Izlandi körút

Izland

Ott-tartózkodás ideje: 2008. ápr. 01.  (1 nap)

7 hozzászólás I 5 767 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. aug. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar gabims10 Beszámolója

Cimkék: gleccser  Izland  vulkán 

Nyaralás Izlandon
Volt szerencsém egy 12 napos körutazás keretében megismerni a tűz és jég földjét, Izlandot. A körutazást a szó szoros értelmében kell venni, mert ez alatt a majdnem két hét alatt teljesen megkerültük a szigetet. Reykjavíkból indultunk. A fővárosban sajnos nem sok látványosság volt. Egyedül a főtéren álló óriási templom volt igazán lenyűgöző. A régi időkből nem maradt fenn semmi, hiszen Izlandon nagyon sokáig fából építkeztek, így ott nem találhatók olyan patinás épületek, mint Európa más nagyvárosaiban.
Első nap a Reykjanes félszigetet jártuk be. Krysúvik volt az első hely, ahol megálltunk; ez egy geotermikus terület, ahol fortyogó kénes sár bugyog. Nagyon érdekes volt és szerencsére jól ki volt építve a terület, így mindent láthattunk, anélkül, hogy túl közel kellett volna kerülni a forró sárhoz. Később egy híres fészkelő sziklához mentünk (Krysuvikurbjarg), ahol különböző tengeri madarak ezreit figyelhettük meg. Érthető, hogy miért pont ott fészkelnek: közel lehet menni hozzájuk, mert 2-3 méterre voltunk a legközelebbi fészkektől, de elérni semmiképp nem lehet őket, hacsak nem hajlandó valaki lemászni a függőleges sziklafalon. Rövid időre megálltunk a hídnál, ami az európai és az amerikai kontinenst köti össze, majd mentünk tovább a Blue Lagoonba. Ez a hely egy geotermikus forrás, ahol Hévízhez hasonlóan lehet úszkálni, de itt a víz égszínkék és a tavat fekete lávasziklák határolják.
A második nap volt az út fénypontja: az „Arany Kör”. Ez a terület három túristalátványosságot foglal magában. Az első a Thingvellir, a világ legelső parlamentjének helye, ahol egy ismerős segítségével felszíni búvárkodásra indultunk. Bár a víz csk 1-2 fokos volt, a látvány megérte ezt a kis kellemetlenséget. A kristálytiszta gleccservízben egészen a tó mélyéig le lehetett látni, és olyan bámulatos kék és lila színek tárultak elénk, amit sosem felejtek el. Innen a híres gejzírhez, a Strokkurhöz mentünk, mely 5-10 percenként kilövell. Hihetetlen volt, hogy tényleg egy működő gejzír lábánál állunk és többször is végignéztük, ahogy a forró víz kitör. Utolsó látványosság aznap a Gullfoss nevű óriás vízesés volt. Több szintes hatalmas zuhatag, mely rengeteg vizet szállít, és emiatt meg a nagy szintkülönbség miatt alig hallottuk egymás hangját a robajtól.
Harmadik nap csak autóztunk és másztunk: szerencsére Izlandon bárhol áll meg az ember, mindig akad hegy vagy domb, amire fel lehet mászni, ha az autózást megunta. Először egy tóhoz mentünk, mely egy vulkáni kráterben volt (Keriđ). A vulkán összeomlott, így maga a hely alig volt magasabb egy dombnál, viszont a tetejéről lenézve félelmetes volt a mélység, ahol a tó volt. Utunk két gyönyörű vízesés mellett vezetett el. Az egyik, Seljalandsfoss egy kisebb vízesés, de pont ott és úgy terül el, hogy a vízesés mögött el lehetett menni. Felejthetetlen élmény volt. A másik vízesés, Skogarfoss méreteit tekintve jóval impozánsabb. Hirtelen bukkan elő a semmiből, hogy aztán egy szintet ugorva zuhatagból megint békés folyóvá válljon. Az éjszakát Vikben töltöttük.
A negyedik nap nagy részét gleccserek között töltöttük. Az egyikre felmásztunk. Ez azért volt hatalmas élmény, mert egy darabig gyalogoltunk a sok kő és homok között, aztán szinte minden átmenet nélkül már jégen jártunk. Különböző barlangok és egyéb képződmények, mind-mind jégből. Csodálatos volt. De még ezt is felülmúlta a Jökulsárlon nevű hely. Ez egy kis öböl, ahol a gleccser az óceánba ér. Itt forgattak több James Bond filmet, és nem véletlen, hiszen tényleg elképesztő látvány. Az óriás jégdarabok között fókák úszkáltak, mi pedig csak álltunk és bámultunk egy jó darabig. Hihetetlen.
Ötödik és hatodik nap az ország keleti felén autóztunk. Gyakorlatilag csak a természettel találkoztunk, meg egy-két párszáz fős faluval. Csak autóztunk a végeérhetetlen fjordok között, de egyszerűen nem lehetett betelni a látvánnyal. Hatodik nap aztán eljutottunk egy régi monostorhoz, (Sriđuklaustur) amit ugyan nagyon bájosra felújítottak, de ezzel el is vették a hely hangulatát. A hatodik nap éjszakája már északon talált minket, ahol egy Kopasker nevű, kb száz fől falucska vendégházában töltöttük az éjszakát.
A másnap izgalmasan kezdődött. Elhatároztuk, hogy fürdünk. A dolog jelentőség nem a tényben állt, hogy végre fürdünk, hanem abban, hogy ezt az alig 2 fokos Atlanti óceánban tesszük meg. És meg is tettük. Nagy buli volt, de hideg. Aznap elmentünk egy szorosba, aminek fentről lópatkó formája van. Állítólag Odin, a skandináv hitvilág fő istenének a lova lépett itt a földre. Utunkat egy olyan helyen szakítottuk meg, ahol az óceán melletti meredek partfal azért olyan meredek, mert hirtelen kiemelkedett a vízből. A hely érdekessége, hogy emiatt a jelenség miatt látni lehet a lerakódott kagyló szinteket. Húsavik városkában megnéztük a bálnamúzeumot, melyben teljes bálna, fóka és egyéb csontvázak is találhatóak. A napnak még közel sem volt vége, így beiktattuk a Godafoss nevű vízesését, mely szintén elég impozáns, és a legenda szerint a kereszténység felvétekor ide szórták be a bálványokat az izlandiak, mert ezt a helyet tartották az istenek lakóhelyének. A Krafla nevű vulkánban szintén egy tó található, de ez már igazi nagy vulkán és a tó is sokkal sötétebb és fenyegetőbb. A Myvatn nevű tavat megkerülve sok bébi vulkánt is láttunk, amikről kiderült, hogy csak forró gőzök és gázok hozták létre, vagyis nem is igazi vulkánok.
Másnap pihenő volt, amit arra használtunk, hogy megismerjük Akureyrit. Hazai viszonylatban elég aprócska város, szóval az ismerkedés nem tartott sokáig.
De a kilencedik nap, igazi élmény volt. Mentünk az északi sarkkörre. Izland egyik kis szigetén, Grimsey szigetén átmegy az északi sarkkör. Kb háromórás hajókázás után értük el a helyet, ahol elmondhattuk magunkról, hogy itt és most átléptük az északi-sarkkört. Még hivatalos tanúsítványt is kaptunk róla.
Másnapra kipihentük a tengeri betegség fáradalmait, sőt teljesen el is felejtettük, mert semmi sem tántoríthatott el egy kis vadvízi evezéstől. Egy picike folyócskán eveztünk, amit először becsmérlően méregettünk. Aztán a vízben kiderült, hogy nem is olyan gyenge kis patakocska, és néhol igencsak meg kellett küzdeni, hogy ne brouljunk a vízbe. Párosával mentünk, így sok volt a veszekedés, hiszen mindenki kezdő volt, de mire kikecmeregtünk, már szent volt a béke és fülig érő szájjal mesélte mindenki, hogy leszakad a keze.
Utolsó nap a pihenésé volt. Az eddigi legbájosabb helyen szálltunk meg, ami csak egy kis farm, és ezért még a térképen sincs rajta, de nagyon kellemes hely. A parton egész délelőtt fókák napoztak, voltak akik elég közel merészkedtek hozzánk. A nap kicsit melankólikusra sikerült ugyan, hiszen mindenki tudta, hogy itt a vége, és hosszú ideig nem látjuk ezt a fantsztikus tájat.
Az út utolsó szakaszára is maradt egy kis meglepetés. Megálltunk szabadon élő izlandi lovakat fényképezni, és bár vadon élnek, egy idő után odajöttek hozzánk, és engedték magukat megsimogatni. Nagyon aranyosak volak.
Hát ez a rövid története az én kis izlandi utazásomnak. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Értékeld az élménybeszámolót!
6.7 (23 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
advocatus77 - 2010.07.01. 14:10

sziasztok!Mi most szerveztük meg magunknak, 6 nap Bp-London-Rejkyavik és vissza. Wizzair és Iceland Express, ilyen drága valuták mellett is a repülések szállás 3 *-os szállodában mindösszesen két főre 400.000.-Ft, átlagos utazási iroda ár fejenként lenne ennyi

gabims10 - 2009.08.31. 17:08

Ha utazási irodával megy az ember, akkor szemérmetlenül drága, főleg, hogy a válság miatt sokatt vesztett értékéből a korona. Egyéni szervezésben érdemes menni, június - augsztus időszakban. Így jóval olcsóbb és szabadabb a mozgás is. Ahogy én néztem a szervezett utak csak 3-4 naposak azért annál több dolgot éedemes megnézni, ha már ott van az ember. És nem árt előre beszerezni egy útikönyvet sem, mert az utazási irodák csak 3-4 állandó helyre viszik el az embert, ahol nyáron mindig hemzsegnek a turisták. Kocsit érdemes bérelni, mert a busz is nagyon drága, a hostelek pedig elég jók, nem az a lepukkant fajta. De jó előre le kell foglani, mert hamar betelnek. Körbe menni nem feltétlenül érdemes, mert a legkeletebbi részen nem nagyon van látnivaló. A táj persze mindenhol gyönyőrű, de ez nem mindenkinek elég. Ha tényleg tetszett, kérlek szavazzatok 10essel a beszámolór, köszi :))

markojeno - 2009.08.31. 14:11

Hát ide mi is szeretnénk eljutni, egyik nagy álma a családnak. Tegnap az m1-en volt egy érdekes francia útifilm róla. Egy festőnő utazgatott. Ha jól láttam, csak a sziget nyugati részében, de az is lenyűgöző volt.

Princesa - 2009.08.30. 17:10

Nagyon klassz kis beszámoló!Kedvet kaptam Izlandhoz!Mennyibe kerül oda egy út?

Ernesto - 2009.08.16. 19:46

Nagyon jól tettétek,igy legalább mink is többet megtudtunk Izlandról:

gabims10 - 2009.08.15. 14:02

Köszi. És nem, egy évig voltam kint, ott tanultam és egyszercsak eldöntöttük, hogy a környék nem elég.

Ernesto - 2009.08.13. 15:22

Nagyon jó kis beszámolo,utazási irodáaval mentél?


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina