Észak-Csehország

Csehország

Ott-tartózkodás ideje: 2006. aug. 10.  - 2006. aug. 14. (4 nap)

0 hozzászólás I 6 177 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. dec. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar vineta Beszámolója

Cimkék: csehország  fogaskerekű  kastély  liberec  zarándokhely 

Változatos tájaival – erdő borította hegyláncaival, számos várával és kastélyával – Észak-Csehország a szabadságukat kellemes környezetben eltölteni vágyók kedvelt helyszíne. A vidék központja Liberec a város fölé magasló Ještěd-heggyel, amelyen modern TV-torony és sportközpont található síugrósáncokkal. Népszerű üdülőterület a Mácha-tó (Máchovo jezero) környéke is, az adrenalin-sportok híveit pedig a sziklák csalogatják. Az ország valamennyi régiója közül Észak-Csehországban van a legtöbb kilátó. Rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek a várak és kastélyok – Bezděz, Frýdlant, Lemberk, Sloup és Zákupy, illetve Ralsko várának romjai. A látnivalók közé tartoznak a népi építészet fennmaradt épületei és a lenyűgöző egyházi műemlékek – például a Szent Vavřinec- és Szent Zdislava-bazilika Jablonné v Podještědíben, vagy a hejnicei zarándokhely.
Mivel Észak-Csehországban kedvező körülmények várják a kerékpártúrák, a sífutás és lesiklás kedvelőit, nagy népszerűségnek örvendenek az újonnan kialakított sífutópályák, kerékpárutak, a síközpont és egyéb sportolási lehetőségeket nyújtó központok is. A műemlékek kedvelői bizonyára nagyra értékelik felújított kolostorkertet, amely a helyi múzeum része.
www.infolbc.cz www.jizerske-hory.cz

1. Látnivaló Északi régió:

Liberec

Az Észak-csehországi régió székhelye a Jizera-hegység (Jizerské hory) és a Luzsicei-hegyek (Lužické hory) találkozásánál fekszik, és egykoron a posztógyártásnak és a textiliparnak köszönhetően lett ismert. A történelmi központ ékköve a neoreneszánsz városháza a 65 m magas kilátótornyával, a legidősebb műemlékek a Valdštejnek XVII. századból származó favázas házikói a Větrná utcában. Számtalan látogatót vonz a Babylon szabadidőközpont az aquaparkkal, vidámparkkal, szórakoztató tanulás múzeumával és más látványosságokkal. A város „legzöldebb” részén, gyakorlatilag a Jizera-hegység lábánál fekszik a botanikus- és állatkert. Horní Hanychovból kabinos drótkötélpályán lehet feljutni a Ještědre (1012 m). A televízió adótornyának közismert épülete 2005 szeptemberében nemzeti kulturális emlékké lett nyilvánítva. 1973 óta áll a Ještěd-hegy 1 012 méteres csúcsán K. Hubáček építész 90 méter magas, jellegzetes formájú, számos díjat elnyert építménye. A legmagasabb része rádióhírközlésre szolgál, az alsóbb emeleteken panoráma-étterem és szálloda található.
www.hotel.jested.cz www.liberec.cz

2. Látnivaló Északi régió:

Centrum Babylon Liberec

Csehország legnagyobb fedett szórakozóközpontja több mint 30 000 m3-nyi területen aquaparkot, vidámparkot, szórakoztató-ismeretterjesztő múzeumot, kaszinót, bowling-pályát és bevásárlóközpontot kínál egy sor étteremmel, kávézóval, bárral és borozóval. A vendégek rendelkezésére áll egy négycsillagos szálloda is (1000 ággyal), valamint kiváló szolgáltatásokkal kongresszusok, konferenciák és társasági rendezvények számára.
www.centrumbabylon.cz

3. Látnivaló Északi régió:

Sloup sziklavára

A magányosan álló sziklaszirten egykor középkori erősség állt, amelyet a 18. század folyamán remetelakká és zarándokhellyé akartak átalakítani. Ma a vár egy lenyűgöző, sziklába vájt termeket és folyosókat, valamint kilátóteraszokat, kápolnát, templomot, keresztfolyosót és remetelakot rejtő kétemeletes épületegyüttes.
www.hradsloup.cz

4. Látnivaló Északi régió:

A Libereci Állatkert

Az 1919-ben alapított, legrégebbi belföldi állatkert a ritka és veszélyeztetett fajok tartására szakosodott. A figyelmet elsősorban a Liberecben 1994 óta tartott fehér tigrisek vonzzák, továbbá az oroszlánfókák és az elefántok. A gyermekeket simogató állatkert és a Jizerai manók tanösvénye, cukrászda, büfé és más attrakciók várják.
www.zooliberec.cz


5. Látnivaló Északi régió:

A Tanvald – Harrachov fogaskerekű vasút

Csehország egyetlen fogaskerekű vasútvonala páratlan kulturális és műszaki műemléknek számít. A vasútvonal vonatainak egykor több száz méteres szintkülönbséget kellett leküzdeniük, a Tanvald és Kořenov közötti legmeredekebb szakaszon ezért fogaskerekű vasutat használtak. A vasúton alkalmi nosztalgia-utazásokat rendeznek.
www.zubacka.cz

6. Látnivaló Északi régió:

A hejnicei zarándokhely

A jelentős zarándokhelyet gyakran nevezik a „cseh Mariazellnek”. A barokk épületegyüttest a Sarlós Boldogasszony-templom uralja, az 1380-ból származó, fából készült gótikus Fekete Madonnával és a kisváros környékét ábrázoló hejnicei Betlehemmel. A közeli ferences kolostorban található a Szellemi megújulás nemzetközi központjának a székhelye, a zarándoklaton rendszeresen vesznek részt Csehországból, Németországból és Lengyelországból érkező hívők.
www.mcdo.cz

7. Látnivaló Északi régió:

A grabštejni vár és kastély

Az eredetileg gótikus várat a 16. században reneszánsz kastéllyá építették át, később pedig a napjainkra empire stílusúvá alakított Alsó kastéllyal bővítették ki. A fő, henger alakú toronyból szép kilátás nyílik a hármas-határra – a cseh a lengyel és a német határ találkozási pontjára. Az eredeti bútorokkal berendezett, történelmi hangulatú termek a bútorzat fejlődését dokumentálják, látogatható a reneszánsz Szent Borbála-kápolna is.
www.grabstejn.cz

8. Látnivaló Északi régió:

A falusi lakosság életének múzeuma Jindřichovice pod Smrkemben

A község ökológiai nevelési koncepciójáról és a megújuló erőforrások használatáról ismert. A felújított gazdaság területén kialakított múzeumban látható szélmalom, ökofarm és egy fokozatosan bővülő kis skanzen is. A látogatók tanösvényen jutnak el a szélerőművekhez, az ökológiai és információs központhoz, valamint a helyi termékek gyártóihoz.
www.jindrichovice.cz
Értékeld az élménybeszámolót!
8 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina