Srí Lanka 2009

Srí Lanka

Ott-tartózkodás ideje: 2009. feb. 28.  - 2009. márc. 12. (12 nap)

3 hozzászólás I 8 639 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. ápr. 21. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Dexter Beszámolója

Cimkék: 2009  colombo  elefánt  Lanka  Srí  tamil  Tamilok  terrorizmus 

Február végén utaztunk Srí Lankára. Nem tudtunk sokat az országról korábban, útikönyv felhozatal nemhogy szegényes, magyar nyelven nincs, a Lonely planet kötetét meg nem tudtuk beszerezni, úgyhogy végül egy képes albumot sikerült venni, de ez nem sokat segített, egy meglehetősen információszegény kötetről van szó. De legalább láttuk képen, mit fogunk látni élőben.
Maradt az internet, amit meg innen meg lehetett tudni – főleg a tamil tigrisekről és a lassan 30 éve tartó polgárháborúról -, az nem volt valami bizalomgerjesztő.
Ellenkeztem is rendesen, de végül engedtem a rábeszélésnek.
És borzasztóan örülök, hogy engedtem, mert Srí Lanka az egyik legegzotikusabb, legváltozatosabb ország, ahol eddig jártam. És gyönyörű is.

Előzmények:
A hírek mostanában tele vannak a Srí lankai eseményekkel, a kormányerők és a tamil lázadók közötti harcok alakulásával. A polgárháború mostani kiélesedése akkor kezdődött, amikor mi mentünk. Konkrétan elutazásunk előtt nem sokkal lehetett olvasni róla, hogy a tamilok két repülőgéppel behatoltak a főváros, Colombo légterébe, és a kormányerők lelőtték a gépeket. Mondanom se kell rögtön elkezdtem hápogni, hogy én megmondtam, hogy ne ide menjünk, de a fiúk lehurrogtak, hogy ők utánaolvastak, és a tamil tigrisek általában 4-5 havonta szoktak hallatni magukról, aztán meghúzzák magukat egy ideig, úgyhogy most nyugi lesz.

Annyiban igazuk lett, hogy a következő megmozdulásra pont a hazautazásunk napján került sor, amikor egy mecsetben robbantottak. Telihold volt aznap, ez náluk mindig ünnepnap, valószínű ezért választották pont ezt az időpontot. A mecsetben az ünnep miatt több helyi politikus is megjelent, egyikük meg is sérült.
(Amúgy a médiára jellemző, hogy míg a helyi tévék és a CNN első helyen hozta a hírt, addig itthon 3 nap múlva olvastunk róla először úgy, mintha friss hír lenne.)
Viszont a kormányerők már akkor elkezdték visszaszorítani a tamilokat, amikor ott voltunk. Ebből semmit nem érzékeltünk, a tamilok a sziget északi részén vannak, egy elég kis területen – csak katonai ellenőrző pontokból van elég sok az utak mentén.

Azóta a helyzet sajnos nagyon elmérgesedett, és azok után, hogy ott jártunk, különösen rossz erről értesülni a hírekből.

Srí Lanka
Katar Airways-zel utaztunk, Bécsből indulva dohai átszállással. Az út ennek megfelelően nagyon kellemes volt, a Katar Airways nem véletlen az egyik legjobb légitársaság. Mindkét repülőút kb. 5 óra hosszú, ez így elviselhetőbb, mintha egyhuzamban kell 10 órát utazni.
Bevallom, Dohában megfordult a fejemben, vajon mennyien leszünk a Colombóba tartó gépen, van egyáltalán ember, aki oda utazik???

Persze már a felvetés önmagában hülyeség, egy szigetre eljutni meglehetősen korlátozott a lehetőségek száma - van ugye a hajó meg a repülő, hardcore rajongók úsznak, India partjai csak 30 km-re vannak a sziget északi részétől -, nyilván tele volt a gép. Viszont már itt feltűnt, hogy rajtunk kívül nem sok fehér ember van a gépen, Srí Lanka nem az a kimondott turistaparadicsom.

Sajnos, ez abszolút beigazolódott, borzasztó kevés a turista. Ennek nyilván a polgárháború az egyik oka, sok ország külügyminisztériuma nem is javasolja a beutazást, pl. Németország vagy Kanada. Nem tett jót a cunami sem, aminek nyomait itt még ennyi idő eltelte után is lehet látni, nem úgy, mint Thaiföldön. Srí Lankán annyira szegények, hogy nincs pénz eltüntetni a nyomokat, úgyhogy a sziget déli részén a tengerparton hosszú kilométereken keresztül az út mentén letarolt házak alapjai.
Elkeserítő volt és bosszantó is egyben, mert amúgy az egész ország vígan élhetne a hozzájuk özönlő turistákból! Az emberek hihetetlen kedvesek, közvetlenek – mint általában a Távol-keleten, a sziget adottságai nagyon jók, szép tengerpartok, magas hegyek, teaültetvények, az építészeti emlékei változatosak, buddhista templomok, sztúpák, de ugyanakkor ókori romok is vannak szigeten, nem beszélve a holland, majd később angol gyarmati idők építészeti és kulturális örökségéről. Nem véletlenül hívták a hódítók Srí Lankát az Indiai-óceán gyöngyszemének.

Folyt.köv...
Értékeld az élménybeszámolót!
6 (12 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Kcico - 2010.03.02. 12:03

Az elefánt-fürdetés hatalmas élmény, ha valaki odajut ki ne hagyja

Kcico - 2010.03.02. 12:01

Én azt olvastam itthon, hogy a legenda szerint Sri Lankára került Ádám és Éva mikor fentről száműzték őket.A sri lankai idegenvezetőm bár ráadásul keresztény, erről sose hallott:)Mindenesetre megtisztelő feltételezés, szerintem:)

salamon - 2009.08.09. 09:22

folytatást akarunk


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina