Eger, Dobó tér és környéke

Magyarország Eger

Ott-tartózkodás ideje: 2009. aug. 04.  - 2009. aug. 08. (4 nap)

0 hozzászólás I 4 328 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. aug. 09. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar iadanyne Beszámolója

Cimkék: dobótér  egrivár  minaret  szentantal 

Sétánkat, a város felfedezését a Bazilikánál kezdtük. Igaz az időjárás nem volt valami kegyes hozzánk, néha szépen sütött a nap, aztán egyszer csak eleredt az eső, s bőrig áztunk. No, de nem adtuk fel, nekiindultunk újra és újra. Gyönyörű kis utcák, szép házak, virágok, kedves emberek amerre jártunk.
A Széchenyi utca elején mindjárt az Érseki Palota épülete, szép kertje fogadott. Éppen szorgoskodtak a kertészek, gondosan nyesték a rózsák elnyílott virágait. A Fazola család által készített csodálatos kovácsoltvas kapun bekukucskálva a 18. századi Érseki Palota épületét láthattuk. Múzeum és kiállítások vannak a palotában, legközelebb, ha megyünk Egerbe, ide is bemegyünk! Továbbsétálva az Érsek utcán, máris kijutottunk a Dobó térre. Közben szépen rendben tartott, virággal díszített házakat láttunk, mindenütt kávézó, fagyizó, éttermek, üzletek és tisztaság. A Dobó tér pedig egy csoda! Az a gyönyörű templom a tér közepén, mellette a Városháza, háttérben a vár fala, nagyon teljes kép Egerről azt hiszem. A két szoborcsoport is nagyon jól illik ide. Az egyik a török elleni hősies ellenállást mintázza, a másik pedig Dobó Istvánnak, a várvédőnek állít méltó emléket. Körülöttünk rengeteg turista csodálta ezt a látványt, kattogtak a fényképezőgépek mindenfele. Általában a városban nagyon sok a turista, ezt állapíthattuk meg. Volt itt német, angol, szlovák, orosz, de még japán emberke is. A térről indulva két kis vonat viszi az embereket városnéző sétára, majd a Szépasszonyvölgybe, jófajta egri borok kóstolására. Majd a következő beszámolóm erről fog szólni. Ezen a napon bementünk a Páduai Szent Antalnak szentelt Minorita templomba, gyönyörködtünk a fa szobrokban, a freskókban, a Szent Antal életéről szóló képekben. Majd közelebbről megnéztük a végvári vitézeket, s Dobó István szobrát. Aztán elsétáltunk a vár felé, át az Eger patakon, ami néha árvízzel fenyegette az itt lakókat. Gyönyörködtünk a Minaretben, az Offi Házban, a Szenátorház régi épületében, a kanyargós kis utcán pedig feljutottunk a Vár bejáratához. Közben hallgattunk utcára kiszűrődő zenét, megnéztük a borkínálatot, fagyiztunk egyet, s jól éreztük magunkat a történelmi köveken lépkedve.
Nagyon kellemes emlékek maradtak erről az egri sétánkról, s reméljük azt, hogy ha legközelebb megyünk, akkor jobb idő lesz, s bepótolhatjuk azt, amit most nem sikerült látnunk.
Feltöltve: 2009. aug. 09.
Értékeld az élménybeszámolót!
6.5 (6 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
tokaj Bor-kő túrák Észak-Magyarországon
A hűvösebb idővel se maradjatok otthon, ilyenkor is sok lehetőség vár benneteket a szabadban....
hotel Új hotel nyílt Hollókőn
A régió turizmusa szempontjából mindig jó hír, ha minőségi hotel nyitja meg kapuit. Külön öröm,...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina