Kötélhídon Észak-Írországban

Egyesült Királyság Ballintoy

Ott-tartózkodás ideje: 2009. ápr. 19.  - 2009. ápr. 19. (1 nap)

0 hozzászólás I 9 314 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. ápr. 24. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar reserva Beszámolója

Cimkék: Carrick_a_Rede_Rope_Bridge  észak_írország  írország  kötélhíd  látnivalók_Írországban 

A múlt hétvégén nagyon szép tavaszi idő volt Írországban is, márpedig ha Írországban szép az idő, akkor kirándulni kell, mert valószínű, hogy másnap úgyis esni fog.

Felkerekedtünk hát, és elindultunk Észak-Írországba. Vasárnap reggel révén alig volt forgalom az úton. Érdemes a Causeway Coastal útvonalat választani odafele, mert nagyon szép. Szinte az egész út a tengerparton halad, szép kis halászfalvakat lehet megcsodálni, meg persze a napsütésben kéken csillogó tengerben gyönyörködni!
Útvonal:Belfast- Carrick-a-Rede Rope Bridge (Ballintoy közelében) 116km

Először körbenéztünk a kötélhíd közelében, gyönyörű sziklák és fehérhomokos tengerpartok veszik körül az egész területet, természetesen fényképeztünk is.

Nem árt, ha van nálunk font, mert a legtöbb helyen nem igazán fogadják el az eurót. A belépőjegy a kötélhídhoz 4 fontba került, ezért kaptunk egy kis tájékoztató füzetet, majd kb. 15 perces sétával ejutottunk a hídhoz. Útközben láttuk a Rathlin-szigetet - amely 1306-ban a skótok királyának volt a menedéke, ott bujdosott az angolok elől). Tiszta időben látni még Skócia partjait is (elég párás volt a levegő, így mi csak a körvonalait vettük ki).

Őszintén bevallom, hogy kicsit inamba szállt a bátorság, amikor megláttam a hidat, de még kisgyerekek is vígan keresztülmentek rajta, így hát nem vallhattam szégyent, nekivágtam én is a 25m-es magasságban kifeszített 20m hosszú kötélhídnak. (Mondjuk díjaztam volna, ha egy néni nem rohan mögöttem, csak sétál, de sebaj, túléltem.) A kötélhidat egyébként kb. 200 évvel ezelőtt a helybéli halászok feszítették ki ide, hogy a szárazföldet összekössék a kis, madaraktól (főleg sirályok) hangos szigettel. Így bekeríthették a szomszédos öböl bejáratát, aminek az lett az eredménye, hogy apály idején nagy mennyiségben foghatták össze az öbölben rekedt halakat. A mai napig használják ezt a technikát az itteni halászok, kis mesebeli kunyhójuk még mindig áll a szigeten (ez az egyetlen épület rajta). Kár, hogy nem lehet körbejárni a szigetet, csak egy darabig.

A visszafele út sem volt zökkenőmentes a hídon, eléggé mozgott, de nagy élmény volt. Visszasétáltunk a parkolóba, ahol temészetesen van mosdó, kávézó, megebédeltünk és elindultunk a Giant’s Causeway (Óriások útja) felé, na de erről majd a következő részben.

További írországi utazási tippek, ötletek
Írországi Utazók - www.reserva.blog.hu >>
Autóbérlés Írországban
www.autoberlesonline.hu/irorszag >>
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina