Egy csepp Róma

Olaszország Róma

Ott-tartózkodás ideje: 2007. aug. 23.  - 2007. aug. 27. (4 nap)

3 hozzászólás I 5 480 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. dec. 31. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Princesa Beszámolója

Cimkék: Olaszország  Róma 

Róma az örök város.Róma maga az egész világ.Talán nincs még egy ilyen város a világon,aminek ekkora történelme lett volna.Gondoljunk csak a hatalmas,mindent elsöprő római birodalomra.Szinte hihetetlen,hogy még a mai napig láthatók az ókori Róma nyomai.Bár,azt hozzá kell tenni,hogy a mai Róma már korántsem olyan látványos,mint fénykorában.
Ennek ellenére vagy épp ezért,de Rómát mindenkinek látni kell.Nyilván rengeteg ember álom-úti célja listáján az első helyen szerepel,de ezen nincs mit csodálkozni.Mert Róma maga egy elvarázsolt hely,maga a történelem.
Mint tudjuk,rengeteg a látnivaló,így érdemes jól megtervezni a napunkat,főleg azoknak,akik csak 3-4 napra utaznak ide.Ha veszünk egy Rómáról szóló útikönyvet,láthatjuk milyen vastag.Csakúgy roskadozik a látnivalóktól,így pedig igazán nehéz kiigazodni mik azok amiket feltétlenül látni kell.

Kezdésképpen ne vágjunk bele rögtön a látnivalók sokaságába,inkább csak merüljünk el a hangulatban.A mindent-egyszerre elve nem jó megoldás,mert rengeteget kell gyalogolni,ami főleg a 34C-ban megterhelő igazán,amikor már csurog rólunk az izzadtság is.Így pedig Róma inkább fárasztó lesz,mintsem élvezetes.
Miután beültünk egy igazi olasz étterembe,ahol megkóstoltunk egy finom pizzát,indulhat a nagy városnézés.Mindenképp érdemes térképet venni,mert bár a látnivalók egymást követik,azért nagyok a távolságok.Mint pl: a Colosseum és a Vatikán között..
Hamár a Colosseumnál tartunk,akkor kezdjük is itt a nagy túrát.Tulajdonképpen enélkül Róma nem lenne Róma.Mindenki ismeri a történetét,a világ legismertebb nevezetessége.Mikor elöször megpillantottam,nem akartam elhinni.Amit eddig csak képeken láttam az kezd megelevedni előttem,és valóssággá válni.Fantasztikus!MIntha visszacsöppentem volna az ókori Rómába..Ne kövessük el azt a hibát,hogy kihagyjuk belülről.Én sajnos nem mentem be,amit már nagyon bánok.
Hamár ott járunk a Colosseumnál,nézzünk csak mögé,és ott feltűnik a Castelo Angelo-Angyalvár.Nagyon szép,csodás épület!Alatta pedig ott kanyarog a Tiberis folyó,ahol már annyi minden történt.

Ha továbbhaladunk a Colosseum mellett,szemben láthatjuk Constantinus dialívét,ami természetesen szintén gyönyörűszép.Onnantól kezdve pedig kezdődik a történelmi Róma,és a Fórum Romanum,ahol az ókori romokat találhatjuk.Itt egy egész napba is belekerül,míg keresztül megyünk a látnivalók között és közben agyon fényképezzük magunkat.

Rómáért megkell szenvedni,van ez a mondás,és ezt csak az tudja aki szintén ott járt.Ha az első nap megerőltetük magunkat,tegyünk egy jó kis sétát a belváros utcáin.Itt sok elegáns üzlettel találkozhatunk,és elmehetünk egy jó kis shopping túrára.Állítólag itt található egy olyan fagyizó,ahol rengetegféle ízben lehet kapni,és isteni finom,.Hát nem hiába,mégiscsak az olaszok csinálják a legjobb fagyit a világon..
A fagyizónál található a Trevi-kút,ami a világ legimpozánsabb kútja.Hát az valami elképesztő!Biztos sokan elképzeltek itt egy romantikus estét..Csak leülni és megpihenni a kútnál,igazán felüdítő és csodálatos érzés.Viszont itt mindig rengetegen vannak.De még ez sem tudja elrontani azt a hangulatot.
Hogy ne hagyjuk ki az egyik leghíresebbet,keressük fel a spanyol lépcsőt.Én sajnos nem láttam,mert egyszerűen már nem jutott rá időm...

Azt már a harmadik napon is megállapítottam,hogy Róma soha nem unalmas.Mindig akad valami felfedezni való,és egy élet is kevés a megismerésére.Még aki ott él,az sem ismeri igazán.Abban is biztos vagyok,hogy amig áll a világ,Róma mindig kedvelt úticél lesz a túristák körében.
Visszatérve a látnivalókra,ne felejtsük ki a Vittorio Emanuel emlékművet sem,ami szintén nagyon látványos.
Utána pedig irány a legizgalmasabb rész,a Vatikán.
Mégha kevés is az idő,ezt semmiképp se hagyjuk ki!Ez a legkötelezőbb látnivaló!Metróval pedig gyorsan és könyedén eljuthatunk ide.Ha van elég napunk akkkor szánjuk egy teljes napot a Vatikáni múzeumra,de mikor ott voltam km-s sorok álltak a bejáratnál,így végül nem jutottam be.
Helyette kívülről megnéztem a Vatikán épületet,és a Szent Péter Bazilikát,ami a világ legszebb Bazilikája.A belépés azt hiszem ingyenes,mindenképp nézzük meg belülről is,mert kár lenne kihagyni,ha már ott járunk.Gyönyörű belső díszítésekkel van tele,és itt láthatjuk Michaelangelo Pietá-ját is,amit mostmár üvegfallal védenek,amióta egy őrült rátámadt.

Hamég mindig nem fáradtunk volna el,akkor nagyszerű program felmenni a kupolájába.Életreszóló élmény,de nagyon fárasztó a felmenetetl,mert rengeteg lépcsőn kell felmenni a tetejéig,de megéri a látványt!Onnan pazar a kilátás,és belátni egész Rómát,meg a Szent Péter teret is!Azt azért mindenképp megkell említeni,még mielőtt valaki álomba ringatná magát,hogy Róma utcái igencsak piszkosak és szemetesek.Hát igen,Olaszország ilyen,de ezzel együtt megvan a maga bája.Nem szabad vele foglalkozni,továbbkell lépni.

Mindig eszembe jut amikor Róma utcáin sétáltam,hogy az éttermekből hivogató illatok csábítgattak egy jó kis fogásra.Ilyenkor bizony lehetetlen ellenálni.A Colosseum környékén jó kis éttermek vannak,de figyeljünk oda az árakra,mert nagyon elszaladhatnak.és bizony be is csaphatnak.Ami még fontos,hogy tartsuk magunkhoz közel a táskánkat és vigyázzunk a közlekedésnél,mert Rómában rengeteg az őrült motoros,és nem tartják be a közlekedési szabályokat.Ha kedvük tartja akkor átgázolnak a piroson is.


Egészen addig nem értettem miért van mindenki úgy oda,ezért a városért,de amióta ott jártam rájöttem,hogy nincs Rómához fogható.Igaz,hogy csak 4 napot töltöttem ott,és rengeteg mindent nem láttam még,de azért így is kaptam egy kis cseppet belőle,és ezt már senki sem veheti el tőlem!Ez a világ egyik legszebb városa!
Értékeld az élménybeszámolót!
1 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
Bensi - 2012.03.12. 16:38

Információk, szállásfoglalás magyar nyelven Rómába utazóknak: simpatia@index.hu címen!

Princesa - 2009.12.31. 22:10

Igen tudom,kár hogy nem néztem meg.De bedobtam az érmét a Trevi kútba,úgyhogy biztosan visszatérek még.A Pietát télleg egy magyar rongálta meg?Nem csodálom..tőlünk aztán minden kitellik..

Persepolis - 2009.12.31. 15:18

Kedves Princesa, sajnos, a Vatikáni Múzeumnál mindig km-es sorok kacskaringóznak, így senki nem fog tudni sorban állás és várakozás nélkül bejutni, és Neked is csak tanácsolni tudom, vagy inkább helyesebb, ha azt mondom, kár, h nem volt türelmed végigállni (a km-es sorok is fél óra alatt leszaladnak), vagy éppen időd, hiszen ahogy írtad is, ez KÖTELEZŐ látnivaló. Legközelebb ha mész, NE HAGYD KI!!! :))) Üdv, Persepolis
ps.: tudtad, h a Pietát is egy magyar rongálta meg??? sajnos...


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Magyar  Română  Slovenčina