Savaria Karnevál utolsó napján

Magyarország Szombathely

Ott-tartózkodás ideje: 2008. aug. 24.  - 2008. aug. 24. (1 nap)

0 hozzászólás I 1 949 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. szept. 01. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Fantom Beszámolója

Cimkék: Karnevál  Savaria  Szombathely 

Szombathely római alapítású városként őrzi kulturális örökségét: augusztus utolsó előtti hétvégéjén történelmi karnevál keretében vezetett vissza bennünket iu. I-II. sz-ba, amikor római csapatok állomásoztak Savaria területén.

Vasárnap reggel 11:15-körül érkeztünk a Ferences-kertbe, ahol egy izgalmas időutazáson vehettünk részt. Már javában zajlottak a történelmi bemutatók. Sajnos a gladiátorokat lekéstük, morogtam is magamban...

Magor és Aja-Gur Hagyományőrzők produkciója után I.Audiutrix Legio csatajelenetét láthattuk a germán horda ellen, akiket a Csallóközi lovasíjászok egészítettek ki. (I.Audiutrix Legio védte több évszázadon keresztül Pannónia dunai védvonalát a barbár támadások ellen.) A római harci páncélzatba öltözött férfiak teljes komolysággal meneteltek fel a "hadszintérre". A helyi erők centúriója, a "tollas ember" - mivel sisakját madártollak díszítették - és a germánok vezére tárgyaltak az áthaladásról, ami úgy zárult, hogy az egy fejjel magasabb centúrió egy csókot nyomott a germán homlokára. Azonban a rómaiak a fizetséggel /egy szekér széna/ nem voltak elégedettek, így következett a harc. Aminek a lényege, hogy az ellenfél pajzsfalát megbontsák. A lovasíjászok nyilakkal, dárdával bombázták a rómaiakat, majd a gyalogos germánok harci kalapácsai csattogtak a római pajzsokon. A csata egy meglepő fordulattal zárult, a csallóköziek gépfegyverrel leterítették az összes rómait. A harc nagyon látványos és izgalmas volt.

A következő bemutatóval ugrottunk a X.sz-ba, ahol I.Otto lovasságának a harcmodorával ismerkedhettünk meg: a lovas katona dárdáját nem elhajította az ellenségre, hanem szúrt vele, egy kézzel megfordította, és vitte tovább.

Ezután egy élő történelemórát láthattunk, miként zajlottak a harcok a Szentföldön a templomos lovagok, és a keleti szaracén lovasság között.

A bemutató alatt folyamatos elbeszélést hallhattunk, hogyan feszült egymásnak a keleti és nyugati hadsereg:
"Az eltérő terepviszonyok eltérő harcászati módot alakítottak ki. Európában mindig is a gyalogság volt a legnagyobb számban bevetett haderő, még a lovagkorban is. A végtelen pusztákon a gyalogos katona azonban nem érvényesülhetett sem mozgékonyságában sem gyorsaságában. Ázsia népeinek túlnyomó többsége csak lovasságot alkalmaz. Rájuk szokták mondani, hogy könnyű lovasok. Ez azonban nem a páncélozottság fokát jelenti, hanem rendkívüli mozgékonyságukat. Taktikájuk a meghódítandó terület állandó zaklatása folyamatos portyákkal. Lehetetlenné teszik a termelést. Gyorsan mozgó csapataikkal szemben a nyugati típusú haderő majdnem teljesen tehetetlen."

A templomosok zárt alakba sorakoztak, pajzsfalat képeztek, ami megtörhetetlennek látszott a szaracén lovasok nyilaival, lándzsáival szemben, akik folyamatosan támadták őket.

A következő bemutatót a Szent György Lovagrend, és a Memento Mori cseh lovagok tartották. A cseh lovagok 35 kilós páncélzatban küzdöttek, ennek ellenére hihetetlen erővel és rendkívül gyors mozdulatokkal estek egymásnak.

Ezek után láthattunk még solymászokat, zászlóforgatókat, és megtekinthettük Kassai Lajos lovasíjász lenyűgöző bemutatóját.
4 órát töltöttünk a Ferences-kertben, az idő hihetetlenül gyorsan elment az izgalmas, szórakoztató, és színvonalas bemutatók alatt.

A jelmezes felvonulás 3 óra után nem sokkal később kezdődött. A felvonulók igazi karneváli hangulatot varázsoltak: a légiósok meneteltek, a lovagok kiabáltak, volt ágyúszó, dobpörgés, gyakran felhangzott az "ave Savaria". Láthattunk Vesta Szűzeket, a Csallóköziek vezetőjének karján levő kisbabától mindenki elolvadt. Színes selymekbe öltözött hastáncos lányok előszeretettel pózoltak a fényképezőgépnek. Egy nagyfejű zöld szörnyeteg ijesztgette a kisgyerekeket. Megpróbáltak ránk sózni egy rabszolgát, állítólag nagyon intelligens volt, több nyelven beszélt, 3 sört kértek érte....A sort gyönyörű gólyalábas pillangóhölgyek zárták. A felvonulás után belevetettük magunkat a vásári tömegbe, majd fél 8 körül indultunk haza.

Jövőre szeretnék megnézni egy gladiátor edzést, és az éjszakai felvonulást is.
Értékeld az élménybeszámolót!
8 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
Szent_Márton Szent Márton-napi Országos Nagyvásár
2016. november 5-6-án rendezik meg a Szent Márton napi Országos Nagyvásárt Szombathelyen, a Vasi...
Harrer Érmes csokicsodák Sopronból
Négy arany- és két ezüstérmet nyert az International Chocolate Awards kelet-európai regionális...

Magyar  Română  Slovenčina