Eiffel torony

Franciaország Párizs

Ott-tartózkodás ideje: 2004. máj. 26.  - 2004. máj. 31. (5 nap)

0 hozzászólás I 3 873 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. aug. 26. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar adanyist Beszámolója
Franciaországi körutunk során, egyik legfontosabb látnivalóként terveztük megtekinteni az Eiffel tornyot. Erről ugyanis igen sok ellentmondó véleményt hallottunk már és szerettük volna közelebbről megismerni.
Nagyon szép időt sikerült kifogni a torony és környéke bejárására. Először a Mars mezőt jártuk keresztül-kasul. A látott szökőkút és a nagy medence éppen üzemelt, így a felvételeket sikeresen elkészíthettük. A legfőbb látnivaló mégis csak az Eiffel torony és a feljutás a tetejére csigázta érdeklődésünket. Némi várakozás és sorban állás után sikerült a jegyváltás a csúcsra. Igen rendezetten és fegyelmezetten jutottunk fel, ahol Párizs elénk tárult.
Nem kis élménynek számított, hogy egy ilyen világhírű létesítményen járkálhattunk, no és beszámolhatunk a látottakról. A készített videó gondolom ízelítőt ad abból az élményből, amiben részünk volt.
Az Eiffel toronyról röviden:
Párizs egyik jelképe, amely tervezőjéről, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét. Az 1889. évi világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. A torony összmagassága 322 m, ebből maga a torony 300 m, rászerelve 22 m-re magasodik egy tévé-adó antenna. Első emelete 58, második emelete 116, a harmadik 276 m magasban van.
A Francia Köztársaságnak az 1789. évi forradalom 100. évfordulóján valami nagyszabású, dicsőítő emlékműre volt szüksége. A kormány egy nagy világkiállítás megnyitását tervezte 1889 májusában.
Itt lépett képbe Eiffel mérnök barátaival a torony megépítésének terveivel. Nem volt könnyű elfogadtatni a merész terveket, elég sok neves ember tiltakozott a megvalósítás ellen.
Végül is a tervet egyhangú döntéssel 1886. május 1-én elfogadták, ami lehetővé tette Eiffel számára, hogy szerződjön a torony megépítésére.
A munkálatok megkezdéséhez probléma adódott a kivitelezési költségek előteremtésére, Eiffel zsebből megelőlegezte a 8,5 millió arany frankra becsült költségek 80%-át. Ennek fejében a hatóságok 1890. január 1-től számított 20 évre átengedték részére a hasznosítás jogát.
Az építkezés 1887 januárjában kezdődött el. Hatalmas tölcséreket vájtak a Mars-mezőn, az oszlopok alapozásához. Már az első csákányvágást követően megjelent a „művészek tiltakozása” az építmény ellen. A tiltakozások ellenére az építmény hihetetlen sebességgel épült, havonta 12 méterrel lett magasabb. A munkálatok éjjel-nappal folytak.
1888. július 14-én elérték a második emeletet, 1889. március 31-én pedig befejezték a harmadikat. A hihetetlen gyors építkezés ( 26 hónap ) üteme lehetővé tette, hogy két év elteltével felavassák a tornyot.
Az 1889-es év meghozza Eiffel számára a diadalt, és a megdicsőülést, mind mérnökként, mind pedig vállalkozóként. A világkiállítás hat hónapja alatt a torony 2 millió látogatót fogadott. Az építmény első három szintje a nyilvánosság előtt is nyitva áll, mert az első emeleten remek éttermet rendeztek be, a második szintet - 116 méter magasságban - tudományos kísérletek színhelyének szánták, a harmadik emeletről pedig csodálatos kilátás nyílik Párizsra.
Az 1832-ben született építészt a híres torony elkészülte után a francia akadémia tagjává választották.
Budapesten 1877-ben a Nyugati pályaudvar az ő tervei szerint épült. Még két építmény elkészítésében vett részt vállalata, a Margit-híd munkálataiban és a szegedi közúti híd építésében.
Feltöltve: 2009. aug. 26.
Értékeld az élménybeszámolót!
8.7 (3 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina