Korfu szép, de gondold meg kétszer - sőt, inkább háromszor

Görögország Korfu

Ott-tartózkodás ideje: 2009. jún. 13.  - 2009. jún. 20. (7 nap)

49 hozzászólás I 108 564 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. júl. 28. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Apoca Beszámolója

Cimkék: Benitses  Kerkira  Korfu  Lefkimi  Leikimmi  Mpenitszesz  Neckermann  Paleokastritsa  Paleokasztritsza 

Június közepén, a főszezon előtt mentünk Korfu (valódi görög nevén Kerkira) szigetére nyaralni a családdal, a Neckermann iroda szervezésében. Alapvetően nem éreztük rosszul magunkat, de számos kisebb-nagyobb bosszúság zavarta pihenésünket. Mindent összevetve sajnos azt kell mondjam, túlzott a felhajtás Korfu körül és nem éri meg az árát.

Korfu sokat megőrzött természeti kincseiből. A növényzet buja, ami Görögországban ritka. Több gyönyörű öblöt láttunk, csodálatos színekben játszó tengerrel, zöldellő tetejű meredek sziklákkal. Én Paleokasztritsza környékét tartom a legszebbnek, de nehéz a választás.

Az időnk végig napos és meleg volt, egy hét alatt egyszer sem esett, sőt felhőt is alig láttunk. (Rejtély, hogy a rengeteg növény hogyan tud megélni ilyen körülmények között, de ez legyen az ő dolguk…)

Úgy tűnik, a Gerald Durrell által is leírt változatos élővilág (lásd a Családom és egyéb állatfajták című regényben) mára nagyrészt eltűnt. Az olajfaligetekben azonban még harsányak a kabócák – ezek néhány centis rovarok, akiket megpillantani nagyon nehéz, de hangjuk messziről elárulja őket.

Ha már az élővilágnál tartunk: élősködők vannak ugyan, de érdekes módon rendkívül válogatósak. Míg én két csípéssel megúsztam az egy hetet, a velem egy szobában alvó kisfiamról azt találgatták a hotel vendégei, hogy bárányhimlőben szenved, vagy a szúnyogok estek neki. (A helyes válasz természetesen az utóbbi.)

Az út mellett néhány kilométerenként táblák jelzik az utat a strandra. Vannak homokos és köves partok is. A nyilvános strandok ingyenesek és többségük csodálatosan szép – amíg az ember távolról nézi őket. Közelebb érve azonban általában csalódást okozott a sok szemét. Az eldobott műanyagpalackok és szerteszét heverő tömött szemeteszsákok ugyan csak látványnak zavaróak, de sajnos veszélyes vagy legalábbis gyanús hulladékot is találni rendesen. Például egy forgalmas üdülőhely strandjának homokjában zsanért találtam, kiálló rozsdás csavarokkal. (A helyszín Mpenitszesz avagy angolos átiratban Benitses volt.) Máshol általam ismeretlen, gyanús folyadékkal telt fiolákat vettem ki a gyerekek kezéből. Így folyamatosan figyelni kellett, hogy a gyerekek hová lépnek és mit vesznek fel a földről. A helyi stílushoz tartozik, hogy a feleslegessé vált építményeket nem bontják le. Így például az egyik strandon egy hajdanvolt móló rozsdás fémvázát csodálhattuk meg, amelyről már régen lerohadtak a deszkák. Ez persze nem csak ronda, de a kíváncsi gyermekek számára rendkívül veszélyes is. A kevésbé látogatott partszakaszokon valamivel jobb a helyzet; találtunk olyan helyet, ahol „mindössze” használt kotongumikat és üres palackokat kellett kerülgetnünk. Ilyen volt például egy magányos homokos part valahol Szpartera környékén.

A napozással természetesen nagyon vigyázni kell, mert még napkrémmel is könnyen leéghetünk, de ezt talán mindenki tudja, aki görög nyaralásra adja a fejét.

A tenger vize már az előszezonban is kellemesen langyos, bár vannak különbségek az egyes partszakaszok között. A víz első pillantásra tisztának látszik, de búvármaszkon keresztül jól látható, hogy sok benne a kisebb szennyeződés, a látótávolság viszonylag rövid. Az állatvilág a tengerben is szegényes: néhány fajta halra, csigára és a tengeri sünökre korlátozódik. Rákot, kagylót alig láttam. Bár a tengeri sünök a legtöbb helyen csak ritkásan fordulnak elő, a köves partokon fürdőcipő viselése célszerű. A tengerfenéken számos különleges látnivalóra akadtam: hatalmas gumiabroncs, napernyő, napozóágy, búvárruha, vasbeton törmelék és csövek sokasága – ez utóbbiak pontos rendeltetését nem ismerem, de gondolom, a szállodák szennyvizét hivatottak a tengerbe vezetni.

Valóban tiszta vizet csak hajókiránduláson, Korfutól távol találtunk (Paxosz és Antipaxosz szigetén).

A szolgáltatások színvonala változó volt; gyakran tapasztaltunk trehányságot és viszonylag rendszeresek voltak az átvágási kísérletek is. Hogy ne legyen túl hosszú a beszámolóm, csak néhány példát említek.

Helyi cégtől béreltünk autót (www.corfusunrise.com), írásban előre megállapodva a pontos helyszínben és időpontban. A megbeszélt időre nem hozták a kocsit. Némi telefonos vita és fenyegetőzés után, majdnem másfél óra késéssel megérkezett a képviselőjük az autóval. Elnézést nem kért. (Úgy látszik, az ilyesmi náluk természetes.) Az előzőleg megállapodott bérleti díj több mint kétszeresét próbálta legombolni rólam. Miután előzőleg minden részletet tisztáztam velük e-mailben és ezt kinyomtatva magammal vittem, így a pofa orra alá tudtam tolni a saját ajánlatukat. Végül megtört és megkaptam a kocsit az eredeti áron. Gyerekülést előre kértem és hozott is, de nem tudta megmutatni a használatát, nekem pedig nem sikerült kibogarásznom, hogyan kell a szíjakat meglazítani, így kénytelenek voltunk lemondani róla. A visszavételnél a képviselő már „csak” egy órát késett, viszont mikor elismervényt kértem tőle arról, hogy a kocsit hibátlanul átvette, úgy nézett rám, mintha a Marsról jöttem volna. Némi huzakodás után végül aláírta a papírt. (Lehet, hogy ha ehhez nem ragaszkodom, akkor megpróbáltak volna utólag rámverni valamilyen nem létező kárt?)

Másik eset: a Neckermann egyik fakultatív kirándulására jelentkeztünk, telefonon. Képviselőjük azt állította, mindent elrendezett, reggel a szálloda előtt megáll majd értünk a busz és ráérünk akkor fizetni. Másnap reggel ott ácsorgott a család az úton a tűző napon és várta a kirándulást – hiába. Némi telefonálgatás után kiderült, hogy a busz mégsem jött értünk. A Neckermann képviselője szerint ő lejelentett minket a helyi irodának, de azok „elfelejtkeztek” rólunk. (Hogy valójában ki miben hibázott, természetesen nem tudhatom.)

Harmadik eset: kirándulásra invitáltak egy „merülőhajóval” (a hajó alsó feléből ablakokon keresztül lehet nézni a víz alatti világot). Egy ötven perces út fejenként 10 euróba került. Nem volt olcsó, de befizettünk rá, mert ilyet sem láttunk még. Az ügyes görögök kétszer annyi turistát szerveztek be egy útra, mint ahányan beférnek a hajófenékbe. Így az utazás első felére csak a társaság egyik fele mehetett le a víz alatti szintre, majd félúton cseréltünk. Ezt „természetesen” nem közölték velünk előre, csak a hajón, az indulás után derült ki.

A szálloda ugyan csalódást okozott, de erre itt nem akarok bővebben kitérni, mert alaposabb utánajárással nyilván találhattunk volna sokkal jobbat is. Azért itt is megköszönöm a Neckermann irodának, hogy az Európai Unió talán egyik leggyengébben menedzselt szállodáját (Hotel Achilles Beach, Mpenitszesz) három csillagosként felvették a katalógusukba. Csak két olyan szállodára emlékszem Európában, ahol a korfui szállásunknál trehányabb volt a személyzet – igaz, nem keresem szándékosan az ilyen intézményeket. (Ha valakit netán érdekelne: a legrosszabbul vezetett szállodák versenyében nálam a bajnok a paksi Duna Hotel, ahol a 2000. év táján szálltam meg. Azt azért a paksiak védelmében megjegyezném, hogy ők csak az atomerőmű egyik melléküzemága voltak és nem hirdették magukat turistaparadicsomként.)

A korfui éttermek egyértelműen inkább a kinézetben próbálnak versenyezni, mint a szolgáltatási színvonalban – ez valamennyire érthető, hiszen legtöbb vendégük csak egyszer jár arra. A felszolgálás minősége változatos volt: a barátságostól a feledékenyen át a pimaszig sokféle személyzettel találkoztunk. A mélypont az volt, amikor Korfu belvárosában, egy drága étteremben romlott, büdös sült húst kaptunk, majd amikor ezért reklamáltunk, még az étterem vezetője volt felháborodva azon, hogyan merjük kétségbe vonni az ételük minőségét. Néhány nap után már igyekeztünk olyan helyekre beülni, ahol több vendég volt, így remélvén némi biztonságot. Sajnos ez sem mindig segített és ha elhagyatottabb helyen éheztünk meg, ott nem nagyon tudtunk válogatni.

A gasztronómia értékelése természetesen ízlés dolga, én a korfui ételkínálatot egyhangúnak és fantáziátlannak tartom. Bár igyekeztem a helyi specialitásokkal megismerkedni, semmi olyat nem sikerült találnom, amelyről érdemes volna beszámolni. Szinte minden étteremben ugyanaz a választék, és a szakácsok nem törik kezüket-lábukat, hogy ötleteikkel elkápráztassák a vendéget. Egy hétig azért kibírható. Legkevésbé az olasz jellegű ételekben lehet csalódni (pizza, spagetti), a legrosszabbak talán a levesek, amelyek a Knorr cég válogatott „finomságaira” emlékeztetnek, 4-5 euróért. Megesett, hogy „rántott szelet” címén félig kokszos húst kaptunk. De az sem semmi, hogy a „paradicsomsaláta” általában nem más, mint ízesítés nélküli szeletelt paradicsom (2-3 euróért). Az itallapon nem ritka a csúsztatás: a „limonádé” néven szereplő italról például többször kiderült, hogy valójában Fanta citrom értendő alatta (jellemzően 2 euróért adták). Azt hiszem, nem kell magyaráznom a különbséget a valódi limonádé és Coca-Coláék mesterségesen ízesített löttye között. Persze van, aki az utóbbit jobban szereti, de ez nem menti fel az ügyeskedő korfui vendéglősöket.

Korfun a magyarországi árakhoz képest másfélszeres-háromszoros szorzóval kell számolni. Egy átlagos étteremben egy nagyon egyszerű ebéd (főétel, kis adag saláta, üdítő) fejenként 10 – 15 euróból jön ki, a teljes ebéd levessel és desszerttel jellemzően 18 – 25 euró egy személyre. (Mint fentebb írtam, a levesfogyasztást általában csak a mazochista hajlamúak számára ajánlom.) Léteznek olcsóbb helyek is, de ilyeneket nem könnyű találni. A szupermarketekben a legkedvezőbbek az árak, de ott is minden sokkal drágább, mint itthon (például a kenyér kilója legalább 2 euró, egy kiló alma szintén 2 euró). A legdrágábbak természetesen a turistaközpontok forgalmas vásárlóutcái, ahol sokszor nincsenek is kiírva az árak; minden turistáról annyit próbálnak lehúzni, amennyit kinéznek belőle (jellemzően egy gombóc fagylalt 2 euró, egy sütemény 3-4 euró, egy „milk shake” – tejbe kevert fagylalt – 4 euró). Ezek előszezoni árak, lehet, hogy a főszezonban még többet kérnek. Aki nem visz magával itthonról konzervet, az bőven lássa el magát pénzzel. Mi sokkal többet költöttünk, mint amennyire számítottam.

Majdnem mindenhol el lehet boldogulni angolul, sok helyen németül is tudnak. Olvastam az Interneten olyan állítást, hogy a legtöbb étteremben magyar nyelvű étlap is van, de ilyet mi csak egy helyen tapasztaltunk. A pincérek, szállodások esetenként tudnak néhány szót magyarul, de annyit nem, hogy kommunikálni is tudjanak a nyelvünkön. A legtöbb fontos feliratot (például a helységek neveit) angol nyelven is kiírják, de azért célszerű megtanulni a görög ábécét, ez nekünk néha jól jött egy-egy görög nyelvű útjelző tábla olvasásánál.

A kulturális látnivalóknak természetesen csak egy részét tudtuk megnézni, ennek ellenére bátran ki merem jelenteni: ezekért felesleges Korfura utazni. Ha azonban éppen ott nyaralunk, van egy-két hely, melyeket érdemes felkeresni. Az egész családnak nagyon tetszett a kagylómúzeum Mpenitszeszben, ahol a kagylókon kívül számos más érdekesség is látható (kitömött cápák, érdekes halak, rákok stb.) A tulajdonos bűbájos ember. A magyarázó szövegek ugyan csak görög nyelven olvashatók, de van szakszerű és érdekes angol nyelvű tárlatvezetés. Az egész kiállítás csak egyetlen nagyobb terem, de állításuk szerint ez Európa második legnagyobb gyűjteménye – ezt az állítást nem tudtam ellenőrizni.

Az Akhilleion („Sziszi-kastély”) rendkívül érdekes épület. A hivatásos művészettörténészek ugyan leszólják, nekünk azonban tetszett. A freskókat mesterien restaurálták, az egész épület újszerűnek hat. Azonban a berendezés gyatra: a gyönyörű kápolnán kívül csak két-három teremben van eredeti vagy korhű belső. Néhány további szobában Sziszi császárné és Vilmos császár emléktárgyai és képei tekinthetők meg – biztosan van, akit érdekel az ilyesmi, engem nem hozott lázba. A parkban a korabeli szobrok nagyon szépek, a kilátás pazar. A növényzet viszont távol áll a káprázatostól. Nem kimondottan elhanyagolt, inkább szegényesnek mondanám: a hatalmas pálmafák és bokrok tövében virágot alig láttunk. Ugyanakkor a park javára írandó, hogy ellentétben Korfu nagy részével, legalább szemetet nem látni benne. Ezzel együtt Sziszi vagy Vilmos kertésze valószínűleg hamar röpült volna az állásából, ha annak idején így néz ki a kastély kertje. De hát közismerten más a görögök igényszintje, mint az osztrákoké és a németeké… Sajnos a kastély emelete éppen nem volt látogatható valamilyen felújítás miatt, ezt „elfelejtette” előre közölni az idegenvezető és „természetesen” a pénztárnál sem láttuk kiírva. (Igaz, a belépő ára meglehetősen kedvező volt – talán éppen a felújításra való tekintettel?)

Korfu óvárosát Velencéhez szokták hasonlítani egyes útikönyvek, ez nagyon-nagyon erős túlzás. Bár első ránézésre valóban hasonló a szűk utcák hangulata (köszönhetően a hosszú velencei uralomnak), azonban míg Velence szinte minden utcája kínál valamilyen meglepetést, Korfu város házai egyszerűek, sok látnivaló nincs rajtuk. Ezért az óvárost inkább hangulatosnak mondanám, mint szépnek. Viszont Velencéhez hasonlóan a földszinti boltok tömve vannak színes bóvlikkal, ezért a gyerekekkel elég hosszú időbe telt végigmenni egy sikátoron.

Korfu város főterén megnéztük még a csúnyácska Szent Mihály és Szent György palotában berendezett távol-keleti művészeti kiállítást, amelyet Európa egyik legjobbjaként hirdetnek. Nem vagyok szakértő a témában, de engem egyáltalán nem nyűgözött le. Lehetséges lenne, hogy Európa többi távol-keleti gyűjteménye annyira sovány, hogy még ez a néhány teremnyi műtárgy is európai nívót képvisel? Nem tudom. Mindenesetre egy átlagos múzeumhoz képest kimondottan kevésnek találtam a kiállított mennyiséget, annak ellenére, hogy mindenféle trükkel igyekeztek a tárlatot feltupírozni (tévéképernyők filmvetítéssel, poszter méretű fényképek, a tárolók középre tömörítése). Inkább csak egy hűsölésre volt elég a múzeumlátogatás, mint a keleti kultúrákkal való alaposabb ismerkedésre.

A múzeumi belépődíjak nem drágák: 2-4 euró a jellemző, de nem is nagyon érnek többet a látványosságok.

A legnagyobb élményem a Green Travel által szervezett szigettúra volt. Idegenvezetőjük kedves és bámulatosan felkészült volt, így sok érdekességet megtudhattunk a sziget történelméről és hagyományairól. Azért a programból nem maradhatott ki a szokásos balekvadászat; kóstolóval egybekötött likőrgyári látogatás, amelynek keretében „kedvezményes áron” (értsd: a bolti ár alig kétszereséért) vásárolhattunk a gyár termékeiből.

A sziget lakossága többnyire a turizmusból él, a többi gazdasági ágazat kevésbé jelentős. A tengert Korfu környékén már annyira túlhalászták, hogy a halászat csak kevés embert tud eltartani. A mezőgazdasági termékek közül az olívabogyó és származékai (olaj, szappan), valamint a kumkvát nevű törpenarancsból készült termékek (likőr, lekvár, kandírozott gyümölcs) a legismertebbek. Ezek is meglehetősen drágák, még az olcsóbb szupermarketekben is. Egyéb jellegzetes korfui termékkel nem találkoztunk. (Már amennyiben a kumkvát tényleg korfui termék… Bár a beszámolómban igyekszem az általunk látottakra és tapasztaltakra szorítkozni, egy olyan dolgot mégis megemlítenék, amit nem láttam: míg olajligettel tényleg tele van Korfu, én egyetlen kumkvát ültetvényre sem emlékszem. Így felmerül bennem néhány gonosz kérdés. vajon hol termelik meg a nem túlságosan nagy szigeten azt a rengeteg gyümölcsöt, ami a hihetetlen mennyiségben árult szeszes italokhoz és lekvárokhoz kellene? Vagy lehet, hogy nem is kerül sok gyümölcs a likőrbe?)

A gazdaság egyoldalú berendezkedése miatt a turisták által kevésbé látogatott települések szegényesek, elhanyagoltak. Erre jó példa Leikimmi (angolosan Lefkimi), a sziget második legnagyobb városa, melynek belvárosa elég lehangoló látványt nyújt. A közbiztonság tapasztalatunk szerint még az ilyen lepusztult helyeken is jó.

A szigeten működnek helyi és távolsági buszok, de a legnagyobb szabadságot a bérelt járművel való közlekedés jelenti. Az utak általában szűkek, az egész szigeten csak egyetlen rövid útszakaszra emlékszem, amely két sávnál szélesebb volt. Sok helyen már két autó is nehezen fér el egymás mellett, a turistabuszok vezetői itt fantasztikus mutatványokra kényszerülnek. Legcélszerűbb motorral járni, mi ezt a gyerekek és a velük járó sok csomag miatt nem tehettük. Csak nyitott vagy légkondicionált járművet érdemes bérelni! Az útjelző táblák időnként nem egyértelműek, ezért néhányszor eltévedtünk, de ebből semmilyen nagyobb gond nem származott, mert mindig volt kitől megkérdezni az utat. A legrosszabbak az olyan utazások voltak, amikor Korfu város mellett kellett volna elmennünk, mert elkerülő utat nem találtunk, a városban viszont elég nagy a káosz. A legtöbb nevezetes helyet jól meg tudtuk közelíteni autóval, kivétel csak Korfu belvárosa volt, ahol nagyon nehéz parkolóhelyet találni, bár végül ott is sikerült megállnunk egy várakozni tilos tábla mögött – ezeket úgy tűnt, mindenki figyelmen kívül hagyja. A helybeliek (sőt a turisták is) kulturáltan vezetnek, így nem kellett félnünk sem a városokban, sem a legvadabb hegyi szerpentineken.

A gyaloglást viszont a legtöbb településen nem javaslom, mert a járdák sok helyen hiányoznak, így a szűk útszakaszokon veszélyes lehet a séta.

Az oda- és visszaúttal kapcsolatban még kikívánkozik belőlem, hogy a helyi repülőtér zsúfolt és szervezetlen volt – gondolom, főszezonban még rosszabb a helyzet. Bejelentkezésnél a csomagokkal mindenkinek kétszer kellett sorba állnia, miután a személyzet lusta volt a pultoknál lévő futószalag-szakaszokat beindítani (vagy megjavíttatni?), így egyetlen futószalag szolgálta ki az egész indulási oldalt. Igaz, hogy a második sor lényegesen rövidebb volt. A sorban álláshoz nem volt elég hely, ezért nagy volt a tolongás. Az útlevelünket háromszor kérték el. A biztonsági ellenőrzésnél a mintegy két kortynyi vizet tartalmazó ásványvizes üveget is kidobatták velem. Bár a biztonsági őrök a szabályozás szerint jártak el, máshol még nem találkoztam ennyire merev hozzáállással. Nagy veszteség persze nem ért, de a több mint egy órás sorban állás után még sikerült külön felbosszantaniuk a felesleges packázással.

A repülőgépre várva már a jövő évi nyaralás lehetséges helyszíneit vettük sorra. Korfunak semmi esélye nem volt felkerülnie a jelöltek közé.

Bár Korfu nem rossz nyaralóhely, a helyiek nemtörődömségét látva sajnos attól tartok, hogy legtöbb szépsége lassú pusztulásra ítéltetett. Nem találtam egyetlen olyan előnyét sem, amely alapján kiemelkedne a többi népszerű turistacélpont közül. Egyszerű napozáshoz és pancsoláshoz nagyon drága. Bár számos pontja gyönyörű panorámát kínál, Horvátország közelebb van és hasonlóan szép tengerpartokkal dicsekedhet. Törökországban vagy Egyiptomban sokkal tisztább strandokat és fürdővizet találhatunk, mint Korfun. Aki a napozást és fürdőzést a művelődéssel akarja párosítani, annak ott van Olaszország, Egyiptom vagy a görög szárazföld. Természetjáróknak sem ajánlom, miután élővilága csak a többi görög szigethez képest gazdag, a világ számos csodálatos nemzeti parkjával versenyezve Korfu labdába sem rúghat. Ha pedig valaki tanulmányozni szeretné a turisták lehúzásának korszerű módszereit, akkor számára Korfu ugyan nem rossz választás, de Egyiptomban vagy Bulgáriában professzionálisabb és sokkal ötletesebb technikákkal ismerkedhet meg.
Értékeld az élménybeszámolót!
6.8 (17 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
gendacsongi - 2019.02.22. 11:29

Nekem nincs bajom ezzel az írással, hiszen a saját személyes véleményét közli ebben a szerző, egyes hozzászólók vulgáris megjegyzéseit nem is értem. Mindenesetre az írás születése óta úgy érzem, fejlődött a korfui vendéglátók hozzáállása, én barátibb kiszolgálást tapasztaltam tavaly nyáron, és habár néhol volt pár kisebb negatív tapasztalatom, egészében véve egy nagyon kellemes időszakra emlékszem vissza, ha a tavaly nyári korfus családi kalandunkra gondolok vissza. Sőt annyira megtetszett Korfu, hogy még azon is elgondolkoztunk, hogy ingatlant vásároljunk ott , találtunk is egy magyar üzletembert, aki most építi fel az ingatlanközvetítői irodáját Korfun ( https://kftkreator.hu/GreekHome), hamarosan lesznek konkrét ajánlatai, kiváncsian várjuk..

gendacsongi - 2019.02.22. 11:29

lacika2007 - 2015.07.07. 22:20

Nem szoltam hozzaszolni ilyen paraszt irasokhoz.de remelem es azt kivanom,SOHA AZ ELETBEN NE JUSS EL EGY TENGERPARTRA SEM.Mert te egy rohadt budos bunko paraszt vagy.es ezt igy ismeretlenul vontam le a kocsog irasodbol. Soha ne fussunk ossze,mert kerdes nelkul pofanbaszlak.gyoker

taki - 2015.05.23. 19:53

Ennagyon ritan szolok hozza irasokhoz(negativ hangnemben meg szinte sose), de a te irasoda meleltt nem tudok szo nelkul elmenni!!Amennyiben masok elkezdenek ocsarolni, hogy"Jobb lett volna ha most sem szoltal volna hozza"es hasonloak..Akkor igy jartam.DE, elso kerdesem, mit varsz???Ha egy iylen kozkedvelt helyre mesz nyaralni, akkor ne vard ,h minden ugy legyen ahogy TE elvarod, rend olcso, trukkozes nelkuli auto berles es hasonloak...Mennyi ember megy oda nyaralni, vagy mas orszagokba????Ha mindenkivel ugy viselkednenek mint a kiralynovel akkor azert a duplajat triplajat kernenek el, mint Tajfoldon vagy Hawaion....Lehet oda keleltt volna menned(de te biztos vagyok benen , h arrol is a sok negativumot tudnad irni),h "ezert a penzert te tiobbet vartal volna es hasonloak....Ezek a nepek, ebbol elnek ,h nyaron minel jobban magujkat megszedjek...Ennyi nem a minosegre mennek, hanem a turistakra!!!!!Minek mesz oda, ha iylen negativumokkal teli szoveget irsz itt?????Maradj otthone s oylan kertet epitsel amganak amilyenben te magad alegjobban erzed, ott nem lesz kosz ..stb..Nekem teljesen elment akedvem korfitol, pedig mar ismrosok is voltak ott es nem nyafogtak ugy mint te..Kisgeyekkel ittt ott vigyazni kell....Magyarorszagon nem???Ki sem teheti a gyerek a labat a telekrol, mert elraboljak...Es a kosz miatt izelsz..akinek gyermeke van (kicsi)ugyelni kell ra, barhol is van az ember!!!Utoljara meg csak annyit, h masok nem tehetik meg, h kulfoldre emnjenek nyaralni sokan meg a Balatont sem lattak......Jobb lenne, ha masokat nem rettentenel el.....Es tmamadjatok nyugodtan mert ezt kiirtam magambol...Igaz par eve volt, remelem elolvassak paran, de ha nem az sem baj..

taki - 2015.05.23. 19:53

Ennagyon ritan szolok hozza irasokhoz(negativ hangnemben meg szinte sose), de a te irasoda meleltt nem tudok szo nelkul elmenni!!Amennyiben masok elkezdenek ocsarolni, hogy"Jobb lett volna ha most sem szoltal volna hozza"es hasonloak..Akkor igy jartam.DE, elso kerdesem, mit varsz???Ha egy iylen kozkedvelt helyre mesz nyaralni, akkor ne vard ,h minden ugy legyen ahogy TE elvarod, rend olcso, trukkozes nelkuli auto berles es hasonloak...Mennyi ember megy oda nyaralni, vagy mas orszagokba????Ha mindenkivel ugy viselkednenek mint a kiralynovel akkor azert a duplajat triplajat kernenek el, mint Tajfoldon vagy Hawaion....Lehet oda keleltt volna menned(de te biztos vagyok benen , h arrol is a sok negativumot tudnad irni),h "ezert a penzert te tiobbet vartal volna es hasonloak....Ezek a nepek, ebbol elnek ,h nyaron minel jobban magujkat megszedjek...Ennyi nem a minosegre mennek, hanem a turistakra!!!!!Minek mesz oda, ha iylen negativumokkal teli szoveget irsz itt?????Maradj otthone s oylan kertet epitsel amganak amilyenben te magad alegjobban erzed, ott nem lesz kosz ..stb..Nekem teljesen elment akedvem korfitol, pedig mar ismrosok is voltak ott es nem nyafogtak ugy mint te..Kisgeyekkel ittt ott vigyazni kell....Magyarorszagon nem???Ki sem teheti a gyerek a labat a telekrol, mert elraboljak...Es a kosz miatt izelsz..akinek gyermeke van (kicsi)ugyelni kell ra, barhol is van az ember!!!Utoljara meg csak annyit, h masok nem tehetik meg, h kulfoldre emnjenek nyaralni sokan meg a Balatont sem lattak......Jobb lenne, ha masokat nem rettentenel el.....Es tmamadjatok nyugodtan mert ezt kiirtam magambol...Igaz par eve volt, remelem elolvassak paran, de ha nem az sem baj..

bariczne - 2012.09.30. 19:39

Kedves Apoca!Elborzadva olvastam beszámolód elejét, a végét már el sem olvastam. Én már voltam egyszer 2001-ben, és jövőre újra készülök. Korán reggel 6-kor már szedték az utcákon a szemetet, a boltban az ott felejtett árut még másnap is megkaptuk, mert megismertek. A kisgyerekre meg sajnos mindenhol figyelni kell. Neked a Görög partokat ezek szerint kerülni kell! Én mindenkinek csak ajánlani tudom, ha ráéreztek imádni fogjátok.

szlacix - 2011.07.07. 14:26

Hát én amikor Korfun kocsit béreltem csak annyit mondott a kölcsönzős, hogy hagyjam a kulcsot a kocsiban a szőnyeg alatt. Este oda tettem úgy ahogy mondta. Reggel pont reggeliztünk a teraszon amikor jött a kocsiért, intett, hogy jó étvágyat és vitte el a kocsit. Igen kicsit néhol szemét van, meg nem tökéletes, de ha ezen felülemelkedsz, akkor megszereted.

hopi - 2009.08.10. 17:02

Sztem tényleg kár ekézni egymást. Én is voltam Korfun. Aki először megy, annak lehet, hogy tényleg erős egy kicsit a görög mentalitás/higiénia stb. Aki többedszerre megy, az már tudja mit várjon. Korfu alapvetően angol és német (plusz kicsit magyar) low class charterturizmusra épít. Akinek ez jó, az imádja (tényleg vannak megejtő helyek - nekem Glifada strandja ütött Palokasztritsza mellett).Apoca nincs semmi baj Veled - ne menj többet Korfura/Egyiptomba/Tunéziába stb.!

vano23 - 2009.08.03. 00:56

Mimmok! Egyetértek, a képek magukért beszélnek. :) GYÖNYÖRŰ! Kekyra forever :)

vano23 - 2009.08.03. 00:17

Ez a beszámolo szépen szolva felháborito.Aki csak a roszat veszi észre, és a jonak nem tud örülni, biztos vagyok benne h boldogtalan ember.Én már 5x voltam Korfun, de még mindig nem tudok betelni vele.1. szemét mindenhol van, mondjuk én pl Moraitikán sehol nem láttam, söt,még cigicsikket sem. Söt, vizes palackot sem meg nem tudom még miket itál le, én sehol egy szemetet nem láttam.2.Nem tudom,h te hol vettél 4 euroért sütit. Én olcsobban is találtam. A kajával sem tudom mi a bajod? Más szigeten csak helyi különlegességekkel találkozol? Nyilván hal,rák,polip,kagylo stb lehet a kinálat.Mo-on minden étteremben külön specialitást tálalnak fel?3. Nem hiszem,h a kevés hal, és egyéb tengeri herkentyűk hiánya hatással kellene h legyen a nyaralásodra. Ha buvárkodni akarsz, menj a Vörös-tengerhez.4.kisebb szennyeződések a vizben:szted van olyan tenger,oceán,folyo,to ami kristálytiszta?sehol semmilyen szennyezödés.5.érdekes, minket soha senki nem vágott még át, és én eddig csak olyan boltban jártam,ahol ki vtak irva az árak.Sztem pont Korfu az a hely,ahol nem szokás átvágni az embereket.Arrol,h elfeledkeztek rolatok, valoszinüleg a Neckermann tehet, én majdnem minden fakcsin vtam már, és minden rendben volt.Kiváncsi lennék továbbá arra is, ugyan milyen csalodást tudott okozni a szálloda.Én vtam már azon a helyen, nekem tetszett, de lehet h te észre vettél egy szabad szemmel nem látheto koszfoltot a plafonon. Ha ilyen nagyok az igényeid, akkor menj egy 5*-os szállodába, pl a Delfinia pont megfelelne neked.Az,h a buszkirándulásrol mit irtál,már el se mertem olvasni, de biztos meleg vt a buszon, vagy lassan vezetett a soför stb. Ja a likörgyárban még jo h megprobálnak vmiböl megélni.Ha te laknál ott, nem hiszem h otthon ülnél a tv elött,és várnád h pénzed legyen.Amugy meg Horváto-ban,Mo-on vagy bárhol máshol vajon másképp van?Kiváncsi lennék arra is, te vajon mit vártál? Vagy mért mész nyaralni? Szivesen szervezek neked egy buvártanfolyamot, vagy küldök ajánlatot olyan helyekröl, ahol biztos gazdagabb állatvilágot találsz. (utazási irodában dolgozom)Jah érdekes,minket a reptéren sem ért eddig soha semmilyen kellemetlenség. Az meg h folyadékot nem lehet felvenni, 2001 ota egyértelmű,máshol is elveszik,ha mégis a poggyászban találják, a Ferihegyen ugyszintén!Kérdezem én: a sok rossz mellett pl. észrevetted, h a görög emberek teljesen mások,mint pl a magyarok? Nagyon figyelmesek, segitökészek,beszédesek, és mindig mosolyognak, attol függetlenül,h reggeltöl estig muszáj a turisták seggét kinyalni.Igazábol azt nem értem, h mire fel irtad ezt a sok negativumot le? vki megesküdött rá, h a világ legjobb helyére fizetsz be? vagy mit vártál? teljesen fel vok háborodva....

CM - 2009.07.28. 13:51

Apóca, teljesen kulturáltan javasoltam a Holdat, ugyanis csupa olyasmibe kötöttél bele, ami mindenhol előfordul, ahol turista van.Sajnos persze. :( De lássuk be, mi magyarok az élen járunk ilyesmikben (szemét, lehúzás, sokszoros árak)

Koga - 2009.07.28. 11:31

Apoca: Köszi. :) Látom van aki sasszemmel figyeli, hogy Kogát nem éppen az ép épületek vonzzák. :) Amúgy a beszámoló korrekt, nálam megért egy 10-est, mivel hűen prezentálja az utazó véleményét, és nem összecsapva, pár mondatban fikáz. A cím is sokatmondó (emiatt olvastam el :) - szóval tényleg nálam az a helyzet, hogy az írás tetszik, a hely viszont továbbra sem. :) Szerintem az ONGO-ra jó ha felkerülnek ilyenek is, ne csak a magasztos ömlengés legyen minden helyről. :)

stanserin - 2009.07.28. 10:50

Én el tudom képzelni hogy a fentiek teljesen valósak és nem egy sznob ember kitalációja. Sajnos hajlamosak a magyarok arra, hogy minden ami kicsit jobb mint az Omszki-tó az már ötcsillagos nyaralóhely és annak is örülni kell, ha a méregdrága összegért tiszta ágynemut kapsz. Nem,a hitetlenkedoknek üzenem: tudomásul kell venni hogy te sem hamis vagy szakadt pénzzel fizettél és biztos nem a farzsebedbol rántottad ki ezt a pénzt ezért elvárható teljes mértékben minden szinten hogy azt kapd amire vágytál és ígérték.Engem a guta ütött volna meg ha ez velem és a családommal megtörténik egy nyaralás alatt. Remélem legközelebb jobban jársz. Engem sosem vonzottak a görögök, de talán egyszer ha már nincs más uticélom elmegyek de biztos nem Korfura.

stanserin - 2009.07.28. 10:50

Én el tudom képzelni hogy a fentiek teljesen valósak és nem egy sznob ember kitalációja. Sajnos hajlamosak a magyarok arra, hogy minden ami kicsit jobb mint az Omszki-tó az már ötcsillagos nyaralóhely és annak is örülni kell, ha a méregdrága összegért tiszta ágynemut kapsz. Nem,a hitetlenkedoknek üzenem: tudomásul kell venni hogy te sem hamis vagy szakadt pénzzel fizettél és biztos nem a farzsebedbol rántottad ki ezt a pénzt ezért elvárható teljes mértékben minden szinten hogy azt kapd amire vágytál és ígérték.Engem a guta ütött volna meg ha ez velem és a családommal megtörténik egy nyaralás alatt. Remélem legközelebb jobban jársz. Engem sosem vonzottak a görögök, de talán egyszer ha már nincs más uticélom elmegyek de biztos nem Korfura.

Apoca - 2009.07.28. 08:11

Koga:Nagyjából ugyanazt írod, ami az én következtetésem is volt. Annyi különbséggel, hogy neked személyes tapasztalat nélkül is sikerült erre az eredményre jutni, míg engem elvakított a rengeteg ömlengés Korfuról. Hiába, úgy kell az ilyen marhának, akinek olyan rengeteg pénze van, még Korfura is fussa neki ;) Azért lehet, hogy téged érdekelne a hely, mert látom a beszámolóidból, hogy rajongsz a romokért. Korfun pedig van belőlük jócskán... Erre is igaz persze, hogy máshol olcsóbban tekinthetők meg hasonlóan elhanyagolt romok - mint azt a mecseki vártúra-beszámolódból is kiderül.

zitoka - 2009.07.27. 22:41

Ti nagyon okos észosztók!Tanuljatok légyszi egy kis fórum etikát!Aki ide beszámolót ír, az szubjektív véleményét osztja meg velünk.Nem illik ám a nektek nem tetsző véleményezést ilyen alpári stílusban minősíteni.Nem értesz vele egyet? Mondd:"Nem értek vele egyet, mert..."!Nem vagytok okosabbak,tájékozottabbak, csak azt gondoljátok magatokról.De ugye az is szubjektív vélemény.Senki nem támasztotta alá tényekkel!Én köszönöm ezt a beszámolót, részletes, lényegretörő és hasznos.És kedves Apóca! Ne vitatkozz velük, mert nem értik, hogy mit is akarsz mondani. Olvassák, de nem értik!

Koga - 2009.07.27. 22:27

Úgy írom ezt az üzenetet, hogy az utóbbi pár megjegyzést olvastam még csak el: engem sosem vonzott Korfu, se egyéb nagyon felkapott, hangzatos nevű sziget. Szerintem az ember ne fizessen pár ezressel se többet, hogy elmondhassa magáról, hogy ő bizony repült egy szigetre nyaralni. Főleg ne a Földközi-tengeren. A stílus a kontinensen lévő nyaralótelepülésekkel úgy veszem észre hogy megegyezik, és mégse kell annyi pénzt költeni pl. egy szintén felkapott Sarti-ra (ahol a fakultatívnak köszönhetően azért van lehetőség kulturálódni is), vagy Paraliára. Sajnos az én ismeretségi körömben is vannak olyanok, akik - mint már írtam - a hangzatos úti célt nézik, és nem járnak utána, milyen is az adott hely. NAGYUTAZÁS megjegyzéséhez csak annyit, hogy szerintem is, ha az embernek van annyi pénze hogy elutazzon ilyen szigetekre, akkor sokkal inkább preferáljon ennél pl. egy egyiptomi uticélt. Persze, akinek pénze van, annak teljesen mindegy milyen lagymatag helyeken szórja el, de akkor később ne sopánkodjon. ;)

nagyutazas - 2009.07.27. 22:13

Utazási irodásként csak halkan súgom meg: aki még mindig Korfura jár nyaralni, az sikeres ember nem lehet... (... és itt természetesen nem arra gondolok, hogy Tahiti Malajzia a normális úticél). :)- lehet megkövezni -Úgyhogy kedves Apóca: egyetértek veled.Több fórumon is gyakran hangoztattam: le kellene már szokni arról, hogy az egyetlen válasz, amikor leültök velem szemben az irodában, és megkérdezem, hová szeretnétek utazni, akkor az legyen: "görögbe".Van sok más hely Európában (vagy épp a közeli "nem-Európában", ami ugyanolyan szép élményeket tud kínálni, s nem feltétlenül jóval drágábban.Kérlek, néha fogadjátok el az ajánlásainkat, mert azért a legtöbbünk szeretne tényleg jót ajánlani nektek.Például Egyiptom. Ár-érték arányban az egyik legjobb úticél. (Tudom, itt is van sok embernek sok rossz tapasztalata - mégis...)Ahol pedig erős a turizmus, ott általában le akarják húzni az embert, mert sajnos ilyen a világ. A turizmusnak ugyanúgy totálisan át kell majd alakulnia egy új világrendben, a következő években-évtizedekben, mint annyi minden másnak az életben. (De bocs, ez már egy hosszabb téma...)Jelenleg az egész világban rendkívül sok negatív oldala van az ún. "tömegturizmusnak" - s ez így nem mehet tovább sokáig, ez biztos.Nagyon örülök, a hozzászólásokat olvasva, hogy egyre tudatosabb, egyre jobb és értőbb szemmel utaznak a legtöbben.

Bogi111 - 2009.07.27. 18:47

Én teljesen egyet értek Apocával, és a tanúja vagyok.(mivel együtt mentünk). Mondhattok amit akartok, de akkor is így volt.

Apoca - 2009.07.27. 18:33

CM: Nem tudom, honnan vetted, hogy csak a rosszat kerestem Korfun. Éppen ellenkezőleg, az útikönyvek és élménybeszámolók alapján egy kitűnő nyaralásra számítottam. Annak persze örülök, hogy ennyire biztosan tudod, kik szórják szét arrafelé a szemetet. (Már látom is magam előtt, ahogyan a gonosz turisták zsanért csempésznek Korfura a hozzávaló hosszú, rozsdás csavarokkal, majd az éj leple alatt aljasul szétszórják a tengerparton...) A korfui szupermarketek árait a magyar árakhoz hasonlítottam, és azokhoz képest tényleg drágák. Ha mindenképpen Nyugat-Európához akarunk viszonyítani, akkor a lepukkantabb német szupermarketekhez képest is drágaság van. A jobb német, osztrák stb. áruházakat nem szeretném alapul venni, egyszerűen azért, mert Korfun nem található meg az a színvonal (választékban, kinézetben). Ami a Holdra szóló invitálást illeti: tudom, hogy egyes embereknek nehéz elviselni, ha valakinek más a véleménye mint nekik, vagy esetleg eltérő az igényszintje. Azonban jobb, ha elkezdesz megbarátkozni a gondolattal, hogy nem távolíthatsz el az országból mindenkit, aki nem mindenben ért egyet veled. A beszámolóimat nem kötelező olvasni, ha valaki mégis megteszi, akkor konkrét megjegyzéseket, ellenvetéseket szívesen fogadok, az általános ledorongolásra nem vagyok vevő, még egy ilyen láthatóan mindenben szakértő és tévedhetetlen fórumtagtól sem. Bár én a világért sem küldenélek el a Holdba, arra azért megkérnélek, hogy az ilyesmit nyugodtan tartsd meg a családodnak, ha nálatok otthon ez a stílus...

Apoca - 2009.07.27. 17:59

radirpok: Egyetértek és köszönöm a kiegészítéseket.

Apoca - 2009.07.27. 17:58

dimitrisz: Tekintve, hogy én Korfuról írtam és nem Görögország egészéről, valamint nem főszezonban voltunk ott, nem tudom értelmezni, hogy az általad leírtak hogyan vonatkoznak a beszámolómra...

Apoca - 2009.07.27. 17:52

blackpearl55, Csubi: Érdekes, hogy már 10 éve is ennyire ellentmondó tapasztalatokat gyűjtöttetek. Úgy látszik, a helyzet azóta sem változott: van akinek tetszik Korfu, van, akinek nem.

Apoca - 2009.07.27. 17:50

lasloma618:Köszönöm az elismerést. Egyetértek veled, Horvátországot inkább választanám legközelebb, mint Korfut. A görögöket viszont általánosságban nem akarom minősíteni, a beszámolóm kizárólag Korfura vonatkozott. A görög szárazföldön és Rodoszon sokkal jobbak voltak a tapasztalataink, igaz, hogy az régebben volt, így a mostani helyzetről nem mernék nyilatkozni.

Apoca - 2009.07.27. 17:34

Kedves Mimmok!Nem látok semmi ellentmondást az általad feltett képek és az én beszámolóm között. Ha figyelmesen elolvastad, rögtön az elején leírtam: "Több gyönyörű öblöt láttunk, csodálatos színekben játszó tengerrel, zöldellő tetejű meredek sziklákkal." A beszámolódban leírtaknak nagyságrendileg a felét láttuk. Egy részéről írtam én is (pl. Paxos-Antipaxos), másik részét nem tartottam akkora élménynek mint te. (Pl. a Korisszion-tó hihetetlen gazdag madárvilágából hosszas gyaloglás után is összesen talán két-háromféle madarat láttunk, amiért szerintem igazán kár Korfura repülni és utána még órákat autózni, mert itthon sokkal olcsóbban láthatok hasonlókat. Mondjuk "kedvelt kirándulóhelynek" azért nem nevezném, mert rajtunk kívül összesen öt másik embert láttunk azon a helyen, ahol megközelítettük, és mindannyian hamarabb visszafordultak, mint mi). Leikimmi kikötőjét én is megemlíthettem volna, mert onnan indultunk hajókirándulásra és életemben nem láttam még ennyire igénytelen, kiépítetlen kikötőt. De ezt részletkérdésnek tartom, ezért nem írtm róla. És még folytathatnám. Láttunk ezt-azt, volt, ami tetszett, volt ami nem. Azt egy percig sem tagadtam, hogy gyönyörű képeket lehet készíteni Korfun (majd teszek fel én is néhányat, ha kiválogattam a termés javát), de azt is fenntartom, hogy az általunk bejárt partok többsége csak távolról szép. Most már látom, hogy a kételkedők kedvéért kellett volna fényképeket készítenem a parton szétszórt szemeteszsákokról és a vízbe vezető rengeteg szennyvízcsőről is, de ezt elmulasztottam. Aki nem hiszi, járjon utána...

Apoca - 2009.07.27. 16:59

Lavi:A Korfuról szóló beszámolók többsége hozzád hasonlóan értékeli a szigetet. Ehhez képest nekem csalódás volt. Bár szerintem is szép (lásd a beszámolóm címét), de messze nem annyira, mint amennyire mások leírásai alapján vártam. Ezért írtam ezt a viszonylag hosszú beszámolót, hogy ne csak a dicshimnuszokat lehessen olvasni.

Mimmok - 2009.07.27. 16:41

Kedves Apoca! Csak kíváncsiságból, megtennéd - ha lesz idod -, hogy elolvasod a Korfu másodszor címu beszámolómat, megnézed a hozzá tartozó képeket és oszintén! leírod, hogy az ott olvasottakból/látottakból Ti mennyit láttatok, illetve a képeket mennyire tartod ismerosnek? Csak mert ami ott van, az (is) Korfu... Köszönöm!

Apoca - 2009.07.27. 16:20

Jodie, Mimmok:Én alapvetően Korfuról írtam le a véleményemet, élményeimet (pontosabban kis családomét), az utazási irodát csak mellékesen említettem meg. Tehát az általam leírtak nagy többsége független attól, hogy milyen irodát választottunk. Ettől még másoknak lehetnek más tapasztalatai. (A szálloda a kategóriához képest csapnivaló volt, ez viszont a Neckermann hibája, és részben persze a miénk, amiért nem néztünk utána. Éppen ezért a szállodával kapcsolatos "élményeimet" nem részleteztem.)

Apoca - 2009.07.27. 16:11

tibi234:Köszönöm színvonalas hozzászólásodat. Én a leírásomban megpróbáltam disztingválni, bemutatva az előnyöket és hátrányokat is. Úgy látom, te hasonló szellemi műveletre nem vagy képes. De talán még megtanulhatod, ha igyekszel. Mindenesetre arra kérnélek, hogy ameddig a kultúremberhez méltó hangnemet el nem sajátítod, addig a továbbiakban ne szólj hozzá a beszámolóimhoz. Előre is köszönöm a megértésedet.(Disztingválni= különbséget tenni, árnyaltan látni a dolgokat.)

Apoca - 2009.07.27. 15:58

nagygabor84:1. Lehet, hogy te nem találkoztál még elismervénnyel bérelt kocsi visszaadásakor, de például az idézett korfui cég hivatalos nyomtatványán (Contract - szerződés a neve) is található egy ilyen rovat, amely pont arra szolgált, hogy rögzítsék a visszavétel tényét és idejét. Csak a "kedves" kölcsönzős kolléga ezt nem volt hajlandó kitölteni. Vajon miért, ha egyszer ott van a sablonon?2. Szerinted, aki Korfun át akar verni, az biztosan nem görög. Ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom, miután nem kérhettem pedigrét vagy útlevelet a szolgáltatók személyzetétől. Viszont nem is érdekel különösebben, hogy helyiek vernek át vagy a helyiek által alkalmazott külföldiek. Az általam leírt esetek valódiságára tanú a családom, kivéve azt az egy esetet, amikor az előre megbeszélt bérleti díj kétszeresére akartak megvágni, mert akkor egyedül voltam, erről viszont papírom van, miután az összeget előre kitöltötte az iroda a szerződésen. 3. Természetesen nem kutattam szeméttárolók után a part mellett, mert nem ezért mentem oda. Viszont vannak gyerekeim és nem szeretném, ha rozsdás csavarokba gyalogolnának bele a talpukkal. Lehet, hogy a te igényeid nem ilyen magasak - különbözőek vagyunk.4. Szerinted mulatság magamnak szervezni a programokat, szerintem pedig erre vannak az utazási irodák. Némelyik el tudja látni a feladatát, mások nem.5. Nem tartom tisztességesnek a magyar gyorséttermet, egy euróba kerülő lángost összehasonlítani a korfui "normál" éttermekkel. Én az ottani normál, "beülős" éttermeket a hasonló kinézetű magyar helyekkel hasonlítom össze. Ebben az összehasonlításban a magyar (valamint a német, osztrák, bolgár, szlovák...) éttermek magasan verik a korfuiakat. Legalábbis szerintem és a családom szerint. Mint írtam, ez szubjektív.6. A Sissy kastéllyal kapcsolatban nem tartom szőrszálhasogatásnak, amit írtam (csak az épület fele látogatható de ezt nem mondják meg előre, a kert nem túl pazar stb.). Persze attól függ, mihez viszonyítok. Ausztriában szinte bármelyik vidéki ház kertje szebben gondozott, mint a korfui palotakert. De ha a balkáni viszonyokhoz képest nézzük, akkor nem is olyan rossz.Végül szerinted:"Örök tanúság: ha eltervezed hogy jól fogod érezni magad, akkor úgy is lesz, ha meg azt tervezed el hogy a létező összes "hibát" megtalálod, akkor mindegy hogy hol vagy és mikor..." Hát lehet, hogy neked mindegy, hol vagy és ott mi fogad, inkább előre eldöntöd, hogy egy hely jó és utána számodra minden elfogadható. Én viszont szeretek a tapasztalataimra hagyatkozni, tiszta helyeken üdülni, és minőségi szolgáltatást kapni a pénzemért. Ezek szerint neked Korfu megfelel, nekem pedig nem. Neked kívánok jó mulatást, én viszont nem hiszem, hogy valaha visszamegyek.

zirk - 2009.07.27. 15:02

Két dolog jutot eszembe: az egyik, hogy Neckermannal utazni hülyeség, a másik, hogy kísértetiesen emlékeztetsz azokra az útitársakra, akikkel néhány éve Görögországban voltunk, és az út végén arról panaszkodtak, hogy borzasztó volt a koszt a szállodában, mikor megérdeklődtük, hogy ugyan miért, kiderült, hogy pl. a főzelékeket hiányolták. Görögországba szállodába menni szvsz hülyeség, levest és rántott szeletet enni meg még nagyobb hülyeség (a görögök konyhában ezek egyike sem található meg hagyományosan - egyszer egy görög pincér, amikor levest akartak tőle rendelni a szomszéd asztalnál, felhúzta a szemöldökét, ránézett a vendégre, és azt kérdezte: "levest?? Forró vizet? Olyat a görögök nem esznek").Aki egy turistáknak épített élménykomplexumot keres fel, szerintem ne minősítse az egész szigetet, vagy helyet, mert Görögország ennél sokkal szebb, és varázslatosabb, csak el kell kerülni a népszerű szórakoztatóhelyeket, abban lehet, hogy Spanyolország valóban sokkal jobb.És meg egy utolsó dolog: Spanyolország, Olaszország és Görögország között az az óriási különbség, hogy a görögök NEM lopnak, és nem lopják meg a turistákat (99%-uk), ellentétben a két másik országgal, ahol már minden egyes alkalommal bepróbálkoztak ilyesmivel. 15 éve járok ide, voltam már minden részén, de még soha, egyszer sem akartak átverni, ennek ugyanis hagyománya van: régebben a görögöknél a lopásért halálbüntetés járt, míg pl. a gyilkosságért nem, de ez már a görög logika hátulütője :) és ez olyannyira benne van a kultúrájukba, hogy ezzel ellenétessel találkozni kirívó, ritka eset. Ja és Athén Európa legbiztonságosabb városa (hivatalosan), ergo aki meg akart lopni, nagy valószínűséggel nem görög volt. A turisták lopnak, és azok szemetelnek is.

lvitya - 2009.07.27. 14:21

Én voltam Korfun, de nem azt tapasztaltam, mint amiket te leírtál.A beszámolódból inkább az derült ki, hogy neked még a sz@r is büdös...

mokkaczuka1 - 2009.07.27. 00:14

Nem akarok senkit megbántani, de ez az egész hasonlít egy korábbi marokkói beszámolóhoz. Magyarán tipikus délszaki simlis cigány lehúzási kísérlet volt ez, és szvsz a görögöktől nagyon más nem is várható; ezt a szitut az teszi baromi súlyossá, hogy a Neckermann adja hozzá a nevét. És ha még ez az egész drága is volt, az nagyon gáz. Mert ha mindezt Tunéziáról olvasom, hát oké, arabok, inkorrektek, erre mindenki számíthat, aki szarért-húgyért akar nyaralni. Na de egy uniós országban? Én azt a kölcsönautós palit úgy basztam volna pofon, hogy még csak na.Pláne ha gyerekkel vagyok és úgy szívatnak.

ToysRUs - 2009.07.26. 14:40

Tengerpart? Természet?Választék? Normális árak?New England forevör.(Egyszer voltam görögbe', Athénban 2 nap alatt háromszor próbáltak átvágni, az első még sajnos sikerült is nekik... soha többé.)

z11z11 - 2009.07.26. 14:07

Nem jó így elrontani azok kedvét, akik még csak oda készülnek. Ha ez mind igaz, akkor ő maga is rá fog majd jönni.Egyébként meg világjárvány van, újinfluenza. Nem jó ötlet mászkálni mindenfelé. Én csak belföldön utazok!

CM - 2009.07.26. 10:04

Aki a Neckermannal utazik, az meg is érdemli. Meg az is, aki csak a rosszat keresi. Ahol sok szemetet látsz, ott a turisták szórták szét, ebben biztos lehetsz. Én két éve voltam, abszolút semmi ilyesmiket nem tapasztaltam, lehúzós étterembe egyszer akadtunk bele. Az, hogy a szupermarketekben milyenek az árak... Te körülnéztél már Európa más országaiban? Következő úticélnak javaslom számodra a Holdat - csak odaszóló jeggyel.

Foximaxi - 2009.07.25. 11:36

Miután több látogatást tettünk a fontosabb görög szigetekre, 95%-ban egyetértek az útibeszámoló írójával: Korfu a leggyengébb.Ezért járunk az utóbbi időben Spanyolországba...

radirpok - 2009.07.25. 09:32

Roviden osszefoglalva: Korfu a kulfoldi (elsosorban angol) turistak kiszolgalasara allt ra maximalisan, ennek eredmenyekent "zullott" le. Vannak meg reszek, ami sejteti, milyen lehetett ez a sziget Durrell idejen, de manapsag mar nem trivialis ezek megtalalasa. Nekunk tavaly sikerult: Paleokastritsa falu folott van egy masik, meg egy harmadik (a nevukre sajnos nem emlekszem), ide gyalogosvenyeken fel lehet setalni hangulatos olajfaligetek es echte mediterran novenyzet kozott - a kilatas is jobban esik, ha megdolgozol erte ;-). Valamint vannak kevesbe frekventalt strandok, ahol egy buvarszemuveggel es egy pipaval jopar orat el lehet tolteni a tengerparton. Korfu varos is erdekes, egy napot erdemes raszanni (nade azert Velencehez hasonlitani...).Kerdes, hogy megeri-e az arat a korfui ut. A fent felsorolt negativumok (es sajat tapasztalatok: pl. Paleokastritsaban aludni nem lehet - hajnalig megy a mulatos zene a szallodakban) miatt en nem hiszem, hogy visszamegyek Korfura. Esetleg egy nomad (satrazos) gorog korut alkalmaval egy-ket ejszakara. Ja, es persze: utazasi irodaval soha tobbet. De az egy masik tortenet ;-)

dimitrisz - 2009.07.25. 08:21

mi minden evben gorogorszagban nyaralunk, soha nem mentunk ceggel, magunk szervezzuk, veszunk konyveket , mint pl secret beaches of greek islands etc es meg soha nem csalodtunk. mar egyetemista koromban rajottem, hogy nyar kozepen gorogorszagban nem gorogoket hanem nemeteket angolokat lathatsz csak, szoval eloszezonban, utoszezonban fedezheted fel GOROGORSZAGOT, a gorogoket. es meg soha- ertsd soha nem csalodtunk

blackpearl55 - 2009.07.25. 07:50

Kb 10 eve voltam ott, ugyanezt tapasztaltam. Sajnalom, hogy a bevetelbol nem aldoznak fejlesztesekre.

Csubi - 2009.07.25. 01:24

10 éve voltam Korfun, akkor jó volt.

lasloma618 - 2009.07.24. 17:03

Nem voltam még Korfun, de ezek után meg is gondolom, hogy odamenjek.Pedig már tervben volt.Horvátországban KRK-szigeten voltam már többször is a családdal, de mindenkinek nagyon tetszett. Ott sem olcsó, de azt nem lehet róla elmondani, hogy olyan drága és olyan átvágós mint a görögök. Lényeg a lényeg, kitűnő és helyenként nagyon szórakoztató volt az "úti-beszámolód", nem beszélve arról, hogy mindenkinek jól érthető és hasznos.Nagy gratula!

Lavi - 2009.07.24. 13:50

Hát én is megdöbbenve olvastam ezt a negatív "élmény"beszámolót... Én háromszor voltam Korfun, és csodaszépnek találtam! Annyira varázslatos az egész sziget (és általában Görögország) hangulata, hogy még a negatív dolgok felett is szemet tudok hunyni, mintha nem is léteznének! Sok a szemét, hát persze, vannak helyek, ahol sok, de azért én sem hiszem, hogy több lenne mint pl. Budapesten... Aki Korfura akar menni, semmiképp ne gondolkodjon, fantasztikus, romantikus, gyönyörű, azonnali hatállyal menjen oda! :-)

Jodie - 2009.07.24. 13:12

Korfu nekem is bejött , voltam már kétszer családostul , de a Neckermannról megvan a véleményem!!Korfu IGEN , Neckermann SOHA !!!üdv.Jodie

Mimmok - 2009.07.24. 13:01

Korfu egyszeruen gyönyöru, tökéletes választás egy változatos, élménydús nyaraláshoz nincs rajta mit gondolkodni, nyomás csomagolni - aki megteheti!Továbbá: mindenkinek úgy sikerül a nyaralása, ahogy azt megszervezi... ha helyette egy utazási iroda szervezi, az ne csodálkozzon...

tibi234 - 2009.07.24. 11:15

Korfuval semmi probléma nincs, szerintem inkább veletek van valami probléma. Ezért kár elutazni bárhová, hogy csak a rosszat vegyétek észre. De gondolom, nektek itthon sem jó semmi, rosszak a szomszédok, szar a munka, büdös a város.....Egy ilyen beszámolóval elveszed az emberek kedvét az utazástól.Akik még nem voltak: Korfu gyönyörű és ne gondolkozz rajta nézd meg!!!

nagygabor84 - 2009.07.14. 21:30

Csak néhány dolgot szeretnék hozzáfűzni az irományodhoz:1."A visszavételnél a képviselő már „csak” egy órát késett, viszont mikor elismervényt kértem tőle arról, hogy a kocsit hibátlanul átvette, úgy nézett rám, mintha a Marsról jöttem volna. Némi huzakodás után végül aláírta a papírt. (Lehet, hogy ha ehhez nem ragaszkodom, akkor megpróbáltak volna utólag rámverni valamilyen nem létező kárt?)"Nem hiszem hogy van olyan hely a világon, ahol erről elismervényt adnának. Merthogy nincs neki értelme. Elismervényre teszem fel akkor lenne szükség, ha kárt tettél volna az autóban, és akkor ők ismertetnék el veled azt (bár probléma akkor sincs, mert Korfun a bérelt autókra van biztosítás). Én már nem egy országban béreltem autót, de ilyen fajta elismervénnyel sehol sem találkoztam - feltételezem nem hiába, hiszen onnantól kezdve hogy te visszaadtad neki az autót és ő ott abban a momentumban nem szól neked hogy baj lenne a kocsival, akkor késsőbb már nem is teheti. Ez amolyan "pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el" módon működik, és később x idővel már hiába próbálkozna bármivel, nem juthat eredményre, mert nincs neki jogi háttere, lehetősége. Én is úgy néztem volna rád mintha a Marsról jöttél volna.2.Írtad 1-2 helyen hogy Korfun megpróbálják átverni itt-ott az embert. Ezzel kapcsolatban két dolog:- az átveréshez 2 ember kell, szal ha hagyod magad...- Korfun úgy általában az emberek 99%-a nem akar átverni. Ha mégis ilyennel találkoztál, akkor az tuti nem görög szármzású lehetett.3.Írtad hogy sok szemetet találtatok...Én inkább azt mondanám, hogy igen, lehet olyan helyet találni, ahol van szemét. Mi a párommal tavaly és idén voltunk Korfun (és tervezzük hogy még fogunk is menni), és mi is láttunk olyan helyeket ahol van szemét, de azért túlzás lenne azt mondani hogy ez Korfura jellemző. Inkább azt mondanám, hogy vagy nektek van nagyon kiélezve a látásotok ilyesmire, vagy szeméttárolók után kutattatok tengerpart helyett. Ezt nem kötekedésként írom, csak arra akarok célozni, hogy ha az ember nyaralni megy és nem abból a célból indul útnak hogy minél több hibát találjon mindenben, akkor nem is biztos hogy ezek feltűnnek...4.Írtad hogy csalódtatok néhány fakultatív programban... Ez igazából független Korfutól, mivel én akkor sem állnék szóba utazási irodákkal, ha ők fizetnének nekem érte... Egy szó mint száz, ha tutira akarsz menni, magadnak kell szervezni a programokat. Ez azért is jó mert nyaralós programokat szervezni jó mulatság, meg azért is mert akkor nem kell másoktól függeni, és ha valami nem sikerül, akkor csak magadat hibáztathatod.5.Drágának találtad a kajákat...Mi az ott vásárolt kaják 99%-ával elégedettek voltunk, és inkább kifizetek Korfun 7-8 eurót egy igazán finom Gyros-ért mint pl. Magyarországon forintban ugyanennyit ennél rosszabb kajákért vagy sokkal kevesebbet ehetetlen kajákért (ha szoktál itthoni üdülőközpontokban gyorskajákat vásárolni - "hambi", "hot-dog", "lángos" -, akkor tudod miről beszélek). Magyarországon sokkal csúnyábban leakasztanak sokkal sz@rabb ételnek nevezett valamikért. Igazából úgy fogalmaznék, hogy míg Korfun időnként kifoghatsz egy-egy nem olyan jó kaját, addig itt nálunk időnként kifoghatsz egy-egy ehetőt.6.A Sissi-kastély szerintem (és az emberek nagy része szerint) szép, szőrszálhasogatni és hibát találni a világ összes helyén lehet.7."míg olajligettel tényleg tele van Korfu, én egyetlen kumkvát ültetvényre sem emlékszem..."Azért mert egy hét alatt kizárt hogy minden helyre eljutottatok, pláne ha utazási irodás programokra pazaroltátok az időt...Mi tavaly 1 hét alatt 600, idén pedig szintén 1 hét alatt 800km-t tettünk meg a bérautóval Korfun mindenfelé, mégis maradtak helyek amiket még mi sem láttunk.8."A legrosszabbak az olyan utazások voltak, amikor Korfu város mellett kellett volna elmennünk, mert elkerülő utat nem találtunk, a városban viszont elég nagy a káosz."Korfu városban tényleg elég nagy a káosz (nem nagyobb mint Budapesten), mi viszont minden egyes alkalommal el tudtuk kerülni (amikor szándékunkban állt).Örök tanúság: ha eltervezed hogy jól fogod érezni magad, akkor úgy is lesz, ha meg azt tervezed el hogy a létező összes "hibát" megtalálod, akkor mindegy hogy hol vagy és mikor...

Apoca - 2009.07.05. 10:16

Köszönöm a jó kívánságot, és örülök, hogy tetszett a beszámolóm. Nemsokára folytatom továbbiakkal.

futestechnika - 2009.06.30. 22:11

Köszönöm a nagyon hasznos beszámolót, egyúttal engedd meg , hogy gratuláljak, és további szép utakat kívánjak.:Emőke


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina