Nápolyi öböl gyöngyszemei:Sorrento, Capri, Pompei, Vezúv

Olaszország Nápoly

Ott-tartózkodás ideje: 2009. aug. 26.  - 2009. aug. 30. (4 nap)

0 hozzászólás I 74 427 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. dec. 31. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Princesa Beszámolója

Cimkék: Capri  Nápoly  Pompei  Sorrento  Vezúv 

1.nap-Nápoly

Idén nyáron úgy döntöttünk meghódítjuk Nápolyt és látnivalóit.Van ez a mondás:Nápolyt látni és meghalni,Nápolyt látni és megszeretni.Nos, ez elsőre nem tűnik olyan igaznak, mert ahogy a legolcsóbb reptéri 3S busz bevitt minket Nápoly fő központjába, a Piazza Garibaldira,igencsak elcsodálkoztam.Ugyanis innen nézve nem tűnik olyan szépnek a világhírű város.Inkább zsúfoltnak és koszosnak.De hát tudjuk hogy Nápoly tele van szeméttel, de hogy ennyivel?Sebaj,a szemét hagyján, de a közlekedés is furcsa egy nyugat-európai ember számára.Nem tartja be senki a közlekedési szabályokat,áthajtanak itt-ott a piroson,a gyalogosok ott mennek át ahol tudnak,nem nagyon érdekel senkit.
Állandóan egymásra dudálnak a sofőrök, de ami a legmeglepőbb az egészben, hogy sosincsenek dugók, és elütött gyalogosok, legalábbis ahogy-én láttam.Az biztos,hogy aki beteszi a lábát Nápoly földjére nem marad közömbös iránta.Vagy megszereti vagy nem,de erős érzelmeket vált ki a turistákból, így bennem is.Egy biztos:Nápolyt mindenkinek látni kell.Hihetetlenül izgalmas és veszélyes város,ugyanakkor koszos is, de a nápolyi-öböl gyönyörű.
Azt már az első napon megtapasztaltam, hogy a legtöbb házon ott lógnak kiaakasztva az erkélyre a száradó ruhák.Enélkül Nápoly nem lenne Nápoly, nem beszélve az omladozó házakkal teli sikátorokról.Ne felejtsük még el,hogy itt készült az első pizza és innen is származik, úgyhogy azt nem hagyhattam ki,és isteni finom volt.Igazi pizza íze volt,nem úgy mint az itthon kapható fagyasztott pizzáknak.Legjobban akkor élvezhetjük a város hangulatát, ha beülünk egy kávézóba és onnan szemléljük a város lakókat.Figyeljük meg, hogy az olaszok hangosan beszélnek, ebédidőben nem dolgoznak hanem beszélgetnek és újságot olvasnak.Nagy a ricsaj a Piazza Garibaldin és a Corso Garibaldin, de itt érezhetjük igazán a nápolyi nyüzsgést.A helyiek nagyon barátságosak,de azért vigyázzunk velük:nápoly a bűnözés városa is,bármikor leránthatják a táskát a jóhiszemű turistákról, és nem szabad sötét sikátorokban üzletelni az utcai árusokkal, akik nagyon olcsón árulnak pl:telefonokat, mert az nagyon ráfázik mint mi, de erről később...
A lényeg, hogy vigyázzunk a pályaudvarnál és legyünk körültekintőek.Megfigyeltem, hogy Nápolyban rengeteg a néger bevándorló.Velük sem ajánlatos üzletelni a piactéren.Csakis üzletekben vehetünk megbízható dolgokat..
Bár Nápolyba érkezve úgy tűnik nincs sok látnivaló a városban, téved aki így gondolja.Meglepően sok a látnivaló, csak erről érdemes időben tájékozódni.
Fontos megnézni a Régészeti Múzeumot(sajnos ez már nem fért bele az időnkbe),Corso Garibaldit,Castel Nouvo-t,Palazzo Reale-t,csakhogy a legfontosabbakat említsem.
El kell mondani,hogy az első nap mindig a város ismerkedésésvel telik, így nálunk se volt másképp.
Kezdésképp a Garibaldi térről indultunk és végigmentünk a Corso Garibaldin és a Corso Umberton, a város főutcáján.Egy nagyon kicsit hasonlít az Andrássy úthoz,csak itt nincsenek luxusüzletek.Amolyan középkategóriás boltok vannak.Miután leértünk a végére ott találtuk a Nápolyi kikötőt, ami nagyon szép.
Innen indulnak a kompok és luxushajók egyéb helyekre és innen lehet áthajózni Sorrentoba, Capriba,stb...
Rögtön a parton található a Castel Nouvo, ami szintén szép látvány.Ha pedig háttal fordulsz a kikötőnek,szépen látszik Nápoly.
Itt nézelődni igazán kellemes kikapcsolódás.Arra figyeljünk, hogy délben nagyon tűz a nap, érdemes napkalapot viselni és szellősen öltözni, bár el lehet viselni a nagy meleget, mert ott a tenger, és az isteni illata.
Miután pedig végignéztünk a kikötőben, megnéztünk pár boltot,és egy hosszú gyaloglás után tértünk vissza a bázisra.

2.nap-Capri

Friss Nápolyi élményekkel felvértezve indultunk neki a 2.napnak, ami teljes egészében Capri szigetéről szólt.Annyi mindent lehetett hallani róla, hogy ilyen, meg olyan szép,így úgy döntöttünk áthajózunk oda.
A hajó a Nápolyi kikötőből indult.Jó tudni,hogy ezek a gyorskompok 15 percenként indulnak és fejenként 16 euróba kerülnek csak oda..Tehát aki Caprira készül, az jó sok eurót készítsen ki, mert nemcsak az odaút sok, de maga a város is.Viszont a leleményesebbek ha ügyesek sokat spórolhatnak.A lényeg, hogy a kompok 30-40 perc alatt érnek Caprira.Mihelyst kiszálltam, és rápillantottam Caprira,megértettem miért vannak sokan oda érte.Ez a hely gyönyörű és varázslatos!Szerintem a képek magukért beszélnek.Talán ami zavaró lehet,az az a turista áradat ami egész nyáron van.valósággal özönlenek ide az egy napra idelátogatók.A tehetősebbek heteket maradnak itt, ami nem csoda.
A szállás Capriban kicsit drága, ha valaki itt akar megszállni, inkább válasszon magánházat, panziót vagy 2*-ost mert azok is nagyon szépek.Nem beszélve az ott lakók luxusvilláiról, amiről gyönyörű a kilátás.
Meg kell jegyezni:Capri tengerpartja kavicsos,de vigasztalásul tudni kell, hogy kristálytiszta vizű és nagyon szép.
A fő látványosság a Kék Barlang,olaszul:Grotta Azurra amit sajnos nem láttam mert nagyon messze van a kikötőtöl, ráadásul épp akkor zárva volt.Aki teheti nézze meg feltétlenül.
Mi inkább megmásztuk Tiberius császár szikláját, és felmentünk a hegy csúcsára.Mindenkinek ajánlom, nagyon jó program.Amikor felértünk ott találtuk Capri központját.Leggyorsabb lépcsőn felmenni, de aki jobban el akar merülni a tájban, az menjen körbe az autóutak mellett.
Felérve Capri centrumába,a kilátás pazar.Onnan látni az egész szigetet, és Tiberius fehér palotáját.
Mivel Capri főként a gazdagok üdülőhelye számos luxusmárkával kecsegtetnek a boltok:Prada,Dolce Gabbana...stb.is található itt.Nagyon jó a hangulata a városnak, ha végigsétálunk ezek között a boltok közöttm amiknek az utcái tele vannak pálmával, citrusfákkal, olajfákkal.
Capriban járva mindenképp térjünk be egy édességboltba és kóstoljuk a finomabbnál finomabb sütiket és fagyikat.Ha már ott járunk igyunk eg ykis limoncellot is, illetve még szuvenírnek is jó.
Ezek után biztosan mindenki érzi,hogy nagyon jó klímája van a helynek és tiszta a levegője.
Aki egyszer ott járt, biztosan visszaakar térni majd oda, hiszen nagyon elbűvölő kis sziget.Capri szépsége mindenkit magával ragad....

3.nap-Vezúv,Új-Pompei

Mára igazán művelődni akartunk,így Pompeibe vettük az irányt.Rengeteget hallottam már Pompei romjairól, amit a Vezúv pusztított el Kr.u.79-ben, így a vulkán is érdekelt.A napunk úgy elhúzódott, hogy a régi Pompei romjai már nem fértek volna bele, így inkább nekivágtunk egy Vezúvi túrának.Cél:megmászni a vulkánt.
Ez így egy kicsit bizarran hangzik, de egyáltalán nem az.Egy szokványos turista program a sok közül..
Nápolyból a Vezúvhoz gyorsvonat visz, melynek Circumvesuviana a neve, ez a Sorrentoi vonalon megy és a Pompei-Scavi állomásnál kell leszállni.Innentől buszok visznek fel a hegy lábához, ahol egy autóparkoló van, onnantól gyalog lehet feljutni a csúcsra.
Sokaknak rémisztően hangzik megmászni egy kiszámíthatatlan vulkánt, de egészen más ott lenni.
Az tény, hogy a felfelé vivő buszok kényelmesek és biztonságosak, de az út felfelé igen szűk, kacskaringós és meredek is.Nagyon félelmetes ahogy folyamatosan megy egyre feljebb a busz, és nem tudjuk meddig mehet még.
Gyenge idegzetűeknek nem ajánlott:)
Ha túl vagyunk azon, hogy felértünk a Vezúv lábához,onnantól kezdve jön a gyalogos túra.Felefelé meredeken lejt a vulkán és bot nélkül igen fárasztó, ám lenyűgöző élmény.Amikor felérünk a vulkán kráteréhez érdemes körülnézni, mert a panoráma lenyűgoző látványt ad.Belehet látni egész Pompeit.
Nem semmi látvány belülről a kráter, ahonnan egykor forró láva folyt..még ma is látni a nyomait.
Legjobb emléknek, hozni onnan pár lávakövet.
Fent lenni a Vezúvban leírhatatlan élmény, ezt látni kell,elmondani nem lehet.Aki bírja,hogy felmegy a csúcsig az igen kalandor...
Sajnos 2 órát tudtunk ott tölteni, de nagyon megérte, a nem mindennapi helyszín,úgyhogy aki teheti és Pompeiben jár, feltétlenül másszon fel a vulkánba és élvezze a látványt.

A vezúvi túra után már esteledett, de még maradt idő a mai Pompei megnézésére.Ez természetesen teljesen más, mint az elpusztított, régi és az ember nem is gondolná, hogy milyen szép.Egy sétát mindenképp megér,bár elkell mondanom, hogy egy fáradságos Vezúvi túra után begyalogolni Pompeibe elég megerőltető a lábnak..mindenesetre megérte a sok gyaloglás, mert a mai Pompei városa nagyon szép hely.Gyönyörű a a városközpont és az ott levő park is.

4.nap-Pompei romjai, Sorrentóval fűszerezve

A mai az utolsó nap volt, így nagyon belekellett húzni, hogy kihasználjuk a napot.Sajnos megint elhúzódott a délelőtt, ráadásul még át is vertek minket.
Ugyanis a Piazza Garibaldin rengeteg kis árus van akik mindenféle portékát árulnak ott a vonatállomás környékén, és eléggé rámennek a turistákra.Hát velünk is ez történt.Az egyik eladó Iphone-t árult a kezében és sikerült minket rábeszélnie arra, hogy vegyünk meg tőle jó áron.Persze éreztem hogy átverés az egész, de elsőre olyan jó ajánlatnak tűnt.Végül megállapodtunk 60 euróban,amibe 2 db Iphone tartozott bele töltővel ami igen jól hangzik.De ilyen olcsón sehol sem lehet egy ilyen drága telefont venni, úgyhogy gyanítottam hogy hibásat adott volna oda, de nem.Kifizettük a pénzt, megkaptuk a dobozt, amibe állítólag belerakták a telefont.
És bizony állítólag, ugyanis mire a szállodába értünk csak ott vettük észre, hogy egy ásványvizes palack van benne az Iphone helyett...Jól rászedtek mondhatom,és mire visszamentünk oda ahol vettük, az eladónak már hűlt helye volt....remélem sokan tanulnak a hibánkból, hogy nem szabad eldugott kis sikátorokban, olcsó áron kínáló piacon levő eladóktól vásárolni, mert átvernek..Remélem mindenki tudja hogy Nápoly a bűnözás egyik városa Palermo mellett,hisz nagy a szegénység..

Ezek után indultunk neki megnézni gyorsvasúttal Pompei régi romjait, és meg kell,hogy mondjam fantasztikus élmény volt látni az elpusztított várost.Igaz hogy azóta restaurálták,de sok minden megmaradt a több ezer éve lerombolt városból.Hihetetlen élmény volt azokon a régi utcaköveken menni,és látni az ott lakók házát belülről, akik már jó régen meghaltak.Augustus császár Pompei romjainál szónokolt és komolyan mondom ha valaki arra jár, mindenképp nézze meg.Látni azokat a régi lávakővel borított emberi hullákat elképesztő , főleg ennyi idő után...hogy megmaradt idáig és még indig vannak feltáratlan részei.Pompeire mindenképp érdemes egy teljes napot szánni,hisz van mit megnézni...mi kb.2 órát tudtunk eltölteni ott,így a felét láttuk kb. mert siettünk tovább Sorrentoba.

Sorrentoba Pompei-Scavi állomástól a gyorsvasút kb.30-40 perc alatt ér ki, a lassabbnak 1 órába is beletelik.Sajnos az odaúttal sok idő ment el,de végülis dálután 17:30-körül megérkeztünk a híres Sorrentoi üdülőhelyre.Hát az a hely, valami csodás!
Gyönyörű maga a félsziget és a város központja, az utcái pedig szűkek és hangulatosak.Minden van itt, ami szem-szájnak ingere luxusszállodáktól kezdve limoncellon át a szép, tiszta tengerig.1 nap sajnos kevés a város felfedezésésre minimum 3 nap kell,mi sajnos csak 3 órát voltunk, de az is megérte a látványt, hiszen ez egy valóságos üdülőparadicsom...

Végülis az egész fantasztikus volt, főleg az hogy csak 4 nap állt rendelkezésünkre és mindent megtudtunk nézni,amit lehetett:Nápoly, Capri, Sorrento,Vezúv,Pompei.
Sokáig fogom emlegetni ezt az olasz nyaralást az biztos..
Princesa kapcsolódó élménybeszámolói:
Értékeld az élménybeszámolót!
4 (4 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina