Dél-Csehországi régió 1.

Csehország Tabor

Ott-tartózkodás ideje: 2006. ápr. 01.  - 2006. ápr. 15. (14 nap)

0 hozzászólás I 8 452 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. júl. 22. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Orion Beszámolója

Cimkék: Csehország  Kastélyok  Sör  Természet  Várak 

Akár České Budějovice, Jindřichův Hradec, Písek, Strakonice, Tábor vagy Třeboň városába látogat el az ember, minden alkalommal olyan helyet ismerhet meg, ahol életre kel, és kézzelfoghatóvá válik a művészet és a történelem. Dél-Csehország vendégeit egy sor hatalmas középkori vár és fényűző kastély várja. A leglátogatottabbak közé tartozik Hluboká nad Vltavou kastélya a közeli ohradai vadászkastéllyal és állatkerttel, a zvíkovi vár és az Orlíki víztározó melletti orlíki kastély, Červená Lhota kastélya vagy a blatnái vízivár. A látnivalók között szerepel még Holašovice falva is, az UNESCO kulturális és természeti világörökségi listáján megtalálható, parasztbarokk stílusban épült gazdaságaival. Dél-Csehország folyóit – a Moldvát (Vltava), az Otavát és a Lužnicét – imádják a vízi sportok szerelmesei, a dél-cseh természet elragadó zugai közé tartozik a Třeboňsko bioszféra-rezervátum, a Cseh Kanada (Česká Kanada) természeti park, a Novohradi hegység (Novohradské hory) és számos tőzegláp.
Kínálatunkban találhatóak új kerékpárutak, lovaglóutak, wellness-programok a dél-cseh fürdőkben, aquaparkok és kényelmes szállodák. Meg lehet tekinteni az újonnan megnyitott múzeumokat, barlangokat és műszaki emlékeket is. Kivételes élményekben lehet része azoknak, akik rendhagyó körsétát tesznek a kísértetmondákkal övezett történelmi városokban.
www.jiznicechy.cz

1. Látnivaló Dél-Csehországi régió:

Jindřichův Hradec
A Csehország, Morvaország és Ausztria határvidékén fekvő város legjelentősebb műemléke egyúttal Csehország harmadik legnagyobb kastélyegyüttese is. A nagy kiterjedésű épületrendszert többnyire gótikus és reneszánsz építmények alkotják, gazdag belső díszítéssel, de figyelemre méltó még a rondella és a gazdag stukkódíszítésű reneszánsz zeneszalon is, amely akusztikájának köszönhetően számos koncert színhelyéül szolgál. A város legmagasabb épülete a Szűz Mária Mennybemenetele-templom, a kis híján 70 méter magas kilátótoronnyal, a templom sarkán halad át a tizenötödik hosszúsági kör. Az egykori jezsuita szeminárium Balbín téri reneszánsz stílusú épületében található a Jindřichův Hradec-i múzeum. Leglátványosabb állandó kiállítása az ún. Krýzovy jesličky, a világ legnagyobb mechanikus népi betleheme, amely bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe is. A fontos emlékek közé tartozik még a Keresztelő Szent János-templom az értékes freskóival és az egykori minorita kolostor.
www.jh.cz

A Jindřichův Hradec-i vár és kastély
Az eredetileg román-gótikus stílusú várat a 16. században impozáns reneszánsz kastéllyá építették át. A mai épületegyüttes a kerttel és a reneszánsz rondellával együtt a Cseh Köztársaság legnagyobb kastélyai közé tartozik. Harmadik udvarát a legkülönbözőbb építészeti stílusok tökéletes mozaikjaként tartják számon. A várat és a kastélyt három látogatási útvonalon lehet megtekinteni.
www.zamekjh.cz

2. Látnivaló Dél-Csehországi régió:

A Červená Lhota-i kastély
Ez a reneszánsz vízi kastély egyedülálló módon egy halastó közepén, kicsi sziklaszigeten épült fel, amely alig nagyobb az épület alapjainál. A kőhíd és a környezet parkszerű elrendezése még jobban kiemeli mesebeli szépségét. A látogatás útvonala bemutatja a kastély utolsó tulajdonosainak az életmódját a 19. és a 20. század fordulóján.3. Látnivaló Dél-Csehországi régió:

Třeboň
A XVI. században Třeboň vidéke volt a Rožmberk-uradalom legjövedelmezőbb része. A város a Rožmberkek alatt élte virágkorát, akik 1366-tól egészen a család kihalásáig, 1611-ig birtokolták Třeboňt. Az egykori gótikus vár helyén fokozatosan épült fel a pompás reneszánsz kastély, amelyet ma angolpark vesz körül. A třeboňi egyházi műemlékek közül kitűnik az ágostonrendiek XIV. századi gótikus kolostora, amelyet később reneszánsz és barokk stílusban átalakítottak, valamint az értékes gótikus Szent Jiljí-templom. Valószínüleg ebből a templomból származik a cseh gótikus festészet legjelentősebb alkotása, a Třeboňi oltár Mesterének oltárkép-sorozata az 1380-as évekből, amely jelenleg a Nemzeti Galériában található a prágai Várban. A mai Třeboň a fürdőéletnek, a halgazdálkodásnak és a Regent márkájú sörének köszönheti ismertségét. A város környékét természetvédelmi körzetté nyilvánították (CHKO Třeboňsko), egyúttal pedig UNESCO bioszféra-rezervátum is.
www.trebon-mesto.cz

4. Látnivaló Dél-Csehországi régió:

Písek
A XIII. században az aranyáról nevezetes Otava folyó partján alakult városban, a történelmi központ polgárházain kívül fennmaradtak a várfal különböző hoszszúságú részei a bástyákkal és a királyi vár romjai. A vár termeiben kapott helyet a Prácheňskói Múzeum. Písek legérdekesebb része a feltehetően még 1300 előtt épített kőhíd, amely így Csehország legrégebbi fennmaradt hídjának számít. Négy barokk szoborcsoport díszíti, és csak a gyalogosok használhatják. Érdekes műszaki emlék a vízi erőmű – az ország legrégebbi ilyen jellegű berendezése – amelyet František Křižík elektrotechnikus épített 1888-ban. Népszerű kirándulóhely Písek környékén a Píseki-hegység, noha a „hegység” megjelölés csak a középkori bányászhagyományokra utal. Az erdei utak, tanösvények és kerékpárutak hálózatát a csaknem 60 m magas Jarník-kilátó egészíti ki, 606 méteres magasságban.
www.icpisek.cz


5. Látnivaló Dél-Csehországi régió:

Cseh Kanada (Česká Kanada)
A több védett területet is magába foglaló nagy kiterjedésű, romantikus természeti park Jindřichův Hradectől délkeletre, Csehország, Morvaország és Ausztria határvidékén fekszik. A Cseh Kanadára az enyhén dombos, erdővel borított táj a jellemző, amelyet jelzett turista- és kerékpárutak hálóznak be. A mély erdőkben számtalan bizarr alakú sziklaképződmény található, a szél által megformált sziklatálakkal – Masné krámy, Čertův kámen vagy a legendákkal övezett Stodůlky. Tömbökre, sziklaormokra és sziklanyájakra bukkanhatunk a lapos dombok csúcsain is. A Cseh Kanada legmagasabb pontja a Kunžak melletti Vysoký kámen (738 m), a vidéken áthalad a Jindřichův Hradec és Nová Bystřice közötti keskenyvágányú vasútvonal is.
www.novadomus.cz • www.jhmd.cz

6. Látnivaló Dél-Csehországi régió:

A píseki erőmű – érdekes műszaki emlék
A figyelemre méltó műszaki emlék egy megismételhetetlen történelmi pillanatnak állít emléket. 1887. június 23-án este František Křižík elektrotechnikusnak és feltalálónak köszönhetően Písek város központját ívlámpák fénye borította be. Az Otava menti város így örökre beírta magát a történelembe, mint Csehország első, állandó elektromos közvilágítással rendelkező városa. Egy évvel később az Otaván lévő egykori malom épületében üzembe helyezték a vízi erőművet – a maga nemében a legrégebbit Csehországban. Egy nagyszabású felújítás után 1994-ben újra üzembe helyezték az erőművet, termeiben pedig egy kis műszaki múzeum nyílt. A megnyitóra az első píseki villanykörte kigyulladásának 110. évfordulója alkalmával került sor. Az épület és az erőmű berendezése is megőrizte a XX. század eleji állapotát, amikor a vízi kereket két Francis-féle turbina váltotta fel.
www.icpisek.cz7. Látnivaló Dél-Csehországi régió:

A budějovicei Budvar sörgyár látogatói központja – új multimédiás kiállítás
Finom ízének, egyedülálló összetételének és más sajátosságainak köszönhetően az eredeti, prémium kategóriás Budweiser Budvar ászoksör több ezer, a minőségi sört értékelő hívet szerzett magának gyakorlatilag az egész világon. Ám egyedül České Budějovicében, a Budweiser Budvar otthonában van lehetőség betekinteni a sörfőzők alkimista konyhájába, ahol több mint 700 éve készítik a sört eredeti recept szerint és a legjobb minőségű hazai nyersanyagok felhasználásával. A budějovicei sör története megelevenedik az újonnan összeállított multimédiás kiállításon, amelynek a 3D-s mozi és a hologramok mellett részét képezi az ugyancsak virtuális kirándulás a 300 m mély artézi kútba, közvetlenül a sör készítéséhez elengedhetetlen, kiváló minőségű víz forrásához. A gyár megtekintésének része a sörkóstoló a sörpincében. A látogatás befejezhető a stílusos Budvar pincében egy pohár klasszikus, barna vagy az ún. gyűrűzött ászoksör (kroužkovaný ležák) és a hagyományos cseh és nemzetközi konyha ételkülönlegességei mellett.
www.budvar.cz/prohlidky
Értékeld az élménybeszámolót!
1 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina