Párizsi séták

Franciaország Párizs

Ott-tartózkodás ideje: 2006. márc. 01.  (1 nap)

0 hozzászólás I 13 546 látogató olvasta. Rögzítve: 2007. jún. 10. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Mamszi Beszámolója
Párizsban kétszer is volt szerencsém több napot is eltölteni, először 2002-ben, majd 2006-ban, előbbi volt az első közös külföldi utunk későbbi férjemmel, az utóbbi pedig mindig is emlékezetes lesz, több okból.
Ez volt a nászútunkés ekkor már várandós voltam a lányommal, aki azóta már nyolc hónapos is elmúlt (2007. júniusban írom ezeket a sorokat).
Párizsról nem lehet eleget írni, egy olyan város, a méreteivel, a benne megtalálható kultúrák egyvelegével, melyet az ide az évtizedek során betelepülő afrikai, ázsiai és természetesen egyéb, akár más európai országokból ide települt bevándorló tömegnek is köszönhető, meg a lépten-nyomon, minden utcában szemben jövő "történelemmel" vagy az új városrésznél a jövő előrevetítésével minden-de minden itt megtalálható.
A város alapvetően, azt gondolom, klasszicista benyomást kelt, egy híres építész szinte milliméter pontosággal alakította ki a város képét, amelyet madártávlatból lehet a legjobban látni, sugárban és rendezetten következnek az utcák, sugárutak és körútak egymás után,de persze itt is vannak modernebb, meg szecessziós részek, és a műemlékek legfőképp gótikusak, (hiszen a franciákra a renenszánsz építészet nem gyakorolt olyan erős hatást), helyette a "csúcsíves" stílus nyert teret.

Párizst a Szajna választja ketté, bal és jobb partra, középen a Cité szigetével. E
zen a vízi úton lehet hajókázva sok építményt egy kicsit más megvilágításban is látni.
Most persze sorolhatnám, hogy melyekre gondolok, de azt gondolom, aki idetéved, ismeri akár a Notre Dame-ot, akár az Eiffel-tornyot, a Cité szigetét, a Conciergie épületét, akár a d'Orsay pályaudvar volt épülete most d'Orsay Múzeumot, akár a Louvre nevét,(http://www.louvre.fr/llv/commun/home_flash.jsp?bmLocale=en) nem beszélve a Sacre Coeur épületéről, a festők teréről, a Pigalle-ról, a Moulin Rouge-ról, a Montmarte-ról, a Montparnasse-toronyról, a Champs-Ellysées-ről ( ha jól írom... :o), meg a Diadalívről, és persze akkor még nem említettem a Városháza környékét, a Börtön épületét, a Tuileriak-kertjét, a Luxemburg-kertet, a Quartier Latin-t a Colosseum-mal és a szajna parti könyv-, és képeslap árúsok sorát,kis Szabadság-szobrot.
Aztán persze ne feledjük el a Rodin Múzeumot sem, a Concorde térről, a Ritz szállodáról és egyéb környéki térről, mint pl. a Vendome térről és az obeliszkekről nem is beszélve, és még eszembe juthat a Cluny apátság, a gyönyörű III. Sándor híd is. Híres még a Világkiállításra, 1900-ban épült Grand Palais és Petit Palais a Champs-Ellysées legelején.
De én ide sorolom a párizsi metrót és az érdekes kijárati feliratokat is, a metró egy külön világ, sok állomással, egymásba kapcsolódó vonallal, ezekből két-három vonal olyan, amin csak végigmenve és kiszállva minen állomáson, lényegében megismerhető a város összes látványossága.
És ha a műkincsek tömegéről nem is beszélhetek maradéktalanúl, de azt mindenképp meg kell említeni, hogy a Louvre ad helyet a híres Mona Lisa-nak, a Milói Vénusz szobornak, a Hammurappi törvénykönyvnek és még sok-sok híres, történelmi festménynek, szobornak és ázsiai, afrikai, ausztrál, ókori, középkori és újkori műtárgynak. Találhatók is barokk kori festmények is, Rubenst, Velazquez és Goya neve gondolom nem ismeretlen, de találhatók is modernebb korok festőinek munkája is, bár ezeket inkább más múzeumban, akár a Pompidou-Központban, akár a Grand Palais-ban vagy a Petit Palais-ban jobban felfedezhetik az ez iránt érdeklődők.
A d'Orsay Múzeumban megtalálható az imresszionista festők többsége, de névszerint sok világhíres mű Van Gogh-tól, Monet-tól, Manet-tól, Cezanne-tól, Toulouse-Lautrec-től, Gauguin-től, Degas-tól, Sisley-től és Renoire-tól. Csak hogy a leghíresebbeket említsem, a teljesség igénye nélkül. Parádés összeállítás olyanoknak, akik a XIX. század második felének és a XX. század első európai felének festészetét nagyra tartják
Lassan már túristák által is látogatott hely a Défanse negyed, ahol szintén található egy modern diadalív, a La Grande Arche, mely látható a Diadalív-en át nézve. A Tuileriak kertjében meg, ha megállunk nagyjából a kert közepén, akkor egy vonalban látható a Concorde téren látható Obeliszk, mögötte a távolban a Diadalív, és a legtávolabbi ponton, még éppen láthatóan, a modern Diadalív. Ez is a várostervezés eredménye, a kiszámíthatóság, pontosság.
A metró nagyon jó közlekedési formát ad az egész hatalmas város bejárására, hisz Párizs is a kerületek tömege mellett már, világvárosként, London mellett, nagy obb régiókra bontható és a vonzáskörzetébe tartozó alvótelepüléseket is magábafoglalva kb. 8000 000 lakosnak ad állandó otthont és munkalehetőséget, tanulási lehetőséget is.
A metrón kívül a RER nevű helyi érdekeltségű vasútvonaluk is, illetve több, ami nálunk mondjuk a HÉV-nek felel meg, ezzel tudnak igazán a környező településekről hamar bejutni, mintha csak fél órán belül laknának a belvárostól.
Szóval a gyorsaság nagyon fontos a városba, különben nem is lehetne jól élhetővé tenni ezt a hatalmas várost.
Én inkább a sok ismert tény mellett arra szeretném felhívni a figyelmet, ami nem annyira közkeletű de érdemes tudni róla, hogyha odakészül az ember.
Ilyen szerintem a Festők tere és környéke, mert ide már nem mindenki jut fel, bár ez Párizs legmagasabb pontja és Sacre Coeur mellett érdemes még itt is sétálni egy nagyot, található itt egyébként egy kisebb Dali múzeum is.
Ilyen még a Per Lachaise temető, egy olyan temető, ahova már hosszú ideje nem temetnek, tehát nem "funkcionál igazán temetőként, inkább emlékhelyként és ahol nagy francia hírességek mellett pl. Jim Morrisson is nyugszik.
Ilyen az Operánál található parfüm múzeum és mintaszaküzlet. A Latin Negyedben található Pantheon-ban pedig híres francia írók és tudósok síremléke található, pl. Victor Hugo, Balzac.
Természetesen a Louvre végigjárására valószínűleg egy év is kevés lenne, hogy az ember fel is tudja magában dolgozni a látottak, de a nagy és kisebb túrát érdemes megejtetni azért.
Vannak Párizsnak modernnebbeknek nevezhető nevezetességei, mint a Pompidou Központ, ami kultúrális épületegyüttes, és leginkább egy atomerőműhöz hasonlít. Sokan nem szeretik, mert egy régi építményekkel beépített környéken épült és nem illik bele a környezetbe, de talán ez a lényege, hogy más, és ezért kelt figyelmet.
Benne modern művészek állandóan változó kiállításai vannak állandóbb kiállítások mellett. Körülötte a téren művészeti előadások szoktak lenni, meg zenészek szoktak fellépni, van egy modernebb szobrokkal tarkított nagyobb szőkőkút is.
Párizsban az a jó, hogy csak leül az ember és akár órákig tudja nézni a sokféle embert, ahogy közlekedik az utcán, és éli az életét az utcán, mindenféle nációt látva, különösen érdekesek a keverék lakosok, ahol már látod, hogy akár fekete, akár észak-afrikai, akár ázsiai, akár európai már egymással keveredve egy jópofa egyveleget alkotnak. A régi gyarmatosításból származóan a fekete lakosság mellett az arab származású lakosság száma is jelentős.
Sok igazi szép rasztafonásű és afrikai ruhában lévő nőt is láttam Párizsban, itt igazán szép nők vannak, szép vonásokkal, viszont a francia nők, amellett, hogy tényleg választékosan, divatosan és elegánsan vagy sportos-elegánsak és illatosan tudnak öltözni és kinézni, nem túl dekoratívak. A magyar fiatalabb nők sokkal szebbek az itteni fiatal nőknél.
A férfiak már mások, mert itt is aki igazán francia, van közöttük azért mediterránabb kinézetű és azok tényleg helyesek.

Na ennyit az emberekről, pl. a Pigalle környéke ahol csak feketéket látni szinte. A Montmartre kicsit olyan lehet, mint a Soho Londonban, mert itt az utcák, üzletek és lakosok is bohókásabbak, színesek sok mozi, mulató, stiptease-bár, kukkolda és sex-shop található, nincsenek igazán jellegzetesen szép épímények, de itt taláható a Moulin Rouge és innen lehet a Sacre Coeur dombjára is feljutni, gyalogosan, mintha a Halászbástyára másznánk fel itt Budán. De van egy kisvasút is, ami felvisz.

Érdekes, hogy mivel már mindenki autóval közlekedik, inkább a város szélére járnak nagyobb bevásárlóközpontokba vásárolni, a városban így "klasszikus közért hálózat" nem nagyon van, persze sok zöldséges-gyümölcsös, pékség, vegyes bolt van, meg tejes boltok, de ahol mindent egy helyen meg lehet venni, inkább a külsőbb kerületekben. Egy ilyen hálózat a Supermarché, ezek üzletei azért megtalálhatók pl. a Pigalle környékén, ott van egy nagyobb is, meg elvétve itt-ott, kisebb boltok, na itt lehet ténylegesen bevásárolni akár francia gasztronómiai inyencségekből is, mi is sok sajtot és bort meg dzsemeket vásároltunk is.
Európában, Olaszország mellett itt jut egy főre a legtöbb étterem, bár és kávézó, teázó, cukrászda, gyorsétterem és büfé, szóval mindenféle evésre, ivásra alkalmas hely, mert minden második ház alján lényegében ez van. Ezek brasserie meg restaurant, bar, stb. néven működnek, általában kiűlősek, kivéve télen és esős évszakban, és mindig tele vannak emberekkel.
A franciák nem főznek otthon olyan rendszerességgel és minden héten minden hétvégén sem, az estéiket is általában a lakóhelyük vagy munkahelyük közelében lévő étteremben töltik, általában ha vendéget hívnak, akkor főznek otthon, meg családi eseményeknél, és sokan itt is fogyasztják el a magyar értelemben vett "alig" reggelijüket, a kávét kis vajjal és dzsemmel és croissant-tal, vagy valami kisebb pékárúval, néha esetleg egy kis sajttal vagy sonkával.
Azt hiszem, a franciák inkább ebédelni és méginkább vacsorázni szeretnek betérni, ebben az időben az sok étterem mind tele van, mintha még ennyire is lenne kereslet, itt olcsóbb ide betérni naponta is, családosan is, nem úgy, mint Magyarországon.

Ehhez járulnak hozzá a menük is, amelyek olcsók, leves, második, saláta vagy édességből állnak és egy pohár borból vagy valamilyen ásványvízből, itt még a csapból is Evian ásványvíz folyik. :o) Nem drága, én sem hittem el, mikor láttam, hogy kb. annyi, mint nálunk a közép árkategóriás ásványvizek. Persze az Evian mellett azért még van 20-30 féle egyéb ásványvizük is. De ha valahova beül az ember és csak úgy kér ásványvizet, szinte 100%, hogy ezt hozzák, ezért érdemes mindenhol ásványvizet kérni, mert így legalább letudjuk egy időre ennek a finom fajtának az általunk meginni szánt mennyiségét.
Itthon úgysem vennénk, mikor háromszor annyiba kerül, mint egy "mezei" ásványvíz.
Ezen kívül van egy Orangina nevű finom narancsos italuk, amolyan Fanta narancs ízű, de kicsit azért jobb ennél, ezt is ajánlom fogyasztásra, ha nem mindig bort vagy pezsgőt inna az ember kint, illetve sört, természetesen.

Nagyon jó a francia konyha, egyfelől sok a nemzetközi konyhás kifőzde (török, görög, olasz, kínai, stb.), másfelől meg maga a konyha fűszerezése, sütési formája teszi könnyen emészthetővé a francia ételek többségét.
Sok a sajt, a saláta, a halételek, a marha, a disznó ételek, a csirkés ételek, persze szeretik a zöldségeket is, de általában krumplit fogyasztanak. Levesféléjük nem sok van, de azért párat lehet rendelni, természetesen hagymaleves, zöldségleves, paradicsomleves van.
Finomak, nagy választékban a pékárúik (bagette, croissant, stb.) és általában a cukrászati termékek, nagy a választék, bárhol lehet ilyen üzleteket séta közben találni, amelyek utcán is kiszolgálnak és friss az árújuk. Tele vannak mindenféle tengeri "herkentyűvel" kagylót, csigát és polipot szinte minden kisebb étteremben is lehet nyugodtan rendelni, állítólag ehetőek, én nem próbáltam, mert nem vagyok annyira merész.
Gyümölcsöt is lehet sokfajtát venni, mert sokféle meg is terem Franciaországban, a nagy észak-déli kiterjedésnek köszönhetően, és egész évben az összes déligyümölcs is megtalálható, és a ritkábban is elterjedtebben, mint nálunk, gondolok pl. mangóra, maracujara,stb.
Finomak a francia borok, azon belül is a vörös borok, mindennapos fogyasztási italfajták a vacsora asztalon, mindig van általában vörös bor egy francia vacsorája mellett a pohárban... De isznak e mellett söröket is.
Pár dolog, ami még eszembe jut, a képeket nézve, amelyek mennyisége persze töredék, ennél sokkalta többet készítettünk és még az is kevés lett volna... :o)
A Diadalívre lehet lépcsőn is felmászni, szerintem halálos (csigalépcső, de nagyon szűk és nagy melegben beszorúl a levegő, ezen kívül egy helyen lehet fel és lejönni is, hogyha valaki meggondolja magát, és ez nehezíti az előrjutást, pihenő rész meg nincs sok közben) de van liftre lehetőség, csak nem nagyon akaródzik a kezelőnek kezelnie, úgyhogy sokat kell sokszor várni, elég lusták amúgy a franciák és nem pontosak, szóval nem olyanok, mint a németek, hogy órát lehet hozzájuk alakítani.
A Napóleon emlékmű úgy van beépítve az Invalidusok dómjának közepén lévő mélyedésbe, hogy bárhonnan nézzük, ne legyünk Vele egy szinten, vagy a nagyság előtt meg kell hajolni, hogy rálássunk, vagy fel kelljen nézni rá, ezzel is azt érték el, hogy nem vagyunk az Ő nagyságával egy szinten... Direkt így alakították ki.
A Notre Dame belülrő szerintem nem nyújt akkor élményt, leszámítva a rózsaablakokat. Nekem a chartres-i katedrális, ahol még volt szerencsém járni, nagyobb élményt nyújtott.
A Festők terén időnként össze lehet akadni hírességekkel, nekünk pl. Jean-Claude van Damme-val sikerült.
Párizsnak vannak hatalmas körútjai, meg szép áruházuk, régiesebb stílusban, bohémabb negyede is, meg persze vannak a túristák által is lassan közkedvelt bolhapiaca is. Vannak sugárútjai is, meg kisebb sikátorjellegű utcái.
Az utcákat általában hajnalban egyszer lemossák slaggal, ettől aránylag tiszták, de sokszor napközben is, így nem ritka, hogy vízzel szemben kell haladni az utcán, kicsit "bokátmosva. A járdák patkáin vannak lefolyórácsok, ott megy le a szemét, legalábbis egy része, a többi összeseprik, de egy ilyen hatalmas városban itt naponta ahhoz szinte óránként is kevés lenne a söprés egy-egy utcában, hogy igazán tiszta legyen.
Ezért ezt nem mondhatnánk a párizsi utcákra, nem sokban éreztem ott sétálva, hogy a pesti utcák annyira koszosak lennének, hogy az már sos, bár azért azok.
A Montmarte-on a Moulin Rouge mellett a Lido még egy olyan élmény, amely sok férfit szokott vonzani, a félmeztelen nők miatt, bár itt vannak minőségi előadások is. Mi nem néztük meg itt egy előadást sem, engem nem vonz ez a fajta világ, de tudom, hogy ezzel kisebbségben vagyunk a párommal.:o)

A Champ Ellyses-en lesétálva is különféle negyedekbe lehet botlani, nagyon drága szállodák, lakónegyedek, világcégek butikjai, azután kiállító pavilon, azután meg autószalonok, parfümházak. És mindenhol persze a kiülős, teraszos vendéglők, cukrászdák sora. Itt nagyon drága minden, nem érdemes itt enni, inni, vagy souvenir-t venni, mert meg lehet ugyanezt az olcsóbb kerületekben is, ugyanolyan jó a konyha és van souvenir bolt hatalmas választékkal. Mi is a Montmartre és a Latin negyed környékén vásároltunk inkább. De erre még jó a Cité szigete is.
Az Eiffel-toronyra mindenképp érdemes persze lifttel felmenni, akár a legfelső szintig, ami felett már csak a rádióantennák és egyéb meteorológia állomás műszaki eszközei vannak.
A tornyot időnként átfestik, mi is láttuk már bordó és zöld színben is.
Ha megy egy éjszakai, vagy legalábbis esti szajnai hajókázásra is befizetünk, mikor elindulunk, még félhomályban, de lehet látni a város nevezetes épületei egy részét, visszafelé már sötétben, Párizs fényeit és mikor beér a hajó, a fejünk fölé emelkedik a kivilágított Eiffel-torony, sokszor villódzó lámpákkal.
A Latin-negyedről, ami az egyetemi negyed, tele fiatallal, hisz itt van a híres Sorbonne egyetem komplexum is, a Cluny-apátság, egy nagyobb római közfürdő romja és a híresebb Szent-Mihály kút, meg a Pantheon, nem szabad elfeledkezni, mert talán ez a kerület Párizs legbarátságosabb, legmozgalmasabb és emberközpontúbb része. Itt van talán a legtöbb és legolcsóbb vendéglő és étterem is, leszámítva a pályaudvarok környékét is, ahol szintén sok van.
Nekem ez a terület tetszett a legjobban a műemlékek és a múzeumok mellett a legjobban.
Meg persze az Eiffel torony és a Szajna part mellett a legjobban.
Francia neve: Quartier Latin.
Itt érdemesebb akár ruhát, cipőt venni, akár valamilyen cd-t, dvd-t, könyvet és egyéb használati eszközt, olcsóbb és nagy a választék is.
Sok márkaüzlet is van itt, mi is találtunk híresebb francia rajzfilmhősökre épülő amolyan "Happy Box" üzleteket.
A Concorde tér és a közepén lévő Obeliszk a szoborcsoporttal és környéke még egy elegáns része a városnak, onnan nyíló egyik utca végén van a híresebb Madeleine-templom, ahol csak nagyon gazdag és híres emberek szoktak általában esküvőket rendezni, római stílusban épült. Itt van még nem messze a Vendome-tér is az Obeliszk-kel a közepén.
A teret körforgalmúnak alakították ki, de a tér bármely oldaláról az oszlophoz vagy vissza jutni a körforgalmon keresztül majdhogynem lehetetlen, mert a franciák sajátos, szabad stílusban közlekednek és egyáltalán nincsenek tekintettel a gyalogosforgalomra, ha az az úttestre lép.
Azt is megtudtuk, hogy a rendszámból is lehet látni, hogy valaki Párizs melyik részén lakik, és így lehet általában kiszúrni, hogy a belvárosiak azok, akik a legtöbb balesetet okozzák, mert nincsenek tekintettel egymásra, a helyi KRESZ-re és a gyalogosokra sem.
A reptérről, bármelyikre érkezik az ember, mi az Orly-t ismertük így meg, hosszabb út vezet be a városba, vagy fél órát vagy akár többet is kell így menni, nemcsak a hatalmas forgalom miatt, mivel ez bevezető út is a városba, egy a sok közül, hanem mert ez is azt mutatja, hogy ez egy hatalmas város, már megy az ember befelé jó ideje, és még mindig csak autós moteleket, lakótelepeket és családi házakat lát csak, mintha a külső kerület akkora lenne, mint itt egész Budapest. És itt lehet látni befelé haladni a jobb bolhapiacokat is.
Azt hiszem, a teljesség igénye nélkül a látnivalók legalább feléről írtam pár sort és egyéb benyomásokat is, ennél többet is meg lehet élni egy hosszabb út során, mondjuk egy hét már valami... :o)
De ha valaki csak egy két éjszakás útra megy, akkor is remélem, adtam ötletet arra, hogy mit érdemes megnézni, bár rögtön azt fogja érezni az ember, hogy ide még többször vissza kell térni...
Még én is így érzem...Talán majd a közeli jövőben. :o)
Értékeld az élménybeszámolót!
6.2 (6 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina