A Dunluce Kastélyban Észak-Írországban

Egyesült Királyság Bushmills

Ott-tartózkodás ideje: 2009. ápr. 19.  - 2009. ápr. 19. (1 nap)

0 hozzászólás I 4 887 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. máj. 07. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar reserva Beszámolója

Cimkék: causeway_coastal_route  dunluce_castle  dunluce_kastély  észak  észak_írország  észak_írország_nevezetességei  írországban  írországi_látnivalók  irorszag_latnivalok  írország_nevezetességei  kirándulás_írországban  túra 

Az előző részekben már írtam észak-írországi kirándulásunkról: Kötélhídon Észak-Írországban c. beszámoló és az Óriások Útján Észak-Írországban c. beszámoló.

Utunkat tehát az Óriások útjától (Giant’s Causeway) a Dunluce Kastély (Dunluce Castle) felé folytattuk. Dunluce az Észak-Antrim parton fekszik, 5km-re Portrushtól és 3.5 km-re a whiskey gyártásáról híres Bushmilltől.(Közigazgatásilag Bushmillhez tartozik).

Egy kis parkoló található a kastély közelében (ingyenes), ahogy azt Írországban már megszokhattuk egy kis visitor centre-en kell keresztülmenni. Nagyon kedves és segítőkész a személyzet, még magyar nyelvű tájékoztató is adnak a kastélyról. Egy kis teremben kiállították a kastély makettjét is, így némi fogalmunk lehet róla, hogy hogyan nézett ki teljes pompájában. Egy rövid filmet is megnéztünk ugyanitt a kastély történetéről, amiben nyilatkozik a MacDonnell család – akik a kastély tulajdonosai voltak - utolsó sarja is.
Jó tanács: Mindenképpen legyen nálatok font, mert eurót sajnos nem fogadnak el, bankkártyát viszont igen. Belépődíj: £2/felnőtt, £1/gyerek (4 év alatt ingyenes)

A Dunluce Kastély viharos történelemre tekint vissza, az 1200-as években építette Richard de Burgh, majd a skót MacDonnell klán tulajdonába került. Dunluce közelében süllyedt el a Spanyol Armada egyik fontos hajója, a Girona is. Viharos és zátonyokkal teli erre a tenger.

Az a monda járja, hogy éppen egy esküvőt tartottak a kastélyban a 17. században egy viharos napon, amikor is a kastély konyhája a tengerbe zuhant, egyetlen konyhai kisegítő fiú élte túl a katasztrófát; ő éppen a konyha azon sarkában ült, ami épen megmaradt.

Már korábban olvastam róla és tv-ben is láttam róla egy műsort, de “élőben” lélegzetelállítóan szép, különösen, ha még a nap is süt:)
Az Atlanti-óceán kéksége, a kastély csodálatos romjai; teljesen visszarepültünk az időben, milyen lehetett vajon itt élni? A legenda szerint a kastély úrnője nem szerette hallani az óceán morajlását, ráadásul amikor a konyha leszakadt és a tengerbe zuhant, úgy döntött, hogy elmenekül erről a “borzalmas helyről”.

Természetesen sokat fényképeztünk (mint mindig), de olyan sok csodálatos látnivaló van itt! A kastély falain nagy táblákon minden helyiséget részletesen bemutatnak, leírják a történetét. Padokat is felállítottak a kastély területén, így egy kicsit mi is megpihenhettünk és élvezhettük a friss óceáni levegőt és a sziklához csapodó hullámok morajlását.

A mi Észak-Írországban tett kirándulásunk ezzel végetért, igazából egy napra bőven elég volt ez a 3 kirándulóhely, de ha több időtök van és foglaltok szállást is Északon, akkor bátran folytathatjátok ezt a látnivalókban bővelkedő észak-írországi autós túrát. Az egész "Causeway Coastal Route" 314km hosszú, kb. 5 napot érdemes rászánni, Londonderryben ér véget.

További írországi utazási tippek, ötletek
Írországi Utazók - www.reserva.blog.hu >>
Autóbérlés Írországban
www.autoberlesonline.hu/irorszag >>
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina