Sarti másodszor

Görögország Sarti

Ott-tartózkodás ideje: 2009. aug. 22.  - 2009. aug. 29. (7 nap)

2 hozzászólás I 8 252 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. szept. 06. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar tn83 Beszámolója

Cimkék: kalózhajó  narancspart  robogó  Sarti 

Régen eldöntöttük, hogy Görögoszágba megyünk idén nyaralni a párommal, végre kettesben, de a várost csak az utolsó pillanatban választottuk ki. Last minute utat szerettem volna, mert tanultam már belőle, nem kell elkapkodni a foglalás. Tíezezreket takaríthat meg az ember, ha figyel, és kivár.
Én már jártam Sartin két éve, akkor baráti társasággal mentünk a Walter travel szervezésében.
Idén a Dias Zeus utazási irodával utaztunk. Hát, az iroda nem volt a legjobb választás abból a szempontból, hogy náluk egy busz nem egy helyre megy, hanem több településen szórja szét az embereket. Ennél fogva visszafelé még elmentünk Sztavroszba is, ami ugyen szép, de sok órával megtoldotta az utazást, ami így is éppen elég hosszú lett volna.
Rátérve a lényegre, Sartira, nagyon szeretem. A falu maga nem nagy, és nem is mondanám igazán látványosnak, szokványos görög üdülőfalu. Egyetlen látványossága a főutca végén található templom, ami igazán szép este, amikor ki van világítva.
A tengerpart a központi résznél apró kavicsos, és elég gyorsan mélyül. Ha hullámzik a tenger, akkor bizony oda kell figyelni kifelé jövet, mert engem fejreállított a tenger, a combig érő vízben úgy beforgatott a hullám, hogy majdnem megfulladtam, a számból is kavicsokat szedtem ki. :) Na de egyébként matracon nagy élmény ugrálni a hullámokra.
Amit mi sajnos csak későn fedeztünk fel, az Sarti beach strandja. A szállásunk a központban volt, és a beach-ig kb. 1,5 km-t gyalogolnunk kellett, de nagyon megéri! Ott homokos, lassan mélyülő a part. Csodálatos a környezet, a partok a sziklán. Nagyon jók a hullámok.
A szállásunk egybként a főutcn volt, ennél fogva kicsit zajos. A Kiriakis apartmanház. Nem volt vele semmi gond. Aludni jártunk csak haza, így nem is nagyon érdekelt minket, hogy milyen. Ami "furcsa", sehol máshol Görögországban nem láttam még ilyet, hogy nincs tusoló. Vagyi a wc-ben kijön egy cső a falból, és ott tusolsz. A víz gyakorlatilag mindenhova folyik. Elég fura, de ez sem zavart.Az viszont azért kicsit igen, hogy a wc-t és a szobát egy műanyag harmónika ajtó választotta el egymástól.
Nem mentünk az iroda álltal szerevezett fakultatív kirándulásra, hanem beneveztünk egy magyar család álltal üzemeltetett kalózhajó túrára, ami ugyanazt az útvonalat követi, amit a minden utazási iroda álltal megszervezett kék lagúna, vagy sanset, vagy melyik hogy hívja haükirándulás. Ez egy max. 25 fős kis hajó, szemben az iroda 200 fős hajójával. A hanglat nagyon barátságos, családias. Ja, 28 euró volt fejenként. A hajón kaptunk ouzot, bort, üdítőt, cukorkát, kekszet, nyalókát. 5 helyen álltunk meg, ahol szabadon lehetett fürdőzni. Ezek lakatlan partszakaszok voltak főleg. Szép helyek. Számomra mindig nagy élmény a tenger felől szemlélni a partot. A hajón kaptunk ebédet is, ami igazán bőséges és finom volt. Semmi okunk nem volt panaszra. Sajnos delfineket nem láttunk, holott talán ők voltak a fő oka annak, hogy beneveztünk a kirándulásra. Délután még frappéval is megkínáltak minket, így azt hiszem igazán megérte az árát.
Egyedül a zene nem tetszett, ami szólt út közben. Magyar számok mentek az igazi jó görög muzsika helyett, és még egy karaácsonyi szám is helyet kapott köztük, amit végképp nem értettem. Egyébkén a www.sartikirandulas.hu oldalon utána lehet nézni a dolognak.
Egyik nap béreltünk robogót és körülnéztük a környéken.
Nagyon megéri a robogóbérlés. Egy napra 10 euró egy járgyány, amivel ketten is mehetnek akár.
Érdemes szétnézni nagyon, mert rengeteg csodaszép hely van a félsziget ezen ágán is, és messzebre is lehet menni motorral. Mi nem mentünk túl távol, 50 km-s körzeten belül nézelődtünk. Sok szép starnd és apró öblök vannak. Nekem a legjobban a Narancspart tetszett, ami nem elhagyatott, rengetegen járnak oda fürödni. Nudista görögök különböző szobrokat vésnek a homokkövekbe, ami elég bizarr látvány, de szerintem tök jó. :)
A tenger itt csodaszép. Homokos a part és citrus illatú a levegő. Engem lenyűgözött. Ha egyénileg indul el az ember, akkor északi irányban találja meg ezt a partot kb. 7 km-re Sartitól. Nincs rendesen kitáblázva, nehéz észrevenni. Sassos motorkölcsönzőjét hírdető piros nyelves tábla amiről legkönyebb beazonosítható, hogy jó helyen jársz. Ja, aért írtam, hogy ha egyénileg, mert az irodák is kivisznek busszal reggel kilenctől du. kettőig 7 euróért fejenként. Szerintem ez azért rablás...
Az éjszakai életbe mi személy szerint nem nagyon vetettük bele magunkat. Helyette hatalmas römi csatákat rendeztünk. :)
Van egyébként több szórakozóhely is, vagyis diszkó, ahová nincs belépő, viszont itt az italok igen
drágák, még két éve ittam koktélt az egyikben
9 euróért.
A vacsorát nagyon olcsón meg lehet úszni. Sok akció van. A kedvenc helyünk a Relax nevű magyar étterem volt, ahol 10 euróért kaptunk két adag mennyei spagettit. Azt hiszem 7 féléből lehet választani. És két adaghoz járt egy harmadik ajándékba, de mivel az nem fért volna belénk, inkább kértünk egy gyümölcssalátát, ami életem legfinomabb sailja volt.
12 féle gyümölcs volt benne, mellesleg hatalmas adag fagyival a tetején és tejszínhabbal.
A gyros a főutcán a legolcsóbb és a legfinomabb 1,70-be kerül. Van két óriáspalacsintás is, ami szintén nem drága és nagyon jó.
Ettünk tintahalat körettel 6 euróért, rántott szeletet 6 euróért. Összeségében meg lehet vacsorázni üdítővel együtt 2 személynek 15-20 euróból símán. Mi többnyire nem ittunk, így kijöttünk 10-12-ből. :p
Nagyon sok butik van, vagy inkább bazáros, ahol kedvére válogathat az ember a szuvenírek között. Érdemes szétnézni, mert volt, ahol pl. az 1 eurós hűtőmágnes
2-be került.
Rengeteg a magyar Sartin. Vannak olyan üzletek, amiknek magyar a neve és persze a tulaja. Mindenhol van magyar alkalmazott, de ha véletlenül mégsem, akkor a görög beszél annyira, hogy elbolduguljatok. Tulajdonképpen egy kicsit olyan érzés, mintha egy görögországi magyar falucskába csöpennél.
Hát, ennyi jutott eszembe. Ha esetleg tudok valabien segíteni, szívesen teszem!
Értékeld az élménybeszámolót!
10 (1 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
tn83 - 2009.09.08. 19:51

Örülök, hogy segíthettem! :)

jucccolino - 2009.09.07. 01:30

Szia!Nagyon jó kis beszámolót írtál, sok hasznos infót megtudtam Sartiról. Külön köszönet az árakért, és a választott utazási iroda megnevezéséért! :)


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina