Pozsonyi városnézés

Szlovákia Pozsony

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jún. 01.  - 2007. jún. 01. (1 nap)

0 hozzászólás I 8 367 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. szept. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: főváros  templom  vár  várkastély 

Pozsonyban immár másodszor jártam, s örömmel tapasztaltam, mennyit változott a város egyes helyeinek állapota két év alatt.
Mi Somogy megyéből indultunk, s utunk több elég hosszúra elnyújtott megállókkal együtt, kb. 5 órán át tartott.
A határon szerencsére most se szívóztak. Már többedszer mentem át a Rajkai határállomáson, s most se volt gond se a magyar, se a szlovák oldalon.
Szerencsére Pozsony nagyon közel esik a magyar (és az osztrák) határhoz. Igy ha valaki pusztán környező fővárost szeretne látni, nem kell sokáig utaznia idegen országban. Az azért fájó, hogy pont Pozsony miatt vettek el Magyarországtól a II. világháborúban tudomásom szerint három községet ezen a területen, azért hogy közigazgatásilag, s védelmileg is előnyösebb helyzetben legyen Pozsony (illetve akkora inkább már Bratislava).
A városból legelőször természetesen a pozsonyi várat (várpalotát) látja meg az ember. Koránt sem a legszebb középkori védelmi célú épület, amit valaha láttam, de azért mégiscsak szép látványt nyújt. Maga a várpalota alatt a belső védelmi fal is egész jó állapotban maradt meg, sőt az egykori városerősítésből is fent maradtak falak, amiket igyekeznek a szlovákok hasznosan beépíteni az Óvárosba.
Maga a várpalota manapság múzeum, méghozzá ha jól tudom, Nemzeti Múzeum. Ha mégsem nemzeti, akkor bocsánat. A belépő fejenként 100 szlovák korona, amit nem szivesen fizettem volna ki, ha nekem kellett volna állnom a belépő árát. Elevenen élt bennem hogy két évvel ezelött mennyire nem volt bent semmi egypár kommersz kép, s bútorzat kivételével. Amúgy látható benne érme kiállítás, szentkorona repro, időszaki kiállításként Dürer-t lehetett megtekinteni, s fel lehet menni az egyik toronyba.
A várpalotából kilépve gyönyörű látványt nyújt a város Dunától délre eső része. Jó-jó, nincs más ott, csak panelrengetek, s érződik is rajta a szocializmus "gyorsan, sokat" irányelve, de ettöl függetlenül nagyon szép az egész.
Innen nagyszerű kilátás nyílik nemcsak a városra, hanem a Novy Mostra (Új Híd) is, melyet egy időben le is akartak bontani a harmónia megrontása miatt. Szerintem az "átkos" szocializmus egyik legjobban sikerült architektúrája. A teteje olyan, mintha UFO szállt volna le rá. Amúgy az egy vendéglátó egység akar lenni (ki büfének, ki étteremnek mondja).
A város másik nagy - véleményem szerint nagyobb - érdemü épülete, a Szent Márton székesegyház, mely 1563-1830 között koronázó templom volt. Habsburg Miksától V. ferdinándig itt koronázták meg az összes magyar (értsd: Habsburg) királyt és királynőt. ét évvel ezelött még nagyon nem volt ott semmi, mostanra viszont a város legjobban rendberakott épülete lett. Rafael Donner Szent Márton szobra pedig igazi kincs. A belépővel le lehet menni a kriptába, és körbe lehet járni az egész épületet. Fényképezni elvileg tilos, de azért sokan csinálták. A mobiltelefonos fotózásért meg nem is szóltak senkinek sem. A pénztárosok közül volt aki tudott magyarul, szóval no para, hogy szlovákul kellene megszólalni. Figyelem: a kripta (sírbolt) kicsit hideg, érdemes nem egy száll pólóban lemenni. Megjegyzendő hogy átalakítás alatt van az a rész is. Ha valaki Pozsonyban jár, ne sajnálja megvenni a belépőt a dómba, mert érdemes, hiába néz ki oly lepusztultan kivülről.
Templomnéző körútra azért senki se adja a fejét, mert nem érdemes. Amelyik templom nincs bezárva, annál szinte biztos hogy csak csak üvegen keresztül lehet bekukucskálni. Ilyen volt pl. a ciszterciták temploma és a ferencesek temploma is.
Kivülről a legszebb templom a klarisszák temploma. Igazi gótikus tornya van, nagyon szép.
Ha valaki Pozsonyba jár, készüljön fel hogy a belvárosban csak vendéglátó helyek vannak, bolt nincs. A legérdemesebb a Mihály utcában beülni valahová, bár az árak természetesen drágábbak mint máshol.
A Mihály utcában van a híres Mihály kapu, melyről több embernek a soproni tűztorony jut eszébe. Ez a kapu a régi várfal egyik bejárata volt, mára viszont bele van építve teljesen a házak közé.
Magyarként érdemes megnézni a Magyar Király Kamar palotáját, mely szinténközel van a Mihály kapuhoz (egy utcában). Itt szólalt fel annak idején Széchenyi, s Kossuth is itt tudósítgatott.
Emellett szép látványt nyújt a Prímáspalota, a Szlovák Nemzeti Színház, és az Óvárosháza is.
Az Óvárostér mellett a másik fontos tér/utca a Hviezdoslav tér. Szerintem a legnagyobb nyílt terület egész Pozsonyban, rendezett, minden ház felújítva, nagyon sok ember, sok bár, jó hangulat.
Függetlenül attól, hogy magyarkodás e, vagy sem: Minden honfitársamnak egyszer az életébe el kellene jönnie ide is. Többször nem, de egyszer mindenképp érdemes.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo