Árpádkori falu a Gerecsében (Kovácsi település)

Magyarország Vértestolna

Ott-tartózkodás ideje: 2009. szept. 05.  - 2009. szept. 05. (1 nap)

0 hozzászólás I 6 137 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. szept. 07. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar Koga Beszámolója

Cimkék: árpádkori  erdő  falu  Gerecse  körtemplom  középkor  nordic_walking  rom  település  templom 

Mivel a nyár elég forró volt, így az "északi gyaloglás" (nordic walking) nevű sportot/tevékenységet hónapokig hanyagolnunk kellett. Szeptember elejére mivel kicsit visszaesett a hőmérséklet, és nem kellett túlzott leizzadástól tartanunk úgy gondoltuk egy télen már bejárt, ám különösebben fel nem "térképezett" egykori falu felé vesszük az irányt.

Vértesszőlősről indultunk fel a Gerecsére, azon belül is a nyugati ághoz tartozó Öreg-Kovács hegy felé, mely a maga 555 tengerszint feletti magasságával nem egy nagy szám, mégis gyakorlatlan túrázók, esetleg nordic walkingosok kikészülhetnek tőle.

Mivel még csak szeptember elejét írtunk, ezért bíztunk abban, hogy se vadászok által kilőtt puskatölténnyel, se vadállatokkal nem ver minket a sors. Így is lett. A legvadabb vadállat is egy az oltár mögött megtalált pillangótetem volt, így hát csendben, nyugalomban le is bonyolítottuk az egész túrát.

Kovácsi faluról nem sok minden maradt ránk, szuperlatívuszokban erről a helyről sem lehet beszélni. Több forrás is megerősíti, hogy ez egy Árpádkori település volt, egy Szent Péternek felszentelt körtemplommal. A körtemplom alapfalai még ma is láthatóak, bár nem kell hozzá nagy tudás, hogy ezt a romot is valamikor a XX. század szorgos restaurátorai emelték. Mindemellett legalább hitelesnek tűnik. Baj község önkormányzata pedig egy információs táblát is emelt a rom mellé, melyről megtudhatjuk hogy nézhetett ki a XIII. és XVI. században e kicsiny épület. A templomot állítólag a törökök rombolták le: gondolom nem kellett túl sok magyarral megküzdeniük a rombolási jogok megszerzéséért.

A templom körül pár sír található, de maga a falu településszerkezete nem vehető ki a sűrű erdő miatt. Ellenben akadt a túrázóknak kialakított pár ülőalkalmatosság, és asztal, tűzrakóhellyel - amit nem hiszem hogy sokan használnának.

Vértesszőlőstől a célhely közepesnek mondható tempóval kb. 70 perc alatt elérhető, ezért még csak megfeszülni sem kell. Kocsival a behajtás tilos, aki látni akarja e pár darabos múltunkat, annak bizony gyalogolnia kell. Vadakra és vadászokra tessék figyelni! Akiket érdekel Kovácsi, azoknak jó utat kívánok!
Feltöltve: 2009. szept. 07.
Értékeld az élménybeszámolót!
9 (2 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az élménybeszámolóhoz tartozó

album

Az itthon.blog.hu ajánlásával
somló Somlói borvarázs
 ?A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebb egy pohár bor mellett.? ?...
mór Borozzunk Móron!
Ha MÓR, akkor BOR! Ha október, akkor Móri Bornapok! Nem is lehet ez másképp, mint sok éve már. Az...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina