A haza bölcsének falujában

Magyarország Kehidakustány

Ott-tartózkodás ideje: 2008. aug. 02.  - 2008. aug. 08. (6 nap)

0 hozzászólás I 2 287 látogató olvasta. Rögzítve: 2009. szept. 12. küldd el ismerősödnek
Oszd meg ezt az oldalt!
avatar laszlone Beszámolója

Cimkék: bölcse  felsőaranyod  haza  kedidakustány  kehida  kustány  nyaraló  termálfürdő  zala  zalacsány  zalaszentgrót 

Az ismerősi körünkben mostanában annyian voltak a kehidakustányi termálfürdőben, s mi is mindenütt belebotlottunk a hirdetésébe, hogy elhatároztuk, hogy a belföldi nyaralásunkat ide szervezzük. A baj csak az volt, hogy ezt a szervezést elég későn kezdtük, ezért főszezon lévén az első öt falubéli szálláshelyen, ahol próbálkoztunk, teltház volt. Ezt megelégedve, úgy döntöttünk, mivel úgyis autóval leszünk, nézzünk körül a környékbeli szálláshelyeken is.

A fiam végül a közeli város, Zalaszentgrót Felsőaranyod városrészében rá is bukkant egy hegyi pincéből átalakított nyaralóra, ahol egy előzetes foglalás váratlan lemondása miatt éppen volt hely. A szépen kialakított nyaralóban magunk voltunk, gyönyörű környezetben. Alattunk szőlősorok és a Zala völgye húzódott, a távoli horizontot pedig a dombok, a Keszthelyi-hegység és a Somló uralta. A közelben van a pár éve épített helyi termálfürdő is (egyszer ezt is kipróbáltuk, s kellemes élményekkel távoztunk (a belépő is kedvező volt), de a terveinknek megfelelően elsősorban a kehidai fürdőt látogattuk). Minden este grilleztünk. A vendéglátó is kedves volt.

A kehidakustányi fürdő már korántsem volt olyan olcsó, mint a zalaszentgróti, cserében viszont jóval nagyobb, s gyerekeim örömére nagyon jó csúszdáik is vannak. Jól éreztük magunkat, nem csoda, ha az utóbbi időkben ennyire divatos lett a hely.

A község egy tipikus zalai falu - lent a völgyben, a környékén dombok -, de azért a turizmus viharosan alakítja át. Szállodák, új apartmanházak nőnek ki a földből, s rendezettebb is mint egy átlag falu.
A címben arra utaltam, hogy Kehidán volt földbirtokos Deák Ferenc, a haza bölcse, s a kúriája ma is áll (csak kívülről néztük meg). De Kehida (igen, így röviden, mert akkor még nem egyesítették Kustánnyal), már jóval korábban is bekerült a történelemkönyvekbe, az itteni 1232-es gyűléstől számítják ugyanis a legtöbben a nemesi vármegyék kezdetét.

Közel van Hévíz és Keszthely is, ezeket a településeket gondolom senkinek sem kell bemutatnom, de érdekes a szomszédos Zalacsány is. Van két szépen rendbe tett kastélyszállója, a Kehidakustány felőli oldalon egy majdnem golfpályája (a fürdőben azt mondták, hogy meghalt az ír tulajdonos, s az örökösök vitája miatt rekedt meg az építkezés) és egy gyönyörű környezetben fekvő halastava.

Az egy hét elteltével a fürdéstől teljesen felfrissültünk, s azt is elhatároztuk, hogy visszatérünk még erre a szép környékre.
Értékeld az élménybeszámolót!
0 (0 szavazat)
Lépj be az értékeléshez!
Hozzászólások:

Még senki sem szólt hozzá a témához!

Ahhoz, hogy hozzászólhass válaszd a belépést vagy regisztrálj, ha még nem vagy tagjanik közt!

Az itthon.blog.hu ajánlásával
Szent_Márton Szent Márton-napi Országos Nagyvásár
2016. november 5-6-án rendezik meg a Szent Márton napi Országos Nagyvásárt Szombathelyen, a Vasi...
Harrer Érmes csokicsodák Sopronból
Négy arany- és két ezüstérmet nyert az International Chocolate Awards kelet-európai regionális...

Ajánljuk

még figyelmedbe

Magyar  Română  Slovenčina