Finomságok és sorsüldözöttek Kermánban

Irán Kerman

Ott-tartózkodás ideje: 2008. okt. 01.  - 2008. okt. 02. (1 nap)

5 hozzászólás I 6 519 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. ápr. 19. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar hobgadling Beszámolója

Cimkék: bazár  busz  egynapos  érkezés  fürdő  gasztronómia  irán  kermán  kert  mecset  múzeum  szőnyeg  teázó  templom  vallás  zoroasztriánus 

Kermán a kisebbik Irán két megmaradt, hagyományosan zoroasztriánus végvára közül. Persze Ahura Mazda követői már itt is jócskán kisebbségben vannak a siíta muszlimokhoz képest, azért még van egy jelentős közösségük, amelynek központja a helyi tűztemplom, amit eltökélt szándékom volt megnézni. Ezért terveztem be ezt a másfél napos kitérőt Shiránból Yazd felé menet.
Rossz szokás szerint megint reggel 5 előtt gördült be a buszom az állomásra, hogy a csípős sivatagi hajnaltól vacogva, félálomban kóvályogjak be a belvárosba. Először benéztem a korán nyitó kortárs művészeti múzeumba, ahol meglepően jól felépített kiállítás fogadott. Elbeszélgettem a múzeum igazgatójával, aki megengedte, hogy délutánig ott tartsam az irdatlan hátizsákomat, így megkönnyebbülve indultam tovább.
Kermán legfontosabb látványosságai a jókora területet elfoglaló bazár körzetébe koncentrálódnak, ami már időtlen idők óta áll, hála a fontos kereskedelmi útvonalnak, ami Iránt Közép és Dél-Ázsiával köti össze.
Kipróbáltam a messzeföldön híres, bazár alatti kifőzdét, ahol megkóstoltam az iráni "gulyást", a dizit (ok, birkából készült, és tök máshogy, de tényleg emlékeztetett a gulyásra!). Ami ahhoz képest hogy a szegények étele, baromi finom! Ennek a kőtálban érkező specialitásnak fogyasztási módja nagyban különbözik a távoli magyar rokonáétól: a levet egy tál előre összetépkedett kovásztalan kenyérre (naan) öntjük, és megesszük. Ezután a megmaradt húst, főtt zöldségeket és a felszolgált zsírdarabot egy fémből készült, vécépumpára túlságosan is emlékeztető eszközzel péppé zúzzuk, majd naan-nal és friss fűszernövényekkel fogyasztjuk.
Találtam a bazárban egy gyönyörűen felújított törökfürdő múzeumot, ahol Quadzsar korabeli ruhákba bújtatott viaszfigurák és használati tárgyak segítenek átérezni a hangulatot. Nem messze innen a saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk a perzsa fürdőkultúrát, nekem sajnos erre nem volt időm. Egy másik fürdőt viszont mágikus hangulatú teaházzá alakítottak át, ahol gyakran szól tradicionális élőzene.
A bazár egyik legemblematikusabb portékája a kermáni szőnyeg, ami még a perzsa szőnyegek között is unikumnak számít. Különlegessége, hogy minél többet használják, annál puhább és szebb lesz. Ha emberre mondják, hogy olyan, mint egy kermáni szőnyeg, az hatalmas dícséret, és nem úgy kell érteni, hogy minél többen mennek végig rajta, annál puhányabb lesz :).
Éppen a répalében felszolgált sáfrányos fagyimat (amilyen hülyén hangzik, olyan finom!) szopogattam, amikor megszólított egy férfi, akit Alinak hívtak. Ali a nap hátralevő részében idegenvezetőmmé szegődött, és szép lassan elmesélte az egész életét, ami egy kicsit árnyalta a bennem élő képet Iránról, amit én földi paradicsomnak éreztem. Ali minden erejével azon van, hogy elhagyhassa az országot, és ezzel sajnos nincs egyedül. A fiatalok milliói vándorolnak ki évente az iszlám köztársaságból, hogy kötetlenebb életet élhessenek.
Kermánban van még egy gyönyörő könyvtár, és a közelében van egy furcsa alakú, középkori jégtároló, amit futólag megnéztünk Alival. A kermáni Jameh mecset abban különbözik leginkább a többitől Iránban, hogy üvegfallal zárt belső kerengője van. Erre állítólag a sivatag közelsége ellenére hűvös időjárás miatt van szükség.
Ali segítségével eljutottam a zoroasztriánus tűztempomba is. A zöld kapun csak egy faravahar (Zoroaszter követőinek szimbóluma) jelezte, hogy a zárt udvarban egy ősi vallás szentélye található. A kapu mögötti belső kertből múzeum, közösségi terem, és maga az apró tűztemplom nyílik. Ahura Mazda templomába csak fejfedőben szabad belépni. Egy üveglap mögött látszik az állítólag több száz (ezer?) éve égő örökláng, amit különleges fával táplál az erre felszentelt személy. A közhiedelemmel ellentétben nem maga a tűz az imádat tárgya, hanem az isteni fényesség, amit jelképez. A falakon festmények, és az Avesztából származó idézetek lógnak. A múzeumban a vallásról sajnos nem tudtam meg többet, azért érdekes volt az a néhány tárgy, ami itt össze van gyűjtve. Az iráni valláspolitika a zoroasztrianizmust nem támogatja, de eltűri. A muszlimok elismerik Zoroasztert és jónak tartják vallását, de azt az iszlámhoz képest befejezetlennek és tökéletlennek tartják (így vannak a kereszténységgel és a júdaizmussal is).
Éjszakai vendéglátóm, Reza elmesélte, hogy délkelet Irán - ahol Kermán is található - a legszegényebb vidékek közé tartozik, ezért fokozottan érvényesek rá az Iránt érintő szociális problémák. Bár az utcákon nem látni, állítólag sok a drogfüggő, akik az Afganisztán felől érkező heroin rabjai. Érdekesség, hogy a heroint gyakran "posta-tevék" púpjába varrva csempészik át a határon.
Következő nap sajnálkozva vonatoztam tovább Yazd felé, mert sok mindent megnéztem volna még Kermánban.

A teljes Isztanbul-Katmandu (és tovább) utazás története megtalálható a vrsp.blog.hu oldalon (videókkal és kiegészítésekkel).
Értékeld az élménybeszámolót!
9.5 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
hobgadling - 2009.04.27. 10:05

Igen, amennyit én láttam belőle, azon nem látszott földrengés nyoma (kivéve a karavánszerájt, de az amúgy is szar állapotan lehetett)Eberrablásokról csak Zahedan kapcsán hallottam.

ayman - 2009.04.27. 09:24

Szia!Szomorúan hallom. 2001-ben az emberrablások miatt nem volt közkedvelt célpont. Kermánt helyrehozták már?

ayman - 2009.04.27. 09:24

Szia!Szomorúan hallom. 2001-ben az emberrablások miatt nem volt közkedvelt célpont. Kermánt helyrehozták már?

hobgadling - 2009.04.24. 01:25

Szia, nem, de egy turistával sem találkoztam, aki onnan jött, vagy oda ment volna, ez lehet, hogy nem véletlen...

ayman - 2009.04.23. 11:45

Bam-ban nem jártál véletlenül, nem tudod, hogy áll a felújítás?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina