La Defense negyed

Franciaország Párizs-La Defense

Ott-tartózkodás ideje: 2004. máj. 26.  - 2004. máj. 31. (5 nap)

0 hozzászólás I 3 741 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. aug. 25. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója
Párizsban töltött egyik napunkat a Défense negyed megtekintésére szántuk. Ennek a negyednek a bejárása fizikailag a rendelkezésre álló idő alatt nem volt lehetséges. A készült felvételek ízelítőt adnak a negyedről, az alant közöltek pedig kiegészítik az építkezéssel kapcsolatos ismereteket és a jövő idő terveit.
A La Défense Párizs modern üzleti negyede, francia eleganciával, felhőkarcolókkal, újszerű szobrokkal, és egyéb műalkotásokkal. Az Európai Unióban ebben a negyedben található a legtöbb 150 méter feletti felhőkarcoló.
Az első La Défense-beli épület az 1960-as években készült el és azóta is folyamatosan épülnek a La Défense felhőkarcolói. 1500 cég 150.000 alkalmazottja dolgozik a modern városrészben. A negyedben az ember Tokióban, vagy valamelyik amerikai nagyvárosban érezheti magát. Érdekesség, hogy itt nem látható egy darab autó se: az autók teljes mértékben a föld alatt közlekednek, és föld alatti garázsokban parkolnak.
A negyed egyik fő látványossága az 1982-től 1990-ig épült Grande Arche, amely pontosan Párizs "régi" diadalívével egy vonalban áll. Az új diadalív majdnem pontosan egy kocka: 108 méter széles, 110 méter magas, és 112 méter mély, egyesek szerint 4 dimenziós hiperkockához hasonlítható. Lifttel fel lehet menni a tetejére, ahonnan élvezhetjük a kilátást Párizsra.
(Videóm elején látható ez a diadalív.)
A La Défense negyedbe tervezett Tour Generali felhőkarcoló ugyanakkor 307 méteres magasságával csak 17 méterrel fog elmaradni az Eiffel-torony magasságától, és ez lesz az Európai Unió legmagasabb felhőkarcolója. Építésének befejezése 2012-re várható. A Tour Generalin kívül még több 300 méter közeli, vagy azt meghaladó felhőkarcoló átadása várható a következő években, amelyek mellett a ma látható legmagasabb, La Défense-beli felhőkarcolók szinte el fognak törpülni.
Ezekből a monumentális épületekből igen keveset tudtam bemutatni, mivel mint mondottam, csak rövid sétára tellett időnkből.
Feltöltve: 2009. aug. 25.
Értékeld az élménybeszámolót!
7.7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina