Kelet-Csehország

Csehország

Ott-tartózkodás ideje: 2008. aug. 10.  - 2008. aug. 14. (4 nap)

0 hozzászólás I 4 941 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. jan. 27. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar vineta Beszámolója
Kelet-Csehország vonzereje az idegenforgalmi programok, várak, kastélyok, egyházi és egyéb műemlékek bőséges kínálatában rejlik, amelyet a természet gazdagsága – az Elba síkságától az Orlicei-hegyek csúcsaiig – egészít ki. Közismertek az Adrąpachi és a Teplicei sziklák, a Broumovské stěny sziklái és a ®elezné hory-hegység. A történelem kedvelőit vonzzák mind a városok történelmi központjai, mind pedig a várak – Kunětická hora, Lichnice, Rychmburk vagy Svojanov. Az építészet ékkövei közé tartozik a broumovi kolostor, az opočnói, a pardubicei, a častolovicei, a Nové Hrady-i és a slatiňany-i kastély. Bedřich Smetana zeneszerző szülőhelye, Litomyąl, csodálatos reneszánsz kastélya révén szerepel az UNESCO kulturális és természeti világörökségének listáján. Nagy vonzereje van még a Dvůr Králové nad Labemben található állatkertnek és szafarinak vagy a Hlinsko városában és környékén található Vysočina skanzennek.
A turisztikai programok kínálata ugyanolyan sokszínű és tarka, mint maga a tájegység. A látogatókat érdekes kiállításokkal gazdagított csipkeverő kézműves skanzen, wellness programokat nyújtó fürdők, sport- és üdülőközpontok, valamint új kerékpárutak várják. A sör kedvelői pedig bizonyára értékelni fogják a kisebb sörfőzdében készült eredeti sört.
www.vychodnicechy.info www.litomysl.cz


1. Látnivaló keleti régió:

A vamberki csipke – kézműves skanzen Vamberkben
Kevés olyan kézműves technika létezik, amely egyedülálló a világon. Az egyik ilyen a csipkeverés, amely csak a Cseh Köztársaságban maradt fenn eredeti formájában. A vamberki csipkék pompás dokumentumai a távoli ősök kézügyességének. Az utódok viszont nem ragadtak le a régi mintáknál, hanem alkalmazkodnak az új irányzatokhoz. A jelentős művészekkel és tervezőkkel való együttműködésnek köszönhetően az igazi vamberki csipke évek múltán sem veszít értékéből, ellenkezőleg, művészettörténetileg értékessé válnak. A cég a termékek széles skáláját gyártja a csipkeképektől és csipkefüggönyöktől kezdve a divatékszereken és díszeken keresztül egészen a ruhákig és a lakástextilig. A látogatók megismerhetik e légies szépséget a skanzen érdekes kiállításán is. A múzeumi rész a vamberki csipkeverés történetét mutatja be, és egy kivetítőn végigkövethetik a csipkekészítést a tervezéstől a kivitelezésig. A látogatás a műhelyekben folytatódik és a galériában ér véget, ahol megtekinthető és megvásárolható a legtöbb termék.
www.vkrajka.cz
2. Látnivaló keleti régió:


Litomyąl
A város legjelentősebb épülete a gyönyörű, reneszánsz kastély a gazdag sgrafitto-díszítéssel, amelyet olasz mesterek alkottak a XVI. században. A kastélyt 1999-ban felvették az UNESCO világörökségi listájára. A város történelmi központja a hosszú és keskeny Smetana tér a történelmi polgári házak sorával. Az U rytířů (a Lovagokhoz címzett) reneszánsz házat tartják a legszebbnek. Termeiben helyezték el a városi galéria műtárgyait. Az egyházi emlékek közül kitűnik a Szent Kereszt Felmagasztalása préposti templom az egykori ágostonrendi kolostorral és a piarista kollégium a Szent Kereszt Megtalálása nevű templommal. Az ún. Portmoneum-házban, a Teréza Nováková utcában található a Josef Váchal grafikusnak és írónak szentelt múzeum. Az egykori sörfőzdében megnyitották a nagyközönség előtt Bedřich Smetana zeneszerző szülőházát. Kedvelt kirándulóhely a Nedoąínský háj, a romantikus park Szent Antal kápolnájával, amelyen ún. tanulmányi ösvény halad át kilenc állomással.
www.litomysl.cz

3. Látnivaló keleti régió:

A felújított ócseh sörfőzde Dobruąkában
A sörgyártó nagyüzemek mellett, amelyek százezer hektoliter sört gyártanak évente, számtalan kisebb sörfőzde is működik, amelyeknek söréért utazni kell. Az egyik ilyen sör a Rampuąák a dobruąkai ócseh sörfőzdéből, ahol 2005 nyarán sikerült újraéleszteni a hagyományokat. A látogatók megismerhetik a sörgyártás alapjait, és megtekinthetik a maláta és a szűretlen sör eredeti gyártásmódját. Az eredeti réz főzőház és az ászoksörpince egy része is üzemben van, ahol a sörfőzde étterme működik. Itt ócseh ételeket főznek. A sörfőzde földfeletti része kulturális-szórakoztató központként működik, ahol sportbár, tekepálya, szélesvásznú kivetítő és több konferenciaterem áll a látogatók rendelkezésére. Az épülethez tartozó udvar ideális hely kulturális események – sörfesztivál, kézműves vásár, szabadtéri koncert – rendezésére.
www.pivovar.dobruska.info

4. Látnivaló keleti régió:

Častolovice kastélya
A kastélyt és környékét rózsák, azáleák és rododendronok díszítik, továbbá galéria, díszkút, madárház és a kastélyhoz tartozó menazséria. A termekben a látogató megismerkedhet a Sternberg család négy évszázados életstílusával és lakáskultúrájával, a környéken nagy angolpark terül el tavacskával, valamint rózsa- és vízikert, vadaskert fehér dámszarvasokkal és más erdei állatokkal.
www.zamek-castolovice.cz

5. Látnivaló keleti régió:

Nové Hrady kastélya
A parkkal körülvett rokokó kastélyt egyedülálló építészeti stílusa miatt kis Schönbrunnak vagy a cseh Versailles-nak is nevezik. A kastélyt a 18. század második felében építtette a francia Harbuval-Chamaré nemesi család. A prágai Iparművészeti Múzeum gyűjteményeiből származó bútorművészeti tárlatot galéria, étterem, borozó és cukrászda egészíti ki.
www.nove-hrady.cz

6. Látnivaló keleti régió:

A Dvůr Králové-i Állatkert
Az afrikai állatok Európában legnagyobb állományával büszkélkedő komplexum két részből áll – az egész évben nyitva tartó állatkertből és a szezonális szafariból. Az állatkertben látogathatók a trópusi pavilonok – a madár- és a vízivilág, a ragadozók, az emberszabású majmok, a kis vízilovak, az oroszlánkölykök, a flamingók, az oroszlánok pavilonja, a dinoszauruszok világa, az okapik és az afrikai szavanna. Az együtteshez tartozik még Z. Burian festményeinek galériája és a Hotel Safari.
www.zoodk.cz

7. Látnivaló keleti régió:

A kerékpárturizmus hátországa Litomyąlben
Litomyąl környékén több mint 150 km hosszú kijelölt kerékpárút van. A túrázók általában kevésbé frekventált mellékutakon és megerősített mezei vagy erdei utakon kerekeznek, ahová gondos kezek térképes információs táblákat, fedett pihenőhelyeket és padokat helyeztek el. Az utak minden kerékpártípusnak megfelelnek a versenykerékpároktól a cross-kerékpárokig és ugyanúgy vannak jelölve, mint az országos kerékpárút-hálózatok. A kerékpárosok minden faluban találhatnak orientációs térképet, amelyen a helyi érdekességeken kívül ki vannak jelölve az autóbusz- és vonatállomások, de nem hiányozhat az éttermek és kerékpárszervizek listája sem. Az információk cseh és angol nyelven olvashatók. Közvetlenül Litomyąlben a turisták rendelkezésére áll egy kerékpárkölcsönző is, amely a felnőttek trekking-kerékpárja mellett gyerekeknek is kínál hegyi kerékpárokat. Az aktív mozgás rajongóit várja a modern Bike park Litomyąl, ahol ún. freestyle BMX, MTB és gördeszkapályákat alakítottak ki. A park a legmagasabb igényeknek is megfelel, paraméterei világszínvonalúak.
www.litomysl.cz • www.stratilek.cz

8. Látnivaló keleti régió:

Opočno kastélya
A reneszánsz, árkádos udvarú kastélyt 1634 óta a Colloredo család birtokolja, amelynek tagjai az évszázadok során értékes képgyűjteményt halmoztak fel itt. Figyelmet érdemel a híres 16-19. századi fegyverkollekció és a könyvtár. A kastély mellett terül el a 19. századi erdős angolpark néhány romantikus építménnyel.
www.zamekopocno.hyperlink.cz
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina