10 nap Franciaországban, Loire-völgy észak, Párizs, Fontainebleu

Franciaország

Ott-tartózkodás ideje: 2009. jún. 29.  - 2009. júl. 08. (9 nap)

1 hozzászólás I 5 431 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. aug. 29. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar krisko Beszámolója

Cimkék: Amboise  Blois  Chambord  Chamount-sur-Loire  Chenonceau  Cheverny  Fontainebleau  Loire-völgy  Párizs  Versailles 

10 nap Franciaországban:
Liore-völgy észak, Párizs, Fontainebleu
2009 06 29-2009 07 08

Még NEM teljesen befejezett leírás. AZ ÁRAK ZÁRÓJELBEN VANNAK, ELŐSZÖR A 26 ÉV ALATTI"KÖTŐJEL"FELNŐTT EURÓBAN
(Malév: 2 X 28 000 HUF)
(Metró-RER jegyek: sima jegy14 X RER:12 X Napi diák:2 X Összesen:)
1 nap: Indulás reggel Ferihegy 2A Malév 737-700 Párizsig 9:40-12:00 CDG 2D
Továbbutazás (18-) Bloisig az Austerlitz Pályaudvarról (1,5 óra)
Szállás a Hotel du Bellay helyett a Hotel Renescaince-ban(). Az óváros központjában, az állomástól kb 10 percre. Kicsit fülledt a szoba, de tiszta, és tágas.
Este séta Blois óvárosában, a másnapi kastélynéző buszindulási helyét csak nagy nehezen találjuk meg. A vasútállomásról indul, és ide is érkezik este, így ideális akár Párizsból egynapos kirándulásnak is.

2.nap: 2 kastély:Chambord(0-), Cheverny (5,4-7,4)
Indulás reggel 9-kor a kastélynézőbusszal (helyi „volán”busztársaság) (9,7-). Kedves a buszsofőr, mindent elmond út közben, mint egy idegenvezető.
Chambord:
Az ország harmadik legnagyobb kastélya. Leonardo tervezte kettős lépcső, és tökéletes szimmetria. Valamiért sosem szerették a királyok a vadászkastélyt, ezért szinte alig használták. Az épület bámulatos, de csekély a berendezése. A teraszokról belátni az erdőt, illetve az egyész világörökségi területet.
Fényképezésés szendvicsezés a parkban.
14:46 Továbbutazás Chevernybe.
Ceheverny:
Kicsi, de káprázatosan szép berendezésű családi vadászkastély eredeti bútorzattal a 17. századból. Körülötte park, tó, és konyhakert. A család néhány éve, még itt lakott, de még most is visszajárnak családi ebédekre, és vadászatokra.
17:05 Vissza Bloisba.
Este kaja egy helyi étteremben, anyu: saláta-pisztráng (12); én: valami ordás, vagy ilyesmi pizza (10).

3.nap: 3 kastély Amboise (8-), Chenonceau, (8-), Chamount sur Loire („0”)
Indulás reggel 8-as vonattal (6,1-) Amboiseba.
Az elsők között nézzük meg a kastélyt. És benne Leonardo da Vinchi sírját.
Bicikli kölcsönzés(20) mert a következő kastély 13 km-re van. Kellemes élmény a hűvös erdőben, és a kombájnok közt a földeken, ám aszfaltúton biciklizni. Nem fárasztó a tűző nap ellenére, mert a dombos tájon, és apró falvakban kanyargunk.
Cheonceauban, váratlan fordulat, a helyi budi meleg vize, de aki szomjas, annak ez is jó. A szendvics mellé, megengedünk egy jéghideg kólát is. A kastély lenyűgözően szép. A Cher folyó fölött álló kastélyban talán nem véletlen, hogy 6 királynő, asszony is lakott.
Visszaérve Amboiseba, újból vonat(2,6-), de most útközben, leszállunk Onzainben, mert onnét kb fél óra séta a Chamount sur Loire.
Chamonut sur Loire már zárva van, de anyu kiszúrja, hogy a park nyitva, így gyors séta a kertben, néhány fotó a kastélyról, majd loholás vissza az állomásra.
Vissza Bloisba (2.6-).
Este fáradtan dőlünk ágyba, nem sejtve, hogy a következő 6 napon minden estére így elfáradunk.

4.nap: Blois kastélya (6), Vissza Párizsba.
Reggel korán kelünk, így már nyitáskor bent vagyunk a katélyban. A legnagyobb megmaradt rendigyűlésterem, hatalmas, és csodaszép kék a boltíves plafonja, liliommal díszítve. A kastély 4 különböző korban épült, így mindenféle stílus látható 3-4 szárnyán. A 10.századi várhoz először 1500-ban gótikus szárny, majd később reneszánsz és klasszicista szárnyak épültek.
Délben indul vissza a vonatunk(18,8-), Párizsba.
Megérkezve unszolásomra inkább 3 megállót sétálunk a szállásig. A szoba kiváló, tiszta, nagy, van kávé, tea vízforraló is. Reggelire (8) széles választék kellemes étkezőben.
Este még elnézünk egy kicsit a turistarégiókba: Notre Dame, séta, Eiffel torony,
Kaja egy helyi kínaiban, két menü 12-12 Euróért. Kevéske, de finom.
Ugyan beállunk a sorba a toronynál, de mikor meglátom, hogy a legfelső szint lezárva, akkor kiállunk, és leülünk, a Mars mező esti hangulatába. Várjuk a 10órát, amikor elindul a torony kivilágítása, és a villogás.
A légimetrózás után egyből fekszünk is le.

Innentől nekem majdnem minden múzeum ingyenes (under 26 EU), anyunak a múzeumbérlet 6? Euró 6 napra

5.nap: Versailles („0”):(Kastély, Kis Trianon, Nagy Trianon) Eiffel-torony (9,9-13)
Reggel kb. 1óra RER (emeletes hév).
Megérkezve kb 10 perc séta a kastély. Anyu megveszi a 6 napos múzeum bérletet.
Újabb pozitív tapasztalat, mert a belépő 26 alatt ingyenes. Míg a felnőtt !35Euró lenne múzeumbértlet nélkül.
Első beléptető kapus élményünk csomag átvizsgálással egybekötve. Ezután már nem lesz múzeum ahol ez ne történne meg.
Rengeteg festmény, lenyűgöző királyi, hercegi, királynői lakosztályok. Szalonok, hálók, imaszobák, tróntermek, őrszobák.
Kiérve a kerbe, sétálunk, egy nagyot. Fényképezés, jó idő. Kiszúrunk a bokrok közt egy jó kis büfét, fagyi és pizza(!5 Euró eddigi legolcsóbb. Én pizza(), anyu fagyi())
Nagy Trianon kastély: a szomorú történelmi döntés helye. A tükörterem szép, de valahogy egészen máshogy szép, tudva az előbbieket.
Közvetlen mellette a kis Trianon kastély. Marie Antoinette kedvenc lakhely. Ide szeretett menekülni a palota zűrzavarából, gyermekeivel. Külön parkja mint egy mesebeli világ. Tavak, folyók, hegyek, barlang, szőlős, szántó, világítótorony, fogadó, farm, melegház, saját miniszínház.
Visszafelé, az állomásra még betérnénk a jó kis büfébe, de már zárnak a másnapi rendezvények miatt. Később látjuk, itt általános, hogy ha jön a zárás, a vendéggel nem is törődnek, már 20 perccel zárás előtt alig szolgálnak ki.
Vissza Párizsba, Majd újból Eiffel-torony, ám ezúttal fel is mentünk. Kb 1,5 óra sorbanállás, fele lent, fele a második szinten a második lifthez. 10 órakor, az első villogáskor, naplemente után jövünk le. Együtt jövünk a másodikig, de én onnét le a DNY-i lábban lépcsőzöm le. Megéri gyalog lemenni, így többet látunk a mérnöki szerkezetből.
Vissza a szállásra légvasúttal, útközben palacsinta.

6.nap: Invalidusok temploma, Napóleon sírja, Hadtörténeti múzeum, Rodin múzeum, Montmarte
Reggel Invalidusok temploma , Napóleon sírja. Körülnézés, fényképezés.
Utána Rodin múzeum: Gondolkodó, Pokol Kapuja gyönyörű szoborpark, szökőkutak, kastély.
Kettéválik a csapat, Hadtörténeti múzeum, és d'Orsay múzeum.
Hadtörténeti múzeum 1-2 világháborús részleg. Nagyon érdemes megnézni, interaktív háborús mozgások térképen, számos eredeti eszköz. Főleg a de Gaulle féle ellenállás.
Találkozás a Luxembourg kertben a Luxembourg palota mögött. Séta a parkban.
Átmetrózás Montmarte negyedbe, de nem a turistarégióban szálltunk le , hanem kicsit közelebb, a Sacre Coeur-höz (Chateau Ruoge megálló) így megnéztük, milyen egy igazi fekete-arab negyed. Köpködő ordibáló, koszos, büdös emberek. Az utcán szemét, hugyszag. Nem szívesen látnék ilyet nálunk. A hugyszag egyébként általános a metrók teljes területén. Kőbány-kispest elbújhat mellette.
Felmászva kb. 250 lépcsőt, elértük a templomot. Benne imádkozó négerek. Szép, de hiányzik belőle a patina, a régiesség.
A főlépcsőn mentünk le a butikok közt, ez már igazi turistaipari utca. 3 megállót mentünk a Moulin Rougeig, megnéztük kívülről, fotó, nézelődés, majd haza.

7.nap: Pantheon, Vogézek tere, Picasso múzeum, Vendome tér.
Reggel a Pantheonban kezdtünk, jól esett a hűs levegő benne. Fényképek a híres emberek sírjairól, Braille, Curie házaspár.
Metróval át a Bastille térre, ahol a Bastille-ból tényleg nem maradt semmi. Onnét séta át a Vogézek terére, ahol a parkban, üldögélés után, újra tovább a szűk utcákon, egészen a Picasso Múzeumig. Bent tömeg, számos festmény és szobor.
Orangerie a számos kortárs képpel, és a Monet képekkel (Vizililiomok)
Utána át a Louvreba. Zárásig megnéztük, a Királyi lakosztályokat, és az egyiptomi kiállítás egy részét. Elsőre úgy gondoltam, elég is volt ennyi, de később még visszatértünk, felkeresni, néhány hírességet.
Majd séta tovább, a Vendom térre, kis üldögélés, olvasgatás(: Ezen a téren lévő luxus szállóból indult el a halálos balasetére Diana hercegnő), majd séta az Opera felé. Néhány fotó kívülről, majd onnan haza!
Kivételesen Busszal. Az út olyan volt, mint nálunk a hetesen, de azért cserébe többet láttunk a városból.

8.nap: Fontainebleau(0-”0”), Pére Lachaise, Sainte Chapelle, Centre Pompidou
Reggel kb. 1óra RER (emeletes hév). Kis kavarodás miatt először az Austerlitz pályaudvarra megyünk, de utána mégis a Gare de Lyonról indult a vonat. Megérkezve a pályaudvaron épp elcsípünk, egy helyi buszt, ami elvitt egészen a kastélyig. Megint elsők közt lépünk be. Főként Napóleon lakta a kastélyt, de ez az ország második legnagyobb kastélya. Körülötte a Manzard tervezte kert, eredeti bútorzat, szép kirándulás a turistákkal tömött nagyvárosból. Jó 2 óra bent, egy óra a parkban. Érdemes kilátogatni kb fél napos kirándulás Párizsból.
Vissza Párizsba a helyi busszal az állomásig, majd a kettő órás RER-rel tovább.
Utunk egyből a Pére Lachaisebe vezet. Az idő egyre viharosabb, már az eső is csepeg, de azért megkeressük, Gay-Lussac, Molière, La Fontaine, Chopin, és Rossini sírját.
Az eső egyre inkább fedett helyre kerget. Irány a Saint Chapelle, és a Concergiéri. Feljőve a metróból, már nem esik, de a sor nagy. Végigvárjuk a szokásos csomagátvizsgálást, majd bemegyünk. A kék liliomos plafon, a csúcsíves bolívekkel újból a bloisi kastélyt juttatja eszembe.
Keressük a Conciergeriet, de helyette a bírságon sétáltunk egyet. Mire meglett, addigra bezárt. Sebaj, másnap ezzel kezdjük.
Séta a Centre Pompidouba. 2 órát téblábolunk a kortárs művészetben, de engem inkább fáraszt, mint szórakoztat. Kiérve megint kezd beboruln i, de beszippant minket az egész napi mozgás után egy Flunch. Na ide is visszatérünk még. 3-5 Euróért eszünk kicsi, illetve nagy salátát zsömlével.( De a nagy az tényleg nagy )Jólesik. Mindenki annyit rak a tányérra amennyi ráfér, olcsó és finom. Már-már túl sokat is szedtünk. Jóllakva érünk haza.

9.nap: Conciergerie, Ősi Párizs alapjai, Csatorna múzeum (3,5-”0”), Branly múzeum, Diadalív
Reggel majdnem ott kezdtük, ahol tegnap abbahagytuk. Megtaláltuk a Conciergerie-t megnéztük Marie Antoinette celláját, a régi börtönt, a börtönudvart. Sajnos a konyha zárva volt, de a nyitott csigalépcsője az látható volt így is.
Utána egyből át a Notre Dame-hoz, megnéztük a tér alatti múzeumot. Benne a római kori épületek maradványaival.
Át a Csatornamúzeumba. Párizs csatornáinak történetét, technikáját mutatja be a kezdetektől a mai napig. Érdemes megnézni, főleg, hogy a múzeumbérlet is tartalmazza.
Két percre a Branly múzeumban folytattuk. A világ legnagyobb nem nyugati típusú gyűjteménye. Benne rengeteg afrikai óceániai kinccsel. A megszokott arany és csillogás helyett itt a törzsi társadalmak ékszerei, eszközei, ruhái láthatóak. Nincs hasonló gyűjtemény a világon. Az épület is nagyon modern, hatalmas.
Kijőve a Branlyből borús idő fogadott. Gyalog indultunk a Diadalívhez. Szerencsére csak akkor kezdett el esni, amikor pont odaértünk. Fel még esőben mentünk, de az erkélyen már nem esett. Jól látszott a défense negyed, és jól látszott az egész város. Főleg, hogy a város egyik fele fölött, még szakadt az eső, a másik felén, már sütött a nap.
Irány haza, hiszen még össze is kell pakolni.

10.nap: Louvre, Haza
Reggel, már csak keveset kellett pakolni, este szinte teljesen összepakoltunk. Kifizettük a reggeliket(7-et) becuccoltunk a csomagmegőrzőbe, majd irány a Louvre!
Louvre-ban megnéztük még, ami a múltkori rövid időbe nem fért bele. Hamurappi törvényoszlopa, Milói Vénusz, Mona Lisa, egyiptomi kincsek, mezopotámiai szobrok, mpresszionisták, olasz festmények.
Visszaút a szállásra a csomagért, onnan 1 átszállással RER-rel a reptérre. 18:50-21:00, CDG 2D-Ferihegy 2A. A párizsi utolsó percekben még jött egy nagy zuhé, így Ferihegyen meglepetésként ért a csurom vizes csomag. Ablak mellé már nincs, hely. Kellemes repülőút haza. Útközben már be is rendeztem, a fényképeket is.


Összegzés:
Loire völgy: Csak egy kis szeletkét láttunk belőle, de mégis érdemes volt, mert teljesen más a Sologne, a vidék, mint a főváros. Ezek a kis középkori eredeti városok, nincs tömeg, nem busszal hordják a turisták ezreit, olcsóbb minden, a szállás is. Magyar prospektussal fogadnak mindenhol.


FOLYTATÁS MÉG LESZ! NÉHÁNY HASZNOS TIPPEL.
Értékeld az élménybeszámolót!
7 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
futestechnika - 2009.08.29. 22:56

Szuper!!!!


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina