Pannonhalma: Harangok és vészharangok

Magyarország Pannonhalma

Ott-tartózkodás ideje: 2008. nov. 15.  - 2008. nov. 15. (1 nap)

0 hozzászólás I 1 672 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. aug. 02. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: Apátság  Bencés  Pannonhalma  UNESCO  Világörökség 

Ismét egy magyarok által eléggé látogatott helyszín bemutatását tűztem ki célul, melynek apropóját az adta, hogy az Ongo-n még mind a mai napig senki sem vetemedett itteni élményei leírására.

Gyermekkoromban - mikor még abszolút nem értékeltem kishazánk műemlékeit - jártam már itt. Mivel se játékot, se képregényt nem lehetett itt kapni, untam a környezetet, egyszerűen nem láttam e helyben azt a plusz dolgot, ami felkelthetné az átlag ember érdeklődését.

Most, 13 évvel később is sajnos úgy gondolom, hogy bár én változtam, vevő lettem mint belföld, mint külhon épített környezetére, mégis a legtöbb ember nem tud mit kezdeni e hellyel.

Azok a turisták, akik nyaralásukat nem elsősorban a naphosszat sütkérezéssel, és tengerben lubickolással képzelik el, biztos tudják, hogy a Pannonhalmi Bencés Főapátság bizony-bizony 1996 óta a Világörökség része. Szép kitüntetés, jól csengő elismerés egy olyan lista része lenni, melynek bizonyos elemei annyira vitathatóak, hogy semmiképpen sem ad annyival plusz többletet, melyet megannyi száz hasonló természeti vagy kulturális helyszín. Leszögezném: szerencsére Pannonhalma nem az ilyen helyszínek közé tartozik.

Függetlenül attól, hogy valaki vallásos, avagy ateista, Pannonhalma látképe magyar viszonylatban egyszerűen gyönyörű. sajnos kevés hasonló épületegyüttese maradt hazánknak, melynek ennyire jó fekvése, ennyire szép részei lennének.

Ha maradunk a látnivalók bemutatásánál, elmondható, hogy a Pannonhalmi Apátság vegyes képet mutat. Az évszázadok váltakozó korstílusai közül kevés található meg e falakban: van akinek a klasszicista toronyrész (melyből valójában nem csak ez az egy készült volna el), van akinek a román stílusú templom jön be. Nekem mindkettő, bár - tekintve, hogy idehaza se török, se osztrák, se magyar nem kímélte évszázados emlékeinket - inkább az Árpádkori templombelső tett rám igencsak pozitív benyomást.

Emellett mindenképpen említésre méltó a színtér más korstílust prezentáló Porta Speciosa (mely túldíszítettsége miatt nem az én világom), illetve az altemplom, melynek egy részéről história is megmaradt, melyet a készséges idegenvezetők természetesen megosztanak a turistákkal.

Az Apátság belső értékei természetesen jobban megosztják az embereket, mint az imént leírt látnivalók. Vannak akik próbálnak azonosulni e magyarok számára is immár évezredes hittel, valakik meg ócsárolják. Sajnos a Világörökségi cím ez utóbbi emberfajtát is idecsábította. Még egy szimpla, fagyos, novemberi látogatás is ideveti a hangoskodó, vagy nagypofájú embereket, képzelem mi lehet a nyári turistaszezonban. A látogató központban még talán helyén vannak az emberek agyilag, de odafent elszabadul sokaknál a pokol. Különösen a diákcsoportoknál. Ez utóbbi szintén felvet pár kérdést: vajon miért gondolják a tanárok, hogy egy 8-12 éves gyereket megfog ez a környezet, vagy hogy érti-e miről is van itt szó?

Készíthetnek itt bármilyen igényes leporellót, prospektust, vagy egyéb kiadványt - a Napnál is világosabb, hogy az emberek jelentős százaléka nem elég érett ahhoz, hogy objektívan szemlélje e helyszínt. Pannonhalma szép hely, több évszázados tudással, látnivalóval, de ha őszinték akarunk lenni, ki kell jelentenünk: nem mindenki számára. A mai magyarság nem preferálja szakrális helyszíneinket, nem esik extázisba egy koronázási palásttól, vagy évszázados könyvektől - ez nem jelent nekik semmit.

Az Apátság honlapja igényes kivitelezésű, ajánlom mindenkinek hogy tekintse meg. Itt bőven kapunk mindenről információt - még arról is, amiről nem kellene (gondolok itt az Apátság nevével fémjelzett csecsebecsékre).

Ha valaki Győrben nyaral egyszerű buszjárattal is megközelítheti az Apátságot. Személygépjármű hijján mi is így mentünk fel egy olyan busszal, mely az Apátság kapujánál tett ki minket. Csak utána vált világossá, hogy a bejutáshoz sajnos le kell gyalogolnunk a látogatói központba, hogy belépőt váltsunk.

E pár szubjektív gondolat után remélem azért páran más szemmel kezdenek el nézni e műemlékünkre, bár nem táplálok hamis illúziókat: akiket nem érdekel a kultúra, csak a strandolás, és az öt csillag, azok úgyse olvassák el eme beszámolómat -- hacsak ki nem kerül az Ongo címoldalára. (^_^)
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
Szent_Márton Szent Márton-napi Országos Nagyvásár
2016. november 5-6-án rendezik meg a Szent Márton napi Országos Nagyvásárt Szombathelyen, a Vasi...
Harrer Érmes csokicsodák Sopronból
Négy arany- és két ezüstérmet nyert az International Chocolate Awards kelet-európai regionális...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina