Pár napos szafari Kenyában

Kenya

Ott-tartózkodás ideje: 2007. jan. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 11 776 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. júl. 18. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar kalubu Beszámolója

Cimkék: Amboseli  gepárd  Nakuru  oroszlán  szafari  szafári 

Írta: Buzás Balázs (Balazsbuzas.com)

Kenyában kezdünk, ahol meglepetten tapasztaljuk, Nairobi a hírével ellentétben már nem olyan vészes, mint pár éve volt. Vannak sötét oldalai, de a turisták által látogatott belvárosi részekre nagyon vigyáznak. Sajna a Nemzeti Múzeum tatarozás miatt zárva, így első utunk a David Sheldrick Alapítvány elefánt és orrszarvú menhelyére vezet, ami közvetlenül a Nairobi Nemzeti Parknál található. Célja a vadon talált árva állatok felnevelése, amihez a turistáktól szerzik a pénzt. Pár fotó erejéig beugrunk a Safari Walk-ba, majd irány Kenya déli része, az Amboseli Nemzeti Park. A nagy területen jól szétszóródnak az állatok, belőlük alig látunk valamit, de a Kilimandzsáró állandó látványa mindenért kárpótól bennünket.

Itt egy kis kitérő következik Tanzániába és Ugandába, erről az adott élménybeszámoló alatt olvashatunk.

Kenyába visszafelé van még időnk, hogy az egész napos Kampala-Nairobi buszozást megszakítsuk. A táj unalmas, főleg több száz hektáros kávé és tea ültetvények, írtások és rengeteg ember mindenhol. A Nakuru-tóra esik választásunk, ami közvetlen a hasonló nevű város mellett található. Szombat este lévén, már nem könnyű a szafarihoz megfelelő taxist találni holnapra. A terepjárós cégek háromszoros árakkal próbálkoznak és nem hajlandók alkudozni. Sok választásunk nincs, mert Kenya egyik legnagyobb városát ilyen későn már a kurvák, stricik, nepperek és az őket kiszolgáló taxisok hada uralja. Végül a lepusztult szálloda biztonsági őre szerez egy mosolygós, de félrészeg taxist. Megegyezünk, holnap hajnalban indulunk állatlesre.
Korán kelünk, de az ember még sehol, az őr szedi elő valahonnan, állapotából ítélve egész éjjel ivott. Sebaj, mosolyog, irány a park. Előtte kerékcsere, a bejáratnál némi félreértés. Emberünk persze még soha nem járt itt, így az általa mondott árba nem számolta bele a saját és kocsija belépőjét... Könyörög, a pénztáros hajthatatlan, mi fizetjük, behajtunk. Az elektromos kerítéssel körbevett, valóban szép és állatoktól hemzsegő parkban kiszállni szigorúan tilos és veszélyes, de a szükség nagy úr, sofőrünk tízpercenként száll ki, hogy könnyítsen magán. Mázlija van, nem viszi el az oroszlán. Ideális szafari sofőr. A parkot és az állatokat nem ismeri, de jól vezet és bármit megtesz a sikeres szafari érdekében. Ha kell, az iszapos partig megy és képes több száz métert is tolatni a legrosszabb úton csupán azért, hogy az akáciák közül előbukkanó zsiráfot jobb fényben fotózhassam. A turisták autóit figyelve megtaláljuk az itt élő pár tucat orrszarvú példányait is, ami rövid időre még alkoholtól kába emberünk figyelmét is leköti. Őszintén tetszik neki, akárcsak az út szélén randalírozó páviáncsapat. Kifelé menet nőstény oroszlán sétál az úton, egyenesen velünk szembe jön. Sofőrünk pánikszerűen tekeri, rángatja fel, én a másik oldalon tekerem le az ablakot. Az oroszlán persze ránk se hederít, közvetlen az autó előtt balra fordul és egy kidőlt fán, remek fényekben pózol percekig. Ezzel a látvánnyal zárul egyhónapos kelet-afrikai utam, remélem hamarosan visszatérek ide.
Értékeld az élménybeszámolót!
6.5 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina