönyörű ruhákba öltözött udvarhölgyeket, nemes vitézeket, lovagokat, komédiásokat Visegrádon. Aztán - amíg lehetett - odatapadtam a képernyő elé, amikor a tévében közvetítették a Palotajátékokat és alig vártam, hogy újra élőben is részese lehessek ennek a csodálatos forgatagnak.

Reggel 8-kor indult a hajónk a Vigadó térről, és röpke 3,5 óra (!) hajóztunk fel Visegrádig. (Jegy ára oda-vissza 2.400 Ft). A fedélzet tömve volt turistákkal, illetve velünk utazott két ornitológus hatalmas távcsövekkel, akik havi rendszeres madárpopuláció vizsgálatukat végezték a Duna Budapest-Esztergom szakaszán. (Utóbbiakat azért emelem ki, mert "társaságukban" viszonylag gyorsan ment az idő. Tanulság: ha hosszú hajóútra indulunk, keressünk magunk mellé ornitológusokat.)

Negyed 12 körül már előbukkant a Fellegvár, pár perc múlva pedig a Salamon-torony impozáns épülete. A menetrendnek megfelelően fél 12-kor kikötöttünk Visegrádon.
A kikötőből a Fő utca felé indultunk, ahol alig 100 méter után már hamisítatlan vásári hangulat, ínycsiklandó illatok, muzsikaszó és kirakodó vásár fogadott bennünket.

Megvettük a jegyeket az egyik délutáni előadásra (1.900 Ft / fő), majd elvegyültünk a tömegben. Egy kis királyi kemencés lepény, utána egy jó korsó sör a cseh királyi sörfőzdétől, no meg egy szintén királyi kürtöskalács, és máris rendben volt minden. A forgatagban fel-feltűntek gyönyörű ruhákba öltözött udvarhölgyek, páncélos harcosok, lovagok, hastáncosok, mutatványosok, apródok, zászlóforgatók - leírhatatlan hangulatba csöppent az ember.

Az előadás a lovagi hétpróbával kezdődött. Edzett visegrádi apródok és hétköznapi látogatók mérték össze tudásukat hét versenyszámban: futásban, birkózásban, falra-futásban, lándzsavetésben, szerszámíjászatban, íjászatban és csatacsillag dobásban. A győztes lovag díja egy hátasló volt.

A lovagi próba után a főherold (immár 23 éve Papp János színművész) köszöntötte a királyt Károly Róbertet, feleségét Erzsébet királynét, vendégeit a csehek királyát: Luxemburgi Jánost, és a lengyelek királyát. III. Kázmért. Valamennyi király saját nyelvén köszöntötte az egybegyűlteket, majd a főkapun keresztül megkezdődött a palotajátékok mintegy 700 résztvevőjének díszes felvonulása a királyok előtt.

A menetet a Szent György lovagrend vezette fel, élén Cseke László, a játékok egyik életrehívója, lelke és szervezője, őt követték Kassai Lajos világhírű lovasíjász, Szabó László királyi solymász, Bíró Gábor és a csallóközi lovasíjászok, kisújszállási számszeríjászok Pádár Gyula vezetésével, Lanciano Zászlóforgató küldöttsége, a cseh Memento mori együttes, a lengyel küldöttség Tarnowból és Debnoból, apródok, udvarhölgyek...

Hosszasan lehetne írni valamennyi "műsorszámról", amit azonban mindenképpen ki szeretnék emelni, az a visegrádi apródképző bemutatjója.
A visegrádiak 2000-ben hozták létre az utánpótlást biztosítandó az apródképző iskolát. Szeptemberben kezdődik az oktatás, mely elméleti és gyakorlati órákat is felölel. A növendékek minden évben a palotajátékokon adnak számot tudásukról a nagyközönség előtt. Célba lőnek, vívnak (kicsik fakarddal, a nagyok már igazi karddal) - kisfiúk és kislányok egyaránt. Csodálatos látni a nagy igyekezetet és az elszántságot ezeken a kis embereken, nem beszélve arról, hogy sugárzik róluk a büszkeség, hogy ők itt most ország és világ előtt megmutathatják, amit tudnak. A közönség persze hatalmas ovációval, nagy tapssal fogadta őket és egy csapásra a palotajátékok kedvencei lettek.

A visegrádiak fantasztikus dolgot visznek véghez évről évre július második hétvégéjén, amiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Az egész város egy emberként áll a rendezvény mellé, őrzi történelmét és hagyományait, ami - valljuk be - nem egyszerű a XXI. századi Magyarországon. Csak így tovább!


A videón Kassai Lajos világhírű lovasíjász bemutatója.
Feltöltve: 2008. júl. 14.
Értékeld az élménybeszámolót!
9.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Gwendolin - 2008.07.15. 12:30

Szia!Igazán kedves beszámolót írtál rólunk, köszönjük! A Szent György Lovagrend apródképzősei nevében külön köszi! :) A srácoknak nagyon tetszenek a fotóid (nekem is), ha van kedved szeptemberben gyere el egy edzést is megnézni. További kellemes nyarat! Üdvözlettel: egy fegyvernök-udvarhölgy


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
étterem Vegetáriánus ebéd egy steakhouse-ban
A KNRDY az Október 6. utcában az óriás steakek hazája ? most azonban a húsmentes vagy kímélő...
gasztronómia HelloHal - tiszai halbisztró Budapesten
 Amit a magyar konyha képes előállítani csirkéből vagy sertésből, az halból is elkészíthető.  ...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina