Rododendron helyett bauxit és remeteség 2.

Magyarország Oroszlány

Ott-tartózkodás ideje: 2009. máj. 30.  (1 nap)

2 hozzászólás I 2 828 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. jún. 01. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar zebrina Beszámolója

Cimkék: Esterházy  kamalduli  kastély  kolostor  Majkpuszta  szerzetes 

A gánti kiadós ebédet követően Majkpuszta felé vettük az irányt. Majkpuszta közigazgatásilag Oroszlányhoz tartozik. M már sokat mesélt az itteni remeteségről, de én még sosem jártam errefelé.
A Majki-tó partján parkoltunk le (már ez is megér egy kis kirándulást) és innen gyalog 10-15 perc alatt lehet szépen, kényelmesen felsétálni az erdőben a fallal körülvett műemlékegyütteshez. A területre csak vezető kíséretében lehet belépni, ha jól értettem, minden egész órakor indulnak a csoportok. Addig a külső fal által határolt árnyas parkban lehet várakozni, vagy a levendulaillatú gyógynövény- és ajándékboltban nézelődni. A bolt mennyezetéről nem csak levendulacsokrok, hanem rózsa és egyéb szárított növények lógnak lefelé.
A vezetőnk hamarosan megérkezett s először néhány mondatban elmesélte az épületegyüttes történetét, majd a kamalduli rendről beszélt.
Az együttes egyik része 17 remetelakból áll, melyet a rend a XVIII. században kapott a birtok urától és alakított ki magának. Itt a rend tagjai egyedül elvonultak a házaikba és teljes elzártságban éltek. Némasági fogadalmukat csak egy évben kétszer szeghették meg, karácsonykor és húsvétkor, amikor a családtagjaikkal találkoztak. Olyannyira el voltak zárva a külvilágtól, hogy még egymással és a rend főnökével sem találkozhattak. Az ételt egy arra rendszeresített ablakon keresztül vették magukhoz és betegség esetén is csak súlyos esetben, kivételesen mehetett be hozzájuk a rendfőnök egy másik remete kíséretében. Mindezt az egyik remetelakban mesélte el a vezetőnk. A puritán ház egy szobából, dolgozóból, kamrából és a többi helyiséghez képest sokkal díszesebb kápolnából állt. Minden házhoz kis kert tartozott, ahol a növényeiket ápolgatták. A rend tagjai vegetáriánusok voltak.
A 17 hófehér remetelak 3 sorban áll. Egyetlen díszük a homlokzaton annak a családnak a címere, amelynek adományából a lak felépülhetett. A telep közepén magányos templomtorony árválkodik, a templom többi része összeomlott egy villámcsapás következtében. Pár évvel ezelőtt fel lehetett mászni a tornyába, de sajnos ezt ma már nem engedélyezik, pedig M szerint felejthetetlen kilátás nyílik belőle a környékre. Maga a kamalduli rend mindössze 1782-ig volt jelen Majkon, amikor is a rendet II. József rendeletére feloszlatták.
Az épületegyüttes másik része maga a kolostor épülete, melyet a rend megszűnése után vadászkastélynak használt az Esterházy család. A kastély (úgy láttam), felújítás alatt áll. Jelenleg egy jelentős vaskályha-gyűjtemény látható benne, valamint egy fotókiállítás igen szép képekkel a most is működő lengyelországi kamalduli rendház életéről. (Azon filóztam, hogy mikor és hogyan történt, hogy ezeket a puritán, néma, világtól elzárt szerzeteseket valaki lefotózhatta, de aztán úgy gondoltam - a sok téli kép láttán -, hogy bizonyára a karácsonyi időszakban lehetett, hogy magukhoz engedtek olyan világi lényeket, mint egy fotós...)
És aztán jött a hab a tortán. Kiderült, hogy a kolostor/kastély még további látnivalókkal szolgál. A fotókiállítás után, ami a folyosón látható és nagyon szép egyházi énekeket játszanak be közben, hirtelen egy díszes teremben találtuk magunkat. Ez volt a kolostor refektóriuma. A falakat és a mennyezetet gyönyörű freskók és cirádák díszítik. Az egész megjelenése eléggé kopott, de épp ezért autentikus. Nekem így tetszett legjobban, de belátom, hogy ráférne némi felújítás. A mellette levő helyiség pedig a vadászterem. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a falakat itt szénrajzszerű fotók díszítik. A vezetőnk elárulta, ez azért van, mert az eredeti szénrajzokat ellopták és csak néhány került meg közülük Ezeknek a fotói láthatók eredeti méretben a falakon, a többi keret üres. A további helyiségekben népi gyógyászattal, gyógynövényekkel kapcsolatos kiállítás látható.
Az ablakon kitekintve esküvői készülődésre lettünk figyelmesek. Éppen a székeket pakolták ki-be a fűre és a násznép is gyülekezett már. Tekintettel a tegnapi igen változékony és hűvös időjárásra, nagyon sajnáltam az ifjú párt, bizonyára agyonizgulták magukat a fekete fellegek láttán. Amikor kifelé mentünk az épületből, a násznép éppen a refektórium felé tartott, lehet, hogy végül ott tartották meg a szertartást. Jó választás, bárhol is mondták ki a boldogító igent. :)
zebrina kapcsolódó élménybeszámolói:
További kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
6 (5 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
zebrina - 2009.06.04. 00:35

Így igaz, nagyon jó kis hétvégi program volt. :)

marimama - 2009.06.03. 21:38

Szeretek utazgatni külföldre, de ilyenkor mindíg megerősödik bennem, hogy kis hazánk látnivalóit is érdemes felkeresni.A képek gyönyörűek, teljes mértékben a valóságot tükrözik.Ajánlom mindenki figyelmébe a Vértes szépségeit, nézze meg mindenki.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo