Zsírtemplom és patkányhorda Bikanerben

India Bikaner

Ott-tartózkodás ideje: 2008. nov. 11.  - 2008. nov. 11. (1 nap)

6 hozzászólás I 9 953 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. márc. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar hobgadling Beszámolója

Cimkék: bikaner  egynapos  gusztustalan  hindu  jain  legenda  patkány  rajastan  templom  vallás  vonat 

A vonat kivételesen pontosan érkezett meg Bikanerbe, úgyhogy reggel 4-kor (brrr...) már le is léptem az alvó emberekkel borított peronra. Kénytelen voltam kómázni a vasútállomás várójában, mert fáradt voltam és még az élet sem indult be. Beadtam a csomagom a megőrzőbe, csak az esti vonatig akartam elütni az időt. Elindultam hát a Jain templomok felé, amik viszonylag messze vannak az állomástól. Meglátszott, hogy ez a város nem egy turistaközpont, mert meglepően kedvesek és önzetlenek voltak az emberek. Egy fazon például tök ingyen elvitt a motorján - a teheráni tapasztalatokból okulva előre leegyeztettem vele az árat :).
Mivel ezen a sivatagos vidéken előfordul, hogy 7 évig nem esik az eső a víz nagy kincs. Ezért a vízvezeték eljövetele előtti időkben amiből lehetett, kispórolták a H2O-t. Így történhetett, hogy a Bhandeswar (nem Bundeswehr :) templomot víz helyett 40.000 tonna tisztított vaj hozzáadásával alapozták. Állítólag nagyon forró (40+) nyári napokon a padló még több száz év elteltével is zsíros lesz. Könnyű lehet ilyenkor a jótékonykodás, csak feltörlik egy darab kenyérrel a padlót, és kész a zsk :)
Többen is mondták, hogy van itt egy hindu templom (Karni Mata), amit látni kell. Hát gondoltam nem nézem meg a huszadik ugyanolyan mogul erődöt is, elmegyek inkább oda. Egy Deshnok nevű településre buszoztam, ahol rögtön megtaláltam a templomot. Mint minden szent helyen, itt is le kellett venni a cipőket, csak máshol nem hezitáltam annyit, mint ez előtt...Ugyanis ennek a templomnak a közkeletűbb neve Patkány Templom.
A legenda szerint Karni Mata, a bölcs asszony egyszer megpróbálta feltámasztani egy történetmondó gyermekét, de kudarcot vallott, mert a lelket már elfogadta Yama halálisten így az reinkarnálódott emberi alakban. Karni Mata feldühödött, és megfogadta, hogy attól fogva egy családtagja sem fog Yama kezei közé kerülni. Ezért minden elhalálozó rokon ideiglenesen patkányalakot ölt, amíg újra nem születik a családba.
Ezrével nyüzsögnek, örvénylenek benn a gusztustalan kis rágcsálók, akiket a hinduk nagy tiszteletben tartanak. A patkányok rengeteg kaját, főleg édességet és tejet kapnak, amiből a templom személyzete néha csipeget egy kicsit... A patkányok egyébként nem irigyek, annyira el vannak látva minden földi jóval, hogy nagyon békések, játékosak és vendégszeretőek. Ha pajkosan átfutnak az ember csupasz lábfején, az az istenek különös kegyét jelenti, ha meg sikerül kiszúrni egy albínó rágcsálót, az tuti lottó ötös :).
Valami egyéb furcsaság is volt a templomban. Hatalmas kemence-katlanokban tüzet raktak és roppant üstökben kavargattak valami ragacsos kajaszerűséget. Nem tudtam kideríteni, hogy ez a patkányoknak lesz-e vagy az embereknek. Amit valószínűnek tartottam, hogy az itt készült finomság áldott, és ezt árulják a templom körüli bódékban. Az úri közönség meg eldönti, hogy kinek a belében végezze. Nesze neked HACCP :) Este a vonattal utaztam tovább Amritszár felé. (A galériában a képek nem sajátok, hanem a netről származnak, a templomban egyébként nem szabad fényképezni)

A beszámoló - és egyéb beszámolók - eredeti helye: vrsp.blog.hu
Értékeld az élménybeszámolót!
6.6 (7 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
hobgadling - 2009.04.14. 23:06

jó ok, akkor lehet, hogy csak a belső részre gondoltak, amikor azt mondták, hogy nem lehet fényképezni.

Wayfarer - 2009.04.14. 14:42

A Karni Mata templomban - ami Deshnoke-ban van - tenyleg lehet fenykepez(ked)ni es a helyiek tenyleg kerik az egyutt fenykepezkedest.

zsugabubus - 2009.03.17. 10:10

Én tavaly júniusban voltam ugyanitt, és lehetett fényképezni. Annyira, hogy még a helyiek is megkértek, hogy fényképezkedhetnek-e velünk. Sajnos vagyok olyan lusta, hogy még mindig nem készítettem fényképes beszámolót az utunkról.

kalubu - 2009.03.15. 21:50

Az altalad emlitett patkanyok sajnos nagyon rosszul es egyoldaluan taplaltak, ami azon is latszik, hogy egeszsegtelenul "kocosak" es felszemuek, mert egymast ragjak...

hobgadling - 2009.03.13. 22:00

:D Félreértettél, én LEVETTEM a cipőmet, csak elgondolkodtam előtte... amikor nem vettem le a cipőmet az a Kali templom volt Kalkuttában, ahol bokáig ért a kecskevér... Majd arról is írok!

joogy - 2009.03.13. 17:31

Teljesen igazad van, ha nem vetted le a cipődet...a patkánytól ugyanis csúnya bőrbetegséget lehet kapni. Ez jellemző Seychellen is, ahol sok a mezítlábas helyi lakos. Kivéve a tengerjárás által tisztított fehér homokban...


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina