10 napos nyaralás Albániában

Albánia Saranda Hotel Alina

Ott-tartózkodás ideje: 2008. júl. 15.  - 2008. júl. 25. (10 nap)

0 hozzászólás I 18 470 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. júl. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar dotail Beszámolója

Cimkék: albania  alina  balkán  butrint  nyaralás  sarande 

Hotel Alina értékelése
dotail értékelése:

5

Az értékelések összesen:

5

Eddig 2 utazó értékelte.

Miután már több országot bejártunk a Balkán-félszigeten muszáj volt az utolső fehér foltot is "felszámolni", vagyis ezt az utazást a kíváncsiság, és Annamarie (az Ongon) beszámolója és segítsége ihlette.

Utazás: a szokásos útvonalon, Szerbia, Macedonia (Skopje,Veles, Bitola), Görögország (Kozani, Ioannina, Kakavia), Albánia. Ez 17 óra autóval, váltott vezetéssel. Szóval messze van. Ha majd teljesen elkészül az autópálya Thesszalonikitől Ioanniáig (lélegzet elállító építkezés a hegyek között), akkor 2 órával lesz rövidebb az út.
Költségek: 4080 Dínár a szerb autópálya szakasz oda-vissza. 3-3 Euró a macedon rész. Belépési illeték 1 Euro/fő Albániába. Kilépéskor napi 1 Euro úthasználat. Mindenről nyugtát adnak. Az üzemanyag kb. mint itthon. Zöld kártya kell! Céges autóhoz angol nyelvű meghatalmazás szintén, az albán-görög határon mindkét irányban gondjaim voltak a görög vámossal, mert csak magyar nyelvűm volt.

A határtól Sarandáig kifogástalan út vezet. A hegyi szakasz karanyargós szerpentin. A 46 km kb. 50 perc.

A város, Saranda egy mű Monte-Carlo. Meredek domboldalon épült magas toronyházak, (apartmanok és hotelek), éttermek, tengerparti sétány pálmafákkal és leanderbokrokkal. Főleg sötétben hasonlít eredeti társára. Nappal szembeötlőbbek a különbségek, főleg a felsőbb régi városi utcákon (szemét az üres telkeken, romos házak, szegénység), de aki ismeri a balkáni országokat és járt már néhány szegénysorsú magyar faluban az nem lepődik meg a látványon. A tengerparti rész szép, kellemes látvány.
Szóval este 11 órakor úgy éreztük, jó helyre jöttünk.

Szállás: Annamarinak igaza volt, a Hotel Alina kifogástalanul tiszta. A szobából Korfura és a tengerre láttunk. 25 Euro/éj/szoba vagy 4 fő együtt 30 Euro. Egy negatív tény. A mi szobánk túl közel feküdt a szomszéd telken üzemelő autómosóhoz. Szóval zajos volt. Egyébként az egész tengerparti rész hangos. Autók (helyi szokás szerint dudálva), emberek, zenés éttermek adják az esti zajok forrását. Mi ezt nem szeretjük, de 1 nap után megszoktuk. Ráadásul az ajtók-ablakok tökéletesen zártak, a légkondicionáló remekül működött, szóval az éjszakai nyugalmunk biztosított volt.

Strand: mindenütt lehet fürdeni a város által körülölelt öbölben, de nem mindenütt ajánlom. A központi városi strand zsúfolt és szemetes, főleg estére. A többi szakaszon, amerre mi is laktunk, a part menti éttermek-boltok-szállók kezelik a partot (szedik a nyugágypénzt, 400 lek/nap/ernyő+2nyugágy, de nem kötelező bérelni), és ezek tisztábbak, rendezettebbek. Mi is a szállótól 50 méterre lévő partra jártunk, ahol nagy fenyők adtak árnyékot. Még asztalok is voltak a kártyázáshoz.
Szintén ajánlom a Ksamil előtt lévő strandot. Kb. 500 méterre jobbra a falu előtt. Itt parkoló, étterem+WC, tisztaság várja a vendéget, viszont elvárják a nyugágy bérlést. (Ár ugyanaz.)Stégekről lehet ugrálni a vízbe.
Sarandától északra festői öblökben lehet fürdeni. Itt azonban utat építenek Vlora felé, és az épülő útról az öblökbe vezető 3-4 km-es földutakra érdemes 30 percet számolni. Szóval 1-esben. Ezenkívül elszomorítóan koszosak.

Kirándulások:
1. Gjirokaster. Nagyon szép régi város, a világörökség része, de csak az menjen oda, aki látja a lerobbant házakban a régmúlt világ színeit. Különben csak szegényes, bár egységes látványt nyújtó házakat bámulhat. Szerintem varázslatos. A hegy tetején egy régi vár áll a város felett. Kazamatáiban régi ágyukkal, amiket a II. világháború után vontathattak oda, aztán azóta senki nem nyúlt hozzájuk. 200 Lek/fő. A börtönért külön kell fizetni, de ha felmentek a romos tetőrészre, akkor onnan teljesen ingyen látható egy cella.
2. Korfu. Ez mindenképpen izgalmas, mivel a görögök üzemeltetik a szárnyashajókat. Tehát reggel kettő hajó jön Korfu városából: egy azonnal visszafordul (10'30"-kor), a másik pedig du. 16 óra körül. Vagyis ha reggel átmegy valaki Sarandából Korfura, akkor másnap reggel tud visszatérni. Mi sem tehettünk másképp. Reggel áthajóztunk (30 Euro oda-vissza), elcsíptük a 13 órakor induló Glyfadara menő buszt, és helyi idő szerint fél kettőkor a vízi vidámpark bejárata előtt álltunk. (A busz csak akkor áll meg, ha idejében jeleztek, minket túlvitt.) A vidámparkba 25 Euro a belépő, és bent minden drága. Főleg Saranda után fájdalmas szembesülni a 8 Euro/gyrostál árral. Ugyanez odaát 2 Euro, és semmivel sem rosszabb. De a park szuper! Itt aztán zárásig tébláboltunk, este 7-ig. Utána csak másfél óra múlva van vissza busz a városba. Tehát marad a stop. Minket, gondolom a lányom lelkes integetése miatt, 15 perc után felvettek. Este séta a belváros hangulatos utcáin, vacsora stb. majd kínzó problémaként merült fel az éjszakai szállás kérdése. Mi a hajóállomáson aludtunk a székeken. Elég kényelmes, a bár nonstop nyitva, de nagyon zajos. WC van. Visszalépéskor Albániába újra beszedik az 1 Eurot fejenként.
3. Butrinti.
Aki retteg a romoktól, annak nem ajánlom, mert ez egy romváros Sarandatól délre egy erdős félszigeten. Akár délidőben is érdemes menni, mert a terület részben árnyas-hűvös. Ez is a világörökség része, és valóban figyelemre méltó épségben és méretben maradtak meg a római/velencei emlékek (főleg épületek). Belépő: 700 Lek, de a 4 fős családot mr csoportnak vették, így 500 volt fejenként.
Mindenképpen ajánlom megtekintésre a bejárattól nem messze (50 méterre) üzemelő kis kompot. Én már sok helyen kompoztam Magyarországon a Tiszán/Dunán/Kőrösön, de ez még számomra is bámulatosan ócska volt.
4. Blue Eye/Syri i Kalter.
Egy szűk völgyben fekvő forráscsoport. Hatalmas fákkal övezve bugyog ki a víz a hegyből, a földből, mindenhonnan. Furcsa látni a kopár hegycsúcsok alatt a dübörgő vízfolyamot. Honnan jön ennyi?
Aki akar ehet is a helyi étteremben, sőt néhány vendégház is áll ott.
5. Kolostorok. Sok van belőlük mindenfelé, romosok-újak vegyesen.(pl. Mesopotam, Saranda)
Míg mecset csak egy-egy van városonként, addig ortodox templomból többet látni. Egyébként is úgy láttam, hogy Albánia déli csücske inkább görög, mint mohamedán albán. A határ közelében minden falu neve görögül is ki van írva. Gjirokasterben görög konzulátus működik.

Árak:
1,5 literes Tirana sör 180 Lek
éttermi sör 0,5 l 120-150 Lek
üdítő, dobozos Cola, 0,33, 60-80 Lek
étteremben 100-120 Lek
a piac nagyon olcsó 40-50 Lek a paradicsom, paprika/kg
sajnos erőset nem árulnak!!
a mandula (héjas) csak 250 Lek/kg

Fast Food: 4 főnek kb. 1500-2000 Lek
Étterem: 3000 Lek/4 fő kb.
Pizza: 450-650 Lek/db, elég nagyok

A tömeg főleg a Fast Foodok körül tolong, az éttermekben inkább csak isznak.

Áram, víz van. A boltokban mindent kapni, kivéve erős paprikát.
Bevallom nekem a vaj nem ízlett, sárgának sárga, de szerintem erősen margarinozott.
A lányok nagy szomorúságára a ruhák kb. 2-3-szor annyiba kerülnek, mint itthon.

Jól éreztük magunkat. Viszont valószínűleg az igazi Albániát nem láttuk. Talán okosabb lett volna oda vagy visszaútban egy-két napot az Ohridi-tó környékén tölteni. Ezt javaslom mindenképpen, mint kiegészítő programot.

Üdv.
Oszkó László
Értékeld az élménybeszámolót!
8 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina