Toszkána 2008 5. nap: Még egy kis firenzei kolbászolás

Olaszország Firenze Ostello Villa Camerata

Ott-tartózkodás ideje: 2008. júl. 16.  - 2008. júl. 19. (3 nap)

1 hozzászólás I 3 360 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. okt. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar morishei Beszámolója

Cimkék: dóm  Duomo  Firenze  gomba  múzeum  Ostello  piac  Toszkána  Uffizi  vásárcsarnok  villa 

morishei értékelése:

4.4

Az értékelések összesen:

4.4

Eddig 1 utazó értékelte.

Aznap reggel már rutinosan ültünk fel a belvárosba vezető buszra. Persze, hogy kicsit összezavarodtunk, mikor az utcák sűrűjében buszunk más, eddig ismeretlen irányt vett. Gyorsan leszálltunk, és rájöttünk, hogy egy katonai felvonulás miatt több helyen útlezárások lassítják a forgalmat.
Szerencsére itt nincsenek igazán nagy távolságok, így pár perc múlva már el is értük a vásárcsarnokot. Ez egy kétszintes épület, melynek alsó részét szinte teljesen elfoglalják a turizmust kiszolgáló "prodotto tipico" árusok. A felső szint a normál piac, visszafogott árakkal - látszik, hogy a helyiek itt vásárolnak.
Z egy kicsit unta az alsó részt, de én mindkettőnek nagyon örültem, az alsónak azért, mert megvehettem az apró szuveníreket itthonra, a felsőnek pedig a hangulata miatt. Ráadásul vettünk pár szem gyümölcsöt, ami nagyon jólesett a kinti hőségben. Egyébként mindkét szinten a legnépszerűbb áru a szárított gomba volt, mely nemcsak csomagolva, hanem kimérve is kapható.
A csarnok körül végeláthatatlan sorokban állnak a szuvenírárusok, de ők már nem a jellegzetes toszkán termékeket árulják (bort, olajat, sajtokat...), így nem is nagyon álltunk meg nézelődni.
Eddig egy múzeumban sem jártunk, ezért úgy éreztük, itt az ideje adózni a művészetnek. Röpke tíz percig komolyan is gondoltuk, hogy bemegyünk a híres Uffizi Képtárba, ám mikor elértük az épületet, reményeink szertefoszlottak. Olyan hosszú sor állt a bejáratnál, hogy pusztán mellette végigsétálni is hosszú percekig tartott. A sor meg sem moccant, mivel bent is teltház volt, még azoknak is várniuk kellett, akik előre foglaltak jegyet. Ha valaki az Uffizi miatt látogatna Firenzébe, annak azt javaslom, hogy semmiképp se nyáron, főszezonban tegye, mert még ha be is jut, élvezhetetlen a kiállítás a tömeg miatt.
Ezzel ellentétben a Dómba egész gyorsan (és ingyen!) be lehet jutni. Miután feladtuk a múzeumlátogatást, elsétáltunk a Piazza Duomóra, mert pár napja csak a különálló Campanilébe másztunk fel, a templomot azonban nem láttuk belülről. Itt is hosszúnak tűnt a sor, de alig kellett várni, olyan gyorsan haladt. Erre nem számítottunk, ezért csak én álltam be a sorba, Z pedig elszaladt egy jégkásáért. Mire visszaért, láthatta, hogy én, mint egy tanítónéni, a mögöttem állókat terelgetem be a kapun, hogy menjenek csak, menjenek, én még várok valakire :)
A dóm belül hatalmas volt és elég komor, de kellemesen hűvös. Kicsit már fáradt voltam, így leültem egy ültében elaludt férfi mellé, akinek a felesége épp az oldalhajót fényképezte. Z odaült mellém, majd ő is elszundított. Így telt el pár perc, a fiúk csak aludtak, én meg nézelődtem.
A kis szieszta után, a templomból kilépve fejbevert minket a hőség. Ismét bejártuk a környező utcákat, kisétáltunk egy hídra, a Ponte Vecchio szomszédjára, majd mikor elég képet készítettünk, hazafelé vettük az irányt.
Épp vacsoraidőben szálltunk le a buszról, és azzal a lendülettel beültünk a sarkon lévő étterembe, az I'Giuggiolóba. Nagyon kedves kis hely, tele olaszokkal, a szomszéd asztalnál például két nagyon öreg nénike ült. Z-vel elfeleztünk egy calzonét (hajtott pizzát), amivel teljesen jóllaktunk, aztán hazaslattyogtunk a hostelbe.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
zebrina - 2008.10.20. 19:32

Várjuk!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina