Hogyan éljük túl Varanasit?

India Varanasi

Ott-tartózkodás ideje: 2008. nov. 30.  - 2008. dec. 01. (1 nap)

11 hozzászólás I 16 515 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. ápr. 09. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar hobgadling Beszámolója

Cimkék: átverés  benáresz  csónakázás  érkezés  gangesz  gusztustalan  halál  hindu  india  káosz  vallás  varanasi  vonat 

A hinduk legszentebb települése - amit Benáresznek is hívnak - egyszerre csábító és félelmetes a turisták számára. Sokan vágynak ide a város misztikus légköre, a Gangesz partján megelevenedő hindu kultúra, a benáreszi selyem és a szent emberek miatt, akik különféle iskolákban tanítanak városszerte jógát, zenét, filozófiát vagy festészetet. A Varanasitól ódzkodók szerint azonban a város légköre egyáltalán nem a szentségtől, hanem trágyától szaglik, ami ténylegesen a város keskeny utcáin hömpölyög bokamagasságban. Hírhedt továbbá a helyiek leleményessége, amivel az utazókat szabadítják meg értékeiktől - vagy így, vagy úgy. Ilyen ellentmondásos hírnévnek örvend Varanasi 3-5 ezer éves városa.
Nyolc órán keresztül, ténylegesen fapadon, villogó fekete szempárok lankadatlan figyelmének kitéve töltöttem életem vitathatatlanul legszörnyűbb éjszakai utazását. Nem kis megkönnyebbüléssel szálltam le hát a vonatról hiszen egyes történetek szerint a vonatút átvészelése sem mindig bonyodalommentes, főleg ami a poggyászt illeti.
A motoros riksások fehér arcom látványától vérszemet kapva igyekeztek egymáson túllicitálni, hogy melyikük vigyen el valamelyik ócska szállásra, ahol busás jutalékot kapnak a nyugati turistákért. Bizony hamar tömegverekedés lett a dologból, és sok pofon elcsattant, mire kiderült, hogy valójában egyikükkel sem fogok elmenni. Ehelyett egy öreg biciklis riksással alkudtam meg az árban, hiába esküdöztek a motoros kollégák, hogy a belváros emberi láb erejével elérhetetlen távolságra van. Talán mondanom sem kell, hogy ez nem volt teljesen igaz. A riksásokkal kapcsolatban három szabályt érdemes betartani: 1. fixáljuk le előre az árat 2. soha ne menjünk abba a szállodába, amit ők ajánlanak, hacsak nem akarunk többszörös árat fizetni 3. ne a szállodánál, hanem egy közeli ponton tetessük ki magunkat (a későbbiekben kiderül, hogy miért...)
Ha hátizsákkal sétálgatunk, sok kedves helyi fog mellénk szegődni, hogy levegyék a vállunkról a szállodaválasztás súlyos terhét, vagy megszervezzék "olcsón" a csónakos városnézést illetve hogy megszervezzenek úgy egyáltalán bármit. De azért nem tesszük teljesen rosszul, ha az önjelölt idegenvezetőinket elküldjük, mert ha a szállodáig hagyjuk kísértetni magunkat, akkor a recepcióstól jutalékot kérnek, amit végső soron mi fogunk kifizetni. A kiélezett verseny miatt szerencsére olcsó és tisztességes szállodák is akadnak bőven. Én a több utazó szerint is remek Om Shanti Guest House-ban szálltam meg, ami maximálisan megfelelt a fapados igényeimnek, és az árban (ami egyébként alig haladta meg az egy eurót) még napi kétszeri csónakázás is volt.
Az óváros szűk labirintusában sétálgatva néha tehénbarrikád nehezítette a haladást , de miután átverekedtem magam a gulyán, viszonylag hamar odaéertem, ahová akartam. Az utcákon apró boltok kínálják a város híres árucikkeit, amelyek közé tartoznak a benáreszi szárik, a réztárgyak, ékszerek és füstölők.
Varanasi legfőbb látványossága maga a Gangesz, amelynek lépcsőzetes partján a nap minden szakában - de főleg napkeltekor és napnyugtakor - meglehetősen bizarr dolgok történnek. A jámbor hinduk rituális fürdőt vesznek, háziasszonyok ruhát mosnak, teaárusok vizet merítenek, gyerekek és kutyák játszanak a folyóban. Szent emberek meditálnak vagy mormolják az ősi szutrákat hasist szívva, néhányan hatha jóga gyakorlatokat végeznek. Van aki házasodni jár ide, van aki családtagjait hamvasztani, van aki röhögni, de tényleg. (A jóga rendszerében régóta ismert gyakorlat a nevetés, ami még akkor is jótékony hatással van az idegrendszerre, ha erőltetik.) A képet remekül árnyalja az identitáskonfúziós nyugatiak jelenléte, akik pöttyel a homlokukon várják a megvilágosodást színes indiai ruháikban.
A narancssárga lepelbe tekert halottakat olyan minőségű fával hamvasztják el, amit a hozzátartozók megengedhetnek maguknak. A hinduk szerint akinek hamvait a Gangeszbe szórják, az kiszakad a reinkarnáció körforgásából és eléri a nirvanát. Ezért rengeteg beteg és haldokló érkezik a városba, akik megtöltik a hospice házakat.
Az esti csónakázás közben a parton zenés-táncos ünnep folyt - ami nem túl ritka Varanasiban. A partyhangulatot kicsit rombolta a zsákba varrt hulla, ami a csónakunk oldalához koccant. Az evezősünk nevetve taszajtott egyet a felpuffadt csomagon, fogy csak úgy fröccsent a víz körülötte. Egy készséges ápoló a közeli elfekvőből elmagyarázta, hogy a Gangesz vizébe égetés nélkül kerülnek a "tiszta testek": kilenc év alatti gyerekek, terhes anyák, szent emberek, stb. De szintén égetés nélkül kerülnek a folyóba a leprások és himlősök holttestei "nehogy az elégetésükkel a baktériumok a levegőbe kerüljenek". A folyó vize enyhén fertőző tehát, a fogyasztásra alkalmas vízben megengedett baktériumszám másfélmilliószorosa található meg benne. Tehát egy újabb túlélési trükk: ne igyunk a vízből, de talán ne is fürödjünk meg benne.
A szállodában összeismerkedtem pár hozzám hasonló turistával, akik bizonygatták, hogy a város sokkal érdekesebb, ha aktívan töltjük az időt. Számos iskolában tanítanak hindi nyelvet, indiai táncot, bölcseletet, zenét, képzőművészeteket vagy a jóga különböző irányzatait. Az egyedülálló nőknek azonban érdemes résen lennie, mert néha előfordul túlzott bizalmaskodás az oktatók részéről.
Ebben a kiismerhetetlen, és európai ember számára érthetetlen világban, ahol hagyománya van a turisták lehúzásának nem csoda, ha sokan kissé paranoidak lesznek az utazók. Bár nem töltöttem túl sok időt Varanasiban, valahogy nem bántam, hogy másfél nap múlva tovább kellett indulnom Bodhgaya felé.

A teljes Isztanbul-Katmandu (és tovább) útileírás a vrsp.blog.hu -n található.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
6.9 (8 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
dyzs - 2013.04.27. 14:50

Szerintem hobgadlingnak és kolompánrnak is van igaza. Egyetértek abban, hogy nem mindenkinek való India, de az nem igaz, hogy Indiában nincsenek nehezen megoldható helyzetek és a vízen úszó hullák.A hobgadling által írottakkal pedig mindenkinek tisztában kell lenni, aki el akar menni Varanasziba.Már elég régóta vagyunk Indiában, (4 éveÖ de Varansziba nem mentünk el. Mivel nem vagyok spirituálisan ráhangolva a hindu vallásra, nem éreztük szükségét, hogy megnézzük ezt a szent helyet, van sok-sok más sokkal érdekesebb látnivaló Indiában. Pont azért nem mentünk el, mert 10-ből 8 ember szerint soha többet nem fog oda elmenni, és ezek fele szerint hiba volt egyáltalán odamenni. Persze, tudom ez is hozzátartozik Indiához, de szerintem simán kihagyható.Aki úgy érzi, hogy Indiában nem nyúlták le az áldja a szerencséjét, hogy nem vette észre. Persze nézőpont kérdése, ha nem vesszük észre, hogy valamiért a reális ár dupláját fizetjük, akkor végül is nem is érezhetjük magunkat átverve. De megnyugtatok mindenkit, még négy év után is lenyúlnak minket az indusok, csak az embernek néha már nincs türelme vitatkozni.

hobgadling - 2009.04.16. 16:32

SziasztokNem szeretném, ha bárkinek "igaza lenne". A beszámoló címe csak arra utal, mire figyeljünk, hogy jól érezzük magunkat a nyilvánvaló nehézségek ellenére. Engem sem b@sztak át, mert már jó előre felkészített egy pár utazó, akivel korábban találkoztam. Nyilván nem ittam a Gangeszből, és nem dőltem be a lehúzós trükköknek, ahogy nem ettem gyanús kaját sem. Mindenki döntse el maga, hogy hogyan áll a hullákkal, engem speciel annyira nem zavartak. Én senkit nem szeretnék lebeszélni Varanasiról, mert tényleg érdekes.

tamasp - 2009.04.16. 14:42

Udv mindenkinek!Harom honapja jartam Varanasiban, s nekem csupan egy problemam volt: nevezetesen nagyon nehez feldolgozni a merhetetlen nagy szegenyseg latvanyat. De ez nem Varanasi, sot meg nem is India specifikus dolog. Raadasul en ugy vagyok vele, hogy ezt is latni kell, hogy tudjuk milyen is a vilag. Talan ez az elso lepes afele, hogy tegyunk a szegenyseg ellen valamit. Varanasi a vilag ketsegkivul egyik legerdekesebb helye, mindenkinek csak ajanlani tudom. Az, hogy jo vagy rossz elmenyeket kelt, elsosorban a kirandulo szemelyisegetol fugg. Meg tudom erositeni, hogy nagyon piszkos, s azt is, hogy tenyleg usznak hullak a Gangeszen. Igaz keresni kell oket, nekunk az evezos mutatta, mikozben csonakaztunk a folyon-amolyan extra latvanyossagkent. Mellesleg a Gangesz szep kekszinu volt, s egyaltalan nem buzlott. Tudom, hogy nagyon szennyezett,de ez nem latszott rajta. Tenyleg raakaszkodnak az emberre, de kis humorerzekkel ez meg elvezheto is, ha meg nem tetszik ugy kell tenni, mintha nem venne oket eszre az ember, s akkor elobb-utobb lekopnak. Nekem eszembe sem jutott hamozatlan gyumolcsot enni, nem is beszelve arrol, hogy a Gangeszbol igyak. Mellesleg a Karpatok hegyi patakjainak vizet megiszom, de azert a pesti Duna vizet sem sokszor kostalgattam eddig. Hangsulyozom, hogy egesz indiai utam soran jokat es sokat ettem, es soha semmi bajom nem lett. Az egesz utazasom alatt (s hangsulyozom a luxusszallodakat messzirol elkerultem) vegig az volt az erzesem, hogy a nagy vagyoni kulonbsegek ellenere kivalo a kozbiztonsag.Ezert bar hobgadling leirasa valoban nagyreszt elethu, nem ertem miert kellene Varanasit tulelni vagy paranoiasnak lenni tole. S bar sok a tenyszeru igazsag a leirasban Kolompar joggal haborodott fel a negativ vegkicsengesen. En Budapestrol is tudnek irni, amolyan hogyan eljuk tul leirast. A kutyakaki kisebb a tehenylepenynel, de azert megsem a tisztasag jele, s nem is olyan regen a Keletiben hasonloan megszalltak az illegalisan penzt valtani akarok, mint Varanasiban a csonakot kinalok. Es folytathatnam. Ha utazok,azert teszem, hogy megismerjem a vilagot, s minel tobbfele kulturaval talalkozzak. A szent ember hullaja a Gangeszen nem undort kelt, hanem pont ellenkezoleg, egy teljesen mas civilizacio megismeresenek felemelo erzeset. Mellesleg a mi civilizacionk sem mentes az ilyesmitol. A katolikus egyhaz a szentnek nyilvanitott emberek hullait kiemeli a sirbol, feldarabolja a maradvanyokat es szentsegtartoba teszi. A katolikusok ezutan ez elott terdepelnek es imakat mormolnak. Az indiai szent ember legalabb visszakerul az anyag termeszetes korforgasaba. Nalunk meg pl. Szent Istvan velt jobbkeze elott terdepelnek. Szoval annyira masok vagyunk mi emberek,de azert alapvetoen nagyon is hasonloak. Varanaszi lenyugozo es elgondolkodtato hely. Az elet korforgasa meztelen igazsagkent bontakozik ki. Amott ritualis furdot vesznek, ruhat mosnak, emitt halotatt egetnek. Szinek, hangok, szagok leirhatatlan kavalkadja. 7km hosszan a folyo partjan hindu templomok, melyekbol hindu egyhazi enek arad, szent emberek, tehenek es majmok. Odon felujitott es omladozo hazak, szuk sikatorok. Amfiteatrumnak es mindeki masnak uzenem: ?Sok kevésbé koszos és fertozo, ámde szép hely van még a világban ahová el kéne még jutni?, de Varanasi csak egy van. S akar Kolomparnak, akar Hobgandlingnak van igaza aki csak teheti menjen el. Vilagutazo

amfiteatrum - 2009.04.16. 12:53

Nem tudom eldönteni kinek van igaza, de akár kolompar akár hobgadling téved, tök mindegy, én inkább nem megyek. Sok kevésbé koszos és fertozo, ámde szép hely van még a világban ahová el kéne még jutnom...

inyenc - 2009.04.15. 14:03

Kedves Mindenki!Kb 1 hónapja jártam a kérdéses városban,és Hobgandling minden szavát megtudom erősíteni.A város nehéz,kezdő turistáknak ellenjavalt.Sajnos a gyömölcsevés bűnébe mi is beleestünk,a pönálé 2 nap súlyos hasmenés lett!Egyébként egy percig nem bántuk az ott töltött időt,mert sokkal többet tudunk így Indiáról,mint ezen élmények nélkül

kolompar - 2009.04.15. 14:02

Akkor mesélje már el nekem valaki, hogy én 4 hónapnyi utazással a hátam mögött (Darjeeling-től Keraláig)- miért nem láttam hullákat a Gangeszben (nem csak Varanasiban) ? - miért nem volt konflitusom egy indiaival sem ?- miért nem fostam-okádtam napokig a kajáktól-piáktól?- miért nem b..sztak át?Elmondom: Mert nem vagyok hülye, megnézem, hol és mit eszem-iszom (pl. sok rumot), kiröhögöm őket ha hülyének néznek stb.Még egyszer finomabban: Akinek nem megy India az ne erőltesse. A barátnőm táncolt velük Kalkuttában az utcán,delfinekkel fürödtünk az indiai óceánban, kereskedtünk velük,berúgtunk Goán, bejártuk a legnagyobb nemzeti parkjaikat és soha nem volt gondunk.Viszont azt láttuk, hogy a hülyéket milyen szépen levették. Na ez az

pragaclub - 2009.04.15. 08:37

Kolompár! Aki volt Varanasiban az tudja ez a beszámoló igaz. Ennyi!

orval - 2009.04.15. 07:49

kedves kolompar!Egész sor fotóm van, amin egyszerre több holttest is látható, sőt,kissé használt állapotban pihengetnek a fürdőzők közvetlen közelében, de még olyan is akad, ahol kóbor kutyák eszegetnek egy valamikori tisztát vagy szentet.Amióta ezeket ismerem nemigen vágyakozom oda.A modern Indiánál meg valszeg van érdekesebb hely.

hobgadling - 2009.04.14. 22:44

Kedves kolompar,én 3 hónapig voltam Indiában, voltam jobb, meg rosszabb helyen is mint Varanasi. Nem azért írtam a beszámolót, hogy bárkit meggyőzzek, hanem hogy leírjam, hogy mit tapasztaltam. Éjszaka unreserved 2nd classon Uttar Pradeshben vagy Biharban utazva azért lehet látni villogó szempárokat, hidd el. Én teljesen megértem, hogy Neked más élményeid voltak a helyről, mint nekem, és ennek örülök. Én is találkoztam egy csomó emberrel, akik szerették Varanasit, nincs ezzel semmi gond.Csak azt nem értem, hogy miért olyan felháborító, hogy én LÁTTAM zsákba varrt hullát a Gangeszben?

kolompar - 2009.04.14. 14:46

Ez egy nagy hülyeség, nehogy elhiggyétek! Összesen 4 hónapig voltam Indiában, ezalatt körbeutaztam az egészet.Nincsenek villogó szempárok a vonaton és nem úsznak püffedt hullák a Gangeszben. Ebből az egész leírásból csak egy tanulságot tudok levonni:Frusztrált balfékek ne menjenek Indiába. Ennyi

viavia - 2009.04.14. 13:14

Ugyanilyen élményeim vannak a városról. További jó tanács: ne fogyasszunk friss gyümölcsöt és zöldséget, mert sokszor azt a folyó vizével mossák meg. Én bellestem ebbe a hibába, így a tervezett két napon túl még hármat kellett maradnom Varanasiban, amit hányással töltöttem :)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina