Pozdrav iz Lendava

Szlovénia Lendava

Ott-tartózkodás ideje: 2008. júl. 26.  - 2008. júl. 26. (1 nap)

0 hozzászólás I 2 152 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. aug. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: Lendava  Lendva  Muravidék  Szlovénia  vár 

Szlovénia Muravidék nevű északi része nem tartozik kimondottan a turisták gyakori célpontjának, így e beszámolót is csak a célból írom, hátha az országon átutazók szeretnének pár percet eltölteni az egykori Zala vármegyéhez tartozó magyar városkában.

Lendva (régi elnevezése Alsólendva) mindössze pár kilométerre fekszik a magyar határtól, mégis valahogy rendezettebbnek tűnik a környék, mint határon innen. Tény, hogy - amit pár szlovéniai utazásomból leszűrhetek - tiszták, rendezettek a szlovének. E tekintetben is tanulhatunk tőlük.

Másik fontos tudnivaló (melyet főként északi és keleti szomszédaink figyelmébe lehet ajánlani) a kisebbségben élő magyarokhoz való viszonyulás. Itt kétnyelvűség jellemző, magyar rádió, magyar lobogók (!), és semmiféle atrocitásról nem lehet hallani.

Szombati napon mentünk, így szerencsére nyitva értük a lendvai vár múzeumát, mely több tematikában gazdag tárlatot mutat be. Lepkegyűjtemény, érmegyűjtemény (még Horthy-s érme is van, amit a környező országok nem kimondottan szeretnének vitrinbe rakni), fegyverkiállítás, néprajzi kiállítás, ásatási anyagok, valamint Zala György szobrászművész kicsinyített szobrai. A belépő nem nevezhető drágának, és ráadásul sok minden is látható azon a pénzen.

Lendva fehérre meszelt várkastélyát már szinte a rédicsi határátlépés után észre lehet venni. A vár kivételével ismertebb épülete nemigen van, leszámítva a Makovecz Imre által tervezett "művelődési ház" épületét. Makovecz építészetét szerintem nehéz lenne negatív jelzőkkel bírálni, hiszen korunk talán egyetlen ismert és elismert tervezőjét tisztelhetjük személyében.

Lendván nem kell félnünk attól, hogy nem értjük meg a dobri nyelvet: ha hihetünk a népszámlálási adatoknak, a városban mind a mai napig kb. 6500 főnyi magyar populáció él. E szám viszont elkeserítő, ha az 1991-es állapotokat vesszük figyelembe: a magyar lakosság száma sajnos rohamosan sorvad el.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina