A "Magyar Maginot vonal" kis szakasza

Magyarország Drávaszabolcs

Ott-tartózkodás ideje: 2008. okt. 18.  - 2008. okt. 18. (1 nap)

2 hozzászólás I 10 194 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. nov. 13. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: bunker  erőd  hidegháború  jugoszlávia  vasbeton 

Drávaszabolcs - talán - egyetlen látványossága az 1950-es években kialakított védelmi rendszer egy jelentős, megmaradt szakasza.

A védelmi rendszer földrajzi helyzetéből adódóan a mai Horvát határ (akkoriban Jugoszlávia) mentén húzódott, a feltételezett tito-i Jugoszlávia fenyegetése ellen. A Rákosi-éra tervei szerint egy 627 kilométer hosszú összefüggő szakaszt (amiből kb. 100 km a baranyai szakasz) kellett volna alkotnia, ebből viszont szinte csak a baranyai, illetve a zalai helyszíneken készültek el a bunkerek…

… nem kevés pénzből. Hiszen a védmű 7 milliárd forintba került 1951 és 1955 között, mely az ország akkori költségvetésének egyharmadát tette ki.

E vonal része volt az építési tervek szerint 1324 megerősített géppuska- és lövegtüzelő állás, bunker, figyelő harcálláspont, és harckocsi fedezék.

Drávaszabolcsnál is jó néhány látható bunkerre bukkanhat az arra járó. Sajnos ezen állások jószerivel vasbeton romhalmazok, mindenféle álcázás nélkül. Írásos dokumentumok miután normalizálódott déli szomszédainkkal a helyzet már 1956-tól kezdve elkezdték szétbontani az addigra még csak 40%-ban elkészült védelmi vonalat. Többmillió téglát és többszázezer vasbeton gerendát hordtak el a bunkerekből.

Ezen adatok alapján rejtély, hogy egyáltalán miért kellett pénzt, időt és energiát fektetni az állások létrehozásához, és röpke idejű működtetéséhez.

Hidegháború fetisiszta vagy történelem iránt érzékenyen embereknek javaslom, hogy ha van ideje, járja végig a Magyar Maginot vonal már megépített szakaszait Baranyában és Zalában; másoknak viszont túlzott látványosság híján nem ajánlom.
Értékeld az élménybeszámolót!
6 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
ptgs - 2008.11.19. 21:37

Az 55-ös mentén, és a 75 Szegedröl a határ felé vezető szakaszán több méretes bunker jól láthatóan áll még mindig. Sőt az 53-as út egyik egyenes szakasza egyenesen egy olyannak vezet neki, amire egy istálló épült a tanyában, de a lőrés még jól látszott néhány éve is!A Szegedről dél felé hózódó Tisza töltés tövében tucat szám vannak elszórva a kis géppuska bunkerek, még a rozsdás állvány és lőrés takaró lemezt is megtalálni néhol.

zebrina - 2008.11.15. 14:48

Személyesen nem keresném fel, de nagyon érdekes infónak találom.
Köszi!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo