Barangolás Kárpátalján

Ukrajna Beregszász

Ott-tartózkodás ideje: 2009. máj. 01.  - 2009. máj. 04. (3 nap)

2 hozzászólás I 3 351 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. máj. 14. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar anszi47 Beszámolója

Cimkék: Beregszász  Kárpátalja  Munkács  Ukrajna 

A Car-Tour szervezésével utaztunk Kárpátaljára, megismerni a régi magyar történelmi helyeket. A magyar határon gyorsan átmentünk, aztán visszacsöppentünk az időben, mintha egy időspirálon mentünk volna keresztül. 1 órán át ránk sem néztek, aztán végre megkaptuk a beutazási 2példányos űrlapot,majd 2 órába telt, mire leellenőrizték az útleveleket. Mondták, hogy vigyázzunk a visszakapott fél-űrlapra, mint a szemünk fényére, mert enélkül nehéz a hazajutás, aztán a kijövetnél senkit nem érdekelt.
Első uticélunk Beregszász, ahol mosolyogva tapasztaltuk, hogy a gépből kinyomott fagyit mérlegen lemérik, és súly szerint kell fizetni. (30 évvel ezelőtt Bulgáriában volt ez az élményem.) 1 adag, kb 2 gombócnyi 3 grivnya. (1 grivnya kb. 30 Ft)
Idegenvezetőnk itt csatlakozott a csoporthoz, egy Kárpátalján élő fiatalember, akinek itt is szeretném megköszönni ezt a 4 napot. Lelkesen, szenvedéllyel beszélt a régi magyar történelemről, ahogy végigkalauzolt minket Kárpátalján. Itt ma is magyarok élnek, a magyar időzónát használva.
Magyar családoknál voltunk elszállásolva Csetfalván, Berekszásztól 18 km-re. A szállások tiszták, a vendéglátás pazar, és nagy szeretettel fogadják a vendégeket. Így mi semmit nem tapasztaltunk az ottani szegénységből. Résztvettünk egy bográcsgulyásos ebéden, ahol frissen abált szalonnáskenyérrel fogadtak, és sört, bort, vodkát, no meg ásvizet ihattunk hozzá,amennyi jólesett. Volt egy fakultatív, vídám, hangulatos borkóstoló est, ahol 5 borfajtát kóstoltunk, és természetesen lehetett vásárolni is.
Az úthálózat kritikán aluli, ott ahol köves út van, már luxusnak számít.
Láttuk Munkács várát és a várost,Szolyván a Málenykij robot emlékparkot,a Schönborn család vadászkastélyát Beregváron, felmásztunk Huszt várának romjához, jártunk Európa közepén, a Fehér és a Fekete Tisza találkozásánál Rahónál, megnéztük a Perényi kastélyt Nagyszőlősön, Técsőn a református templomot. Már tudjuk, hogy a Tisza azért kanyarog ilyen szertelenül, mert a teremtésnél egy szamarat kellett követnie, amelyik hol jobbról, hol balról legelte a szamárkórót. És láttuk, hogy Munkács várában élő kerecsenysólyompár lakik a Turul madár szomszédságában.
Nagyon gyorsan eltelt a 4 nap.
Ajánlom ezt a kirándulást mindenkinek, minden korosztálynak.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
7.8 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
volutx - 2009.05.21. 23:14

Munkács várán van egy lik ott nézett ki Zrinyi Mik, erdő szélén jó a kedv ott lakik a barna medv!

iadanyne - 2009.05.20. 20:40

Nagyon szép úton voltatok Anikó, klassz a beszámoló is, a képek is, csak gratulálni tudok. Aztán várjuk a további élménybeszámolót a következő kalandotokról.Puszi: Ica és István


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina