Szilvásvárad, Eger, Aggtelek, a szomszédos Nemzeti Parkokban

Magyarország Szilvásvárad Lipicai Szálloda, Turistaház és Étterem

Ott-tartózkodás ideje: 2009. júl. 17.  - 2009. júl. 22. (5 nap)

10 hozzászólás I 3 995 látogató olvasta. Rögzítve: 2011. máj. 05. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar futestechnika Beszámolója

Cimkék: Aggtelek  Eger  Lázbérci  Szilvásvárad  víztározó 

futestechnika értékelése:

3

Az értékelések összesen:

3.6

Eddig 2 utazó értékelte.

A Lipicai Hotel honlapjáról foglaltam egy hatéjszakás, félpanziós csomagot, ketten mentünk a lányommal.
2009. július 17. Indulás Bp.-ről, 9 óra körül, így elég hamar megérkeztünk, mivel odafelé nem álltunk meg sehol.
A szálloda közel van a Szalajka-völgy bejáratához,közvetlenül a Ménesgazdaság épülete mellett.
Mivel korán érkeztünk, várni kellett a beköltözéssel, így elmentünk gyalogszerrel megnézni a Börtönmúzeumot. Itt a szokásosak mellett, amit nagyon érdekesnek tartok, hogy van egy lista a hóhér munkadíjairól. Hát nem keresett rosszul a középkorban, az már biztos.
Egy ismertető a www.szilvasvarad.hu oldalról:

"Középkori Börtönmúzeum és Panoptikum

Az érdekes kiállítás elsősorban a középkori Felvidék, Kassa, Debrecen, Eger írásos és tárgyi emlékeinek felhasználásával, múzeumok, szobrászok, jelmeztervezők közreműködésével létesült. A korszak büntetés-végrehajtási gyakorlatát mutatja be, mely a gazdag tárgyi anyag mellett látványos, panoptikumszerű jelenetekkel történik. A múzeum a centrumban a buszparkoló melletti épületben található."

Innen, ebédelni mentünk. Sikerült is jól beleválasztani, a Csobogó étteremmel.Jól néz ki, kis vízimalom az udvaron, és hideg pisztráng, másodnapos sültkrumpli, szíjasra sütött csirkemell. Mindezekért 4500,- -at kértek. Mit mondjak, nem lettünk visszatérő vendégek.
Szóval visszatértünk a szállóba, felcuccoltunk a szobába. Aki csak a 4-5*-hoz van szokva az ne jöjjön ide. Kb. 80-as évek elején épült, szocreál épület, amely még nem lett felújítva, így a berendezés, és különösen a fürdőszoba hagy maga után kívánnivalót. Maga az ágynemű, törölköző tiszta, de a szobákat nem takarítják mindennap, csak ha elhagyják a vendégek.
Mivel mi csak aludni jártunk ide megfelelt. A reggelit étlapról lehet választani, a vacsora meg menüválasztásos, 3 féle főétel van. Szerintem elég jóízű, és a három fogás (leves, főétel, desszert) bőven elég is. Lepakoltunk, elhelyezkedtünk, majd mivel csak délután 3 óra volt, elballagtunk megnézni a hétvégén zajló fogathajtó verseny programjait, illetve jegyet vettünk a szombat esti éjszakai lovasshow-ra.
Innen az utolsó vonattal kivonatoztunk a Gloriett tisztásig, picit nézelődtünk, majd visszavonazoztunk. Mindez csak a kisvonat miatt volt, meg hogy picit felmérjük a tájat, mivel jómagam már vagy 20 éve nem voltam erre, nem nagyon emlékeztem a környezetre.
Visszatérve a szállóba kicsit bóklásztunk, vacsora, majd alvás.

2009.július 18. szombat: Reggeli után elemózsiánkat összepakoltuk, megfelelő vízmennyiséggel elindultunk gyalogosan a Szalajka-völgybe. Nincs túl messze, talán 2-3 km. de nem siettünk, mert alaposan szemügyre vettünk minden utunkba eső növényt, fát, állatot ( főleg színpompás lepkéket, és csigákat).Útunk során többször találkoztunk az éppen maratonhajtás versenyszámban résztvevő fogatokkal. Úgy féltávon található az Erdészeti Múzeum épülete, ahol úgy az erdőgazdálkodást régen és most, mint pl.: egy maketten ábrázolt nyúlvadászatot, illetve a Bükkben honos vadak kitömött példányait is megtekintheti a látogató.

Mielőtt azonban bementünk volna az épületbe, a kisvasút megállóban egy kis vörösbegy álldogált, talán a vonatra várva. Apró dolog, de élményszámba megy a látványa ennek szép kis erdei madárnak.
Innen a Kárpátok Őre ( faszobor) mellett kialakított pihenőhelyen történt ebédünk elköltését követően továbballagtunk a vízesés felé.
"A Kárpátok Őrei
A honfoglalás időszakában Árpád fejedelem egy éber katonai védelmi rendszert hozott létre. Éjjel-nappal strázsáló őrökkel zárta le a Kárpátok hágóit. Az akkori sorsfordító időkben ezzel is védte a Kárpát-medencei magyarságot. Amíg ez a védelmi rendszer működött, őseinket nem tudták megtámadni. Köszönhetően a Kárpátok Őreinek.
Az ő emléküket megörökítendő avatták fel első ízben 1915-ben Kolozsváron Szeszák Ferenc "Kárpátok Őre" emlékművét, melyet számos nemzeti hagyományainkat megörökítő relikviánkkal együtt 1918-ban elpusztítottak.
A magyar kisebbség a romániai rendszerváltás után Tőkés László Püspökkel az élen újra fel szerette volna állítani Kolozsváron ezt az emlékművet. Ám ez politikai okokból nem sikerült. Így került Horváth Béres János szobrász és Tóth Vásárhelyi József építész alkotása a Szalajka-völgybe, melyet 2002. november 17-én avattak föl."
Útközben megálltunk az Erdei Múzeumnál amely sajnos nagyon elhanyagolt állapotban van, bizony ráférne egy kis restaurálás.
"Erdei Múzeum
Az „erdei emberek életéről”
A Szabadtéri Erdei Múzeum 1971-1974-ig készült. Az érdekes múzeum az egykori „erdei ember” mesterségeibe nyújt bepillantást. Sok más érdekesség mellett látható faszénégető, fűrészüzem, az egykori sodronypálya és a vashámor is, melyben az ott található „Tilalmas a halászat ebatta” feliratú vastábla és a Kerektemplom betűi is készültek"
A pisztrángtelephez érve elfogyasztottunk egy finom füstöltpisztrángot, nagyon jóízű, friss volt, mindenkinek ajánlom kipróbálásra.

Lassan a Fátyolvízeséséhez értünk, melyet alaposan körbejártunk, ( már amennyire a kerítés engedi), és rövid kaptató után kiértünk a Gloriett tisztásra.
Itt uzsonnáztunk, illetve Johanna elballagott ebihalászni, és kissé hegyet mászott.
Délután 3 órakor visszazakatoltunk a kisvonattal a faluba.

Pihentünk egy keveset, majd vacsora után elkezdtünk készülődni az éjszaki lovasshow-ra. Na ezt jól megjártuk, mert a nyakunkb zúdult a víz kiadós zivatar formájában. Este 9-kor kezdték a bemutatót, mi 11-ig voltunk kint, és álmélkodtunk a látványos lovastorna bemutatókon, illetve a különböző típusú lovakocsik bemutatóján.

2009. 07.19. vasárnap.
Reggeli után összeszedelőzködtünk, és irány a közeli buszmegálló, mivel a mai napon Egerbe mentünk, hiszen nem csak a Középkori piactér, hanem a Végvári Vigasságok rendezvény és érdekesnek ígérkezett. Egyórás buszozás után érkeztünk meg, úgy 10 óra körül. Végigsétáltunk a Dobó téren, a piaci forgatagban, Johanna beállt a szégyenketrecbe, majd felcsapott nemesnek, és viaszt, valamint pecsétnyomót vásárolt, hátha kiterjedt levelezést folytat az elkövetkezőkben. Innen a Várba mentünk, itzt egy kicsit megütköztem azon, hogy nem fogadnak el Üdülési Csekket a belépődíjra. Mindegy, bementünk, itt már javában zajlott az Országos Szittyatalálkozó. Nézelődtünk, feltérképeztük a lehetőségeket, programokat, és bementünk szépen sorban a
kiállításokra.
Részlet a Vár honlapjáról:
"Már az első magyar király, Szent István püspökséget alapított itt 1001-1009 között, melynek védelmére 1248-tól kezdődően kővár épült. Az elpusztult román stílusú templom helyére a várdombon gótikus majd későgótikus stílusban építettek katedrálist. A várban kiépült püspöki székhely fénykorát a XV. században – a reneszánsz korban – élte. Ekkor az ország egyik meghatározó kulturális központjaként tartották számon. A XVI. században a török hódítások Magyarországot is elérték, melynek az ország fővárosa is áldozatul esett. A törökök 1552-ben fordulnak az országrész egyik legnagyobb erőssége, Eger ellen. A kétezer fős védősereg közel negyvenszeres túlerővel szemben, öt heti ostromban védte meg a várat. A hősies helytállás a magyar történelem egyik kiemelkedő eseménye, s híre – Gárdonyi Géza történelmi regénye révén – a világ minden részébe eljutott.

Az egri vár ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. Az állandó kiállításokon bemutatjuk a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit. A kőtárban megtekinthetők az elpusztult katedrálisok maradványai, a hősök termében az 1552-es várvédelmet irányító várkapitány, Dobó István márvány síremlékének fedőlapja. A várban található Egri Képtár hazánk egyik jelentős képzőművészeti gyűjteménye, mely németalföldi, itáliai, osztrák és magyar festményeket őriz. A vár történelmi hagyományait a kiállítások mellett programokkal is igyekszünk feleleveníteni."
Végignéztük a kiállításokat, www.egrivar.hu oldalon mindenki megtalálja az ismertetőket, illetve nagyon dicséretes módon a gyerekek egy totó kitöltésével apró ajándékhoz juthattak. Természetesen beneveztünk, így Johanna átszellemülten keresgélte a megjelölt tárgyakat, képeket a kiállításokon,ezzel persze mintegy "kényszerítve", hogy végignézze a kiállításokat.
Bementünk a Panoptikumba is, ahol az Egri csillagok hőseinek viaszfigurái vannak kiállítva. Ez, mivel magánkiállítás, külön fizetős.
A várban egyébként óránként volt őrségváltás e különböző kapuknál, és óránként volt tárlatvezetés a Kazamatákban.
Körülbelül 4 óráig bóklásztunk, nézelődtünk, totót töltöttünk őrséget váltottunk, majd leballagtunk a Kis Dobó térre, ahol a Senator -ház teraszán fogyasztottuk el kései ebédünket.
Lassan visszasétáltunk a buszpályaudvarra, és 7 óra felé értünk vissza Szilvásra. Vacsora, majd alvás.

2009. 07.20. Hétfő
A mai nap főleg lustálkodással telt. Későn keltünk, reggeli után elautóztunk a Lázbérci víztározóhoz, ahol a tározó mentén egy 2 ,5 órás sétát tettünk, miközben gyönyörködtünk a természetben Higgyétek el kedves olvasóim, lehet benne gyönyörködni.
Dél, egyóra körül értünk vissza Szilvásra, megpihentünk, majd délután Széles Imre bácsival fogaztoni indultunk a falu környékén. Felmentünk a Ménesgazdaság istállójába, ahol a fedezőmének szállása van, és bementünk volna a Ménesudvarba is, de nem volt nyitva. na ez azért elég furcsa, hogy főszezonban délután négykor zárva van, de biztos ezért is a neve "Állami" Ménesgazdaság.
Vacsora után még picit sétáltunk, majd nyugovóra tértünk.
2009. július 22. Kedd
A mai napon Aggtelekre kirándultunk. Nagyon szép út visz fel Putnokról a hegyen keresztül, és bevallom, elcsodálkoztam azon, hogy milyen szépen rendbentartott a Baradla-bejárat és környéke. ( Kb. 30 éve , vagy több,voltam utoljára)
Óránként indul vezetés, mi a rövidtúrát válaszottuk. külön figyelemre méltó, hogy Üdülési csekkel is fizethető a belépő. A rövid túra során a barlang elején talaálható nevezetes pontokat jártuk be, ( Styx patak, Hangversenyterem -rövid zenehallgatással,Óriások terme)
Nagyon színvonalas volt a vezetés, bőven volt idő a nézelődésre is. A túra végén a látogatói központban beszereztük a Baradla-manók című mesekönyvet is.
meguzsonnáztunk, majd a bejárat előtti játszótéren töltöttünk el egy fél órát.
Aggtelekről Jósvafőre vitt az utunk, csak a látvány kedvéért. Bementünk a Kessler Hubert emlékházba is.
A Tengerszem szállóban vettünk egy fagyit, hozzáteszem,. a pincér igen nagyon rosszmodorú volt. Én már nem csodálkozom rajta, mert sajnos a Duna keleti felén ez a szokás.
Mindegy, legfelejebb nem megyünk többet a Tengerszembe.
Visszaautóztunk Szilvásváradra, vacsora, pakolás.
2009.07.22. Reggeli, és irány haza.
Összefoglalva: Felemás érzéseim vannak. A táj gyönyörű, nagyon sok a látnivaló. Ami zavaró: 250 Ft egy félliters ásványvíz.Horror éttermi árak , azonnal meggazdagodni kívánó szolgáltatók.
Valahogy nincs ez jó, talán tanulmányozni kellene a Dunántúlon működő vendéglátóhelyket, és turisztikai célpontokat.
Kapcsolódó élménybeszámolók:
Értékeld az élménybeszámolót!
6.7 (9 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:
futestechnika - 2011.05.11. 17:36

Ezek két éve íródtak:)

Caprica - 2011.05.11. 15:00

Te így emlékszel, hogy közel 2 éve percről percre mit csináltál? Vagy pedig az ongo-sok raknak fel előszeretettel régi posztokat újra meg újra?

Apisz - 2009.09.10. 20:45

A soltvadkerti Szent Korona Cukrászda pedig szerintem az egész országban, de akár Európa bármely részén megállná a helyét. Ha módotok van rá feltétlen látogassátok meg.http://www.szentkoronacukraszda.hu/cukraszda.html

futestechnika - 2009.09.09. 21:56

O.K. A Szt. Orbán tényleg Börzsöny,az általad felsoroltak közül egyedüla Jászság maradt ki egyelőre, alapból minden felmenőm Abaúj vármegyéből származik,a felvidéki országrészt elég jól ismerem. A többi helyen már többször megfordultam, és írtam is, hogy Deberecen, Szeged, természetesen más. Ideértem Hszoboszló, Tisza-tó, Hortobágy régióját, de tágabban Gyulát és környékét is.Most mindenesetre Pécsre készülünk az őszi szünetben, a lányom még nem volt, én is jó régen.Ott csak a városi parkolástól kapok gyomorvrzést, de majd inkább tömegközlekedünk:)))

futestechnika - 2009.09.09. 21:56

O.K. A Szt. Orbán tényleg Börzsöny,az általad felsoroltak közül egyedüla Jászság maradt ki egyelőre, alapból minden felmenőm Abaúj vármegyéből származik,a felvidéki országrészt elég jól ismerem. A többi helyen már többször megfordultam, és írtam is, hogy Deberecen, Szeged, természetesen más. Ideértem Hszoboszló, Tisza-tó, Hortobágy régióját, de tágabban Gyulát és környékét is.Most mindenesetre Pécsre készülünk az őszi szünetben, a lányom még nem volt, én is jó régen.Ott csak a városi parkolástól kapok gyomorvrzést, de majd inkább tömegközlekedünk:)))

Apisz - 2009.09.09. 15:22

Mert én itt élek a Dunától keletre, és nekem mindennapos a hely szépsége. De a Szent Orbán pl. nem a Dunántúlon van. De ajánlanám neked Hajdúszoboszlót, Berekfürdőt, a Hortobágyot, Tisza-tavat,Tokaj és környékét, Börzsönyt, Maros-Körös vidékét, Jászságot stb. mind történelmileg nevezetes helyek, mind pedig szórakozási lehetőségek bőven találhatók itt is. Horror éttermi árakkal bárhol találkozhat az ember. Mint ahogy találkoztunk mi is, de ez van. Oda még egyszer nem megyünk sőt mást is távol tartunk tőle.

futestechnika - 2009.09.09. 12:13

Akkor annyit árulj el kérlek, hogy Te miért csak dunántúli, és ausztriai élménybeszámolókat raksz fel?

Apisz - 2009.09.09. 11:53

Messze nem veri, erre ékes példa az Ongó is. Való igaz viszont, hogy a Dunántúlon több a kiemelt turisztikai terület de ott is bele lehet szaladni "kedves" vendéglátósba, vendéglátóba. De azért itt sem egy két hely van, csak esetünkben te inkább a Dunántúl részesíted előnyben.

futestechnika - 2009.09.09. 08:31

Szerintem meg nem. Egy -két helyet, pl.:Szeged, Debrecen kivéve, sajnos így van. Bárhová mentünk eddig, nem azt a fajta kedvességet tapasztaltuk, akár 300,- Ft értékű vásárláskor, mint Sopronban, Őrségben, Zalában, Kőszegen. Többször fordult elő, hogy olyan stílusban szolgáltak ki, hogy azt kellett volna elméletileg hinnem, hogy én vagyok a szolgáltatóért, ezenkívül pedig, ár-érték, szolgáltatásszínvonal arányban a Dunántúl messze veri a keleti régiót. Azt természetesen elfogadom, hogy lehet, hogy sikerült beleválasztanunk, és vannak korrekt helyek, de sajnos az eddigi tapasztalataim nem ezt támasztják alá.

Apisz - 2009.09.08. 21:52

"Én már nem csodálkozom rajta, mert sajnos a Duna keleti felén ez a szokás. Valahogy nincs ez jó, talán tanulmányozni kellene a Dunántúlon működő vendéglátóhelyket, és turisztikai célpontokat."Na, na, na azért ez egy kicsit durva.


Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina 
Kedves Látogatónk!

Az ongo.hu oldal jelen formájában már nem frissül, ezért az oldalon megjelenő információk elavultak lehetnek.
Jelenleg azon dolgozunk a háttérben, hogy megújult formában és új funkciókkal ismét a felhasználók rendelkezésére álljon az ongo.hu.
Hamarosan jelentkezünk!

Az ongo.hu csapata
ongo