Fehér templom vigyázza a falut

Magyarország Kallósd

Ott-tartózkodás ideje: 2009. júl. 23.  - 2009. júl. 23. (1 nap)

0 hozzászólás I 30 114 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. aug. 06. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar markojeno Beszámolója

Cimkék: cukrászda  kallósd  kehida  kehidakustány  kerektemplom  termálfürdő  zala  zalacsány  zalaszentgrót 

Egy könyv elején láttuk meg Kallósd csodálatos kerektemplomát, s elhatároztuk, hogy legközelebbi belföldi túránk alkalmából felkeressük. Nem bántuk meg, élőben még csodálatosabb, mint a képeken.
A tipikus zalai falu megkapó környezetben, dombok ölelésében fekszik. A völgyet egy Zalába siető patak vájta ki. Miután Barátszigetnél (a fürdőjéről ismert Kehidakustány falurésze) letérünk a Zala-völgyéből, olyan másfél kilométer után érjük el a falut, mely mindössze két utcából áll, s abból az egyik igencsak rövidke, csak a falu új templomát kerüli meg. Sajnos a zömében öregek lakta falu folyamatosan fogy, lakossága ma már nem éri el a száz főt.
A falutáblánál már a kerektemplomot is látni - mondanám, hogy oldalról, ha ez egy kerektemplomnál nem lenne furcsa. Na jó, azért a kerekséget itt is megtöri egy apszis. Beljebb menvén a faluba még jobban megcsodálhatjuk a templomot, mely a felette magasodó domb oldalának egy fennsíkján vigyázza a falut, hovatovább már háromnegyed évezrede. A festői látványt még tovább fokozza, a fehér rakétára - ahogy az egy mai embernek eszébe jut - emlékeztető templom szépségét még jobban kiemeli a mögötte húzódó erdő. Egy helybeli idős néni elmondta, hogy pár éve az egyik felét teljesen kivágták, de szerencsére ebből mára már alig látni valamit, a fák gyorsan megnőttek. A faluház után, de még a bolt előtt lehet felkanyarodni a templom felé, melynek tövében található a falu temetője. Fentről, ha lehet mondani, még kápráztatóbb a látvány. Mind az 1260 körül román stílusban épített templom közelről, mind a kallósdi határ látványa felejthetetlen. Sok helyen jártam már a világban, de bizton állíthatom, hogy ez a hely bármelyikükkel felveszi a versenyt. A néni azt is mondta, hogy esténként (vagy bizonyos esténként - erre már nem emlékszem pontosan) ki is szokták világítani a műemléket.
De sajnos ezt már nem volt módunk megcsodálni, mert még aznapra fürdést is terveztünk a közeli kisváros, Zalaszentgrót fürdőjében. Ez is szép - mai, barátságos, és egyedi benne, hogy a Zala völgyében, természeti környezetben fekszik, más épületek nincsenek mellette, csak a Zalát övező dombvonulatokon látszódnak pincék. Állítólag ugyanaz a kút táplálja, mint a NaturAqua palackozóját. Este ettünk még egy-egy finom fagylaltkelyhet a kisváros hangulatos cukrászdájában, a Deák Cukrászdában, majd északra folytattuk az utunkat.
De az már egy másik történet.
Értékeld az élménybeszámolót!
6.4 (8 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az itthon.blog.hu ajánlásával
Szent_Márton Szent Márton-napi Országos Nagyvásár
2016. november 5-6-án rendezik meg a Szent Márton napi Országos Nagyvásárt Szombathelyen, a Vasi...
Harrer Érmes csokicsodák Sopronból
Négy arany- és két ezüstérmet nyert az International Chocolate Awards kelet-európai regionális...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina