Az Óriások Útján Észak-Írországban

Egyesült Királyság Moyle

Ott-tartózkodás ideje: 2009. ápr. 19.  - 2009. ápr. 19. (1 nap)

0 hozzászólás I 22 384 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. ápr. 30. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar reserva Beszámolója

Cimkék: észak_írország  észak_írország_nevezetességei  giants_causeway  óriások_útja 

Az előző részben beszámoltam a Carrick-a-Rede kötél hídnál tett kirándulásunkról. Most folytatom, milyen volt a Giant’s Causeway-nél, azaz az Óriások útján.
A parkolóban 6fontot/eurót kérnek el, de külön belépőt már nem kell fizetni, ahhoz, hogy bejussunk a Causeway területére.

Egy Visitor Centre-n keresztül vezetett utunk, itt megnéztünk egy kiállítást az Óriások útjának kialakulásáról.
Több túraútvonalon lehet bejárni a területet, lehet választani, 1, 3, 7 és 9 km-es útvonalat, de busszal is lemehetünk (1font/euró/fő).
Mi a 3 km-es távot választottuk (nem túl hosszú és megerőltető, és még marad erő az autós túra folytatásához is), és szerencsénkre fentről lefelé haladtunk. Mi a kis fennsíkon indultunk el, ahonnan gyönyörű volt a kilátás az egész Giant’s Causeway területére. Így könnyebb is volt a túra, volt aki fordítva indult el, és nagyon szenvedett, amikor elérkezett a több száz lépcsőfokhoz.

Az Óriások útja legendája szerint így alakult ki a Giant’s Causeway:
"…egykor az ír óriás, Finn MacCool (Fionn mac Cumhaill) utat épített magának tengerparti, antrimi otthonától az atlanti vizeken át esküdt ellensége, a skót Finn Gall Hebridákon fekvő erődjéig. Százával szedte össze a hosszú kőcölöpöket, sorjában leverte őket a tengerfenékbe, aztán hazatért, hogy kipihenje magát, mielőtt támadásra indul Finn Gall ellen. De a ravasz skót óriás megelőzte, maga ment át szigetéről, Staffáról Írországba. MacCool feleségének azonban sikerült elhitetnie vele, hogy az alvó óriás csak a kisfia. Finn Gall megrettent, (mekkora lehet akkor az apa…?) Ezért aztán ijedtében elmenekült. Amikor kiért a tengerre, felszaggatta maga mögött az utat, hogy senki se járhasson többé rajta…"
forrás:Wkipédia
A teljes Causeway partszakasz 40-50 ezer bazaltoszlopával több mint 10 km-en keresztül húzódik. Ezek a 4, 5, 7 és 8 szögletű oszlopok 55 milló évvel ezelőtt alakultak ki vulkáni tevékenység következtében.
Az biztos, hogy felejthetetlen élmény az oszlopokon sétálni, és közben gyönyörködni az Atlanti-óceán hullámaiban. Jó tanács: a lányok/hölgyek ne magassarkú cipőben vágjanak neki a túrának (csak azért hívom fel erre a figyelmet, mert láttam ilyet).
A partszakasz érdekes látnivalói közé tartozott még az Óriás csizmája, ahol természetesen mindenki készít egy fotót, mi sem maradhattunk ki.

Érdekesség: Magyarországon a Badacsonyi-hegységben is láthatunk hasonló bazaltoszlopokat

Kb. 2-3 órát töltöttünk el a Causeway-nél, aztán indultunk tovább a Dunluce kastélyhoz. Tehát folyt. köv…

További írországi utazási tippek, ötletek
Írországi Utazók - www.reserva.blog.hu >>
Autóbérlés Írországban
www.autoberlesonline.hu/irorszag >>
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina