Egy majdnem Világörökség: Komárom - Monostori erőd

Magyarország Komárom

Ott-tartózkodás ideje: 2008. szept. 27.  - 2008. szept. 28. (1 nap)

0 hozzászólás I 3 185 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. ápr. 16. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója
Beszámolómat kezdeném azzal: Remélem csakhamar az is lesz, megérdemelné. No meg azt is, hogy jelentősebb támogatókat szerezzen a project, és itt ott helyrepofozzák a látványorgiát. Azonban kérdéses számomra, mit is ér ez a Világörökség dolog, hiszen jártam én már egypár olyan helyen, ami e cím birtokosa, mégis hanyagul kezelik, és romhalmaz az egész.

Komáromról, és a Monostori erődről írtak már jópáran (köztük daci kolléga írását emelném ki), így igyekszem személyes képet kialakítani élménybeszámolómban, nem pedig objektívan szemlélni mit is tartogathat a Monostori erőd.

Úgy volt hogy hat körül kelünk, hogy elérjük a vonatunkat... Amiből nem lett semmi, merthogy az előtte napi éjszakai buli miatt teljesen fáradtak voltunk, s direkt elaludtunk.
A párom ötlete volt, hogy mivel szállásunk (Solaris Motel) elég messze van a Monostori Erődtől (pontosabban a Csillag Erőd közelében van, ha jól emlékszem), és lepakolás után át kell ismét mennünk a vasútállomáson is, akkor jobb ha csomagokkal együtt egyből megyünk az erődbe. Ez remek ötletnek bizonyult - a csomagokat leadtuk a pénztárnál, szerencsére pedagógus igazolványra kedvezményt is kaptunk, és egyből suhantunk be egy ott kapott nyomtatott térkép segítségével. És mi volt amit először pillantottunk meg??? Megint egy érmepréselő gép! Ez a mániánk: Ha Magyarhonban valahol járunk, mindig szétpréselünk egy-egy 5 Forintost. Már van bőven, de még lehet gyarapítani a kollekciót. Itt ugyan csak három fajta érmét lehetett, de mivel a három közül csak az egyik ábrázolta magát az erődöt, így azt választottuk.
Első utunk az istállóba vezetett, ahol ló nem volt, lószag viszont igen. Ha jól láttuk két teremből állt mindösszesen, és nagyon lepukkadt volt. Aztán bementünk egy nyitott kapunk, de szerintem nem lett volna szabad, mert nagyon úgy nézett ki a dolog, hogy újítás zajlik arrafelé, és sok helyre kibiggyesztették a Vigyázat táblát.
Belefutottunk két idegeneket vezető csapatba is: az egyikben arab felebarátaink voltak, a szokásos hacukájukban, és fejfedőjükben. Majd a Duna felé vettük az irányt (északnak), ahol odalent megtaláltuk azt a színházi részt, ahol augusztusban néztük volna a Dekameront... meg találtunk egy huszároknak fenntartott Osztrák-Magyar Monarchia korabeli wc-t is... Amint láttuk, közös emésztő volt alattuk. Nem lehetett valami örömteli használni. Amúgy kipróbáltam, nem volt kényelmes.
A zseblámpás járatokba is bementünk, lámpa nélkül. Remélem, ha egyszer Világörökség lesz, meghagyják ezt a részt kivilágítás nélkül.
Ami leginkább megragadott minket, az az a füves rész, melyet körülölel az erőd. Nagyon jó hangulata van az egész résznek, meg amúgy a kevés látnivaló dacára az egész helynek. Én magam szégyellem ilyenkor azt, hogy tavaly év elején hogy elbántak a Világörökség előterjesztésével "nagyjaink". Állítólag féltek a leminősítéstől: szerintem pedig sokkal rosszabb helyeket kellene leminősíteniük. Pl. nem értem a ménesbirtokot, meg tájházhálózatot miért akarják listán tartani - na, azok a bénaságok, és abból nem származna idegenforgalmi bevétele az országnak, az fix. De ebből igen, legalábbis komolyabb érdeklődés lenne iránta (kis propaganda Komárom/Komárno érdekében).
A kiállítási rész nem tetszett: a kenyérmúzeum érdektelennek bizonyult számunkra, a fegyvermúzeumot meg véletlenül kihagytuk. Majd legközelebb... A XX. századi harcászati eszközök kiállítása a szabad téren vegyes érzelmeket váltott ki belőlem: egyrész minek oda, másrészt pedig érdekes. De ha már az erőd OMM korabeli, akkor ne legyenek ott keleti blokkos fegyverek.
A Monostori erődről elmondható, hogy szép is, nagy is, az óra kimondottan tetszett, a látvány is helyén van, jó helyen fekszik... csak kellene pár támogató, meg pár céltudatos emberke, aki tűzzel-vassal ragaszkodik ahhoz, hogy márpedig az erődök úgy kerüljenek fel a Világörökségi listára, hogy Komárom-Komárnoi erődrendszer, és ne úgy, hogy mondjuk hozzákapcsolnak más távoli erődöket, vagy más kultúrtörténeti épületeket.
Én mindenesetre drukkolok az üzemeltetőknek, idén nyáron pedig meglesnénk a Csillag és Igmándi erődöt is.

(Megjegyzendő, hogy nem éppen tisztességes az, amit a szlovák oldalon csinálnak: Mi ketten szerettünk volna bemenni a komárnoi erődbe, ott pedig minimum 10-es csoport kell hozzá. Ilyen egy balfékeket! Szerintem nem kevés bevételtől esnek így el, de ők tudják.)

Az erőd után kedvenc komáromi kínai éttermünkbe tértünk be, hogy multikulturalitásunkat fitten tartsuk. A Solaris Motel pedig maradt ugyanolyan olcsó mint volt, a nem túl kényes fiataloknak tökéletesen megfelel szerintem.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
somló Somlói borvarázs
 ?A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebb egy pohár bor mellett.? ?...
mór Borozzunk Móron!
Ha MÓR, akkor BOR! Ha október, akkor Móri Bornapok! Nem is lehet ez másképp, mint sok éve már. Az...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina