Helsinki-i séta

Finnország Helsinki

Ott-tartózkodás ideje: 2004. aug. 01.  (1 nap)

1 hozzászólás I 5 759 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. jún. 11. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Mamszi Beszámolója
Helsinkiben mindösszes sajnos csak egy napot volt szerencsénk járni, sétálni, mikor a baltikumi útunk keretében Tallinból egy hatalmas hajóval átlátogattunk reggel és este visszahajókáztunk.
A város nagyon szép, rendezett, tiszta és nem kelti egy főváros jellegét, inkább egy megyeszékhelyét vagy második legnagyobb város jellegét, Nyugat-európai viszonylatban.
Hiszen nem is élnek ott milliók.
Amikor ott járunk, az időjárás nem volt hozzánk kegyes, hol esett, hol szikrázóan sütött a nap és mivel erős front is volt, jobbára fejfájással küzködtem végig.
Azt viszont meg lehet állapítani, hogy a város régebbi része, ahol a nagytemplom van, előtte a cári uralmat építészetileg mindenképp idéző főtérrel és környéke a legszebb a városban, a tengerpart előtt.
Volt szerencsénk a városi nagy parkot is megnézni, ahol a Sibelius zeneszerző emlékére készített fejszobor és emlékmű is található , modern alkotás, egy szélorgona, ezért ha szeles időjárás van, keresztül fúj a sípjain és érdekes hangokat ad ki.
A városi park környezetében találhatók modernebb építmények, mint az Opera épülete, a helyi Kongresszusi Központ.
A Parlament épülete már kicsit régebbi, de mégiscsak modernebb épület( olyan, mint egy írógép belseje).
Jártunk egy barlangtemplomban is, ahol lehetett orgonaszót is hallani, egy ember által épített építmény, nem természetes képződmény.
Ami még számomra élményt jelentett, az a Vásárcsarnok, érdekes kialakítású épülete, és az a hangulat, hogy a közeli partról a galambok és főleg a sirályok ahogy ki-be mászkálnak, halért és egyéb tengeri herkenytűért, kunyorogva.
A Vásárcsarnok üzletei tisztán és nagyon rendezetten követik egymást az épületen belül, mindent meg lehet találni és szerintem nagyrészt elérhető áron, ha az ember magának vagy családjának, ismerőseinek szeretne inen valamit hazavinni, nem romlandóra gondolok. Sokféle tengeri állat van természetesen, meg mivel a balti és skandináv népek nagy dzsem és mézevők, ezekből is nagy a kínálat. És persze a Finlandia vodka mint csokitöltelék is megjelenik sokféle formában. Mi is halakat ettünk a piacon, abban biztos lehet az ember, hogy friss, mert ott van a tenger, ahol fogják. :o) Ami meglepett, hogy nagyon sokféle édesség is van náluk, csokifélék, valószínűleg a hosszú sötét estéken és nappalokon, mikor hogy hozza az évszak, az ital mellett a finnek ezekkel csillapítják a depressziójukat.
Van egy gyönyörű vitorlás hajó is a kikötőben, azt mindenképp lefényképeztük, nem tudom, használatban van-e, vagy sem, de nagyon jól néz ki a tengeren.
Volt szerencsénk végigsétálni a parton lévő souvenir piacon, persze egy plüss rénszarvas (amit azóta saarvi-nak neveztünk el) is vettünk ott.
És láttuk a pályaudvart is, ahol minden vonat olyan modern, legalább, mint itt néhány, ami a közelebbi személyszállítást intézi.
A városban a parttól nem messze van a bevásárló negyed, hatalmas ruházati és egyéb tartós és nem tartós iparcikket árusító áruházakkal és kisebb boltokkal, azt gondolom, itt is megtalálható az összes híres tervező és világcég mintaboltja.
Ami nagyon tetszett, hogy elég sok zenekaroknak jó hangszerboltot láttunk, sok könnyűzenei csapat lehet Finnországban. :o)
Mi is ismerünk párat, végülis... :o)
A hajókázással kapcsolatban, mi nem a központi és a főtérrel szemben lévő kikötőben szálltunk ki és be, hanem egy mellékebb kikötőben, de ettől függetlenül nagyon érdekes volt az út, mégiscsak a tengeren hajókázni más, mint a Balatonon, vagy akár a Adrián, ez olyan "igazibb élmény".
És a távolban mindig lehetett hatalmas hajókat látni.
Azt már az utazás során Tallinban is megszoktuk, ahol korlátozva van az alkoholfogyasztás, de a finneknél mindenképp, hogy finn és svéd emberkék tömegével járkálnak ide-oda ezekkel a hajókkal, mert itt szabad inni és természetesen berúgni, mikor kikötnek, akkor meg lehet folytatni a nemes egyszerűséggel csak Alcool nevű műintézményeikben a fogyasztást Tallin kikötőjében.

Ezen a gyűjtőlapon lehet még többet a városról megtudni.

http://helsinki.lap.hu/


Helsinki környékén a tengeren sok kisebb sziget is található, ide sajnos nem volt már időnk eljutni. Ezeken általában villák vannak, egy-egy gazdagabb finn él itt vagy tart fent szebb házakat.
Helsinkiben a városi park közelében található az Olimpiai falu illetve azon stadionok és csarnokok, amelyek a többek között az 1952-es téli olimpiának is teret adtak.

Ezen a weblapon a városi közlekedéssel kapcsolatban lehet információkhoz jutni, illetve tartalmaz egy interaktív várostérképet is.

http://www.hel.fi/wps/portal/!ut/p/kcxml/04_Sj9SPykssy0xPLMnMz0vM0Y_QjzKLN44PMAbJgFieQfqRyCIG8Y5wgSB9b31fj_zcVP0A_YLc0IhyR0dFAIJNTQ4!/delta/base64xml/L3dJdyEvd0ZNQUFzQUMvNElVRS82XzNfUDQ!?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/en/Helsinki/Services/Maps+and+transport
Értékeld az élménybeszámolót!
8 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Koga - 2007.06.05. 23:05

Szép képek, s nagyon jó leírás. A városban amúgy tényleg ennyire uralkodóak a hideg-rideg színek? Nekem tetszenek, csak mindenhol erről a nagy fehér épületről lehet látni képeket a neten, s már elképzeltem hogy esetleg egész Helsinki ilyen - s nem akarok csalódni, ha netán évek múltán valahogy el tudok jutni ide.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina