Thaiföld kisgyerekkel

Thaiföld

Ott-tartózkodás ideje: 2008. jan. 20.  - 2008. feb. 20. (31 nap)

14 hozzászólás I 29 164 látogató olvasta. Rögzítve: 2008. dec. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar zozocam Beszámolója

Cimkék: bangkok  jum  kigyerek  ko  koh  phangan  pu  thaiföld 

THAIFÖLD KISGYEREKKEL

Ez most nem élménybeszámoló, inkább praktikus tanácsok gyors összefoglalója.

Akik pedig élménybeszámolót olvasnának, ezúttal helyette itt egy kis 4 perces videó (ld. alant feltöltve - de elég rossz minőség az átkódolások / tömörítés miatt) Kicsit jobb minőségben itt:
www.indavideo.hu/video/Thaifold_bebivel_klip

Az elmúlt télen az akkor egyéves kislányunkkal egy hónapra elzúztunk Thaiföldre. Visszaérkeztünk után írtam az index egyik Thaiföld fórumára, de akkor már nem igazán volt szezon, gondoltam most még egyszer terítem az infót most itt.... Már csak azért is mert húúúúhaaaaa, de nagyon mennénk, megint...!

Akik megtehetik (így a kialakuló válság közepén…) és gondolkodnak rajta, hogy belevágjanak egy trópusi útba kisgyerekükkel (neki a repjegy ingyenes, ugyebár), vagy esetleg már megvan a jegyük és izgulnak, mi lesz, azoknak íme néhány hasznos tanács összegyűjtve. Tavaly meglepően sokan kerestek, hogy milyen volt gyerekkel.
És mi alig találtunk infót utazás előtt, szinte csak külföldi oldalakon. Bár Thaiföldön előtte már többször is jártam, de akkor baromira más szemmel (pelenkát például a haverokkal nemigen kerestünk).

Csak azt tudom javasolni, hogy aki megteheti, az ne gondolkodjon, vágjon bele, nagyon nagy élmény. A thai-ok imádják a gyerekeket és az ország biztonságos (még akkor is ha az ellenzék és a kormány alkalmasint gyepálja egymást), az orvosi ellátás kitűnő - azt mondom, hogy helyenként sokkal jobb, mint itthon. A legjobb választás egy téli útra, a bébi is egész feltöltődik. És sokan mondták, milyen hülyeség, senkinek nem jó... ez botorság szerintem.
Mi nagyon jól éreztük magunkat így is, a pici lányunk különösen, ott tanult meg járni és érzésem szerint nem zavartuk sehol utazótársainkat.
Ja, és hogy minek, mert úgysem fog emlékezni semmire? Helló: de mi igen!! Azon kívül az első - tengerparti -szülinapról készült képeket egyszer majd a lányunk is értékelni fogja, lefogadom.

Amerre jártunk: Bangkok – Chumpon – Koh Phangan – Surat Thani-n és Krabi-n át Koh Jum majd vissza Krabiból.
Nem így terveztük, de ez lett.

Szóval innét felsorolásszerűen:

REPÜLŐ
Sajnos ebben nehéz mit mondani, mivel nincs már közvetlen járat! A Malév éjjel ment, a gyerek végigaludta. Volt még tucatnyi más lurkó is, de ott sírást nem hallottunk, mind végigszundizta az utat. Szóval az interkontinentális járat kiválasztásakor az elsődleges szempont szerintem, hogy éjjel induljon, akkor alvás lesz Bangkokig a zümmögésben!

BABAKOCSI vs HÁTI HORDOZÓ
Nekünk egyértelműen bevált a háti hordozó. Remekül lehetett vele közlekedni, könnyen, egyszerűen. Babakocsit nem vittünk, szerencsére. El nem tudom képzelni (illetve el, mert láttam, hogy mások hogy szenvedtek), miként lehet Bangkokban vele közlekedni, azokon a félméteres járdapadkákon és a felüljáró rengetegeken át, a tengerpartokon meg végképp hasztalannak tűnik.
Persze, ha valaki tudja hova megy, és tudja, hogy egy helyben lesz és ott lehetősége lesz a kocsit használni, akkor bejöhet, főleg, ha a gyerek szeret benne aludni pl. egy pálmafa árnyékában. (Még valami: az itt leírtak az akkor egyéves kislányunkra vonatkoznak).

BANGKOK
Nekünk bejött, hogy 2-3 éjszakát átállás miatt egy viszonylag jobb szállodában töltsünk és vonattal mentünk tovább, így nem kellett visszamenni a reptérre. A nagy szobaméret és a tisztaság volt a szempont, illetve a közelség bevásárlóközponthoz (MBK), mivel mi a legtöbb dolgot ott vettük meg, ami kellett, nem cipeltük itthonról (naptej, stb.). Egy - szinte még babával - amúgy se fogsz látnivalók után kajtatni… De neki maga a városi nyüzsgés is lenyűgöző volt.

HIGIÉNIA
Hát igen, az, hogy a kezéről nem szopogassa le az egzotikus trópusi bacilusokat, az kemény munka volt. DM-ben kapható alkoholos kéztisztítót vittünk, kis műanyag flakon, nos, ez nagyon bevált. Bármikor, ha épp gond adódott, vagy evés előtt csak egy kis adag és minden rendben!

KAJA
Semmi izgalom! Minden kapható, ami Európában.
Igaz, kész bébiételt kapni csak nagyobb helyeken pl. Tescoban árulnak, de tápszert mindenütt. Mivel mi nem tápszereztünk, ezért a minőségről nem tudok beszámolni.
A miénk már átállóban volt akkor felnőtt kajára, szóval mi adagoltuk a helyi ételt rendesen. Ha szólsz, akkor megcsinálnak akármit nem csípősen, tekintettel vannak a gyerekre. Rizs, tészta, sült csirkehúsi mindenütt akad. Mi jó párszor az utcáról vagy piacon ettünk és etettük a gyereket, ott az orrunk előtt sütötték a friss csirkecombokat pálcikán – én abban jobban bízom, mint a vendéglőben.
A legnehezebb, hogy Thaiföldön nem nagyon van etetőszék, erre készülni kell, végül egy idő múlva olyan helyekre próbáltunk menni, ahol a földön is lehetett enni, ülve, párnákon, az bevált.
Érdemes már itthon a szívószálra rászoktatni, mert megkönnyíti az ember dolgát (a sok friss gyümölcsléről nem is szólva).

SZÁLLÁS
Szállodában csak egyszer voltunk Bangkokban, mi a bungalókat részesítettük előnyben ezután. Mindenhol van "family bungalow", ami általában annyit tesz, hogy két helyiség van benne. Mi szerettünk külön aludni a bébitől a kezdetektől fogva, ezt próbáltuk tartani ott is. Ahol nem volt lehetőség ott két/három ágyasba mentünk (pl. egy dupla nekünk és egy kicsi neki), ha olyan sem, akkor a földön, egy sarokban rendeztünk be kuckót pár kedvenc otthoni játékaival.

UTAZGATÁS
Mi elég sokat mozogtunk országon belül (összesen 10 szállást jártunk meg az egy hónap alatt!), de nem javaslom gyerekkel. Sajnos, ezt elcsesztük. Szerintem jobb 1-2 hétig egy helyen lenni.
Belföldi légijárat: mint Európában. Sajnos késésre fel kell készülni, az rendszeres és nem túl kellemes a gyerekkel, de ez van.
Bébiülés nincs a taxikban, sőt egyáltalán nem jellemző.
Motor: mi egy idő múlva elkezdtünk motorozni, az volt a legjobb egy adott hely pl. Phangan körbejárására. Hárman egy gépen, köztünk a bébi. Óvatosan, 20-30km/h persze. Kis sisakot vittünk itthonról, érdemes!!!
Vonat: kis ficakok vannak, ahol jól elalszik a gyerek, ugyanez a hajóra is vonatkozik.

Aki esetleg Phanganra is megy bébivel/kisgyerekkel semmiképp ne a gyors hajót válassza, hanem a lassút. Mi oda a Lomprayah gyorshajóval mentünk.... hát az kemény, főleg ha hullámzik. Olyan mint egy busz, nem tudsz igazán mozogni és dobál.
"Igazi" hajóval menj, nem sokkal hosszabb, viszont a gyereknek bőven van hely, aludni is lehet székeken, kellemesen ringatózik nagy hullámban is. Szellős, nem rázkódik és a fedélzeten is lehet sétálni, nézelődni a friss levegőn.

TENGER
Kis karúszókat vittünk, azt érdemes. Illetve még valamit, egy lebegő alkalmatosságot, amelybe be tud ülni, de ezt gyereke válogatja. A miénk pl. a karúszókat szerette használni.
50-es napkrém, kalap, stb gondolom természetes.
Mi vagy meztelenül fürdettük, vagy ha homokozni akart a vízparton akkor adtunk rá mosható úszópelenkát (internetről rendelhető). Nagyon bevált.

PELENKA
A legkisebb boltban, és hangsúlyozottan még a legvilágvégibb helyen is kapható minden méret, nagyon jó minőség! NE VIGYÉL, csak amennyi az első nap(ok)ra kell.

ORVOS
Egyszer voltunk, elkapott valamit - ironikus módon német egykorú kisgyerekektől... Láz, hasmenés. Épp Koh Jum-on voltunk (ott még áram sincs), elszaladtunk reggel vele az orvoshoz. Nos, jobb volt, mint itthon az első kerületben!! Ez egy falusi egészségügyi ház volt vagy nem is tudom minek nevezzem. Fantasztikus kedvesek és felkészültek voltak, adtak megfelelő gyógyszert és 1-2 nap alatt rendbe is jött a kiscsaj.

EGYÉB
Bébi őr!! Ha nem megy veletek épp nagyszülő vagy barát aki legalább néha tud a gyerekre vigyázni, akkor érdemes vinni, nagy hatótávolságút lehetőleg. (Gondold el, a tengerpart vagy a bár ott van akár pár méterre és nem tudtok lemenni, mert mi van, ha felébred)

Ja, és készülj fel lelkileg, a thaiok tényleg betegesen imádják a gyerekeket, emelgetni, ölelgetni fogja mindenki. Az azért kemény, de egy idő múlva már a mi lányunk is beletörődött, hogy állandóan felkapják és gügyögnek neki.

REMÉLEM TUDTAM SEGÍTENI! – nagyon mennénk még egyszer, az az igazság...
Feltöltve: 2008. dec. 16.
Értékeld az élménybeszámolót!
7.1 (10 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
alexia - 2011.07.04. 20:29

Szia! Milyen oltásokat kapott a kicsi?A.

elzsabo - 2010.11.18. 22:24

Szia!Tudnál nekem egy email címet küldeni az elzsabo@gmail.com-ra?Féléves babánkkal megyünk 3 hónapra Phanganra januárban és lenne jó pár kérdésem :)Előre is köszi!

zozocam - 2010.02.28. 22:43

Kedves Kia80, mi sem egyszerűbb, ld. az ománi beszámolót, most voltunk ezen a télen.http://www.ongo.hu/elmenybeszamolok/4181Azért az óvatosság nem árt, csak tudja az ember - és biztosra - hogy meddig mehet el, és ha gyerekkel van szerintem azért egy (két) lépéssel a saját határai előtt ildomos megtorpanni...

Kia80 - 2010.02.26. 16:19

hello, nagyon aranyos a kiscsaj, kiváncsi lennék, most milyen?:-))én személy szerint óvatosabb fajta anyukatípus lennék, de ennek ellenére úgy érzem, jót tesz a gyereknek, ha bátorságra és nem a félelemre neveljük:-))

Patyo - 2009.03.14. 09:37

Zcam abban igazad van hogy nem fogjuk egymast meggyőzni. Én sem akartalak téged. Voltam Laoszban, Vietnamban, Kambodzsában és Thaiföldön is többször. Én nem vinném el a kis gyermekeimet. Az én benyomásom az volt hogy nem éri meg a rizikót, bármennyire is kurva jó helynek tartom a délkelet-ázsiai régiót.http://www.fitfortravel.scot.nhs.uk/destinations/thailand.htmValóban pár millió gyerek felnő ott is.1. A helyiek a világon mindenhol jobban bírják mint az odautazó turista.2. Nincs más választásuk.Laoszt és Kambodzsát valóban nem lehet ajánlani gyerekkel, de ha Thaiföld neked belefért akkor Vietnám is hasonló az egészségügy veszélyeket tekintve.Fatcat. Igen ha véleményem van valamiről akkor regisztrálom magam.A barom pedig te vagy ha neked az ellenvélemény az provokáció.Az ilyen sötét mentalítás miatt tart ez az ország ott ahol most van.

margarita0055 - 2008.12.16. 14:46

Ja,értem,mire gondolsz.Nekünk 2-bázisunk is volt,egy Bangkokban,egy Phuketten.Még most is vannak cuccaink mindkét helyen.Talán,ha most kevesebbet vásárolok,akkor hazakerülnek végre!Köszi a jókívánságokat,nektek is hasonló jókat kívánunk,és gyertek ki Ti is mielőbb újból! Hali.

zozocam - 2008.12.16. 14:33

Tizenkilncszer? Tyűha!Házat csak olyan helyen bérelnénk, ahonnét nagy területet be lehet járni ezzel-azzal, akár 2 napos túra keretében is, amolyan bázisnak használva. Mi is pár nap alatt általában feltérképezünk egy-egy öblöt vagy kisebb szigetet és mivel ahogy találóan mondtad "nem a Balatonra megyünk, hogy csak ledekkoljunk egy stégre" - mennénk tovább, de sokszor a távolság nem nagy, ezért volt hogy a cuccolást kissé nyűgnek éreztem. De végül is összeszámolva mi is 10 helyet jártunk meg az 1 hónap alatt idén... Szóval ez csak egy ötlet.Ja, a motorzást nyilvánvalóan csak ésszel nyomtuk, igen lassan és nem túl forgalmas helyeken. Necces csúszós lejtőkön, férfibüszkeség ide vagy oda, leszállítottam a családot. Szartam rá ki mit gondol a motorozási képességeimről...Érdekes ez a gyerekfogdosás, köszi, nem is tudtam, hogy babona. Kívánom, hoy érezzétek magatokat nagyon jól most is, a kis lurkó biztos le lesz nyűgözve! De jó neki...

margarita0055 - 2008.12.16. 13:51

Ja,és a Thaiok babonából fogdossák a kisgyerekeket!Szerencsét hoz nekik,a nőknek meg gyermekáldást!

margarita0055 - 2008.12.16. 13:39

Most majd január 18-körül megyünk,március végéig.Nem szeretnénk házat bérelni,mert feleslegesnek érzem,mikor úgyis sokszor úton leszünk.Most felmegyünk északra.A férjem már 19xjárt Thaiföldön,úgyhogy elég jól ismer sok helyet,meg persze sok barátja van.Magyarok,Svédek,Thaiok.Földijeinknek több helyen van búvárbázisa,párom is sokszor merül.Gyönyörű az Andamán élővilág!Imádok kint lenni.Főleg,mert itt fogant a kisfiam,itt volt az esküvőnk,és a kissrác a tenger parton tanult meg szuperül járni-futni.Ja,és nekünk hidd el,megéri szállásról-szállásra utazni,hiszen nem a Balatonra megyünk egy hétre,hogy csak ledekkoljunk egy stégre.Szeretünk jönni-menni,hiszen ezért megy az ember,nem?Hogy világot lásson!!Nektek is ajánlom,mert azért 1-2-hónap egy helyen,az itthon is uncsi tud lenni.Csak,hogy érzékeld:5000km-autózás,bérelt kocsival,még repülőzés,hajózás(nagy szárnyassal,k.va gyorsan megy!)Buszozás.Mi a motorozást kihagytuk.Nem tetszett,hogy sokszor egy komplett család csüngött a kis robogón 100-al.Ennyi.Én most már beadattam a fiamnak a Hepatitis kombinált oltásokat,úgyhogy másra nincs is szükség.Remélem,megint minden tutkó lesz!

zozocam - 2008.12.16. 10:04

Húha margarita0055! De nagyon irigyellek... megnéztem a képeiteket. Hmmmm.... 2 hónap... Mi is januárban/februárban voltunk idén (2008-ban, upsz, mindjárt vége), részben Dél-Thaiföldön... Különben kicsit megbántuk hogy nem hosszabb időre mentünk, az az igazság. Párom nem is nagyon akart hazajönni. Dolgozni ugyanis - mivel laptop volt velünk - tudtunk onnan is. Hosszabb időre menni szerintem azért is jobb, mert akkor ki lehet bérelni egy komplett házat, amiket minimum 1 hónapra adnak ki. Azokban minden van, mintha csak otthon lennél - csak épp ha kiülsz a verandára a pálmafa bólogat be :) - ja, és sokkalta olcsóbban is jössz ki mintha szállásról szállásra utazol. Legközelebb azt hiszem mi ezt fogjuk tenni...

margarita0055 - 2008.12.16. 07:51

Csatlakozom az előttem szólókhoz!Mi idén januárban voltunk 2-hónapot a 18-hónapos fiunkkal.Egész dél Thaiföldet bejártuk az autótól kezdve minden lehetséges eszközön keresztül.Volt,ahol csak 2-3-napot töltöttünk,és volt,ahol több hetet is.A gyereket mindössze 1x vittem Phuketten orvoshoz,mert begyulladt a füle.(belement a tengerparton a homok)Semmi egyéb nem történt.Soha nem volt beteg,előtte sem és azóta sem.Legközelebb megint megyünk januárban,már megvannak a repjegyek.Ha bármi gond lett volna,most nem mennénk.Nagyon jól érezte magát,Én azt gondolom,minél kisebb a gyerek,annál egyszerűbb az utazás.Csak legyen tiszta vized,tápszered.Kint mindent megkapsz,ami kell.Nem muszály agyon fertőtleníteni mindent!Ja,és igen,tényleg jó pár millió gyerek nő fel épségben,egészségben,és boldogságban odaát is!!!!

fatcat - 2008.12.15. 14:35

Patyo,nem tudom hogy provokálsz ezekkel a sorokkal vagy télleg ekkora barom vagy...1db ilyen hsz-ért télleg megérte a fáradságot regisztrálni ember???

zozocam - 2008.12.15. 10:26

Helló Patyo! Erről nem nyitok vitát, felesleges, úgyse fogjuk meggyőzni egymást. Thaiföldön sokszor jártam, teljesen okés - babának a legbiztonságosabb trópusi hely. Mellékesen akad ott pár millió helyi gyerek, akik valahogy csak felnőnek nem? :) Pl. Laoszba, Vietnámba baromira átmentünk volna, de azt pl. épp a gyenge orvosi ellátás miatt nem mertük bevállalni....De ha csekkolod a másik beszámolóm, akkor lejön, hogy nem önzőségből mentünk, (azaz hogy utazzunk már valahova, mert unjuk itthon. :)) Ha hiszed ha nem, a bébi volt a fő szempont. És ő nagyon élvezte... rá volt írva az arcára.

Patyo - 2008.12.15. 03:02

Nekem ez az egész utazás elég önzőnek tűnik.Persze ezzel semmi gond, kell az embernek a kikapcsolodás.Csak az ember ismerje be magának.Elutazni 1 hónapra egy 1 éves kislánnyal Thaiföldre. Felelőtlen.Soroljam?A motorozástól a friss gyümölcslén keresztül a helyi ételek "adagolásáig". A szülő feladata az is hogy nem teszi a döntésképtelen apróságot felesleges veszélyeknek.Ez most nektek nem sikerült.Voltam többször Thaiföldön.nagyon klassz hely,csak nem babának.Szerencsétek volt.De főleg a gyereknek.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina